Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2010

*Bilik Untuk Disewa*

Buat pembaca blog ku yang dihormati.. Sila beri bantuan kepada ku (dan housemate ku).. Sila sebarkan kepada rakan2 atau kenalan anda.. Rumah yg disebutkan terletak di Sect.20 Shah Alam Rumah ini mempunyai satu bilik kosong untuk di sewa: -Kemasukan JUN 2010  -Muslim perempuan -Warganegara Malaysia saja Rumah teres setingkat kos sederhana 3 bilik 2 bilik air ni juga include sume barang : - washing machine(2 biji auto n manual) - dapur masak include peti ais - tv dengan astro - komputer -dan senang cakap fully furnished cam rumah famili la Rumah yg disebutkan ini berdekatan dgn : -2minit dari Selangor Medical Centre -5minit ke Tesco Shah Alam & Federal Highway -10minit ke Giant sect.18 Shah Alam & Kesas Highway -15minit ke Giant sect.13 Shah Alam & Tesco Extra -15minit ke Pusat Bandar Shah Alam & Elite Highway -Berdekatan dengan Petronas,Shell dan juga kedai makan,kedai kereta,klinik dan juga 7Eleven Rumah yg disebutkan ni gak dikelilingi kawasan perumahan famili yg

*Mood Berterbangan*

Ari ni aku g keje xde mood sebab planning untuk hujung minggu ni yang dah dirancang cantik dari awal terpaksa di ubah dan di ubah kepada benda yang aku tak suka... Mood tu menjadi lebih teruk bila datang opis ada orang yang sugguh annoying buat aku tambah berangin.... Keje melonngok tapi aku xde mood.... Dah la ada yang minta apply cert time tu nak time tu suh apply.... Akai ada ka? Tak tau prosedur ka? Baru 1st day masuk keje ka? Aku cakap lebih2 kang laki ko yang tipikal tu cakap aku macam2 lak... Susah cakap ngan orang xblajo ni.... Dah la bnda urgent len ada dak wat hal... Orang2 yang xnak pakai otak je yang nak cover benda yang terang lagi bersuluh yang dah nyata2 orang lain leh nampak tanpa diberitahu.... BAGAI SEMBUNYIKAN BANGKAI GAJAH BAWAH POKOK TAUGE!!!! Aku rasa tak best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

*3 Hari Bersama Sup*

Dua ari lepas kat status FB ku  ada aku cakap teringat kat mihun sup ayam mak aku... Bukan sup kat sini tak sedap tapi mak aku wat lagi sedap... Siap aku mesej mak aku cakap teringat mihun sup mak... Dan mak reply weekend nanti balik mak nak masakkan... Wink~*Lalalalalalala.... Huhuhu... Sabo jela, lusa dah leh rasa sup mak... Untuk lepaskan gian, dah tiga ari aku dok menayang muka makan sup ayam kat Restoran Sup Utara kat sect18... Sengal jek... Tapi tak puas gak la... Smabal kicap dia pun tak power macam mak wat.... #Mihun sup yang telah ku kacau habis sebelum makan...Wing part adalah milik aku dari dulu sampai skrg....Adik2 aku n semua isi rumah dah paham dah, Wing milik Along...Wing hilang bila adik Eryn aku datang angin kus2 nak bia aku bising2.

*Otak Aku Tepu*

Otak leh tepu ek? hehehehe... Aku rasa aku nye dah separuh tepu dah.... Start bulan lepas bleh dikatakan every week aku di anta g training.. 1st week of April aku tercampak di Bukit Jelutong, last week di HDC Damansara Utama kat sebelah Seri Pentas selama dua ari... Minggu ni Selasa di Hospital Serdang, semalam di LKK tapi expert trainer dari luar...The most expert person in Malaysia dalam can seaming course... Besok kat LKK gak tapi training untuk towards ISO2200... Argh!!!!!!!!!! Serap la mintanya... Pale aku full of content dah..... Ada benda yang sebenarnya aku dah belajar masa aku study dulu as example macam semlm punya training, refreshment je padahal sebab mula2 join LKK dulu dah ada dah attend tapi ni ada lagi...Kat Poli dulu amik elektif subjek (kira kalau u minorla) sem 5 Packaging in Food Industries tapi haram tak endah sangat, just untuk lulus pekse je n sebab xnak amik subjek elektif yang leceh cam sensori... Sekali keje aku bergelumang ngan benda tu... Sama g

