Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

* Positivity *

Assalammualaikum!!! Tengah lunch? Aku tak lunch? Memang tak, sebab kenyang lagi pagi tadi buat Roti Sosej Roll With Cheese & Herbs. Hahaha... Bukan tak makan sebab diet ok. Menu tu pun nama tak nak kalah padahal roti gulung goreng je. Next time aku share resipi, itupun kalau aku ingat dan kalau ada gambar sempat snap. Baru ada semangat nak bloging kan. Pagi tadi buat dengan rush nak pergi kerja bagai. Handphone aku tengah gila sebab last Saturday dia terjun celup bontot dia dalam sup tinggi ~0.5-1cm. So sekarang bila nak cas ambil masa satu hari baru full bar dekat tang bateri tu. Terkedu kejap masa tu. Hahaha. Padan muka, sape suruh pegang handphone masa makan. Lagi sakit kena masa dah siap makan nak angkat mangkuk pi sinki. Tapi macam tajuk akulah kan, POSITIVE!!! Mujur dia terjun masa dah lepas makan so kuah sup tu pun dah surut sikit. Huhu. Ok, aku tak nak cerita kisah handphone terjun dalam sup. Aku nak cerita pasal positivity atau dalam bahasa yang aku faham &quo

* Salam Aidil Adha 1437H*

Assalammualaikum!!! Selamat menyambut Aidil Adha 1437H. Hari penuh makna buat umat Islam tentang pengorbanan. Dalam hidup ini memang banyak pengorbanan yang perlu dilakukan. Erti pengorbanan pada aku sangat meluas. Pengorbanan untuk keluarga, pengorbanan untuk diri sendiri, pengorbanan untuk kerjaya, agama, bangsa, negara dan sebagainya. So far, buat masa ni aku banyak korbankan telinga aku untuk dengar macam-macam keadaan di rumah sendiri. Hahaha. Selain itu aku korbankan masa, tenaga dan hujung minggu aku untuk mendapatkan ilmu. Aku juga korbankan kerjaya aku selama ini yang aku rasa mungkin agak selesa dan balik ke kampung halaman semata-mata untuk kerja yang membolehkan aku menyambung pengajian. Kalau stay macam dulu mungkin aku tak dapat sambung pengajian. Ye, banyak lagi pengorbanan yang boleh dilakukan dan telah pun dilakukan oleh orang lain lebih dari aku dah buat. Erti pengorbanan itu terlalu luas. Sirah nabi terdahulu itu adalah sebagai contoh, untuk ditelada

* Young Living Essential Oils *

Asslammualaikum!!! Mesti ramai yang terfikir, apa ke benda Essential Oils ni. Mungkin juga ada yang dah biasa dengar dan dah guna pun. Tapi tak apa, aku gatal nak bercerita jugak. Macam mana aku kenal #YoungLivingEssentialOils / #YLEO  ni. Aku perasan since tahun sudah bila seorang teman rapat aku mula menggunakan YLEO ni untuk anak dan family beliau. Aku perhati je, tak ada rasa pun nak beli atau try even aku adalah buka website tengok apa benda essential oils ni sehinggalah awal tahun hari tu aku dok melepak dekat rumah dia. Masa aku melepak dan tumpang tidur di rumah dia, aku tengah kena sesak dada. Paham-paham sajalah, aku kan spesis salur pernafasan sempit.  Malam masa aku lepak rumah dia tu, dia diffuse R.C YLEO (Respiratory congestion) dan aku rasa lega malahan aku boleh tidur mati ok. Dulu kan aku ada masalah insomnia yang teruk tapi sekarang dah tak ada dah benda tu. Mungkin disebabkan banyak faktor tapi alhamdulillah its gone. Hahaha. Keesokkan harinya lepas bangun t

