Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

* Be Yourself *

Kalau aku senyap xbermakna tak ada apa yang berlaku.. Dan kalau aku membalas kata2mu xbermaksud aku xberkecil hati... Bila masa aku tersenyum dan ketawa sebenarnya ada masa aku menangis perih dalam hati... Mungkin di mata kalian tak terlihat apa yang tersirat... Apalah sangat yang aku ada... Ilmu tak setinggi mana, rupa sedang2 je... Bahasa selalu terlajak kata... Nak kata ayu tak ke mana, ganas semacam je... Dah terbukti dengan kata2... Tapi apa2 pun biarlah aku menjadi diriku sendiri.. Aku tak nak berpura2, bermuka2 hanya kerana sesuatu... Aku mahu diterima kerana diri aku sendir bukan sebagai orang lain... Sampai bila seseorang tu boleh berlakon menjadi orang lain... Biarlah aku dengan prinsip ku sendiri... Dengan pegangan dan keyakinan ku... Andai sebelum ini aku boleh lakukan kenapa tidak sekarang... Biarlah aku fokus dengan kerja2ku.. Biar kerja2ku boleh buat aku lupa semuanya... Semua yang buat hati aku tersentuh... Biarlah aku tertekan kerana kerja daripada aku

* Lose & Win *

* I would rather lose in a cause that will some day win, than win in a cause that will some day lose!* That is my latest FB status at 4pm today... Don't be silly to feel like a looser and no afford to become better.... When you have afford, you'll be the winner ... Don't pretend like a winner and than in the future you drop just like a shit and nobody want to come near you... #  suddenly the short idea pop up..=P

* Just Stop The Stupid Things *

Yup, just stop it!!! Stop from hoping the light come again.. The light which before this lighten me up and then burned me... Its difficult to got the light again.. If I think I already found it again but now I know I'm wrong... Its not for me,... Its already belongs to others... Now, what I need to do is to be TOUGH!!! I'm not like others.. I know myself... I can survive  without any light... I have the moon for me during the darkness... Allah always know what will happen... Just try but still have to remember, Allah is The Almighty... #In a swing mood...Tak tau apa yang aku katakan...I'm lose in my own dream...

* Who's That Girl? *

Which one is "SHE"? Is it the "busuk" gul? Or the gul who think she is diva? Or the gul act like she is the "hebat" one? I'm not sure what I feel right now... Is that call as JEALOUS? I can't explain because its has been a long time doesn't know how to feel it.... When they appeared, I feel uncomfortable.. Cause I know who am I compared to them... I'm nobody... I'm only a gul which have a secret that I kept & bring for a long time.... All my BFF keep saying to me, ignored.. But I can't... Honestly its hard to me to feel something to ........................... To be comfortable with, is yes... Its just like "petik jari".. Because I'm kinda friendly person.. Always got idea to talk... Always have topic to be as a starter to become long chit chat... I feel terrible today > Monday mood + thinking about the weird feeling + workload that I don't know how to do + staff problem+ family matters+not feeling wel

* What Happen On 15th & 16th? *

Tajuk entah apa2... Dah la kisah lapuk gila... Actually all about my short trip to Jakarta...(lebih tepat xtvt memeningkan pale bila masuk opis selepas tu) Pagi ari Isnin bersamaan 15hb aku telah membangunkan diri pukul 4am... Apa kes? Kesnya sebab nak kena kejar flight ke Jakarta... Ada keje kat sana... Aku try check in online malam tu tak boleh... Rasa macam nak hempuk jek..Tak sure kenapa.... 1st time cuba buat online...=P Kalau tak bolehlah aku datang lambat sikit.. Ini tidak, pukul5lebih dah nak kena check in sebab flight kul 7lebih.. Dahla masa Q ramai gila orang seberang nak balik kampung diarang during Raya Haji... Hasilnya macam kat bawah ni la muka aku... * At McD KLIA * Smpai di Jakarta still kul 8lebih even sebenarnya dah 2jam perjalanan.. Sana lambat satu jam dari Malaysia.. Tibe jek terus pergi opis distributor kat kawasan perindustrian untuk open meeting & wat discussion before pergi tempat tujuan utama after lunch... Disebabkan perbedaan masa,kami dari Malay