*Mode:Tak Puas Hati*

Aku berurusan dengan pihak berwajib yang memang well known untuk menambah saiz dalam list bagi produk sedia ada dalam salah satu sijil penting yang aku uruskan... Orang fikir mungkin senang je wat sijil ni tapi sebenarnya leceh bukan pasal prosedur bagi aku tapi manusia yang perlu aku hubungi... 15minit lepas seorang USTAZAH call aku berkaitan perkara tersebut, bercakap dalam telipon macam orang baru kena cerai.... Kali si bos yang call aku, bukan macai dia lagi....Aku sangka kalau dah bos tu ada la adab n profesional tapi sama jek.... Perangai macam orang xberpelajaran....Kalau dulu dah 5 sijil pihak dia kuakan, kenapa baru sekarang kata semua senarai produk bermasalah... Intepretation berbeda2....Bila di sebut berkenaan pegawai yang dulu memproses, jawapan dia adalah ini: "Yang itu saya tak peduli, apa yang saya tau dan saya pegang memang tak boleh!" Aku memang tak boleh kalau orang jenis macam nih... Aku memang automatik jadi hangin.... Dia siap cakap lagi : &qu

*Kusut Di Pagi Isnin*

Monday Mood? Langsung tak ada terms itu dalam kamus keje aku.... Pagi2 nak pergi keje kompom mata berat macam ada lori batu 10tan... Semalam pun aku la silap sebab tid lewat sebab settlekan iron baju keje untuk seminggu +++ sebab weekend nanti aku nak balik kg...Ari biasa, sorryla...Aku balik dah penat memang alamat pakai baju yang tak payah iron je la... Lepas tu lipat semua basuhan sebab kalau aku bia sampai ari keje kang kompom gak aku bia sampai semua clear aku pakai balik ari2...Hehehe... Dah la celik mata dah dapat mesej dari si amoi sengal kata dia MC katanya cirit birit dr semalam tapi semalam cover dept. datang ari Ahad punya pasal, sihat walafiat jek...Almaklumla, elaun lebih sikit bila Ahad nih... Pastu exec sorang lagi lak kata kete dia rosak lak... Kat tempat keje banyak benda aku dah list down nak kena settle ari ni... TAPIIIIIIIIIII... Pagi2 sudah ada yang membuatkan semua plan aku terbantut2... Dengan dept.lain yang sengal, budak2 gedik & budak2 gatal,sett

*Org Kita vs Halal Haram Seharian*

Aku terima email dari rakan sekerja semalam tapi baru sempat ku buka ari ni.. Bukan aku sengaja tak buka tapi aku hanya buka email yang kurasakan penting dan urgent baru ku sapa dulu.... Email yang d forward pada aku berkaitan tentang produk yang dikatakan adalah dari binatang yang bernama MR KHINZIR.... Aku baca satu persatu...Aku telek setiap gamba yang di attach bersama... Budak ni memang selalu anta gamba yang macam2 kat aku dan seterusnya pada geng Muslim lain... Aku bukan orang alim, aku bukan kuat agama gila2 tapi aku menilai sesuatu berdasarkan apa yang aku paham dan berpegang kepada tahap logika akal dan pengetahuan cetek aku pada agama ... Ada satu gamba menunjukkan ingredients bagi satu brand coklat terkenal kat Malaysia dan kilangnya pun xjauh mana dengan tempat aku keje... Kilang dia tu ha kat sect 16 berdekatan HQ Toyota.... Ada gak gamba 2 minuman ringan yang memang aku tahu setiap hari rakyat Malaysia dan juga umat Islam teguk... Tak kurang juga gamba2 tempat2