* Assalammualaikum!!! Apa Cerita? *

Hai semua!!! Lama dah tak menulis. Kalau perasan aku akan menulis setiap kali semester baru nak buka. Teruk betulkan? Nak buat macam mana, blogger suam-suam kuku than pencen pulak dah. Hahaha. Sekarang kurang masa nak belek blog sendiri, blog orang lain pun dah payah. Ada tak ada buka FB dan instagram tu pun masa balik kerja waktu golek-golek. Selain tu adalah buka untuk share info tentang my latest projek sekarang. Projek konon! Eceh!  Apa projek dia? Baiklah, dengan tak malunya aku nak share dekat sini. Siapa berminat dengan kain cotton, bolehlah melawat ke page dekat bawah ni. Sebenarnya projek kain cotton ni aku dah start last year tapi slow sajalah ikut musim:  FB;  Lovely's by Min  ,  Instagram:  Lovely's by Min Selain itu bagi sesiapa yang berada di kawasan Johor terutamanya di Muar dan Batu Pahat, actually tak kisah seluruh Malaysia pun yang nak cari rawatan alternatif yang more to natural resources ataupun more like home remedies, bolehlah cuba pr

* My Story In April *

Assalammualaikum, Macam dah lama tak membebel di sini. Aku pun makin sibuk sejak akhir-akhir ni ditambah kerja orang pun aku nak kena cover sebab orang berkenaan cuti kahwin sebulan. Aku tak tahulah di tempat lain ada tak perangai macam ni. Apapun, alhamdulillah I still can manage all the things by myself. Banyak benda aku nak share tapi aku tak tahu nak menulis macam mana.  First thing aku nak share adalah pasal kerja sekarang. Aku banyak buat kerja admin dan management. Aku terus terfikir, mungkin banyak hikmah dulu aku belajar benda lain dan sekarang aku buat benda lain. Syukur, ditambah ilmu dan diperluaskan pengetahuan. Bila aku di kelas, semua agak surprise dengan background kerja aku sebelum ni. Totally different dengan mereka yang memang datang dari background management dan banking. Alhamdulillah and syukur sebab aku masih boleh relate balik dengan kerja yang aku buat sekarang yang diam tak diam, dah setahun aku buat. Bukan mudah untuk absorb something new dan terus b

* Jepun? *

Assalammualaikum, Aku still berjaga sebab go tru notes untuk kelas hujung minggu ni dan settlekan assignment. Esok pula kena masuk kerja sebab nak kena buat repot projek yang makin cerewet sekarang ni. Ye, kelas pun dah start dan semester ni aku berulang setiap minggu dengan jarak yang makin bertambah disebabkan kelas dah berpindah ke Puncak Alam. Tak macam dulu kelas setiap 2 minggu sekali di Shah Alam. Semester kali ini jadual agak kelam kabut dan ramai antara kami terpaksa hadir every week. Selain itu, aku masih berjaga dek disebabkan nak buat kerja online. Buat malam laju sikit sebab sistem tak busy.  Sambil-sambil aku buat semua ni, sambil upload file, aku selak-selak FB dan blog. Bila selak FB ternampak dalam group Halal Executive dan Good Food Tech. tentang satu iklan peluang bekerja di Jepun di bawah satu anak syarikat Universiti tempatan. Andai ikutkan hati aku yang tengah merajuk ni, kalau wire dalam kepala tengah longgar, mahu saja aku apply. Bila baca requirement,

* Offer *

Assalammualaikum... #post tanpa gambar.  After a year aku tinggalkan dunia foods manufacturing, hari ni salah seorang bekas manager besar di company lama contact aku semula. Dia sekarang base di Singapore bersama beberapa orang lagi bekas staff company lama aku. Beberapa bulan selepas aku quit dari tempat lama tu pun, dia ada contact aku untuk join dia di Singapore tapi aku tolak dengan baik. Hari ni, again aku tolak. Kali ni offer untuk join kilang baru yang akan di buka di JB dalam 5-6 bulan lagi.  Andai aku tak study lagi mungkin aku akan consider dengan offer dia tu tapi buat masa sekarang better aku lupakan. Jujur aku katakan aku rindukan persekitaran kerja macam dulu tapi untuk kebebasan, kegembiraan dan privasi, aku prefer dengan hidup aku sekarang. Memang bukan mudah untuk dapat offer yang datangnya dari seorang CEO/GM sendiri tapi secara logik akal, we have to balance what we want and what we should done. Bila this "abang" contact aku, hati aku terdetik, m