* Update Berkulat *

As my promise, I'll update all the things happen about me from the last day I wrote my entry in this blog. (poyo jek, maam la ramai sangat nak tau pasal aku kan..=P ) On 14th aku tak buat apa sgt.. Bgn awal pagi just pergi beli breakfast n paper lepas tu tghari kua dan request org budiman teman pergi ke money changer d JJ Bukit Tinggi .. TApi niat nak ke money changer telah merentet kepada tgk movie dan mencekik KFC.. HEhehe.. Kami layan cite "Cuti2 Cinta" * Nasib baik watak2 utama semua aku minat..hehehe * Sesungguhnya aku jarang tgk Malay movie kat cinema.. Bukan nak berlagak ke apa tapi disebabkan kalau aku balik kampung setiap bulan, kompom DVD Malay movie yang latest mesti ada kat rak DVD umah kami.. Kalau foreign movie jarang2 sebab Bonda Terchenta suka tapis dulu... HAhaha.. Apapun TQ kepada orang budiman sebab teman aku g tuka duit... Petang lepas lepas balik dari Bukit Tinggi ku sangkakan boleh layan mata tapi bila housemate aku yang sampai da

* Is Feel Under The Weather *

Aku bukan sengaja tak update blog.. Aku sibuk, aku xde masa nak mengarang dan yang paling penting mud xstabil... Aku janji akan update blog nih tentang My Story dari minggu lepas lagi sampai ke hari aku update blog nih karang... That's my promise.. #Sesungguhnya memang sibuk dan mud nadai...Update FB pun sebab hlangkan stress...

* I'm Not Ok *

Bangun awal pagi tadi selepas malam tadi tido awal.... Rasa macam letih gila semalam.... Perkara pertama aku buat ialah mendobi.. Lepas dobi baju aku rasa ada yang tak kena dengan washning machine aku.... Dah lama aku perasan ada bau yang tak best kat blakang washing machine nih... Aku alihkan washing machine, tengok bawah dia, macam2 ada.... Gila tol la bende tu... Washing machine aku pun nak dibuat rumah lak... Aku buka baraikan washing machine tu... Ya ampunnnnnnnn.... Kat tapak washing machine aku dah di buat toilet tumpangan... Antooooooooooooo tol makhluk nih... Nak tak nak kena clearkan kalau tak rosak mesin tuh.... Amik kau.... Lotih aku kejekan.... Siap buat sume, kua nak cari ubat gegat, konon nak letak kat mesin tapi last2 aku terlajak ke Bukit Raja.... Aku xde mood,... Aku rasa bosan... Aku rasa kosong... Aku tak tahu apa aku fikir... Apa yang aku tau, apa benda depan mata, aku ikut jek... Just follow the flow..... Macam tadi sebenarnya aku nak ke Tes

* Aiseyyyman..Seganla...*

* Katak Yang Penyegan* Memang segan bila dah besar2 ni masih nak minta tolong kat mak... Tapi pagi2 tadi call mak minta tolong... Tu pun call sebab dah dekat seminggu lebih dok fikir nak mint tolong ke tak .... Huhuhu... Nasib baik mak aku memang jenis mak sporting.. Hehehe... Minta tolong apa? Rahsia..LOL Aku ni memang spesis susah nak buka mulut minta tolong kat mak, adik or famili... Tak tau kenapa.... Macam kat sini, cousin2 aku ramai jek... Jarak umah pun sebenarnya ada jek dalm lingkungan 10km.. Tapi macam yang aku kata, berat mulut ni payah nak buka macam ada emas 10kati .... Tak nak susahkan orang, lagipun dah besar, dah kerja.... Seganlah..... Mungkin aku rasa aku leh buat sendiri dan juga mungkin aku rasa independent... Tapi ngan membe2 ada la aku buka mulut minta tolong even jarang2 sebenarnya... Buat membe2 yang aku minta tolong, itu spesel kes dan korang adalah orang yang terpilih... TQVM.... Aku appraciate sangat2 sebab ada yang sudi tolong aku si budak seng

