Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

* Who Understand Me Most? *

The answer is very simple... A mother ... Not only my mum but two.... One more person is actually a sister who was a mother to two cute kiddos... They  have a good sense to detect what I feel, what I'm going to say, what I like and etc... Some people disputing me because almost all the things I share with my mum...They do said that kind of way only make my mum feel worried about me... I'm here at Shah Alam and my mum far at the south... Its doesn't matter for my mum because she know that her daughter is indipendent and can take care of myself... Even sometimes actually I'm the one who's settle the problem from far.... And its good to share with our mum rather than "outsiders" who's only love to take advantage... One more person that very understand me is my senior during my study time... I only met her for a semester but Allah still want our friendship to be continue till now... No need to mention her name here because I know a lot of my

* Pendrive *

Aku dalam keadaan tension lagi sayu hati... Dah la sayu hati, cari-cari pendrive nak buat kerja tak ada dalam handbag ataupun beg keje isi buku-buku aku... Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... Mana ni? Semalam masa masuk opis memang  aku ada guna dan minta-minta adalah terlekat dekat CPU.... Selalu aku off PC benda tu kat situ tapi sempat cabut... Semalam rasa macam dah cabut masuk beg.... Ya Allah, minta-minta adalah besok sebab aku punya kerja aku nak submit untuk MUI minggu ni ada dalam pendrive tu.... Paperwork lain dengan banyak gambar pun ada sekali.... Kalau tak ada, habislah aku... Sekarang ni sangat risau.... Dah meleleh air mata masa mencari tadi  nak buat kerja.... Aku tak nak kena buat semula...Dahlah susah.... Tadi pagi pulak aku jalan merata sampai ke Zoo bagai... Takut tercicir....(Selisish, Wanauzubillahminzalik la harapnya)... * Macam nilah pendrive yang disusahkan sangat tu...even just 2nd pendrive & 4GB tapi banyak isi perutnya...='( * # Dalam keada

* Kisah Orang Hipokrit *

Semalam aku terbaca sesuatu berkaitan seseorang ... Secara spontan aku terloya depan PC... Aku terus hantar mesej kepada dua orang yang aku percaya... Mesej pertama kepada si A berbunyi: " Adeh, tibe2 mau muntah depan pc" Tak habis type terus aku ter"send" pulak....Tapi mesej kedua aku pada si B complete: " Adeh, tibe2 mau muntah depan pc kerana kegelian....=P" Bukan sengaja tapi terus terbayang, betapa hipokritnya manusia...Tak sampai berapa hari cakap macam-macam, pum pang pum pang, tup-tup sudah muncul sesuatu... Dalam kata tidak sebenarnya menjadi iye.... Tak payah nak cari, tuhan tunjuk bukti.... Sungguh aku terus hilang rasa respect pada orang tu....Si B pula lepas aku send mesej kedua pada dia cukup dengan ayat-ayat yang aku baca, sepantas kilat dia tahu siapa si hipokrit... Bila ku tanya macam mana dia tau, jawapannya cukup mudah.. " Akukan kakak...bwahahaha" Terima kasih kakak kerana sentiasa menjadi kakakku yang senti

* Dasar Sotong *

Semalam dari tengahhari aku sentap dengan seorang mamat sotong... Mulut spesies ni memang laser... Kalau cakap orang ikut suka hati mak bapak dia je tapi kalau dia yang kena tegur sikit, terus kata kita yang bukan-bukan... Ini bukan kali pertama, tapi kali ketiga dengan orang yang sama ... 1st time dulu hanya sebab binding machine yang gedabak... Waktu tu aku baru balik bercuti panjang, depang kubikal aku wujud sebiji binding machine yang aku sendiri tak tahu siapa letak, bila letak dan etc.. Dia yang waktu tu baru masuk opis tanya aku: Ni sampah ni kenapa letak kat sini? Sape nak guna? Buat sempit tempat saja! Tak boleh nak letak tempat yang sepatutnya? Aku sentaplah dan menjawab: Mana I tau, I baru masuk opis hari ni... U tanyalah sape yang ada...Jangan suka-suka hati nak marah orang... Dia boleh jawab: I tanya sikit pun tak boleh?U tak payah jadi orang lah! Aku memang bengang gila, dengan suara meninggi dia kata dia tanya... Aku naik geram pula...Dasar sotong dat