* Sementara *

Asslammualaikum... Rasa macam malas nak menaip tapi tiba-tiba tangan ni laju pulak buka blog. Ada banyak benda berlaku sejak akhir-akhir ni tapi macam tak ada idea untuk aku curahkan. Last week pada hari yang sama hari Khamis, aku bangun pagi, lepas mak hantar adik ke sekolah, aku minta mak temankan aku ke Bandar Muadzam Shah, Pahang. Malam sebelum tu dalam pukul 10 lebih aku belum tidur lagi, kawan aku semasa diploma bagitahu yang teman sekelas kami telah meninggalkan kami buat selama-lamanya pada tepat jam 10malam. Siang harinya beliau baru saja di bawa balik dari Pusat Kanser Negara ke kampung halaman. Satu malam kami geng-geng di WhatssApp group tidak tidur lena. Malam tu nekad minta no teman kelas sebelah dan minta alamat rumah arwah di kampung, daripada tukang sampai berita. Hati kuat untuk pergi melawat sebab aku terasa galat atau terkilan sebab sepanjang dia ditempatkan di Pusat Kanser, aku tak sempat nak melawat dan kami hanya menyampaikan salam melalui beberapa orang t

*Nothing To Say Early In The Morning*

Assalammualaikum... Sekarang tepat jam 02:48. Aku masih belum boleh tidur lagi. Baru saja go thru iclass update by my lecturer yang sangat berdedikasi. Ini bukan ayat sarkastik tapi ikhlas aku puji lecturer aku yang sorang ni. Kelas kami hanya akan bemula hujung bulan ni tetapi online question dah kena mula jawab dan notes pun dah ada. Maka bermulalah semester baru. Semester ni mungkin akan lebih tough dari semester sebelum sebab more credit hours taken, kelas lebih jauh kerana pertukaran tempat dan evey week kena travel disebabkan jadual seminar yang agak huru hara bagi semester ni. Semoga aku bertabah dan take this as a challenge. Ramai lagi orang yang bersusah payah untuk capai apa yang mereka ingin miliki. So, chill! Actually, aku tak ada idea apa yang aku nak tulis sewaktu orang lain dah lena dibuai mimpi. Esok adalah hari bekerja tapi mata ni ketegaq tak mahu lena. Petang tadi aku berWhatssApp dengan seorang teman. Borak punya borak untill bercerita pasal kisah cantik, kac

* Positive & Rezeki *

Assalammualaikum.... Sementara tunggu si Eryn habis training berkawad dia, marilah kita berbloging dalam kereta. Aku duk belek-belek Facebook dan Instagram lalu terpandangkah Facebook kawan-kawan, senior dan junior selain daripada kawan di media sosial semata-mata. Aku terpandang few post by my senior dan junior. Macam-macam ok. Bila aku belek balik, dulu lain sangat sekarang lain. Dulu terjal subhanallah sekarang tengok dah insaf. Hahaha. Dulu kelas belakang sekali, sekarang boleh mewah-mewah. Tu namanya rezeki. Rezeki dapat kerja elok dan ada juga rezeki dapat orang senang. Hehehe. Semua tu rezeki. Sama juga konsepnya macam hari ni, result SPM keluar kan. Bukan semua orang yang result SPMnya kurang cun, akan kecundang pada masa akan datang. Kenapa aku cakap macam tu? Sebab ini semua dari pengalaman sendiri. Dari apa yang terjadi dikeliling kita. Tak jatuh maka tak tahu macam mana sakit. Asyik senang takut bila susah terus kecundang. Tak bolehlah. Positivity. Lately, ad

