Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

* Flaming Steamboat Buffet *

Last week on Saturday selepas pulang dari tempat kerja sewaktu hampir maghrib, aku terus standby untuk solat maghrib... Tak ada mandi tukar baju semua hanya disebabkan nak pergi makan steamboat lagipun satu hari tu aku kerja memang melekat bontot ni dekat kerusi depan PC menyiapkan banyak repot dalam keadaan opis macam dekat kutub utara seperti hari ini mungkin... Planning di buat since hari Isnin lagi disebabkan kami serumah baru tahu berdekatan dengan rumah kami ada restoran steamboat baru buka... Padahal dah buka dekat 3bulan... Mungkin dengar dalam 10minit menaiki kereta tak jauh tapi hakikatnya restoran ni agak tersembunyi... Flaming steamboat Shah Alam ni sebenarnya adalah cawangan Flaming Steamboat di Sunway dan Setapak... Harga kalau buat halal steamboat ianya boleh dikatakan lebih murah berbanding kita pergi Johnny's atau Soul Garden Restaurant... Bahan mentahnya mungkin pelbagai tapi ice-cream dan desertnya taklah sepelbagai gila babas macam dua restoran yang la

* Hallo Janda Baik *

Sebenarnya ini adalah cerita lapuk tapi disebabkan aku gatal nak cerita, aku tulis juga.... Hahahahaha... Ini adalah kisah awal bulan tapi disebabkan aku tak ada masa dan dok serabut dengan kerja makanya hari ini baru ku sempat nak update blogku... Kenapa sebab aku alang-alang dah sangkut di opis hari Sabtu dah nak balik teringat pula nak update... Lagipun di opis tak ada orang dan dah dekat pukul 5pm...Orang claim 5jam aku lepak sampai 5pm..sigh Aku dan housemateku ke Janda Baik di awal pagi dan perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang satu jam saja dari Shah Alam.. Namun yang menjadikan keadaan lewat adalah nak cari port yang sesuai untuk berkelah kerana kebanyakkan tempat adalah kawasan persendirian ataupun kawasan team building... Cari punya cari makanya sampailah ke port yang kami rasa sesuai untuk berBBQ dan berendam... Makanan yang di bawa simple saja tapi sedap ok... Malam sebelum tu kami makan-makan di Bagan Lalang makanya balik dari sana kami rush ke Tesco menc

*Blurrrr*

*Muka blurrrr apapun tak boleh blah di jam 3pagi wat repot kala malam minggu* Minggu ni aku kerja dalam keadaan blurrr... Selalunya setiap hari sebelum tiba di tempat kerja aku akan set objective of the day... Dah terbiasa since dari kerja lama dulu, memang dilatih macam tu... Tapi aku tak buat semua tu minggu ni.. Aku macam kosong...Mungkin hari Isnin hari tu je aku set lepas tu dua hari ni nan hado... Semalam sebagai contoh, semalam ada problem dan senior aku tak ada... Bos aku explain sikit punya panjang aku macam dapat tangkap dalam 50% je... Selebihnya tak tahu hilang ke mana... Petang tadi pun sama, aku baru perasan semua benda yang aku sign untuk 2hari ni advance satu hari... Semalam aku bubuh tarikh 12hb dan hari ni 13hb... Mungkin aku dah tak sabar nak balik ke Villa Bonda... Pagi tadi senior aku membebel apa aku pun tak endah, macam dia cakap sesorang... Itu memang tabiat dia, pagi-pagi datang kerja lepas cuti atau training kena membebel kat sesiapa je... Tak

* Indahnya Bait Kata *

* kurang ajarnya tetap santun, lembutnya cukup jantan, dajalnya masih selamba, nakalnya bersulam jenaka, menikam dengan pantun, menyanggah dengan senyum, marahnya dalam tertawa, merendah bukan menyembah, meninggi bukan melonjak * Indah kan bait-bait kata sajak MELAYU JOHOR  diatas ni... Itulah hasil nukilan seorang sasterawan negara, Allahyarham Tongkat Warrant  ataupun nama sebenarnya Dato' Usman Awang yang membayangkan watak orang Melayu Johor dari kajian beliau... Bila aku baca, aku hayati dan aku fikirkan, aku senyum sendiri... Part tang "lembutnya cukup jantan" tu buat aku nak tergelak dan jelas terbayang kata-kata itu bagai lebih ditujukan kepada kaum Adam... Namun, aku suka... Mendalam maksudnya... Tiba-tiba terbayang pula wajah seseorang dalam kotak minda aku ni... Haishhhh!!!   #Cukuplah coretan aku hari ni kata hari Rabu so kalau hari Rabu kenalah jadi Wordless Wednesday...=P