* Mock Recall*

Entah apa kes 2nd big boss aku email bos aku dari US... Bayangkanlah kalau xsilap aku bila kita kat Malaysia ialah 2PM makanya kat US adalah malam... Aku balik lunch terus pergi buat visit kat external job.. Balik2 bos aku cakap ada mock recall... Kua email 2nd big boss.... Ayat paling mudah aku  kuakan ialah: " Mr._ _ tak tau nak tido ke kat sana MS.?" Bos aku gelak jek... Tengok email, baca data mock recall.. Apa daaaa, 2nd BB nih kalau bosan tahap dewa outstn seminggu kat US pun janganla bagi data salah... Aku cek tarikh xde pun data tu, lain la bos... Bos reply email 2nd BB tapi buat ayat cover malu 2nd BB... Pastu siap cakap start kul 2.30pm... Kitarang dberi masa 2jam jek tuk kumpul semua data product yang nak direcall dari pasaran include dari bahan mentah, packaging sampailah kat mana benda tu dijual... Huwaaaaaaaaaaaaaaa... Aku penah dengar teori jek tapi sepanjang 3tahun lebih duduk kat situ, tak pernah lak kena turn aku... Tapi.....Aku dapat kumpu

* All About Perspective & Mentality *

# Ini entry agak serius sebab aku telah berfikir sesuatu tentang perkara disekeliling aku..Rasa2 penulisan or pendapat aku macam tak betul or ada yang mungkin sama dalam fikiran korang, sila tinggalkan komen..Aku nak tau pendapat korang... Setiap orang pandangan dan pendapat berbeda2... Mungkin background pendidikan sama tapi tak semestinya pendapat atau output yang diberikan serupa.... Ada saja back ground berbeda tapi boleh je jalan seiring hanya kerana diri sendiri atau kesungguhan atau rasa ingin maju dalam diri jadi pembakar semangat... Aku nak attach satu ayat kat bawah ni, korang tolonglah bagitahu pendapat korang lepas korang huraikan maksud disebalik ayat tu... Aku juga akan huraikan mengikut pendapat aku sendiri... Lets see the words: " Kalau kita ni tau semua ataupun kita leh buat multitasking, jangan tunjuk pada orang...Lebih baik kita buat2 bodoh, jadi tak payah menyusahkan diri nak buat kerja...Sebenarnya orang yang buat2 bodoh tu lebih pandai daripada oran

* Exhausted + Hot *

# Amaran!!! Ini entry lepas geram, sape2 yang tak suka baca post spesis ini, sila jangan continue.... Aku sangatla letih... Non stop dari pagi wat paperwork... Lab langsung aku xjenguk.. Masuk production pun sekadar validate benda yang 3 minggu sekali aku kena wat... Dari semalam aku mengerjakan benda yang xabis2... Senior exec xde seminggu so aku kena cover dia... Kalau masuk pun dah petang sebab dia kena joint roadtour marketing.... Tapi banyak gakla aku sudah kasi settle.. Tapi yang aku hangin satu badan bila ada makhluk ni, yang sepatutnya tolong dan back up aku menggeramkan aku.... Depan bos bila bos suruh jawab manis jek : "Hurmmm, bagila kat I, I tolong..." Tapi bila aku pass kat dia, boleh letak balik meja aku masa aku p toilet, masa balik lunch... Memang sah budak ni nek lemak... Itulah jadinya kalau report dekat orang yang serupa je macam dia... Payah kalau pandai cakap jek nih... Kalau lah ko repot kat senior exec gak, mau masak ko kena kejekan..