* Hormat *

Assalammualaikum... Aku hari ni tak ada idea nak bloging tapi tangan gatal. Nak cerita pasal projek baru aku, macam tak sebab baru nak berdikit-dikit. Nak cerita pasal holiday, panjang dan setakat pergi dalam negeri je pun so marilah bercerita tentang hormat. No photo for today. Sebenarnya dah lama aku perasan since aku duduk di kampung halaman ni. Dalam diam dah cukup setahun aku tinggalkan Shah Alam. Kisahnya begini, jalan kampung macam yang selalu kita nampak dalam tipikal Malay movie atau drama kan memang agak kecil. Boleh dua kereta berselisih tapi salah satu kereta haruslah ke tepi sedikit memberi laluan. Normally kereta yang berada di sebelah side tak ada parit. Almaklumlah, kalau datang Johor ni dahlah nama tempat pun banyak Parit dan Sungai. So nak dijadikan cerita ni, aku kalau pergi balik kerja selalu berselisih dengan beberapa biji kereta yang sekarang ni kalau nampak dari jauh aku dah tau dah kereta mana satu dan dah kena aim dengan aku. Hehehe. Kalau berselisih

*Resipi Spaghetti Syok Sendiri & Bebelanku*

Assalammualaikum... Hari ni sebenarnya banyak benda aku nak tulis tapi disebabkan aku tak ada mood nak cerita banyak-banyak benda tu ditambah lagi aku kena back pain dari hari kelmarin, marilah bercerita tentang benda yang boleh buat aku happy. Ada certain benda saja yang boleh buat aku happy, salah satu daripadanya ialah makanan. Hahaha. So marilah aku nak share resipi entah apa-apa aku. Resipi syok sendiri. Hujung bulan January tu dalam 28hb macam tu ada pergi ke pasaraya Cowboy di Batu Pahat. Saja, gatal nak merayau dengan adik. Sebelum ni pernah datang sekali dengan adik tapi tak puas hati sebab tak dapat explore habis. Kalau Cowboy di Kuantan, habis dah pusing dua-dua tempat. So masa pusing-pusing dalam Cowboy tu adik ternampaklah cendawan butang dalam tin. Dia dok belek than cakap "Cendawan ni boleh buat masak apa je? Tanda halal dia  tak macam yang kita selalu nampak pun". 2 benda dia highlight di situ. Satu ialah, cendawan tu boleh buat masak apa means dia berm

* Ejaan / Spelling *

Assalammualaikum! Selamat berhujung minggu buat semua yang bercuti pada hari Ahad dan buat orang-orang yang di Wilayah Persekutuan, tak kira di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, untunglah dapat bercuti 3 hari straight.  Aku tak ada apa nak tulis just nak share something pasal ejaan. Aku bukan cikgu Bahasa Melayu ataupun seseorang yang layak untuk mempertikaikan ejaan dan penggunaan Bahasa Melayu. Kenapa aku cakap macam tu? Sebabnya aku sendiri pun menggunakan bahasa rojak dalam kerja seharian aku.  * Contoh perkataan yang aku tak boleh tahan bila nampak. Bukan aku tak boleh baca tapi, ejaan tu menyakitkan mata tau tak* Walaubagaimanapun, aku tetap terasa macam nak mengajar macam mana nak mengeja perkataan-perkataan mudah kepada orang yang suka guna huruf "w" "r" "nk" pada end of their words. Sangat annoying bila tiba-tiba dapat mesej atau anythings in media social, ada yang tulis " Kitew tak buat aper-aper yunk. Kitew duduk dekat ruma

* Sambal *

Assalammualaikum dunia! Eh, silap! Lagu Faizal Tahir pulak. Ni bukan entry pasal AJL30 ye. Aku tak tengok pun AJL tu. Aku tak layan. Just keesokkan harinya baru tahu siapa juara bla3. Hahaha. Aku whole day conquered tv berAstro dekat rumah masa hari Ahad tu. Dari tengahari sampai ke malam dalam pukul 11pm baru orang lain dapat tengok. Aku tinggal waktu aku nak sembahyang dan mandi je. Hahaha. Cuti hari Ahad sesekali je kot sebab di Johor hari Ahad adalah hari bekerja. Kalau tak kerja pun, aku kena pergi kelas. So hari tu, dah buat deal dengan mak, nak conquer tv nak tengok NCIS la, apalah yang marathon. Berbulu je orang tua tu tengok aku. Yang penting part kerja aku masa weekend aku dah clearkan. Hahaha. Ni apa kes kisah sambal boleh meleret pasal tv ni? Biasalah aku, sebenarnya tak tahu nak bubuh tajuk apa kan. Bantai sajalah asal boleh. Hari Jumaat malam tu aku nak makan tapi macam tak ada mood je aku tengok lauk. Aku tiba-tiba teringin nak makan sambal lada cili ikan bilis tu

