Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2010

* Busy ke? *

Sunyi sepi kan blog aku semenjak dua menjak nih... Sebenarnya banyak benda nak share tapi aku tak dan nak update,... Tunggu aku balik kampung nanti ek, kalau aku rajin aku update kisahku dalam dua minggu ni.. Ohhh...Year end 2010 ku sangat busy berbanding 2009... #Balik kampung malam esok dan balik semula Shah Alam Isnin malam...Best kan? Hahaha...Dan ke update blog nanti? bwahahaha...Sekian saja lintas langsung dari saya di sini yang sedang menonton Hawaii five-0...

* The Words From Big Boss *

Even the Big Big Boss words are more simple than him... Dear TEAM, I would like to take the opportunity to express my heartfelt appreciation for your hard work, patience, support & understanding extended to me all this while. Our team efforts, clear goal and cost reduction initiatives have enable us to exceed the target 超标! This also applies to our group business as well. I hope you will enjoy every moment of our journey to超标 although I was tough & demanding sometimes. You also have a lot of opportunity to learn, teach & share your experience with your team members this year. Remember to teach what you have learnt to others so that you can keep on learning new things that comes. Knowledge is infinite and available everywhere and we need to learn new mind-set, skill-set and tool-set . Mind you, these are the universal principles to survive in today’s world! You apply the knowledge you gained & that becomes your experience….. By so doing, you will continue to grow

* Crying.... *

"Just cry whenever you feel sad..." Tapi bila kita menangis  sampai kering air mata pun tak guna kalau benda dah terjadi... Bukannya kita menangis lepas tu tiba-tiba ada magik bertukar semuanya jadi apa yang kita mahukan... Kalau ada semua macam tu, ada magik, alamat habislah dunia ni penuh dengan air mata... Tapi memang kita akan rasa lega lepas keluarkan air mata sebab adakalanya sesuatu kerisauan atau kegusaran yang kita rasa tak boleh dirasai oleh orang lain.... Setiap orang ada kepentingan masing-masing, ada sensitiviti masing-masing... So adakalanya luahan kita pada orang yang rapat sekalipun tak dapat membantu... Tapi terima kasih buat mereka sebab mereka menjadi pendengar terbaik yang pernah kita ada.... #Pagi Jumaat yang suram buat aku....

* TQVM My Bonda Terchenta & My Bro *

Siang tadi aku baru je update blog aku bercerita aku teringin nak makan bubur Asyura edisi Johore aka hasil air tangan Bonda Terchenta... Tup2 petang tadi dalam pukul 4 lebih Bonda Terchenta call kata ada buat bubur Asyura dan adik Ngah aku lak ada hal kat KL & Shah Alam... Makanya adik Ngah aku yang perlu ke KL terpaksa menyimpang buat keje kat Shah Alam dulu dan tadi dalam pukul 10pm dia menibakan diri kat depan rumah aku bersama cousin aku yang memang super senior buat kami.. Sian adik Ngah aku ari ni, berkejar dari Batu Pahat ke JB lepas tu balik umah gerak ke sini....Huhuhu.. Aku pulak siap dipesan oleh cousin aku, Bonda Terchenta dah bekalkan 4 bekas bubur tu kasi makan lebih sikit sebab dia kata aku kurus sangat sekarang nih... Dia kata aku macam kerja keras tapi tak tahu aku makan hati...Bwahahaha... Bila masa adik Ngah aku buka nak bagi bubur aku naik heran kenapa dia buka bonet kete dia pulak, rupa2nya bukan setakat bubur je mak aku kirim tapi pisang dengan nanas...

*Bubur Asyura...=) *

Salam 10 Muharam 1432H.... Diam tak diam dah 10 hari kita dalam tahun baru.... Hari ni banyak keistimewaannya, banyak amalan yang boleh kita lakukan dan fadhilatnya berlipat ganda tapi banyak entry kawan2 dan di status FB dah updatekan... So disebabkan perut aku dah berkeroncong dan teringat bonda terchenta pun selalu buat bubur Asyura, mari aku share something yang aku jumpa di UTUSAN ONLINE.... ARKIB : 16/01/2007 Bubur Asyura juadah sinonim bulan Muharam MAJORITI umat Islam Malaysia tahu mengenai bubur Asyura. Ada yang menyatakan bahawa bubur Asyura ialah bubur khas yang terdiri daripada sepuluh jenis bahan. Ada tepung, ada ubi, ada pelbagai kekacang dan sebagainya. Apa yang pasti ia ialah bubur daripada 10 bahan masakan. Kalau lebih atau kurang, itu bukan bubur Asyura. Jenis rasanya mungkin juga berbeza di antara satu negeri dengan negeri lain. Ada juga anggapan bahawa bubur Asyura ialah bubur khas sempena 10 Muharam. Kebetulan perkataan Asyura diambil daripada bahasa Arab