* Ada Aku Kesah?*

Sebenarnya aku kesah.. Aku jadi  xbest.. Aku jadi entah pape... Buat keje melayan jek nih... Buat syarat xnak kena tanya dengan bos or exec mulut murai cabut ekor... Macam2 aku kesah.. Malasnya nak fikir.. Kalau orang lain boleh nampak apa yang aku fikir ni mesti orang takutt... Hahaha.. Kalaulah juga benda yang aku fikir tu boleh ditumpangkan kat orang, mesti aku angkat dan tumpangkan.. Aci kan? Sharing is caring...=P  * Ada Aku Kesah? * #Apa bendala aku merepek ni....Aku fenin...Sangatla xbest bila nak berjalan (bukan aku yg nak g jalan ) tapi pokai, plan back up failed, banyak benda nak kena settle dan dapat partner pemalasa gila gaban tau menggedik jek cari jantan...=P 

* Bila Xada Benda Tu...*

Ape kebendanya Min wei? Benda yang bernama kamera la.. Aku separuh nyawa kutu... Ada HP yang boleh guna tapi xde kamera... Tadi kua makan ngan hsmate.. Makan sate 40 cucuk kat Sate Kajang Haji Samuri untuk 3orang kira macam haishhhh... Siap ada satu cucuk tu macam hujung jari kelingking jek, siap aku buat kompelin.. Hehehe..mamat yang masak tu kata kitarang dah makan... Isk, xkanlah kalau makan kayu tu elok jek lagi... Lepas tu aku macam excited kua tipon nak amik gambo sate nan secucuk yang cacat tu dan muka tukang masak yang tak puasti ngan aku (sebab meja aku dkt ngan dapur , xde choices) Tapi alahai aku lupa... Xleh capture pix macam bese... Aku mmg harap kat kamera HP jek.. Bukan aku xpenah ada kamera tapi kamera ku dihilangkan orang... Almaklumla kan, aku ni kira spesis gila bergamba dan gila amik gamba...  * Kamera 1st aku dulu ala2 kamera ni..Aku beli dengan 1st bonus aku masa 1st job, tapi hilang masa adik Ngah aku pinjam..Masa tu kamera cmni masih mahal la

* Hahaha..Mokcik Rayo Bonar Nih..*

RAYO tau bukan KAYO!!! Apa kes setakat Raya Qurban macam raya hape.... Jawapannya aku tak masuk opis seminggu minggu depan.. HAhaha.. No Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday mood... HAhaha... Suka Mokcik.... Audit pun xpayah attend.. Xpayah tengok muka makhluk Tuhan dari Jabatan Kesihatan Negeri Selangor yang aku tak suka tu... Bagi can la sama budak baru bersemuka dengan Mamat tu.. Wakakaka... Pagi Isnin aku fly yek... Berjimba2 semalam di Jakarta dan esoknya balik sini terus balik kampung bercuti raya sampai weekend... Buat teman2 yang tak dapat balik tu, jangan sedih yekkk... Nanti aku bawa kuih raya dari kampung ekkk... Ketupat, rendang  dan lodeh tak boleh janji sebab raya ari Rabu, aku balik ari Ahad... Karang basi pulak.... # Sayang Boss aku, mula2 PA manager sorang tu booked tiket utk balik hari tapi dia tolong adjust aku stay sana semlm...Leh pusing cuci mata jap katanya..hahaha~

* Let Me Tell U'll About All My HP *

Meh aku cite sejarah penggunaan HP dalam hidup aku sejak aku berumur 18thn.. Aku start guna HP masa aku dapat offer belajar wat Dip dulu... Sejarah HP aku sangat simple sebab aku spesis yang pakai HP sampai jahanam... Xkan ganti2... Aku akan tunjuk satu persatu  HP yang aku penah guna or jahanamkan : * Nokia 3310 * HP ni bukan aku punya..Ini adalh HP pinjaman semata2 dari adik Ngah aku (yerrrr,...adik aku sekolah dah pakai HP).. Guna dalam 2 bulan jek dia siap bg dengan simcard Maxis yang sampai sekarang aku masih pakai nombor yang sama... Pakai housing ori kk.. Dan yang paling best jatuh berdentum bape kali pun sihat walafiat jek... Penah jatuh dalam longkang kering tepi Alif Corner dekat depan Mydin Kuantan tu pun steady jek.. Kutip balik sume, pasang, sihattttt...  * Nokia 8210 aka Nokia kucing aka Senior Nokia Butterfly* Ni HP aku yang sebenar2nya... Beli 2ndhand jek..beli kat Batu Pahat.. Kat Summit Parade xsilap..mahal gak even 2nd hand > RM 400 rasanya..guna du

