Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

* Offer *

Assalammualaikum... #post tanpa gambar.  After a year aku tinggalkan dunia foods manufacturing, hari ni salah seorang bekas manager besar di company lama contact aku semula. Dia sekarang base di Singapore bersama beberapa orang lagi bekas staff company lama aku. Beberapa bulan selepas aku quit dari tempat lama tu pun, dia ada contact aku untuk join dia di Singapore tapi aku tolak dengan baik. Hari ni, again aku tolak. Kali ni offer untuk join kilang baru yang akan di buka di JB dalam 5-6 bulan lagi.  Andai aku tak study lagi mungkin aku akan consider dengan offer dia tu tapi buat masa sekarang better aku lupakan. Jujur aku katakan aku rindukan persekitaran kerja macam dulu tapi untuk kebebasan, kegembiraan dan privasi, aku prefer dengan hidup aku sekarang. Memang bukan mudah untuk dapat offer yang datangnya dari seorang CEO/GM sendiri tapi secara logik akal, we have to balance what we want and what we should done. Bila this "abang" contact aku, hati aku terdetik, m

* Sementara *

Asslammualaikum... Rasa macam malas nak menaip tapi tiba-tiba tangan ni laju pulak buka blog. Ada banyak benda berlaku sejak akhir-akhir ni tapi macam tak ada idea untuk aku curahkan. Last week pada hari yang sama hari Khamis, aku bangun pagi, lepas mak hantar adik ke sekolah, aku minta mak temankan aku ke Bandar Muadzam Shah, Pahang. Malam sebelum tu dalam pukul 10 lebih aku belum tidur lagi, kawan aku semasa diploma bagitahu yang teman sekelas kami telah meninggalkan kami buat selama-lamanya pada tepat jam 10malam. Siang harinya beliau baru saja di bawa balik dari Pusat Kanser Negara ke kampung halaman. Satu malam kami geng-geng di WhatssApp group tidak tidur lena. Malam tu nekad minta no teman kelas sebelah dan minta alamat rumah arwah di kampung, daripada tukang sampai berita. Hati kuat untuk pergi melawat sebab aku terasa galat atau terkilan sebab sepanjang dia ditempatkan di Pusat Kanser, aku tak sempat nak melawat dan kami hanya menyampaikan salam melalui beberapa orang t

*Nothing To Say Early In The Morning*

Assalammualaikum... Sekarang tepat jam 02:48. Aku masih belum boleh tidur lagi. Baru saja go thru iclass update by my lecturer yang sangat berdedikasi. Ini bukan ayat sarkastik tapi ikhlas aku puji lecturer aku yang sorang ni. Kelas kami hanya akan bemula hujung bulan ni tetapi online question dah kena mula jawab dan notes pun dah ada. Maka bermulalah semester baru. Semester ni mungkin akan lebih tough dari semester sebelum sebab more credit hours taken, kelas lebih jauh kerana pertukaran tempat dan evey week kena travel disebabkan jadual seminar yang agak huru hara bagi semester ni. Semoga aku bertabah dan take this as a challenge. Ramai lagi orang yang bersusah payah untuk capai apa yang mereka ingin miliki. So, chill! Actually, aku tak ada idea apa yang aku nak tulis sewaktu orang lain dah lena dibuai mimpi. Esok adalah hari bekerja tapi mata ni ketegaq tak mahu lena. Petang tadi aku berWhatssApp dengan seorang teman. Borak punya borak untill bercerita pasal kisah cantik, kac

* Positive & Rezeki *

Assalammualaikum.... Sementara tunggu si Eryn habis training berkawad dia, marilah kita berbloging dalam kereta. Aku duk belek-belek Facebook dan Instagram lalu terpandangkah Facebook kawan-kawan, senior dan junior selain daripada kawan di media sosial semata-mata. Aku terpandang few post by my senior dan junior. Macam-macam ok. Bila aku belek balik, dulu lain sangat sekarang lain. Dulu terjal subhanallah sekarang tengok dah insaf. Hahaha. Dulu kelas belakang sekali, sekarang boleh mewah-mewah. Tu namanya rezeki. Rezeki dapat kerja elok dan ada juga rezeki dapat orang senang. Hehehe. Semua tu rezeki. Sama juga konsepnya macam hari ni, result SPM keluar kan. Bukan semua orang yang result SPMnya kurang cun, akan kecundang pada masa akan datang. Kenapa aku cakap macam tu? Sebab ini semua dari pengalaman sendiri. Dari apa yang terjadi dikeliling kita. Tak jatuh maka tak tahu macam mana sakit. Asyik senang takut bila susah terus kecundang. Tak bolehlah. Positivity. Lately, ad

* Hormat *

Assalammualaikum... Aku hari ni tak ada idea nak bloging tapi tangan gatal. Nak cerita pasal projek baru aku, macam tak sebab baru nak berdikit-dikit. Nak cerita pasal holiday, panjang dan setakat pergi dalam negeri je pun so marilah bercerita tentang hormat. No photo for today. Sebenarnya dah lama aku perasan since aku duduk di kampung halaman ni. Dalam diam dah cukup setahun aku tinggalkan Shah Alam. Kisahnya begini, jalan kampung macam yang selalu kita nampak dalam tipikal Malay movie atau drama kan memang agak kecil. Boleh dua kereta berselisih tapi salah satu kereta haruslah ke tepi sedikit memberi laluan. Normally kereta yang berada di sebelah side tak ada parit. Almaklumlah, kalau datang Johor ni dahlah nama tempat pun banyak Parit dan Sungai. So nak dijadikan cerita ni, aku kalau pergi balik kerja selalu berselisih dengan beberapa biji kereta yang sekarang ni kalau nampak dari jauh aku dah tau dah kereta mana satu dan dah kena aim dengan aku. Hehehe. Kalau berselisih