* To All Women....*

She can deal with stress and carry heavy burdens.... She smiles when she feels like screaming and she sings whe she feels like crying.... She cries when she's happy and laugh when she's afraid..... There's only one things wrong with her, she's worth!!!!! This note I dedicate to all beautiful woman that I know... These remind them how's unique are they... # Special dedication for Pn.Puteri Nuur At-Terawis, Cik Suzilawati Sutrisno, Cik Nurzilahanim Mohd.Darunai, Cik Rinaida Rameli, Cik Hasliha Mustafa dan Cik Fahiya Muhamad....

* Sharing Session *

Tajuk macam nak share benda ilmiah je kan? Tapi sebenarnya bukan la kawan-kawan... Ini kisah dari seorang teman di opis.. Lebih tepat seorang abang marketing yang suka mengacau kami orang-orang operation yang duk kat opis bawah opis sister company kitarang... Dia memang suka turun "kacau" kitarang kat bawah, lagi2 bila dia tunggu wife dia masa nak balik... Kisah ni kisah benar, kisah tukang punya cerita... Semalam masa kami buat kerja dia datang buat bising lepas tu entah macam mana dia boleh buka cerita yang pada aku buat aku teringat sesuatu.... Ni kisah dia: Abang ni actually KL boy yang parents dia hantar ke Boy School sebelum di hantar buat A level dan seterusnya tercampak kat oversea.. Boy School yang parents dia hantar tu memang dekat dengan sebuah Girl School... Jarak antara kedua2 sekolah ni tak jauh tapi tak perlulah aku bagitahu sekolah mana sebab kalau aku sebut kompom semua orang tau.. Abang ni dulu sangatlah nerd even sekarang ni kalau nampak dia s

* Weekend Ku Dan Gigi *

Dari hari Jumaat lagi gigi aku problem dan yang lebih tepat gusi aku bengkak... HAri Jumaat boleh tahan lagi, tapi malam start tak boleh buka rahang... Malam tu juga semua orang dalam rumah tak ada.. Masa balik kerja sempat singgah klinik amik ubat dan ke Watson cari benda alah kat bawah ni: * Yang ada gamba tu tak pernah sentuh k* Disebabkan rumah kosong, aku lari ke Putrajaya, lari ke rumah orang yang aku selalu menumpang kasih... Sebelum ke sana sempat aku mendobi dulu dan makan benda alah kat bawah tu, lembut sikit: Sampai rumah Pn.Puteri Nuur At-Terawis  aku bergolek-golek kejap melihat karenah lucu anak2 kecil yang chumel sebelum kami menjalankan operasi midnite kami > Movie Time di GSC Alamanda meononton DUE DATE... Keesokkan harinya ke KLCC selepas setengah hari berfikir apa yang nak dilakukan dan ke mana hala tuju kami... Pn.Puteri dah berjanji pada putera dan puteri nak berjalan2 makanya kenalah tunaikan... Aku jadi photographer jap..Sukaaaaa...=) * Why

* Wisdom Tooth *

Hi alls!!! Since these last few days I was suffered with the wisdom tooth problem, today I would like to share some info that I get from the internet....I believe many of us got wisdom tooth, who's doesn't please carefull with your wisdom...Hahaha, please ignore!!! I'm just joking...=P A wisdom tooth, in humans, is any of the usually four third molars, including mandibular third molar and maxillary third molar. Wisdom teeth usually appear between the ages of 17 and 25.[1] Most adults have four wisdom teeth, but it is possible to have more, in which case they are called supernumerary teeth. Wisdom teeth commonly affect other teeth as they develop, becoming impacted or "coming in sideways". They are often extracted when this occurs. Impaction The upper left and upper right wisdom tooth are distoangularly impacted. The lower left wisdom tooth is horizontally impacted. The lower right wisdom tooth is vertically impacted .Impacted wisdom teeth fall into one of sev

* Next Target *

Kawan2 saya kata: "set next target...buang masa je.." Harus dipertimbangkan walaupun sukar.... Mana nak cari target baru yek... Susah la... Tak tau nih... Anyone can help me? # Adehhh...

* Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya ...*

Hari ni adalah hari mood saya nak sharing2 info dengan kawan2 sebab  gusi saya bengkak dan gigi saya sakit makanya hari ni dalam sejarah jadi kurang bercakap tapi masih gatal nak cot cet cot cet....Jom baca apa yang saya nak share yang mana saya dapat waktu on9....: Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummatISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita. Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini t

* Kelebihan Surah Yassin *

Since today is Friday & the leader of the days in Islamic calendar, I would like to share something here...:) Ayat 1 - 9 : Untuk keselamatan diri Ayat 9 : Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir. Dr kata janganlah digunakan utk elak Kastam. Tu dah niat lain. Ayat 12 : Merupakan Jantung Yaasiin - Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini di hafal oleh setiap mukmin dan mukminat. Ayat 13 - 35 : Mengisahkan orang-orang yang mati syahid. Ayat 22 - 23 : Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak. Ayat 29 - Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut & juga utk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah or aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt. Ayat 30 : Untuk keinsafan - Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya). Ayat 32 : Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik. Caranya: Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t. Kita umat

* Dentist? *

My wisdom tooth already start to make me feel ARGHHHHH....\ Actually company yang aku keje sekarang ada peruntukan untuk dental tapi aku je yang cuak nak jumpa dentist.. Last aku pergi jumpa dentist kalau tak silap tahun lepas tapi bukan aku yang wat rawatan yek kawan2... Adikku si Eryn yang jumpa pasal gigi dia.. Aku rasa aku jumpa dentist atas dasar gigi ake sendiri ialah masa aku still study lagi.. Waktu tu aku sem3 ... Bapak lama dah... Akhir2 ni gigi aku start wat hal lak.... Adik beradik aku, aku ni kira spesis paling rajin jaga gigi tau tapi kompius lak bila tengok aku yang selalu ada masalah dengan gigi... Mak kata sebab aku tak minum susu...=P Ni dah dekat hujung tahun dan sedang berkira2 nak wat appoinment jumpa dentist.. \Tapi saya takuttttt... Bwahahaha..dah tua bangka pun takut jumpa dentist..P # Sesungguhnya wisdom tooth ku perlu dicabut dan satu lagi perlu wat minor surgery..Kompom...Adeh, bape la kena caj lak karang...Tapi takpe, company ada cover sikit ka

* Aku Surrender *

Yup, aku rasa aku nak surrender... Makin aku baca, makin aku tengok makin aku rasa aku dah tertinggal... Makin jauh... Tahun baru konon pasang azam baru nak kejar tapi yang nak dikejar macam dah terlepas je... Actually bukan macam tapi dah memang terlepas.. Pagi ni aku baca komen kat profil picture orang tu, nasib baik air mata aku tak meleleh depan PC nih... Kalau tak mau haru biru opis aku naik heran tengok aku si budak sempoi lagi slumber melelehkan air mata... NAmpak slumber tapi dalam hati aku pun ada taman la... Memang la aku bukan spesis nak control2 ayu, poyo2 nak sopan santun pijak semut pun tak mati, tapi aku still ada perasaan la dol... Apa yang terjadi akhir2 ni buat aku jadi pendiam... Aku banyak no komen... Aku tak nak cakap pape, just tengok je dari jauh... Siapa aku untuk berkata2... Useless if I'm saying anythings... Orang2 yang rapat denganaku semua marah, semua bising... Ke mana hilangnya aku yang bersemangat macam dulu.. Sorryla geng, aku macam t

* Writing Therapy *

When we feel tension, feel angry to someone, or feel want to slap other people face, just release it with writing therapy.... It was very effective to me with no need to scold  those people directly who are so annoying... It has been proved by the existence study which was conducted by the profesional before this. Let me share some info about writing therapy : Writing Therapy is a new way of healing, having been researched since 1970. It is currently the hottest form of healing on the market because it is so new and it works! With WT you are invited to grow, balance and recreate yourself, ailments and life. The core of writing for therapeutic purpose lies within you. You choose the genre, how you wish to express yourself and your timeframe (twenty minutes a day is a proven remedy). This is a self-administered, re-creative method to increase wisdom and therapeutic needs using traditional and exploratory writing methods. Your writing is self-started, adaptable, handy and require

