Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2010

*Selamat Menyambut Maulidur Rasul*

Selamat Menyambut Hari Kelahiran Junjungan Kita Nabi Muhammad SAW....

*RAsa Sebal*

Aku dilahirkan di dunia dalam keluarga yang sederhana... Parents aku bukan orang yang bijak pandai, kaya harta ataupun anak.. Aku hanya 3 beradik... Seorang adik lelaki dan seorang adik perempuan... Tapi semua tu dah cukup mengajar aku untuk hormat orang lain.. Aku tak suka orang luar mempertikaikan apa yang mereka tak tahu... Salah ke kalau bertanya dulu sebelum meluahkan kata2... Bila aku bersuara terus berbisa... Memang itulah sikapku pabila hal keluargaku diutarakan terutamanya mak dan adikku.. Mereka bukanlah dewa tapi mereka ibu yangmelahirkan aku dan adik yang sentiasa buat hati aku tahu aku ada tanggungjawab dan sentiasa beringat dalam semua hal.. Memang aku jadi sensitif, bukan marah tapi lebih kepada sedih... Aku juga ada hak untuk semua tu.. Sebab aku juga manusia biasa seperti orang lain yang juga ada point2 sensitif yang lagi sentiasa timbul dan menerjah mereka... Aku tak kisah andai ada yang terasa dengan luahan aku ni... Memang aku keras kepala dan aku tahu

*All About Foods At Kampung Ku-Part 2*

Aku menyambung aktiviti mencari makan di luar pada ari kedua,ketiga dan keempat di kampung semasa CNY sebelum balik ke Shah Alam... Aku pergi tempat yang simple2 jek..Harga pun ok... LOKASI KETIGA Menu: Nasi Beriyani Gam Batu Pahat Location: Gerai Makan Benteng BAtu Pahat -Terletak di deretan kedai makan MPBP depan Hospital Putra Specialist betul2 sebelum jambatan Batu Pahat Orang kata Gerai Beriyani Md.Shah(sebelah gerai di dalam gambar) lebih sedap...tapi tutup pulak... Nasi beriyani gam Batu Pahat ORI!!!!aku beli acar sebagai tambahan...Selalu makan beriyani kat JM Beriani je..tu pun bukan kat Batu Pahat...hehehe Otak2 wajib ada kat gerai2 makan macam ni bila kita ke Johor...Otak2 JB la, otak2 Gelang Patah la, Otak2 Kempas la..Ada yang pedas dan ada yang tak.. LOKASI KEEMPAT Menu: Mi Bandung Muar Location: Gerai hujung (dekat ngan sebelah Kastam ke apa)Perhentian Bus & Teksi Muar -Terletak kat bus stand lama sederet dengan Muar Trade Centre (BUkan Hentian Bus Ekspre

*All About Foods At Kampung Ku-Part 1*

Balik cuti CNY thn ni aku x pergi ke mana2 sebab mak aku kena g rewang n banyak jemputan kahwin nak dihadiri... Tak macam tahun lepas kitarang sempat ke Penang.. Aku lak ditugaskan untuk jaga adik aku si Eryn... Sebagai alternatif aku yang malas nak masak untuk dua mulut ni, aku bawa dia kua makan... Kat bawah ni gamba2 aku,adik n mak g makan2 sebab the man in the famili ada hal bisnes depa... Gamba tak berapa terang telah diambil oleh budak tau masak tapi malas...hehehe... LOKASI PERTAMA Menu: Asam Pedas Pt.Jawa Location: Of Course Pt.Jawa la -Lebih kurang 18km dari Bandar Muar (gamba di snap waktu blk kg sebelum ni tapi xdan nak upload) Deretan kedai asam pedas Malay n ada gak satu kedai Chinese Terletak betul2 sebelah jeti Gerai pilihan ramai even terletak hujung belakang sekali...taste better n pekat tanpa campuran kari... Ikan pilihan yang pastinya kepala manyong milikku n mak...Eryn makan isi ikan merah jek... Side order yang sesuai ialah telur dadar n sayur kobis masak gor

