Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

* 4 Ramadhan 1436H*

Salam 4 Ramadhan 1436H. Hari ni baru sempat nak menggodeh website yang tak berkaitan dengan study dan kerja. Hehehe. Diam tak diam dah masuk 4 Ramadhan. Salam Ramadhan buat semua. Tahun ni my Ramadhan di kampung tapi tak sepenuhnya sebab kena harung final exam di Shah Alam dibulan Ramadhan ni.  Hari ni baru mula bekerja di bulan Ramadhan. Selalunya waktu rehat aku akan balik rumah untuk lunch tapi tidak semasa bulan puasa ni. 1st Ramadhan Johor cuti so that bolehlah rest dekat rumah sempena menyambut Ramadhan. Bagi aku tahun ni, dapatlah memasak untuk juadah berbuka bagi family. Tahun ni berbeza 1st Ramadhan tak cukup sorang makhluk. Adik Ngah aku tak balik, wife dia balik rumah JB depa. So dengar-dengar last day nanti pun nampaknya tak balik sebab dia beraya di Damansara dulu masa 1st Syawal.  Nak cerita apa aku masak jadi malas sebab nanti kang perut bunyi-bunyi pula. Share gambar pun tak di FB nor instagram atas sebab yang sama. Aku sendiri bila tengok orang post gambar masa bu

* Mujur Mood OK *

Hari ni aku datang kerja boleh sengih-sengih macam kerang busuk. Nak kata cukup tidur rasa malam tadi aku tidur lewat. Nak kata masa nak pergi kerja mak tak membebel, rasanya mak membebel tapi bukan pada akulah, pada Si Zorro the calico cat kami dan adik. Aku pun tak sure kenapa aku rasa happy je hari ni, pada halnya pagi-pagi si Zorro dah membuang berbau satu toilet aku sebab dia kena cirit birit entah makan apa. * Nothing wrong when people are happy. The wrong thing is when some people not happy looking at the happy people * Semalam petang aku rasa berapi-api macam nak meletup. Tu semua sebab orang tak paham bahasa.  Makhluk tak paham bahasa , tak reti nak hormat orang, tak tahu nak kata apalah. Sebelum ni pernah dah macam tu, aku biarkan saja. Tapi aku blocked, sebab rimas dengan spesis macam ni. Buat apa nak bagi semak hidup tapi rupa-rupanya tak habis dekat situ. Tak puas hati dengan orang, kata macam-macam kat orang lain, update bagai dan aku ternampak. Macam bagus gitu,

* Sampai Demam ! *

Pernah dengar orang buat asignment sampai demam? Kalau tak tidur tu adalah kan? Hahaha. Baru terjadi pada aku, buat assignment sampai demam. Kisahnya sebab aku belum sihat betul dari infections lepas tu jaga malam sebab buat assignment. Assignment dah la satu soalan jawapan dekat 6 page, tulis tangan pula tu. Huhu. Itu pun baru settle satu soalan. Satu soalan lagi aku tak tahu nak karang lagu mana. Assignment lain dan projek tak buat lagi, baru jenguk2. Habislah makcik macam ni. Ni pun masih dedo lagi tapi masuk opis sebab nak follow up kerja. Al maklumah, dekat Johor hari Ahad adalah hari bekerja. Alhamdulillah dah settle benda urgent yang nak di follow up. Petang ni tak adalah pack sangat so that boleh curi-curi masa buat assignment sikit. Hehe. Bos tahu ye. Diizinkan buat di opis sebab tak busy hari ni. Drawing untuk plan pun aku dah settlekan part aku. Aku tak sangka pula aku boleh buat drawing tu. Aku manalah ada basic semua tu. Dulu masa kecik selalu tengok abah lukis manually.

* Final Exam *

Aku dah mula rasa stress! Jadual final exam dah keluar semalam. Kelas masih ada dua lagi berbaki. Project, assignment dan test pun tak habis buat lagi. Wohoooo! Within 3 weeks nak exam dah. Tak tahu nak cakap apa. Lama dah tak attend exam so rasa tu berbagai-bagai. Mujur hari exam tu ada gap so that aku ada masa untuk bernafas just banyak pulak exam petang. Sudahlah bulan puasa masa tu. Semoga dipermudahkan. Aminnnnn...

* Kampung vs Bandar *

Lately aku rasa aku tak adalah sensitif mana bila sebut hal-hal kerja atau belajar sebab I still can manage it. Hanya keadaan harian yang sedikit berubah. Setelah beberapa bulan duduk dekat kampung halaman ni membuatkan aku ada lebih banyak duduk memandang persekitaran, membaca dan memerhati. Banyak yang aku fikirkan. Bezanya kehidupan di kampung dan di bandar. Sekarang aku boleh katakan aku rasa lebih enjoy duduk di kampung. Aku budak kampung ok, hanya dah lama merantau lepas habis sekolah dulu. Bila di kampung ni, mungkin dari segi choice ataupun kemudahan masih ada kekurangan tapi aku ok je sebab sentiasa ada inisiatif lain yang kita boleh cari. Kampung aku pun bukan ceruk sangat pun. Jarak dari rumah dan tempat kerja nak ke bandar either Batu Pahat atau Muar serupa dengan jarak aku pergi kerja sehari-hari dulu. Dari rumah nak ke tempat kerja pun dalam 10 minit je tanpa highway. Hehe. Bila kita kerja di kampung ni, aku dapat lihat, dulu masuk kerja lebih kurang sama masa tapi m