Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

*Rimas*

Aku rimas dengan perangai manusia tak parham bahasa... Letih dah mulut cakap dan bagitahu tapi itulah orang kalau tak paham bahasa ni memang susah... Mungkin spesis makhluk macam ni fikir dengan berbuat demikian aku akan tunduk? Maaf aku katakan, sebenarnya tekaan tu salah.... Serabut memang serabut tambah-tambah dengan keadaan kerja yang entah apa-apa tapi hidup mesti diteruskan, pendirian kena tetap.... Tak perlu mengalah kemudian mengadah.... Prinsip yang ada perlu dipegang.. Tak payah nak menyusahkan diri hanya disebabkan mengalah dengan perkra yang entah apa-apa... Ada masa ku anggap ianya hanya bunyi-bunyian langau....Ada masanya aku anggap bagaikan salakkan anjing.. Bagaikan anjing menyalak bukit.... Salakkah macam mana kuat sekalipun,bukit tu akan tetap teguh.... Aku akui adakalanya aku perlu menangis, bukan menangis meratapi diri tapi dek kerana geram yang teramat.... Apa pun, we are getting older, we must be stronger and wiser..... Chaiyok untuk diri Esok semanga

*Penat!*

Saya tersangatlah Penat! Dekat sejam balik tapi masih tak daya nak bangun mandi semua.... Saya leith yang amat....madam mana mahu buat kerja nih.... Kan Seronok kalau tak perlu kerja dengan orang.,.. Baiklah, habits sudah sesi meroyan ....l Harus gigih!

*PA*

It's not referring to personal assistant...PA is short form for performance appraisal...my performance appraisal is tomorrow morning, eik I mean today lah... But sampai sekarang mata tak mahu lena lagi.... My PA evaluate by my boss and kakak tiri the AM.. Dia macam sengaja je arrange masa untuk PA aku tepat jam 8 pagi ok.... Tanyalah waktu mula kerja aku, pun pukul 8 pagi juga.... Tadi call mak as usual lah dan sempat cerita pasal PA esok, mak macam biasalah komen, sabar jelah ...Tak tahu lah apa komen depa nanti... Aku memang tak kuasa dah nak fikir... Penat noks.... Bila buat evaluate PA orang sekarang aku lebih berhati-hati sebab yang di evaluate tu boleh tahan kaki reportnya..... Bertabahlah wahai hati, berdoalah esok tak sangkut dalam jammed yang agak vongoks macam pagi tadi.... Masuk highway dekat rumah awal-awal lagi dah jammed, keluar tol Batu Tiga, setengah jam sagkut.....terbaek betul punchcard pun pukul 8lebih, Bos semua dah masuk.... #till here bebelanku...Kena

*Insomnia*

Sekarang ni aku rasa aku dilanda insomnia lagi..... Dulu perkara ni pernah terjadi pada aku .... Aku boleh jaga sampai ke pagi tanpa tidur dan terus pergi kerja... Sekarang ni aku rasa memang tak laratlah bila terkena bahana insomnia ni... Walaubagaimanapun, insomnia aku bukanlah insomnia yang kronik, still dalam tahap insomnia yang ok lagilah... Sebelum bebel panjang pasal insomnia ni, apa bendalah insomnia ni kan... Insomnia sebenarnya adalah satu keadaan dimana seseorang mengalami gangguan tidur, melelapkan mata dan merehatkan minda... Insomnia boleh dikategorikan kepada tiga tahap iaitu tahap pertama, fana (macam yang aku rasa sekarang ni) atau sela...perbeza antara fana dan sela ialah fana diakibatkan oleh jet lag atau pun kebimbangan atau disebabkan pengambilan ubat-ubatan tertentu atau kafein yang boleh berlaku dari satu hari hingga beberapa minggu,sela pula berlaku  dari masa ke semasa... Aku rasa apa yang aku alami more tu insomnia fana sebab kalau aku balik kampung

*awak*

Awak, saya bukan menilai awak dari apa yang awak ada tapi saya menilai awak dari apa isi kata hati ini bisikkan saat mula-mula terlihat peribadi wajah tu... Saya tak tahu siapa awak.. Saya menyambut Salam perkenalan diatas nama sekadar teman dialam maya.... Walaubagaimanapun, saya cuba beranikan diri untuk kenal awak setelah saya yakin kita boleh berkawan diluar alam maya namun rasa sekejap saya perkara tu berlaku dan keadaan menjarakkan kita saat kita mula mencari siapa diri masing-masing..... Namun saat itu jarak bagaikan tidak menjadi penghalang.... Saya tak kisah dan awak bagaikan setuju dengan perkara tu... Namun bagaikan seperti yang berlaku sebelum ini, awak seakan-akan serupa saja.... Kembali ke sini lantas menghilang... Terdetik saat itu, mungkin saya perlu undur diri dan itu yang saya akan lakukan.... Saya tak mahu pisang berbuah dua kali.... Sebelum terjadi lebih baik saya pergi.... Subuh kelmarin, saya tersentak dengan mimpi aneh yang membuatkan saya mengambil keputusan un

* 2013 *

Happy New Year! Gila sengal dah masuk hari ke 12 baru sibuk nak cakap Happy New Year.. Maaflah ye, aku tertinggal bas.... Tahun baru aku macam biasa je macam tahun-tahun sebelum ni, ada peluang cuti so balik kampung jalan-jalan dengan family is better. Tahun ni jalan-jalan bawa orang dapat 5As lepas tu dapat pakej istimewa... Demam panas beserta batuk dan selsema siap ulser satu mulut. Demam dari malam tahun baru sampailah dekat seminggu.. Batuk tak usah cakaplah, ni baru reda. Lepas batuk reda kena CB pula... Meriah tak sambutan new year aku? Tak kisahlah.. Yang pasti sakit tu dapat merehatkan aku kot dari fikir pasal kerja,kerja dan kerja... Mak cakap penyakit tu penghapus dosa. Orang yang tak pernah diberi sakit tu, kadang-kadang lupa diri.. Baiklah makkkkk... Actually aku balik kampung 4hari before new year means dari 28hb lagi dan patut masuk kerja 2hb tapi doktor bagi MC dua hari, kerja satu hari on 4hb dan balik kampung semula sebab ada kenduri kahwin anak sepupu