* "Well Done" PDRM *

Orang lain sibuk cek saman aku goyang kaki sebab aku nak bayar online saja... Pagi semalam opismate advice cubalah tengok mana tahu ada lagi saman yang aku tak tahu.... Dan hasilnya 3saman terpapar dibawah semakan menggunakan IC no aku.... 2saman memang no pendaftaran kereta aku dan aku tahu saman tu wujud.. Satu saman lagi tahun 2003 dan pendaftaran kereta TAC5121... Plat Terengganu dan disaman atas kesalahan speeding tengahari buta hari RAbu di Kemaman... Aku punya hairan bin ajaib, bila masa pula aku beli kereta plat Terengganu dan masa tu aku masih bergelar seorang pelajar semester 3 dan aku tak pernah ponteng kelas even aku ni terjal tapi tak kuasalah aku just untuk memandu ke Kemaman or Terengganu.... Gila! Aku dengan gigih bertanya kawan-kawan dan email MyEG selalu tukang papar online result searching aku... Kawan-kawan semua nasihat pergi terus ke unit trafik terdekat untuk cek dengan depa terus... Aku dengan gigihlah masa lunch hour keluar terus pergi Unit Trafik Ba

* Hanya Kerana Nama...=P *

Lepas lunch tadi aku call seorang tehcnical service bagi supplier, disebabkan Bos aku kan curi bersalin... Sebelum ni Bos aku yang banyak contact,email dan call dia... Nama dia gila pelik... Kalau dimelayukan jadi ALITANGGA T.....Hehehehe... Aku nak call jadi was-was nak sebut nama dia... So aku tanya-tanyalah dengan kekawan yang lain macam mana nak sebut... Tapi disebabkan sorang pun tak tahu juga, 2X5 dengan aku makanya aku dengan selamba badak telah mengambil keputusan untuk call dengan mencari nama MS. T..... Operator yang jawab call pula naik pelik bila aku cakap: "Hallo, afternoon. May I speak to Ms.T....please?" Dia dekat hujung talian blur semacam je...Lepas tu dia tergelak sambil tanya balik: "Miss, do you mean MR.ALITANGGA T....? Sorry because here we only have MR.ALITANGGA T.... No MS.T..." Aku pun dengan selamba badak menjawab : "Oh sorry, I thought he is MS." Dia kata: "Nevermind Miss, its normal...Always happen for the

* Letih *

Memang letih bila perlu bekerja menggunakan otak... Badan tak bekerja tapi kena perah otak... Otak tak boleh berfikir bila ada gangguan luar... Gangguan luar tu macam-macam ada...(macam iklan Pakcik Astro pulak...=P ) Bunyi-bunyian bising dari sekeliling kita, pengcahayaan dan yang tak boleh tahan dari mulut-mulut longkang... Sudahlah busuk, menyakitkan telinga dan yang paling teruk buat hati orang lain tak tenteram... Bila hati tak tenteram, makanya otak fikir yang bukan-bukan dan terus tak boleh berfungsi untuk fikir buat kerja... Bila tak boleh buat kerja, makanya lagilah bahana sebab itu akan mempengaruhi gaji kita yang juga mempengaruhi aktiviti harian... Perkara paling senang untuk elak semua ini, sila abaikan segala gangguan keliling... Masuk telinga kanan, tapis, mana tak guna sila campak keluar ikut telinga kiri... Untuk aku lagi letih, sudahlah di tempat kerja banyak sangat gangguan bunyi-bunyian, balik rumah tak dan dah nak buat apa-apa sebab dah lagi letih.... B

* Hah! Its Monday Already? *

Yup! Its already Monday... Boring okkkkkk... When said Monday its very sinonim with Monday Blues symptomps.. MC on Moday, so lazy to wake up early in the morning, lazy to come back from hometown, lazy to come to work, lazy to attend class for students and all is so lazy if anything related with Monday... Haiyo, now the symptoms already infect me... Already in the office, in front of the PC but anything I can't do... My soul still at hometown...LOL My head still ting tong.... Anyone! Please help me with this problem! # Keep thinking what my mum will cook for lunch...=P

* Its Friday Again *

Thanks Allah, its Friday again and I still can see the beautiful things and can feel the air around me... When we say its Friday again meanings we already on weekend mood.... Nothing can make me happy other than back to my hometown or totally have my leisure time by doing anything I like on weekend.... This evening, when the clock is 5.30pm, I'm as a "good worker" will cau sin ci as fast as I can... A wanna go home earlier, pack my stuff and drive safely back to hometown...=) #Mode: Boring with my job....