*Bohsannya!!!!*

Selepas pulang bercuti di kampung sewaktu CNY,aku masuk kerja seperti biasa... Ternyata aku kebosanan di saat berada di opis yang hanya bertemankan seorang budak kerani production baru yang telinganya sentiasa disumbat mp3... Benda yang aku dah jangkakan sebab sewaktu pergi kua dari rumah tadi aku lewat tapi still boleh sampai tepat pada masanya... Kenapa? Sebab jalan lengang dah macam g keje weekend Aku ada kerja tapi aku rasa macam blurrr... Sebabnya opis ku sepi dan sunyi... Opis atas pun just ada 3 org yang datang iaitu finance(include bos besar depa)sebab diarang standby nak kena wat month end punya early report sebab end of the month depa ramai xde.... Mulut aku gatal nak bercakap tapi xde sape yang nak diajak lawan berborak sebab si amoi sexy Olivia masih bercuti, si apek sengal Foo masih berada di kampung halaman dia di Ipoh n may be balik ke Cameron jugak... Aduhai... Apa aku nak jadi ni... Mata ngantuk sebab semalam sampai kul 8.30pm tapi hanya boleh lelap dekat 3.30am... Mat

*Anak Itu Sudah Setahun Umurnya*

*saat dalam 40 hari selepas menjengah dunia Anak yang ku maksudkan ialah anak kepada sahabat, kakak, dan juga pendengar setia dan penasihat ku tatkala aku memerlukan... Anak itu ialah Puteri Mariam Sophia Megat Iskandar... Anak dara kepada Puan Puteri Nuur Khadijah & En.Megat Iskandar... Adik kepada Megat Idris Naquiyuddin aka Lope.... Hari ini adalah genap umur dia setahun... Mama dia bukan main seronok... Aku rasa since beberapa minggu lepas kegembiraan itu jelas terpancar di wajah mama malah tarikh lahir si comel tu sentiasa bermain dan tertitip di bibir Mama... Hati ibu mana yang tak berpuas hati dan gembira apabila melihat si kecil mungil lagi comel seperti si Sophia... Anak yang tak sudah berkeletah.... Adik yang sentiasa menemani si Lope sepanjang masa... Sungguh aku sendiri akan merasa tenang melupakan keadaan kusut pabila memandang wajah si comel Sophia... Bagaikan ada satu cas dari si comel itu menghilangkan stress Minmin... Selalunya suara si comel berselangseli denga

*Andai Dia Telah Tiada*

Aku baca blog kak put: http://puteri-nuur.blogspot.com/2010/02/jika-saya-sudah-tiada.html Itu luahan dia sebagai seorang ibu kepada dua orang anak comel... Aku di sini terpanggil untuk berfikir secara dalam dan lebih jauh ke hadapan.... Aku terfikir tentang adik perempuan aku yang seorang,si Eryn yang sememangnya umur dia jauh lebih muda daripada aku dan adik lelaki aku si Angah. Jika kini dia banyak menghabiskan masanya dengan mak kami, aku terfikir andai satu masa makku pergi dan dia masih lagi tak mengerti lagi apa maksud dunia luar... (Ku selalu memohon mak dipanjang umur, sihat sentiasa sejahtera...Aminnn Ya Allah...) Nak dibiarkan dia bersama abah dan abangnya di kampung? Pasti tidak... Even sekarang mak ada dan mereka pun ada, mereka bagaikan tak meninggalkan kesan apa pada si kecil tu... Yang dia tahu, andai mak ada maknanya semua jadi bahagia.... Anda mak didepan mata maka lagi panjang senyum leretnya... Bukanlah dia adik atau anak yang sangat manja namun, perhatian dari semu

*DuLu LaiN,SeKaRanG LAin*

#aku kini yang menjadikan makanan sebagai penghilang stress,namun adakalanya makanan tetap xdapat membantu...huhuhu Aku rasa dah lama aku tak stay up untuk study atau wat rujukan kat buku macam sekarang ni yang aku tgh wat (buka e-book)... Almaklumlah aku bukan student lagi... Jika dulu waktu student, boleh je tak tido beberapa malam terus terusan.. Tapi jika kini disuruh buat macam tu, tobat aku tak bangun pagi gamaknya.... Tapi aku rasa masa study dulu bila masa ada test atau exam je aku stay up sebab aku bukanlah spesis ulat buku... Baca novel adalah....hahahaha... Aku jenis yang suka dengar masa dalam kelas...Kalau dalam kelas tak paham atau pun mengantuk,memang alamatnya akan jadi masalah kat aku bila keluar soalan dan aku tak boleh nak mengingat balik.... Tapi kini bila dah bekerja, aku hanya boleh stay up bila nak kena settlekan kerja yang aku bawa balik ke rumah... Itupun ada limit masa tertentu...Tak boleh terbabas maximum time limit tidur kalau tak kompom terlajak