* What I Feel Right Now? *

Aku rasa nak nangis, nak cite, nak luah tapi tersangkut kat kerongkong... Bahu kanan aku makin worse.. Sebelum ni kalau bangun tido atau wat benda berat baru terasa sakit tapi dalam minggu ni, sakit non stop.... Kena pegang atau lepas tangan lurus... Rasa sakit hilang pun sekejap jek... Tido terpaksa sendal dengan bantal... Aku nak cite kat mak takut mak risau.. Cakap kat housemate karang diarang kata aku asyik kena sakit jek... Aku tak minta sakit nih... Tuhan dah bagi, aku xbuat pun aktiviti lasak2... No wall climbing, no archery... Last aku g extreme pun masa kat Taman Pertanian Shah Alam dan yg latest aku g team building company... Tapi yang last tu pun xla lasak mana, setakat panjat tembok ala tentera tu jek... Aku nak pergi x-ray tapi aku takut ada pape tapi aku lagi takut kalau pape tu jadi kenyataan sebab tangan kanan aku memang aktif... Sebelum ni penah rasa kebas tapi bila tanya doktor it should be settle already... Dan sekarang problem bahu lak makin menjadi

* Done!!! *

Today's checklist : - Kemas umah segala celah - Mop & lap segala lantai & permukaan - Cuci segala baju, kain apa2 yang rasa macam nak dicuci (jadi berdouble lak) - Lipat dan iron sume2 - Tengok Dvd... - Block someone kat FB (1st time wat tau) Hahaha..yang 2 last tu tetibe lak... Satu ari duk umah semua benda settle... Suka.... Keje sekolah bawa balik tapi tak sentuh lg.. Nak kena study prepare tuk 15hb nih... Cuak la..Xpaham bahasa depa... 14hb aku dah fly..=) Hopefully all ok... Aminnnnn... # Bilalah nak cari stok dvd baru ni...hurmmmmm

* Sekali Cukup Untuk Selama2nya*

Sekali terkena sampai bila2 akan diingati.. Terutamanya terkena buat kali pertama.... Mungkin ada yang lalu depan mata singgah sekejap tapi takkan dapat lupuskan semua.. Semua tentang kisah lama.. Semua tentang dulu.. Yang singgah pun hanya boleh singgah sementara lalu makin tambah luka... Mungkin silap sebab bagi persinggahan itu terjadi.... Makin tambah perit yang akan diingati sampai mati... Yang asyik menghantui.... Biarlah mendatang yang tiba singgah untuk selama2nya.. Bermukim terus dengan keadaan seadanya.. #Tiba2 ayat ni kua,...=p

* Happy Bithday Babe!!!*

Who's Babe? Bukan semua kawan aku, aku panggil Babe.. Aku rasa ada dua orang je dapat panggilan tu dari aku.. Dan diarang adalah kawan rapat aku.. My best friends... Sorang perempuan dan seorang lelaki...=) Sepasang kan? Tapi diarang tak couple yerrr... Sorang dah kawin dan seoarang lagi masih single... Happy Birthday ni aku tujukan buat yang single.... Iaitu : * Picture taken during our visit to Muzium Samudera Malacca last year * Happy Birthday To You!!! Happy Birthday To You!!! Happy Birthday To My Dear Babe!!! Happy Birthday To You!!! Cik Suzilawati Sutrisno.... # Thanks Babe sebab jadi membe aku selama ni....I'm really appreciate our friendship....=)

