Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2010

*Aku & Budu*

*seakan2 Budu di rumah Pn.Puteri Nuur* *Adunan Budu....Kalau ada tomato & mangga muda lagi best kan* Budu? Apa tu budu? Hehehe.... Mungkin persoalan ni akan timbul bagi sesetengah anak Johor tipikal... Tapi bagi aku, aku tau apa tu budu... Sedapppp... Sama macam cencalok dan tempoyak... Biarlah orang kata benda pelik2 pun... Aku peduli apa... Even mak & famili aku xpernah serve benda ni kat umah... Tapi bagi aku cukup aku tau budu tu adalah sebagai sos ikan yang dihasilkan daripada ikan bilis dari spesis Stolephorus (ikan bilis yang biasa kita makan hari2 tu) yang segar ditambah garam bagi proses fermentasi... Tindak balas fermentasi yang berlaku akan menghasilkan budu yang sedap... Lagi lama fermentasi tu, lagi umhhh dia punya hasil.... Aku xdapat nafikan ada yang kata makanan seperti budu dan seangkatan dengannya adalah makanan busuk... Dan orag luar Asia juga (orang barat terutamanya) kata warga Asia penggemar makanan busuk... Tapi dia orang tak tau sebenarnya ianya bu

*Aku & Mood Swing*

January 2010 adalah bulan yang agak sibuk sepanjang aku pernah lalui bagi permulaan tahun... Aku bagai diberi kejutan dan gesaan untuk adapt semuanya... Semangat ku juga bagai terpukul untuk settle semua task... Setiap minggu paling kurang satu dateline perlu ku kejar... Lagi tambah bersemangat pabila dengar ada orang baru akan masuk dept. Aku rasa kredibiliti aku tercabar.... Aku perlu buat yang terbaik.... Aku jadi penat... Aku letih... Aku perlu rehat... Aku akan pulang ke kampung petang sok... Hehehehe.... (Friday replacement Thaipusam)

* am I vs I'am *

Aku kak Long garang? Ye, sememangnya kalau x bukan nama kak Long yang tegas. Aku banyak cakap? Ye, tapi sekarang cakap bila perlu terutamanya di tempat keje. Aku moody? Ye, bila ada benda xkena. Aku boros? Ye, bila aku tau benda tu keperluan bukan kegilaan. Aku memilih? Ye, sebab aku nak yang terbaik tapi bukan yang perfect. Aku cerewet? Ye, sebab hidup kita bukan macam kucing yang byk nyawa. Aku suka wat last minit? Ye, tapi semua dah prepare dalam kepala tinggal kuakan saja atas kertas. Aku sengal? Ye, bila masa aku nak release tension. Aku serius? Ye, bila waktu keje dan hal famili. Aku garang? Ye, pada org2 yang bangang. Aku penyayang? Ye, pada org yang hanya perlu d sayang. Aku mata duitan? Ye, bila aku fikir hutang2. Aku open? Ye, pada hal keje dan benda yang bawa benefit kat aku. Aku tak tau nak cite apa? Ye, bila blog lama x hupdate....

* Kenapa Nih?*

Kenapala asyik xsihat jek... Xlarat la... Ni masa tengah menaip perut sebu gila macam nak pecah penuh angin... Makan sikit jek terus vomit... Makan sikit terus melawat toilet... Kepala sakit gila... Badan jangan cakap la... Aku rasa dulu msa belajo xdela mc langsung ... Bayangkanla belajar 3 tahun langsung x mc... Ade xde masa aku sem 5 aku masuk spital 4ari sebab kena denggi (waktu tsunami, sampai kua spital xtau apa benda yg happen) TApi masa tu pun aku tgh cuti sem...

* Jatuh Ke Aku?*

Aku jatuh apa? Jatuh hati? Hahaha... That's true.. Tapi kat orang yang aku hanya pernah tengok gamba n google... Sengal.... Bukan jatuh cinta lagi .... That guy looks so cute n funny but I know he's matured already... But I just love to see her baby face... Ada ke patut? Xpatut kan... Tau dek Teddy Bear, mesti dia dok gelak kat aku.... Nasib bek Teddy Bear kesayangan aku dok kat seberang laut n xbalik Peninsular dalm beberapa bulan nih... Hehehe... Di tahun baru dah wat perangai sewel... Biarlah, asalkan aku happy... Banyak sangat beban nak kena cover di 2010, so I have to release it with the best way.... Aci mak enon kata thats the best way? Aci x aci... Aci ada kat estet.... Huhuhuhu.... Asalkan aku aman.... Layannnnnnn....

* 1st Post In 2010*

Pejam celik,pejam celik dah masuk 2010... Sekejap je masa berlalu... Umur pun dah tambah... Tanggungjawab makin berat... Kat tempat koje ,job pun bertambah... Harap2 tahun ni gaji extra n bertambah gak... Insyaallah...aminnnn New year macam ari biasa pada aku... Last week aku balik kampung n g Melaka... Last day 2009 siap balik awal dari opis sebab dapat pelepasan special dr GM... Balik kampung pun ada awal sikit (siap belum sempat letak punggung masuk umah dah kena kua g belanja barang dapur huhuhu...) Kat kampung bawa adik shopping barang sekolah yang xcukup d saat2 akhir n bawa mak g berubat lagi.... Sekarang every month kena bawa sebab makin teruk.... Catatan ku di awal tahun baru: 01.01.2010 Aku x ke mana pada sebelah pagi sebab adik aku kena g sekolah ngan mak aku sampai lah tengahari.. Nak kua awal g post opis pun kena tunggu mak.. Kat Johor new year xcuti tapi Awal Muharam ngan Awal Ramadhan jadi cuti umum... Selama ni aku xperasan pun... Almaklumla, dah lama aku tak duk kat ka