*Luahan Rasa*

Andai ingin kuukir nama dalam hati... Namun hati masih luka... Biarpun tidak menanah.... Namun luka lama masih berkesan meninggalkan perit .... Andai ingan diubati.... Tiada lagi pengubat yang ditemui... Pelbagai penawar dihulur tapi apakan daya tak tertawar jua.. Ingin diracun terus takut derita tak sudah... Biarlah luka ada dan sembuh sendiri... Biar pun lambat.... Biar pun berparut nyata... Biarlah belati yang menikam diri itu dibuang selama2nya... Saat tiba masa nanti... Andai kutemui pohon hijau untuk ku berpaut... Andai kutemui pohon hijau yang kukuh merimbun menutupi ku, Andai kutemui pohon hijau yang akur melindungiku... Akan ku pohon berlindung di bawahnya selama hayat dikandung badan.... *..........................................................................*

*Izinkanlah AKu.....*

Tatkala aku melihat-lihat,menekan-nekan di depan pc memandang gambar2 rakan2 yang bertunang,berkahwin, pregnant,bersama anak kecil mereka, hatiku turut tercuit... Bila tiba mmasanya saat aku?...Bukan aku tak mahu tapi hatiku berat untuk melaluinya... Prinsip ku sekali aku menapak kehadapan,takkan aku memandang ke belakang... Cukuplah sekadar di belakang itu ku jadikan sebagai pengajaran.... Aku bagai masih mencari2 siapa?Diakah?Atau si lain yang belum ku temui.... Mungkin ada yang menggunakan prinsip jumpa dan sambar tapi kenapa tak difikir secara dalam2nya dan dihalusi semua sebelum bertindak... Aku tak mahu menyesal di kemudian hari... Aku tak rela menjadikan zuriat2 ku pada masa akan datang jadi mangsa tekanan dan keadaan... Aku tak sanggup memikul yang sepatutnya tidak perlu wujud... Adakah aku takutkan komitmen? Yang pastinya tidak kerana kini pun terlalu banyak komitmen yang aku perlu pikul dan diselesaikan... Cukuplah orang2 yang terdekat mengetahuinya... Biarlah orang lain yang

*ALLAH dah kata, ARAK tu HARAM!!!*

Sesungguhnya aku sebagai seorang muslim dah diajar dan tau bahawa arak itu HARAM!!!! Aku bukanlah nak bercerita aku nampak benda tu aku ambil atau sengaja mencari...Gila la kalau aku buat macam tu... Aku masih waras...Ada otak untuk fikir... Semuanya berkaitan dengan CNY Reunion Dinner syarikat aku yang berlangsung di Kinrara Equestrian & Country Resort pada malam tadi... Majlis bermula dengan tenang walaupun sedikit lewat sebab menunggu VIP dari pihak pengedar...Aku pula mengambil kesempatan pada masa tu untuk rilekskan diri sebab aku langsung tak prepare text M.C... Sewaktu majlis semestinya syarikat aku yang majoriti adalah Cina pasti ada satu meja khas di satu sudut yang meletakkan benda haram bernama arak : Chivas,Voga dan aku sendiri tak tau... Disebabkan diletakkan tanpa kawalan, maka adalah makhluk2 yang tak sedar diri tau diri tak boleh minum banyak terus-terusan menonggak air setan tu... Aku terselamat sebab aku duduk di meja team ku yang memang semua Chinese tapi bukan

*What A Stupid .........!!!!*

Setelah beberapa bulan aku menerima perkhabaran tentang kisah si DIA, aku diamkan diri daripada perkara-perkara atau apa-apa pun yang berkaitan pasal DIA... Fokus ku hanya pada kerja dan family... Alhamdulillah berkesan...Tak elok fikir pasal DIA lagi sebab DIA dah jadi milik orang...Aku tak nak lukakan hati perempuan lain sebab kalau boleh aku juga tak dilukai...Even yang sebenarnya si DIA memang tak guna,penipu besar.... Semuanya berjalan lancar sehinggalah hari ni tepat jam 4.52pm... Aku tak lah sesibuk mana hari ni tapi mood aje tetiba hilang macam2 tahu2 je ada sesuatu bakal mengganggu...Cik Pinky even dulu Cik White tak penah lepas dari poket lab coat atau seluar ku tapi hari ni entah kenapa aku bia je Cik Pinky tergolek elok atas meja di depan pc... Aku di lab sebab staff ku ada problem....Si Chin Chin tiba menerjah sambil menghulur Cik Pinky pada aku sambil memberitahu Cik Pinky duk menjerit2 beberapa kali atas meja... Aku tanpa memandang wajah Cik Pinky terus je jawab call...