*Bila Ku Pandang, Ku Baca & Ku Amati*

Bila ku renung2kan semua itu, aku sedari sesuatu... Aku tak layak kah untuk mendapat semua itu? Hurmmmmmmmmmm.. Tak tahula....Usaha tu usaha juga tapi macam tu juga... Tak jumpa? Mungkin... Bila dah jumpa? Tak sesuai atau dah terlepas.... Aduhai.... Betul2 jumpa? Tak pasti sebab hati kata belum tentu tapi lebih kepada terpaksa.... Macam mana? Tak tahulah...Biarkan je ia berlalu.... Susah ke? Pastilah susah...Sebab sedar aku ni taraf mana je.... Aduhai manusia, sukarnya untuk perlu rasa semua tu... Tak boleh ke kalau kita jadi cam cerita dongeng kanak2 tu (fairy tales)? Kalau happen macam tu kan bahagia... Hahahaha... Dah mula dah imaginasi aku yang dah lama ku cuba kikis bila dah mula sedar kita sekarang kat alam nyata Kak Long wei!!! #Jangan ambil serius...Ini adalah monolog diriku...HEhehehe...=)

*Zon Bengang Hot FM*

Semalam mungkin ari bengang sedunia bagia aku kot.... Balik keje dah dekat 8.30pm...Aku punya perut of coz la dah berdondang sayang...Kalau tidak mungkin aku masih mengadap lagi PC kat opis... Aku kua opis, pergi kat kete terus pasang niat nak g sect.18 nak makan kat Chicken Rice Shop sekali withdraw duit dekat RHB sebelah dia... Aku punya beg duit memang dah kering, tinggal RM20 je....Tula nak top up, tula nak makan, tula nak isi minyak.... Aku cari parking dekat2 Giant sect.18, dekat area Ole2...Semua penuh.... Aku pusing2 dekat 3kali dan akhirnya aku jumpa kete nak kua.... Aku tunggu, bagi signal siap2... Kaki dah lenguh, perut dah lapo dan bermakna pale aku pun dah ting tong pening sebab lambat makan..... Bila kete tu siap kua, aku pun nak belok la... TAPI>>>>>>>>>>>>>>>>>... Ada sebiji kete WAJA (yang plat no. dia aku lupa nak amik) yang mulanya duk 3 kete belakang aku terus masuk parking tu..... Memang BIADAP!!!!!!!!

*Mode:Bengang!!!*

Post aku kali ni bukan nak band atau nak mengata tapi adalah kebenaran!!! Aku bengang kakitangan badan kerajaan tertentu yg selalu aku berurusan.... Tadi aku pergi ke SIRIM dengan bos after lunch hour, tu pun lepas aku terkejar2 pergi ke Pejabat Kesihatan Daerah di Kelana Jaya dan Jabatan Kesihatan Negeri... Nasib baik sijil yang dipohon tak ada masalah... Masalah yang aku maksudkan bukan masalah produk kami atau dokumen sokongan yang aku serahkan TAPI selalunya sijil yang depa kuakan tak sama dengan data yang kami bagi...SALAH TAIP ok!!!! Tadi aku ke SIRIM untuk beli MS (Malaysia Standard) dan juga buat rujukan.... Aku balik atas meja ada note dari Fennel ( geng QA jugak)... Dia tinggalkan note sebab dia ada meeting ngan supplier.... Aku tengok pasal saiz tambahan bagi produk kami dalam sijil Halal... Aku pun call la balik orang tu... Aku berapi je tau pasal apa...Masa call tu suara aku memang dah len macam dah... Boleh dia bising2 sebab kata additional process document ya

*13.04.2010=10 Tahun*

Semalam birthday my lil' sis Cik Nur Heizryn Amirah aka Eryn yg ke 10... Aku g training dua ari ni so aku wat tak paham jek ngan dia... Yang lawak nya dari minggu lepas dia dok bagi hins..... Aku wat tak paham je...Hahahaha LOL.. Tapi tgh ari masa break aku call dia n wish la juga.... Dia la penawar hati kitarang, dia la juga racun kitarang.... Adik aku ni dari kecik sampai besa makin macam2.... Dia lain sikit daripada kitarang.... Apapun Happy Birthday To My Dearast Lil's Sis!!!! #Even lambat sehari...hehehehe...

