Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

*Ketandusan*

Kami ketandusan... Usaha mana yang patut, buang apa yang patut tapi ada yang masih nak mengikut... Ramai yang mengusulkan agar di bawa ke Darul Sifa'... Ada yang berkata cari semula bomoh orang asli tu untuk tarik balik sebab sukar untuk tarik... Oh Ya Allah, sesungguhnya berikanlah jalan terbaik untuk menghilangkan kesan hasad dengki manusia itu... Penyebab utama sudah diketahui,dengki dek kerana si mangsa bukan anak jati tapi dapat jadi wakil apa entah....Yang hantar pun orang setempat dengan tempat tinggal mangsa.... Malah dompet yang hilang yang disangkan disorokkan anak kecil pun dikatakan berada pada si pengirim "Gangguan"... Si mangsa di masukkan ke hospital dengan menggunakan sijil kelahiran.... Sungguh nasib baik si isteri bijak panjang akal menorek semula fail dokumen penting dan berjumpa dengan sijil kelahiran... Paman ada jenguk2an kawasan rumah lagi n bagitahu benda yang d hantar si hasad dengki dok meninjau je...Si isteri pun diletakkan "pengik

*Hentikanlah Wat Mende Kurafat*

Susahnya orang melayu kita ni... Nampak orang lain senang sikit, anta santau, anta penggangu, anta setan... Ya......... Itulah yang berlaku pada orang yang sakit dan yang rapat dengan famili aku tu... Hari ni dia sudah mula sedar dan mesin2 sokongan tak perlu digunakan sepenuhnya... Hasil usaha dari pembongkaran besar di kawasan rumahnya sendiri.... Sukarnyalah bangsa kita ni... Baru maju sikit, senang sikit, ada orang dengki.... Tanam macam2 keliling rumah....Minta tolong orang asli buat... Bukan taknak percaya tapi kalau dah keliling rumah ditanam benda kotor....Apa nak kata? Semalam si isteri bawa seorang pengamal perubatan kampung aka Dukun ke hospital dan usaha dari jauh oleh pakciknya seorang Ustaz yang jauh tapi hanya berusaha dari rumahnya untuk membantu... Disangkakan hanya sakit biasa, blood poisoning tapi lain jadinya... Si pesakit ni bukanlah senang mana cukup untuk menampung keluarga sendiri (si isteri n anak2), ibu, adik yang masih sekolah dan bantu mertua yan

*Debaran D Hujung Minggu*

Ku sangkakan hujung minggu ni aku boleh berehat2 sebab dah berapa minggu aku dah terlepas n tonggang langgang dengan keje n wedding housemateku di dua2 belah pihak... Tapi ternyata sebaliknya... Apakan daya kalau dah Allah kata nak aku berlari ke Johor lepas dapat call dari ICU ... Balik Johor tengahari Sabtu dengan sehelai sepinggang sebab aku di luar waktu tu n nak pusing balik ke Shah Alam bagai satu tempat yang jauh je jaraknya..... Balik semula ke Shah Alam semalam petang tapi keadaan org di ICU masih belum stabil... Blood Poisoning....Attack jantung n buah pinggang...Pernafasan 100% dibantu alat bantuan... Doktor (bukan pakar) menyatakan harapan tinggal 20%... Tapi mlm semalam alhamdulillah buah pinggang boleh berfungsi dan suhu badan yang mulanya 40'c++ makin menurun... Ari ni pakar dari Hospital Pakar Sultanah Fatimah tiba kerana menggantikan pakar hospital tersebut yang pergii holiday...(Sengal!!!) Doktor pakar menyatakan harapan untuk sembuh ada walaupun pesakit