* Koko Krunch *

Koko Krunch..... Tadi keluar kejap ke Pekan semata-mata cari benda alah tu dan beli kain buat baju sekolah Si Kecik Eryn... Aku memang xmakan sangat benda nih tapi adik bongsu aku memang.. Sarapan asasi dia tiap2 hari,... So dijadikan cerita baru2 ni dia dok layan koko crunch duo lak... Ada 2 minggu lepas  mak cite si Kecik ni mesej adik Ngah aku... Kirim Koko Krunch Duo... Bila balik, Si Angah ni pun hulurkan plastik berisi Koko Krunch... Si Kecik tengok dalam plastik lalu berkata : Si Kecik : Angah, kenapa ada dua? Angah: Kata tadi nak Koko Krunch dua...Angah beli dua la... Si Kecik: Kita kata, beli Koko Krunch DUO...Yang ada dua warna tu....Bukan beli Koko Krunch dua kotak... Angah: Lain kali cakap biar terang.... Si Kecik: Kita tak cakap, kita mesej, mama pun simpan lagi tau mesej tu... Adeh, adik2 aku nih... Ada2 je..Si Kecik pun satu hal, nasib baik mood abang dia baik nak melayan dia punya order... Lagi mau kecoh, tapi mak kata abis gak dia makan... # Kat kampung aku

* Harga Petrol Naik Lagi....*

Semalam harga Ron95 naik lagi.... Aku dapat info lebih kurang pukul 4++pm...Lebih kurang 1jam lebih lepaspengumuman rasmi kenaikkan seluruh negara tepat pukul 3pm.. Mana aku tau? Sama macam masa kenaikkan Ron 97 beberapa hari lepas... Dari sumber yang dipercayai... Masa Ron 97 naik harga, lagi best, semua orang tak percaya sebab tak ada desas desus langsung... Semua orang naik marah, termasuk aku tapi nak buat macam mana... Bak kata "mereka" : "Rakyat Didahulukan" Yerrrrr, kalau susah rakyat dulu susah dan bankrupt.... Aku yang waktu tu tengah dok sedang cuci & potong rambut terus hilang feel... Forward info pada membe2 & opismate, semua tanya balik ingat aku main2... Sebab masa Ron97 naik aku tak bagitau pun dan aku tak kisah sebab kebanyakkan kami guna Ron95... Bila aku kata betul, makanya penuh inbox aku..=P Bila tengok FB malam tadi, ternyata itu bukan gurauan... Bukan aku sorang yang rasa bahang kenaikan petrol... Dulu janji petrol ha

* Adeh...Kenapalah Asyik Jumpa *

Apalah yang aku jumpa? Jumpa makhluk gedik la... Kawan-kawan, aku pun gila-gila banyak mulut juga tapi rasanya aku tak lah sampai tahap gedik... Tapi kalau ada yang rasa aku gedik, sila tegur sebab aku tak nak kena sumpah dengan orang... Berbalik pasal budak gedik, aku memang alergi dengan spesis-spesis ni.. Tak kira bangsa,agama,sedara ke ,kenal or tak kenal.. Yang pasti aku alergi... Sangat annoying.... Pengalaman lepas dengan orang-orang gedik buat aku lagi alergi dengan spesis ni.. Sejak dua menjak ni ada muncul sorang gedik yang sangat gedik.. Adeh, rimas aku tengok... Tolonglaaaaaa.....Jangan Gedik.... Annoyingggggg... #Aku alergi sangat-sangat la...

* Private Investigator *

Rasa macam nak tukar kerjaya lak... Membe2 pun sokong.. Lumayannnnn... Hehehe..Jangan sesekali bagi satu info kat aku yek... Dalam masa yang singkat aku leh korek sampai ke akar umbi... Bwahahaha..(gelak ajaran Puan Puteri ) Silap besar la kalau nak sembunyi dari aku... Ngeh3... Kalah Sherlock Holmes bila aku wat keje... Banyak kali buat dah dari zaman2 sekolah lagi tapi dulu xcanggih macam sekarang... Aku kan senang sangat ingat benda mengarut jadi bila mengarut fikir mengarut bila disimpulkan dapatlah idea.. Tapi idea tak mengarut okkk... Dapat info2 lain dan data2 lain secara tepat lagi padat.. Terbongkar segala2nya... Diakui oleh Zila ... Dua ari ni ada sorang budak dah kena jejak habis2an dengan aku... Nasib ko la budak... Dari FB, blog, sekolah,result exam, tempat keje, status "sebenar",bf dia dan juga bagai2 lagi... Betul2 nasib ko la yek budak.. Jangan jadi annoying sangat... Sia2 jek... Tapi memang aku buat semua ni bukan beriya.. Sambil duduk