* Today is Thursday,17.02.2011 *

Apa yang istimewanya hari ini? Jawapannya tak ada apa-apa selain dateline dah dekat, tak sabar nak balik kampung lagi petang esok serta melayan mata yang rabak gila sebab tak tidur sehingga hampir jam 5pagi tadi... Apa kes? Sebab semalam balik kerja dah lewat lepas tu aku layankan lagi baca novel bawah ni yang dah lama tak habis-habis, almaklumlah bahasa omputih aku memang lemau  : * Alexandra Potter adalah salah seorang novelis yang aku suka baca karyanya...Simple english...*  Selepas khatam baca novel ni aku sambung pula novel bawah ni yang aku beli secara berjemaah 4 novel terus masa minggu lepas dan menjadikan total sebanyak 7buah novel belum dibaca...=P : * Disebabkan novel ini dalam bahasa melayu makanya aku boleh baca tanpa henti dan mengakibatkan mata ku terus tak lena sampai ke pagi...=P * #Sekarang aku lebih senang baca novel atau buku-buku yang lucu sebab aku punya kepala memang dah berat malahan hobiku ini jarang sekali dapat ku lakukan...Tak seperti dulu sewa

* Drama King & Drama Queen*

Ini bukan kisah nak mengata tapi termasuk diri sendiri....Bwahahaha... Besok CEO kami aka ex-GM nak datang meeting di Malaysia Plant aka tempat kerjaku sekarang, jadinya hari Isnin GM kami dah hantar email pada HR dan makanya keluarlah satu pengumuman berbunyi : Dear all, Our CEO Mr.D.S will come to visit us on 17 & 18 /02/2011.Please ensure your work place are clean & tidy. Please pass this message to your subordinate. Gitulah lebih kurang bunyinya, kalau tersilap kata dalam bahasa diatas tu harap maaf lah ye, aku tak pandai sangat bahasa Mat Saleh ni...=P Makanya selepas dapat sahaja berita perkhabaran ini, terus semua tepuk dahi mengeluh....Dari sebesar-besar pangkat sehinggalah si Pak Guard... Kenapa? Sebab itu orang banyak cerewet...Sangat pembersih dan pengemas gila gaban beranak lapan.... Sambil jalan tangan boleh calit semua tempat, sambil tarik mana-mana laci ikut sempat, boleh buka mana-mana kabinet dia sempat... Huhuhuhu....Sangat sadis lagi bila tong sampah baw

*Aku Tau Siapa Aku, Aku Sedar Diri*

Kita adakalanya menangis sendiri saat berduka... Berselindung dari semua orang sebab buat apa menangis didepan mereka sedangkan kita bukan siapa-siapa yang  penting buat mereka... Malahan dipermain-mainkan... Kita cuba kuat untuk orang lain namun jatuh bangun kita sendiri kita harungi tanpa sokongan sesiapa... Adakalanya menangis sampai keluar air mata darah pun kita sendiri yang paham... Apa yang boleh dilakukan hanyalah bersabar... Redha dengan segala ketentuan, cuba yang terbaik untuk orang-orang yang tersayang dan berusaha perbaiki diri sendiri walaupun hati sendiri sentiasa sedih dn terluka.... Insan disekeliling kita takkan paham sebab mereka tak melalui apa yang kita lalui... Mereka hanya tahu melemparkan kata-kata yang hanya ditimbang ala kadar bagai guna timbang kati yang benkok jarumnya... Itupun cukup bertuah andai ditimbang semula, jika diluah dengan terhambur tanpa pakai otak lagi menyakitkan... Walaupun belajar setinggi mana tapi otak tak boleh pakai pun tak gun

* 12 RabiulAwal 1432H *

Salam Maulidur Rasul buat semua umat islam... Hari ni merupakan hari ulangtahun kelahiran junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W... Hari ni merupakan cuti umum bagi mengingati kelahiran Baginda... Aku tak ke mana...Ingatkan ingin menghantar Cik Lisa untuk dicuci lalu pergi melawat si Handsome Lope tapi apakan daya Cik Lisa meragam...Tak sampai dua tahun bateri ditukar, ini dah meragam lagi... Huh, sabar jela...Bulan ni Cik Lisa dah banyak telan duit aku... Nak buat macam mana, adat orang pakai kereta kan... Sesungguhnya aku dalam keadaan tertekan... Aku tak tahu mana aku nak luah selain daripada di sini.... Kadangkala bila kita berbuat baik pada orang, tak semestinya baik juga di balas... Malahan diambil kesempatan... Tak apalah, redha jela.... Kenangkan semula segala sirah Nabi, setiap benda ada balasan... #Aku terkurung di rumah keadaan lapar, geram lalu menyental semua benda dalam rumah sambil menunggu housemate ku bangun sebab diarang keje shift malam untuk diminta bant