*Aku Memang Nak Mengamok!!!*

Pagi2 masuk keje dengar dah suara dari makmal ada orang bagitau repot analisis semua fail kena reconduct... Aku hangin betulla.... Dah di ajar tapi tak mengikut...Itu la jadinya.... Result fail bukan setakat satu dua sampel tapi whole day sample.... Reason?Contamination sebab -ve control sample pun ada growth.... Nak aku bagi penerajang je rasa.... Benda tu nak release dari kuarantin nak anta lua dowww!!!! Tengahari tadi pulak , dak yang dah cuti 2minggu masuk nak wat testing cakap petri dish dah habis...Isnin xde dah stok nak wat test... Lagi sekali aku rasa memang nak mengamuk.... Apa replacment punya orang buta ke apa tak nampak benda dah kontang.... Bila cek2 semua bukan setakat petri dish je dah kontang, ada lagi benda lain... Memang  la aku membara.... Ingat aku ni keje nak mengingatkan korang je ke? Aku la order, akula wat repot,aku la cover korang, aku la monitor... Tengkorak betulla!!!! Aku telefon supplier, wakil sales person dah tukar n kerek macam sial.... M

*Blog Tergendala*

Blog aku tergendala sementara waktu, Sebab yang tak leh dielakkan kerana pc kat umah dah di gilakan oleh seorang makhluk, Di tempat keje banyak keje n selalu sangat xde kat opis .... Pull Stop.... Cukupla update untuk ari ini.....

*Apahal!!!*

Aku memang tak suka orang dok busy body pasal aku.... Last month aku g team building handle by HR Malaysia n HQ dari HK... Aku ni liat nak drive kete g ke tempat tu so aku tumpangkanla diri aku kat si apek sorg ni.... Selain aku ada 3org lagi tumpang si apek.... Sorg auntie W'house, sorg dari production n sorg lagi dari admin..... Aku memang la dengan si Apek n autie ni xdehal bila berborak even borak kosong sebab spesis yang aku tau memang tak suka canang satu Malaya tak pun satu kilang.... Yang sorang ni aku hangin sikit, dalam kete senyap bagai tikus tak cakap apa....Yang sorang lagi memang dak baru la gak, aku pun tak bape nak amik pot sangat sebab depa keje dok mengadap PC tak macam aku yang dok ulang alik g lab n jenguk production.... Depa kalau xde mende nakk ditaip, dok melangut la main game. Aku ada chance? xde! Tapi yang aku hangit sangat sebab masa si apek anto aku balik umah dari team building (masa g aku dok tunggu apek kat opis minta abg teksi anto), auntie a

*Kippala Piccah!!!*

Arggggggghhhhhhhhhh..... Aku penat dan letih!!!!! Awal tahun ari tu bos banyak bagi projek, la ni banyak lak dokumen nak update, sijil nak kena renew, nak kena amend bagai, orang baru nak train,xcampur lagi nak kena g training,dengan makhluk2 yang macam nak kena flying kick aku sepak melambung2 n etc.... Aku ni dah la sekeping, lama2 jadi plywood gamaknya.... Keje g pagi matahari baru malu2 nak kua, balik lak cik bulan penuh dah tersenyum lebar.... Ni datang machine baru wat install semua, nasib bek projek ngan Production jatuh kat membe sorang ni n aku just tolong back up mana yang patut je... (Tapi yang sebenarnya aku memang ngeng2 sikit ngan production line...xsuka, banyak guna fizik kan...) Tapiiiiiiiiiii... Sempena  Towards ISO2200 ni disebabkan amoi tu dah bz ngan projek, aku kena cover dokumen dia sekali.... Hampeh! Aku dah la selama ni memang xpenah wat, setakat maintain dokumen ISO9001 n HACCP tu normal la... HALAL ngan shipment cert memang dalam tangan dah (Includ

*ADOIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!*

Penangan main bowling berjoli2 d ari dapat MC telah dapat balasan cash bila balik malamnya aku terus sakit bahu and tangan.... Aku punya bahu pernah injured masa aku excident motor waktu zaman sekolah dulu... Waktu aku jatuh terpelanting macam Superman.... Mesti FT jeles aku jadi Superman jap masa tu.... Hahahaha.... Sengal!!!! Sekarang ni kat opis sikit2 pegang bahu n tangan tapi ari ni better than semalam... Ari Isnin ari tu siap penuh bangga asyik strike je.... Lepas tu ambik kau.... Berhari2 sakit bahu and tangan.... Dah tau tak leh jangan gatal2 angkat bola bowling.. Dah la kering tapi duk hentam pin guna bola 10.... Ringan sikit pun tak nak sebab kompom bola tu lari ke tepi tak pun tak rasa baling apa n susah nak aim.... Dua ari ni duk wat briefing & training dak baru semua tunjuk guna tangan kiri, malas angkat tangan kanan.... SENGAL SIUT!!! Nasib baik jugakla org baru ni cepat tangkap apa aku ajar(atau aku adalah seorang trainer yang berkaliber..hahaha), ka

