Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

*Ujian*

Salam Ramadhan ke 15 buat semua. Lama aku bercuti dari menulis di sini. Hari ni tak tahan dah, kena bebel lagi panjang. Bulan puasa mungkin dikatakan bulan menguji diri setiap muslim. Maksud puasa dan tujuan berpuasa tu tak perlulah aku tulis sebutir-sebutir di sini. Salah satu tujuan berpuasa untuk kita jadi lebih behave tapi sayang ada sesetengah manusia hanya menjadikan puasa sebagai bahan untuk mengelak dari tugasan dan bermalas-malasan. Menjadikan puasa sebagai batu loncatan untuk skip dari kerja dan membebankan orang lain dan menggunakan rakan lain yang non muslim sebagai sasaran menyelesaikan tugasan. Tanggungjawab masing-masing masih perlu dijalankan semasa bulan puasa seperti kebiasaan bulan-bulan lain walaupun mungkin teman-teman non muslim tak kisah tapi sekiranya main job itu dia seorang yang expert, bukankah menambahkan kerja sekiranya tugasan tu tergendala. Maaf disini kalau bunyinya macam menyindir sesetengah orang tapi sepanjang bulan puasa ni aku terpaksa berde