* After A Week *

Selepas seminggu balik dari kampung yang ku terchenta pada hari Selasa lepas, aku masih dilanda mood malas bekerja even mood malas bloging, FBing dan on HP... Datang kerja ngam2 tepat jam 8pagi dan balik paling lambat aku stay depan PC pun 6petang... Tak ada nak stayback ke hape even yang sebenarnya aku ada kerja yang sedang menanti dateline... Bertambah-tambah lagi bos ku sudah mula cuti bersalin dan running batch harian macam tak ada masalah dan makanya bolehla diberi kepercayaan 100% pada budak-budakku untuk buat arrangement sendiri.. Mood ku masih terbayang-bayang segala-segala seperti dibawah ini sewaktu aku melepakkan diri di kampung secara random: * Outing dengan Eryn sambil makan & tengok movies yang bersesuaian sebagai contoh hari tersebut kitarang tengok YOGIBEAR..=P* * Control jek  muka even dalam hati dah xsabar menunggu order tak sampai-sampai* * Budak yang kena sumpah dalam hati je sebab biadap (nak sound direct kena hormat tempat sembahyang tu)... Orang

* After The Long Holiday *

Long holiday? Not to long la... Aku tak bercuti ke mana pun dalam 6 hari ni since mak tak boleh join sebab memenuhi undangan perkahwinan .... Undangan yang sebenarnya mengundang panas telingaku bila mak dah start petik cita pasal bila nak kahwin... Sindrom ni baru bermula sejak tahun baru > Awal Muharam ... Bila mak asyik ditanya dek "Kepohchi2" semasa pergi ke undangan dan kenduri kendara keliling kampung even saudara mara... Disebabkan semua itu, aku hanya tersadai di rumah beberapa hari dan keluar rumah untuk aktivti makan saja... Malas nak pergi ke mana-mana even undangan... Aku nak berehat 100% > NO HP, NO FB & NO BLOGING... Sebelum subuh ~4.30am pagi tadi aku baru gerak ke Shah Alam dan terus ke opis.. Sekarang ni kepala aku sangat ting tong... Dan lagi ting tong bila tengok dateline semua dah dekat (tapi ok jap bila dari pg asyik dapat ang pow jek...=p).... Story pasal Cuti-cuti 100% aku akan diupdate kemudian... # Perasan macam ada orang nak ta

* Kalau Ku Hempuk Naya Kang *

Pagi ni aku bangun awal buat breakfast..=) Untuk seorang yang duduk kat rumah bujang dan jarang bersarapan, bangun pagi untuk buat sarapan adalah satu kepelikkan sikit ok... Pergi tempat kerja macam biasa... Tapi setibanya di tempat kerja ada makhluk sengal yang sesuai sangat kalau kena hempuk dengan bag kerja aku (aku kerja bawa dua beg, satu handbag & satu lagi beg untuk isi dokumen atau planner) Cerita dia macam ni, aku masuk opis handpunch macam biasa.. Bila aku masuk opis ari ni memang opis lengang dan sunyi sebab selalu pagi-pagi buta pun ada mamat sotong yang suka buat hingar... Aku masuk belum sempat duduk lagi, kedua-dua beg aku masih tersangkut kat bahu ok, aku dengar suara ast. aku dari lab dan suara budak sengal... Dan tiba-tiba kedua-duanya datang menghampiri aku lalu tanya satu soalan yang sengal di pagi hari: "Am I looks ok with this blouse and this slack? This morning I already late and just grab this blouse and this slack..I do bring my black laging

* Naik Minyak *

Malam tadi bila ku buka muka buku sekejap, terpapar status-status rakan-rakan muka bukuku mengatakan RON 97 naik harga lagi... Berbulu je aku baca...Bukan berbulu pada rakan-rakan muka buku tapi berbulu dengan harga minyak yang naik... Tahun ni saja dah berapa kali harga bahan bakar tu naik dan naik... Yang pasti kalau di Malaysia ni lepas buat janji lepas tu juga dapat kita dapat habuan.. Habuan kenaikkan harga bahan bakar, bahan keperluan harian... Itulah trend yang dapat dilihat... Lagi satu trend ialah lepas RON 97 naik lepas tu mesti RON 95 pula menyusul... Yang tak naik just gaji je...=P Teringat aku satu petikan jawapan mantan Perdana Menteri kita dalam soal jawab beliau dengan satu surat khabar tempatan bertarikh 30.01.2011. "Yang kerja kerajaan senanglah, kerajaan naikkan kos, gaji pun naik sama...Tapi yang kerja swasta, gaji tetap sama..." Orang gomen yang baca jangan nak marah aku pulak, ni aku dapat dari surat khabar yang aku baca...Nak tau suratkhabar