*Happy Birthday!!!!*

Hari ni cukup 3tahun budak hensem bernama Megat Idris Naquiyuddin!!!! Auntie Min2 nak wish happy birthday, panjang umur, murah rezeki, senangkan ati mama, abah, tok, che' n etc dan jadi abg, anak n etc. yang baik.... #sorry Auntie Min2 dah lama xdtg men2 ngan Lope n Phia...ada masa Min2 g sana...

*Aku Letih tapi Semalam Happy*

Memang aku letih gila akhir2 ni tapi...Semalam suka~* KAlau sebelum ni aku memang hangit lama dah dengan En.Z.... Aku memang ajar dia cukup2... Semalam keluar g Time Square dia kata nak cari kamera... Aku kompius.... Dia bukan spesis men gadget amik2 gambo ni...PS, laptop, PC n kete yela.... Sebenarnya dah lama aku nak DSLR kamera dan semalam mamat tu beli suh aku pilih tapi semua di bawah jagaan dia... Dan aku lak gatal ajak g tgk kat Low Yat daripada beli kat Nikon Centre dalam Time Square tu... Akhirnya jumpa satu kedai tgh wat promo n dapat la murah sikit dan dapat la Nikon D5000..... Huhuhuhu... Lepas beli, aku godek2 sebelum kitarang tgk movie Clash Of The Titans sambil lepak d Baskin Robbin..... hehehe... Tapi kena cas dulu 6jam...(macam beli henpon lak) Aku ingat nak sambung godek kat umah tapi dia kata bagi dia learn dulu... Yuppp... Muncung aku kua lagi... Takpe2...Godekla puas2 pastu aku wat rete balik (wat la payment bulan2 kat dia pun...hahaha)... Hahahah

*Cemburu Ke?*

Bila tengok orang lain happy, ada la rasa cemburu ... Bukan cemburu sakit ati tapi cemburu pada mereka kerana diri sendiri... Cemburu sebab diri sendiri kenapa tak leh capai....Jawapan dalam hati, tu semua ketentuan Allah...Klau kita cuba ubah tapi kalau Allah dah tentukan begitu, begitu la jadinya... Semua sudah tertulis ketika kita di "sana" dulu....Nyata tersebut dalam satu ayat "hanya sesuatu kaum yang boleh mengubah keadaan mereka sendiri"...Tapi kita perlu ingat bahawa yang di "atas" tu yang menentukan segala....Kita bagaikan anak panah, angin kencang, ribut taufan mampu diharung ataupun tidak....Targetnya tetap sama.... Aduhai.... Redha la.... Cemburu tu ada tolongla dapat kikis.... Aku pun tengah serabut dan kusut.... Aku mampu jika aku berusaha tapi sesal kemudian takda guna dah... Huhuhu... Usaha jela untuk baiki.... Aci x?

*Kesibukkan,Keletihan, Ketaklaratan*

Memang beberapa bulan ni aku sibuk... Sibuk ke mana? Sibuk dengan keje lua, audit, training dan weekend pun kena g koje dan training... Even hari biasa, aku hanya akan menjejakkan kaki di rumah selepas jam 8.30mlm... It's so tiring and I called it as exhauted months for me.... Dalam sejarah keje aku selama ni, 3minggu ni straight aku keje tanpa cuti dihujung minggu sebab weekend kena menatap pc dan weekend semalam lak kena menatap dan menghidu bau lab... Kenapa?Sebab lab staff aku blk emergency ke  Kelantan dan yang sorang lagi memang cuti... Aku jenuh settle kan sample2 yang berlonggok yang biasanya org len buat dalam masa 3 ari tp aku wat magic dengan settlekan sume dalam satu ari...(macam terror la....hahahaha....taiko kena wat lagi terror kan) Projek untuk comp. aku xstart lagi,dokumen submit ke JAKIM tuk produk baru pun xclear lagi,sampel ke HQ Hong Kong aku xwat lagi,monthly repot pun xmula sikit pun lagi... Aku pening!!!!! Banyak nya benda nak kena wat!!!!! Nasib