* Happy Birthday Mak...~*

*Today is the day!!! Birthday for the most important person in my life...But sorry, I can't be there to celebrate..~* Lebih kurang begitu bunya status Muka Buku diawal pagi ini.. Who's the most important person kalau bukan Bonda terchenta ku... Insan yang dah melahirkan aku, membesarkan, menjadi teman dan penasihat tetap ku setiap masa tanpa mengira waktu.. Sentiasa memberi kata semangat tatkala aku jatuh, sentiasa berkongsi gembira tatkala aku diouncak kegemberiaan.. Seawal pagi tadi aku ucapkan Selamat Hari Lahir buat Bonda Terchenta... Maafkan Along Mak, Along tak dapat balik tuk celebrate ngan Mak.. * Bonda ku dan Bunga memang tak boleh dipisahkan..=) * # Ada orang kata kalau wish atau cite pasal someone  kat blog kita tapi orang tu xbaca, xguna katanya,...Tapi buat aku yang penting aku dapat luahkan untuk insan yang istimewa buat aku...

*SUDIKAH KAU MENJADI IMAMKU..*

# Ini entry aku cilok dari Muka Buku...Jangan harap aku buat..hehehe..hayati..(Jiwang sat nooo...) SUDIKAH KAU MENJADI IMAMKU.. ~PERKAHWINAN~ Satu ketika kau bertanya.. ....................... sudikah kau menjadi Makmum disetiap solatku.. agar solatku lebih bermakna dan terjaga hendaknya.. ........................ sudikah kau menjadi Penjaga diri dan maruahku agar hidupku lebih tenang dan bahagia ......................... sudikah kau menjadi Pendidik hati dan jiwaku agar rohaniku terisi hikmahNya dan akhlakku terjaga hendaknya ........................ sudikah kau menjadi Pemerhati setiap gerak dan langkahku agar aku tahu mana salah dan buruk lakuku ............................ sudikah kau menjadi Peneman di kala suka dan duka ku agar satu hari, jika ujian itu dtg air mataku ada yg menghapuskan.. ............................ sudikah kau menjadi Pembela diriku dan agamaku agar aku terus berada di atas jln yg benar ............................. sudikah ka

* Please!!! No!!! *

Oh tidakkkk..... Aku tak larat laaaa.. Dari malam tadi mata berair pnas,hidung pulak dah meleleh jek.. Makan ubat demam dan selsema macam tak jalan.. Aku baru lepas MC, janganla macam ni... Tahun ni asyik MC panjang jek... Ni demam lak tetiba apa kes... Demam apakah ini? Demam kus kus kah? Demam rindu kah? Demam sengal kah? Yaaaa..yang  last tu mungkin.. #Dah pakai mask memanjang ni kat opis...Asyik "Haccuuummmm" jek..=(

* Tak Taula Sayang~*

Tajuk tak boleh blah kan? Hahaha... Ni kisah pasal adik2 aku la... macam biasa mak memang selalu call aku... Everyday.. Xkira pagi petang siang malam.. Ikut dan jek.. So aku selaku anak ni, tadah je telinga...Hehehe.. Kalau mak tak call maknanya ada something wrong le tu... Tadi mak cite pasal kat kampung musim orang pecah rumah main pukau2.. Lepas tu pesanlah kat mak cek semua pintu tingkap n make sure sume ok.. Lepas tak bape lama mak call balik.. Ingat nak cite pasal apa, rupa2nya alkisah adik Ngah aku... Mak send message kat adik Ngah aku pasal hal yang sama sebab adik Ngah aku n abah outstation lama lagi kali ni.. Tapi bila receive balik message dari adik Ngah aku, adik Eryn aku yang baca.. Budak kecik tu tergelak2 mak cite bila baca message yang berbunyi : " Yeke?..Tak tahulah Sayang...Kan keje luar lagi nih.."  Adik Eryn aku apa lagi, membahan abg dia la...Siap jawab: " Amboiiiii..Angah ingat mak mesej tadi Kak _ _ _ _ ke? GATAL!!!! tak malu,