* Aku,Mereka & Cerita Cina *

Aku ialah akulah kan... Mereka? Siapa mereka? Mereka adalah seperti di bawah: * Kak Put akak Kak Puteri Nuur * * Kak Anim aka Kak Misya Idris yerrr * * Arip aka Budak Panjang * Dia orang nilah partner in crime aku bila nak tengok cerita cina.... Aku ni memang suka cerita cina dari masa duduk dengan parents lagi sampaikan mak aku kata aku ni macam dah kena sampuk cerita cina... Apa tidaknya sebab kalau ada cerita bersiri pun aku follow dah tu cerita bersiri pula dari satu sambung satu lagi... Berangin la kan mak aku bila aku dah dapat tv tak nak bagi orang lain tengok.... Dulu masa tengok cite cina dengan depa semua ni, mesti kami je yang berbangsa melayu selebihnya bangsa cina.. Bila bab lawak je, orang lain gelak kami tak gelak tapi bila orang lain tak gelak kami pula yang gelak... Hahahahaha.... Semalam aku tiba-tiba teringin pula nak tengok cite cina ni macam dulu-dulu tapi mungkin sekarang dah advance sikit kot, boleh pahamlah sikit-sikit apa dialog yang dicaka

*Thank You*

"I dun force u.Just hope u can chills je" Ayat ni macam selamba je kan tapi pada aku amat bermakna... Aku ni kalau sedih ke sentap ke ajaklah makan, kompom hilang segala sentap sedih senak semua... Hahahahahaha... Itulah aku ye, kalau marah pun gila-gila gaban tahap cipan beranak lapan sekalipun, tak lama lepas tu aku sejuklah... Tak tahu simpan lama-lama kot... Ayat kat atas tu sebenarnya ayat selingan untuk pergi makan... Tapi pada aku, aku hargai sangat terutamanya part ayat ni: "hope u can chills"... Konon tengah berduka tapi tak tunjuk depan-depan kan... Pelempang kang baru tau... Sekian entry Thank You saya yang pendek kepada orang yang menghantar ayat tersebut kepada saya... #aku tak kisah apa outsiders nak kata pasal aku tapi yang pasti aku tahu orang-orang tersayang yang ada berdiri disisi kala aku jatuh bangun sangat paham aku yang dikatakan complicated ni.. Sent from my BlackBerry® Smartphone

*Sampai Disini*

Aku happy dengan weekend ku... Pergi makan-makan setelah membatalkan satu pemergian ke event yang best...sebab aku kena masuk opis semalam pagi.. Dan sebenarnya aku sakit kepala tahap gaban mungkin kurang tidur... Pergi bermandi-manda dan mendekatkan diri dengan alam.. Di mana semua tak dirancang, secara tiba-tiba.. Minggu ini minggu yang agak tough untuk aku di tempat kerja dan tak sangka terbawa-bawa sehingga soal hati... Aku akan update tentang aktiviti weekend ku namun apa yang bersarang dalam hati ini perlu ku lepaskan dulu sebelum ia membengkak... Seseorang yang rapat dan aku sayang pernah bagitahu, kalau aku nak aku kena usaha.. Aku usaha ala kadar je, sebab dalam hati ni memang sesungguhnya nak tapi instinct sendiri mengatakan takkan dapat and there you go... Seorang teman pernah mengingatkan, jangan terbang terlalu tinggi sebab saat kita terbang tinggi kalau terjatuh teruk jadinya... Syukur aku tak terbang setinggi mana... Saat jatuh begini, aku masih boleh perg

* We Should Realised *

*seperti dua gelas air ni,dua-dua nampak sedap tapi kita perlu sedari bahawa hakikatnya mungkin ianya indah khabar dari rupa* Kita perlu sedar, tak semua yang kita ingini akan kita dapat... Kadang-kadang seperti nasi walaupun dah kemas kita nak suap ke mulut, tersangkut sikit jari di bibir pun dah buat beberapa butir nasi terjatuh... Malahan adakalanya terus berterabur... Adakalanya juga, dari awal kita dah lihat, sentuh dan pegang tapi kita tak mampu nak dapatkan... Serupa seperti pakaian, ataupun sutera yang kita inginkan... Sekali lagi kita datang, kita dah terlepas peluang sebabnya pakaian atau sutera tu dah dibeli orang... Itulah lumrah alam... Kita hanya merancang tapi segala ketentuan kita takkan tahu... Adakalanya dah kita pegang teguh dan genggam kemas tapi bila kat atas tu kata ianya hanya pinjaman, benda tu akan terlerai jua... Macam perasaan... Kita simpan kita diamkan, kebenarannya kita tak ketahui dan tiba-tiba kita tak tahu rupanya kita tersilap... Bagaikan burung yang t