*Berjoli D Ari Isnin MC*

Seperti update ku pagi tadi, memang benar aku tak lekat kat umah afta noon.... Aku rasa ok sikit tiba2 gatal anta mesej kat En.Z.... Aku bagitau aku MC (dah tghari baru bgtau...Xbest tul) Dia pun dengan bernasnya bagitau aku ari  ni dia cuti..... Antooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!! Ari Sabtu Ahad tu langsung takde cite!!!!!!!!!!!!! Mangkuk ayun pun ye gak aku rasa.... Dia ajak kua g lunch n merayap jap sebab dia nak tukar alamat segala urusan surat menyurat sebab dia dah pindah umah.... Dah la kata nak kua kul 12 tgk jam tggk bape minit jek, baju aku dalam mesin basuh tak settle lg berpusing.... Dia sampai mesej dah tiba tapi aku buat2 tak dengar bunyi mesej masuk, aci bagi dia tunggu dekat 15min je .... Aku follow je tapi last2 dia g wat apa2 yang tuk bil n kad kedit jek.... Sengal tapi aku peduli hapa sebab aku pasang aircon kete dia kuat2 n lepak jaga dalam kete sebab dia takda parking, ada pape aku tolak je kete tepi.... Padahal bukan ke semua tukar 2 tu leh guna online je

*Aku Yang MC D Ari Isnin*

Hari ni aku MC... Reason kat Medical Chit ialah DIARRHOEA.... DR.Hazury Zaulkifli dari Mediveron yang tulis k. Bukan aku sengaja tulis sendiri padahal aku bukan la betul2 kena just malam tadi makan sikit n pagi ni pagi2 buta dah membuang.... 2 ari cuti memang tak mencukupi bagi aku. Kenapa? Sabtu aku kembali ke negeri tempat aku belaja dulu >>>> Kuantan Pahang.... Attend wedding housemate aku dengan ditemani drevbar tak bergaji>>>>> En.Z.... Balik dari wedding adala pusing bandar Kuantan tapi tak dan ke POLISAS..... Betul2 hanya pusing bandar Kuantan tanpa turun dari kete atau berhenti selain berhenti di traffic light... Kenapa? Iyaaaaaaaaaaa... Itu soalan yang memang nak buat aku rasa macam nak cekik En.Z.... Ari Khamis malam dia bagitau dari Kuantan kena straight balik Segamat.... Aku paling alergi kalau dengar perkataan SEGAMAT >>>> Hometown dia (Nanti aku rimas dengan soalan yang aku nak kena cantas...) Mak n abang dia nak wat

*Bleh Kan?*

Aku saja nak share yang aku dah pass test tok satu course.... Lepas ni kena attend short course tuk cont.... (Aku kan tak pandai, kenala belajo kalau tak nanti payah lak aku nak wat koje). Yang ni lepas, aku nak try wat satu lagi course yang harga dia sekali pergi RM5k... Tapi kalau aku keje ngan comp. yang ada dalam list SMIDEC (kalau tak silap), aku leh dapat less RM1K je.... Tapi tu pun after less aku nak try angin2kan kisah ni kat bos aku , ala2 macam aku memang minat gila nak g course tu and bleh wat profit tuk comp.tapi hakikatnya kalau dapat g n pass, senang2 je aku leh cabut kua in the future n jadi la consultant, leh wat extra money n keje free sikit....=) Aku nak kasi lepas satu persatu baru la best....Tapi syarat dia, aku nak guna segala kemudahan yang ada sebaik2nya dulu.... (Nak guna wit sendiri mana ada wei, kalau ada dah lama aku sambung belajo n tak yah aku susah2 keje) Aku layak ke jadi training consultant? Layak kot sebab kalau satu benda yang aku paham n aku minat (m