* Kembali Berbloging Semula *

Assalamualaikum!  1st of all, nak bagitahu hari ni tak ada blog bergambar. Hahaha. Malas nak edit! My semester break dah start. Marilah berbloging semula. Pasti aku kebosanan menonggeng-nonggeng waktu weekend bila tak ada kelas. Selalu asyiklah berulang alik ke sana ke mari. Bila semester break mesti weekend duduk rumah, main masak-masak tak pun pulun tengok cerita online, kalau bernasib baik dapatlah tengok tv. Planning untuk weekend escape tapi tak tahulah lepas ke tidak sebab normally ada je yang menghalang. Huhuhu By the way, during my final paper day hari Jumaat yang sudah, aku adalah pergi lunch date dengan ex-officemate di Giant Sect 13. Tak sangka pula masa menunggu mek-mek tu semua sampai, aku terserempak dengan teman lama sewaktu aku buat diploma dulu. Kami ambil course berbeza tapi dulu kan aku acah-acah aktif duduk dekat hostel, bukan apa sebab save budget wei. Aku sangka membe aku ni still dok kerja dekat oversea sebab dia terikat dengan company oil & gas. A

* NUMBERS *

Me and numbers = allergy. Hahaha. Tapi apakan daya sem ni banyak pula kena main dengan nombor. Ambil 4 paper sem ni, 2 dah full calculation. Satu ada certain chapter main dengan nombor juga. Satu paper je yang lalala. Bacalah kau sampai muntah. Aku dari sekolah rendah lagi rasanya kalau bab-bab subjek bernombor ni memanglah lemah. Tapi alhamdulillah dengan duit atau matawang aku tak ngong. Hahaha. Mujur juga aku spesis boleh cepat congak kalau diberi nombor. Mungkin dengan lebih tepat aku allergy kepada mathematic.  * Macam nilah bayangan kepala aku bila tengok numbers. Benda tu macam bergiyang-goyang, berjoget suruh aku bagi jawapan betul-betul* Ni tadi masuk office blur sepagi, tengok-tengok pelan yang dah buat semalam, send bagi bos review, mujur semua lepas tanpa complaint. Syukur alhamdulillah. Almaklumlah, aku mana ada basic benda alah tu semua. Hantam sajalah labu, kira mapping atas pelan pun agak-agak, buat-buat tahu. So dah send kepada pihak yang berkenaan. Minta-mint

* Kemalasan*

Sebelum mula membebel, aku nak wish dulu HAPPY NEW YEAR 2016. Sesiapa yang tak menyambut kedatangan tahun baru kalendar Gregorian, its ok. Aku hanya mengalu-alukan kedatangan tahun baru ni dengan sekadar mengikut budaya. What I mean by budaya bukan budaya yang bukan-bukan tetapi disebabkan banyak cuti dan event adalah berdasarkan kalendar Gregorian, pada aku, kita kena update juga. Akan tetapiiiii, kalendar islam jangan pula tak tahu. As example dalam tahun 2015 ada yang tak sedar kita menyambut Maulidur Rasul dua kali. Ini kerana putaran hari dalam kalendar islam jatuh didalam tahun 2015. Back to the topic, aku tak tahu kemalasan apakah yang dah menyampuk. Aku nak start exam weekend ni, bukan paper baca-baca macam selalu tetapi paper kira-kira ingat formula. Sem ni ada dua paper kira-kira yang mana soalan satu baris tapi jawapan dia 2 muka surat. Semalam dah settled satu. Aku rasa confident je tapi last2 masa balik rumah kemas notes,aku tersedar aku dah buat silap besar. Seba