Skip to main content

Posts

My Master's Journey

 Assalammualaikum, Tak sure post ke berapa untuk tahun ni even boleh dikira dengan sebelah tangan sahaja. Hahaha... Dalam post terakhir sebelum ni ada share tentang something that I try to do. Yer, pasal my master's journey.  Masa nak apply untuk sambung belajar semula, banyak yang dikira-kira. Macam-macamlah. Dari segi kewangan sudah pasti, dari segi mental emosi juga tak ketinggalan. Tak pernah terfikir pun akan sambung sampai ke peringkat ini tapi disebabkan kata-kata semangat dari "semua orang", maka tergagahlah juga apply untuk sambung ke master. Banyak jugalah cabaran masa nak apply tu. Dari sistem open sampailah dah start kelas ni. Dengan separated dari geng-geng degree yang sama apply, dengan application mode setting sistem tak update la, dengan application for EPF withdrawal weng la (yes, I used my EPF fund, my own EPF account to pay the fee) dan macam-macamlah, tambah lagi dikala negara dan dunia dilanda pandemik ni, semuanya seakan makin menguji. Menulis disini
Recent posts

1st September 2020

 Assalammualaikum, Second post for 2020 the year of Covid-19. Hahahaha... Sebelum ni ku ada share I will do something for myself. Hari ni dah start melangkah ke arah itu walaupun hampir terlupa namun ada yang memberi ingatan. It's nothing relate to my official status in my life but it's actually an achievement for myself ✌. Next week will be the result and than, will see how it's gonna be next month. I'm not a high-flying person but I'm just doing what ever that make my life feel more valuable. Yes, thanks to the individuals that non stop giving me their wise advises. For some people its just an easy decision to be made but for me, it's oppositely different. Many things need to be considered. Will update about it once confirm. Hehehe...Tak confirm buat malu je bagitahu kan. I'm writing here to reminds myself, its not an easy path. Also a reminder for me in the future if one day I fell down. Iyelah, hidup ni ada turun naik. Bukan asyik menongkat langit saja k

Hallo on 2020

Assalammualaikum, 1st post for 2020. The year that I imagined we will have flying cars. During my school time, I still remember that I draw a poster for my Pendidikan Seni's homework proudly, a poster of our Malaysia with the Twin Towers and of coz together with flying cars around it like the driver dunno where they should park the cars. It's an imagination of a school kid who now, if I'm married, may be I already have a kid or kids.  By the way, I'd stop/ reduce from posting anything in my socmed and decided to lessen my time looking at the socmeds as well. Why? Nothing much, I just need my own space, my own time as I think it was my privacy matter. Ya, makcik bawang everywhere. Even the influential person also judged by this people. I can't stop this type of people from keep talking but at least I manage it by my own way. Does it hurting anyone? I don't know as it's my socmed account and not others. I feel relief  and surprisingly, its good f

* 1st Post For 2019 *

Assalammualaikum..... My 1st post untuk tahun 2019, 2018 tak ada post apa-apa pun di blog ni. Hari ni nak cari gambar lama, teringat ada dalam blog ni, makanya kita koreklah mana yang patut. Bila dah korek blog ni, terimbaslah banyak benda. Ternyata kita ni manusia, tak lari dari segala macam keadaan. Hehehe. Bila terbaca balik few post masa selak gambar tadi, ada rasa macam nak hempuk diri sendiri, ada rasa macam nak tepuk bahu sendiri dan pelbagai rasa. Masih orang yang sama tetapi dengan pendirian yang mungkin agak berbeza. Ada yang mengatakan pengalaman silam ada masa sia-sia namun pada aku, pengalaman silam banyak mengubah hidup hari ini. Life must go on. Believe in yourself and not easy to fall dengan kata-kata orang. Many things need to be done. And many things that had been face. Begitulah kita, diharapkan dengan meningkatnya usia, lebih matanglah fikiran dan diri kita lebih maju dan lebih tenang. Amin. Last but not least. Yours truely latest photo. Hahaha.

*24 December 2017*

Assalammualaikum... Its been a while tak menulis di sini. Busy?  Busy lah juga tapi sekarang banyak masa habiskan tengok, Tengok ye bukan menulis, tengok facbeook dan instagram. Hahaha. Bukan tak nak menulis dah tapi konon perasan busy mengalahkan menteri. Hahaha Being a daughter & sister yang juga sekarang bekerja dengan syarikat keluarga yang menjadi kerja hakiki aka the breadwinner gang, become Independent Distributor bagi Young Living Malaysia, dan seorang student PJJ yang struggling every weekend attend kelas I try to survive. Hahaha... Menjaga emosi yang selalu naik turun, menjadi seorang makhluk yang kalau nak tidur pun dekat otak banyak menerawang berfikir untuk esok. Tapi yang lawaknya, bila tiba hari esok, ku layankan saja apa yang ada depan mata. May be ada yang tertulis di planner ku buat, ada yang ku abaikan. Itulah lumrah manusia kan. Bukannya robot yang dah fixed buat sekian-sekian. Alangkan robot pun ada masa sistem dia haywire. Hahaha Selal

* Hutang *

Assalammualaikum, Dah lama tak membebel dekat sini. Last post adalah September 2016, 6 bulan lepas. Lama sangat dah tu blog ni berhabuk. Sekarang banyak guna FB dan instagram untuk update apa-apa atau untuk membebel. Alhamdulillah sihat-sihat saja, sakit sikit-sikit macam selsema tu biasalah. Hari ni terasa macam tak fokus untuk buat kerja, ditambah hujan di luar, marilah kita buka blog yang dah berhabuk ni. Hari ni saja nak cerita pasal hutang. Hari ni dengan rasminya tengok hutang PTPTN dah clear. Pergi buat proses di PTPTN pada hari Ahad. Ting tong ding dong segala, hari ni tengok update. Saya tak bayar ikut jadual malahan saya bayar terlewat dari tempoh sebenar sepatutnya mula bayar. Lepas mula bayar, saya ada terhenti sekejap sebab waktu tu dilanda masalah sedikit. Baru-baru ni nampak ada my school junior yag juga merupakan pengurus cawangan PTPTN di KLIA2 up tentang potongan 10% & 15% hutang PTPTN dengan bersyarat, maka saya pun tengok akaun 2 KWSP. Tawakal je

* Positivity *

Assalammualaikum!!! Tengah lunch? Aku tak lunch? Memang tak, sebab kenyang lagi pagi tadi buat Roti Sosej Roll With Cheese & Herbs. Hahaha... Bukan tak makan sebab diet ok. Menu tu pun nama tak nak kalah padahal roti gulung goreng je. Next time aku share resipi, itupun kalau aku ingat dan kalau ada gambar sempat snap. Baru ada semangat nak bloging kan. Pagi tadi buat dengan rush nak pergi kerja bagai. Handphone aku tengah gila sebab last Saturday dia terjun celup bontot dia dalam sup tinggi ~0.5-1cm. So sekarang bila nak cas ambil masa satu hari baru full bar dekat tang bateri tu. Terkedu kejap masa tu. Hahaha. Padan muka, sape suruh pegang handphone masa makan. Lagi sakit kena masa dah siap makan nak angkat mangkuk pi sinki. Tapi macam tajuk akulah kan, POSITIVE!!! Mujur dia terjun masa dah lepas makan so kuah sup tu pun dah surut sikit. Huhu. Ok, aku tak nak cerita kisah handphone terjun dalam sup. Aku nak cerita pasal positivity atau dalam bahasa yang aku faham &quo