Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

* Project *

Early of this week aku received an email dari my ex Boss. She's offering me a new project but until now, there's no conclusion. Hopefully dia tawar hati untuk bagi pada aku projek tu. This time, the project is more to consult pasal oversea website application pada orang baru yang menggantikan tempat aku. Aku rasa kalau aku tolak pun tak ada masalah, sebab aku tak ada masa nak pi sana mengajar. Aku ada komitmen kerja lain dekat sini. Lainlah kalau kerja tu macam projek sebelum ni yang mana aku boleh buat tengah malam-malam buta ke tak kira masa dan dari atas katil pun boleh. Gambar ihsan dari En Google Selain daripada komitmen kerja aku sekarang, aku sendiri ada komitmen pada pelajaran. Lecturer still bagi test online and in class. Assignment pun still menderu-deru including dengan project sekali. Dalam masa tak sampai sebulan aku nak exam dah. Ngam-ngam lepas exam lebih kurang 4 hari nak raya. Tambah aku naik hairan apa pasallah nak ambil masa sampai 3 hari just untuk th

* Cake Oh Cake *

Semalam adalah my birthday. Birthday yang ke berapa tu tak payahlah aku mention dekat sini. Hahaha...Baru terniat nak belanja diri sendiri cake dari SR tapi bila dapat kisah pasal sijil halal ditarik balik, maka terbantutlah niat tu. Aku tak kisah pun no cake on my birthday tapi bila aku baca di laman sosial pasal mereka-mereka yang bercakap main sedap mulut bila komen, aku rasa macam "Makhluk-makhluk macam ni memang ramai rupa-rupanya". Ada yang menyamakan dengan kes Cadbury. JAKIM ni nanti dapat duit kena suap, lepas haram jadi halal. Orang tak tahu perkara sebenar or prosedur lebih mudah mengeluarkan kata-kata. Orang kalau bijak akan berfikir dulu sebelum menghamburkan kata-kata. This one is the fact. Ada yang tak paham kenapa kalau kes GMP (Good Manufacturing Practice), JAKIM sibuk nak ambil tahu juga. This is wrong ye. Halal must come together with Thoyyiban so become Halalan Thoyyiban iaitu Halal dan bersifat baik, bersih ataupun dalam term teknologi makanan "Who

* Amalan Adat Atau Agama? *

Pagi ni aku tergerak hati nak cari tentang amalan di bulan Sya'aban. Sebelum ni aku dekat perantauan cuma concern, "Owh! dah Sya'aban, sebulan lagi nak masuk Ramadhan" just that's it and pull stop. Bila duduk dengan family dekat kampung halaman ni, ada amalan yang menjadi pemerhatian aku. Bila dah masuk bulan Sya'aban, sesiapa yang ada darah jawa macam aku ni, akan ada satu istilah Ruwahan (dari perkataan Ruwah = Bulan Sya'aban dalam bahasa jawa) ataupun kirim doa untuk arwah keluarga yang dah pergi dengan mengadakan kenduri tahlil atau bacaan Yassin (Yasinan) sebelum menyambut bulan Ramadhan. Dulu aku tak pernah terfikir dan tak pernah nak cari sumber atau bahan fakta atau dalil-dalil sahih mengenai Ruwahan ni. (Gambar ihsan GOOGLE) Pagi tadi bila mak kata nak buat this weekend dekat rumah, aku dok mula membebellah sebab this weekend aku ada kelas dan ada test bagai. Another thing is, baru je berapa hari masuk bulan Sya'ban kot. That's it,

* Bodoh ke? *

Honestly aku dah mengantuk tunggu masa nak balik je ni. Tengahari tadi balik rumah lunch macam biasa tengok mak masak asam pedas ikan parang kuah agak pekat. Memang aku melonjak sukalah, tambah-tambah hari ni masa lunch tak payah singgah sekolah jemput adik sebab mak yang menjemput sekali ada hal. Memang makan dengan tenang lagi aman malahan dengan menambah lagi. (Eh, selama ni pun makan lunch or dinner memang menambah..Haha). Balik office semula dalam keadaan terbayang bantal tapi syukurlah aku jenis yang bukan mudah tidur siang. Kalau tak dengan suasana suam-suam ni, memang sahlah aku lena. Nak follow up kerja pun asyiklah tak dapat person in charge. Macam-macam alasan. Sambil tengok short note aku untuk this weekend punya test, teringat pula pasal seseorang yang dok ngata pasal aku further study. Dia kata apa pasallah aku bodoh sangat kerja dah elok, gaji ok, life dah stabil tapi berhenti kerja than susah-susah nak menghadap buku dan kelas. Sibuk further study tapi kahwin tak la

* Accident On 11th May *

#Entry ini akan jadi satu entry yang panjang dan tak ada gambar (tak ada mood nak upload). Kalau menyampah dengan karangan dengan tatabahasa yang tak berapa betul, tak perlulah baca. Lately sangat busy. Bukan busy di tempat kerja tapi busy dengan kehidupan seorang student. Dah 10 tahun tinggalkan tempat belajar  dan bila menapak semula memang agak sukar. Ahad kelmarin aku ada kelas. Macam biasa kelas akan habis dalam jam 6 - 6.30pm bergantung kepada mood Dr. kesayangan kami. Sudahlah minggu ni kelas dia 4 orang je masuk. Sabar jelah, mujur dia tak bising. Ingat nak balik malam tu juga tapi rasa letih dan lesu sebab memang tak berapa sedap badan sangat so bergeraklah aku di pagi Isnin selepas siap bersarapan bagai. Gerak dalam pukul 8lebih so dalam 10 lebih atau 11 dah boleh sampai kampung boleh terus masuk kerja. Tapi apakan daya, dah nak nasib. Kita berhati-hati di jalan raya tapi ada juga yang tak. Aku terlibat dalam kemalangan dekat Muar Bypass. Aku dari arah jambatan kedua meng