Tuesday, April 26, 2016

* My Story In April *

Assalammualaikum,

Macam dah lama tak membebel di sini. Aku pun makin sibuk sejak akhir-akhir ni ditambah kerja orang pun aku nak kena cover sebab orang berkenaan cuti kahwin sebulan. Aku tak tahulah di tempat lain ada tak perangai macam ni. Apapun, alhamdulillah I still can manage all the things by myself. Banyak benda aku nak share tapi aku tak tahu nak menulis macam mana. 

First thing aku nak share adalah pasal kerja sekarang. Aku banyak buat kerja admin dan management. Aku terus terfikir, mungkin banyak hikmah dulu aku belajar benda lain dan sekarang aku buat benda lain. Syukur, ditambah ilmu dan diperluaskan pengetahuan. Bila aku di kelas, semua agak surprise dengan background kerja aku sebelum ni. Totally different dengan mereka yang memang datang dari background management dan banking. Alhamdulillah and syukur sebab aku masih boleh relate balik dengan kerja yang aku buat sekarang yang diam tak diam, dah setahun aku buat. Bukan mudah untuk absorb something new dan terus buat without experience people behind us. Kena bertanya, call sana sini. Berlari ke sana ke mari. For some people, fikir, ah! ko boleh buat kan, ko boleh settlekan. Mereka tak tahu letihnya kita nak buat semua tu. Fine! Aku cuba buat yang terbaik dan kalau tak, jangan tahu nak pertikai saja. Walk the talk first than baru aku hormat. Dan lately aku rasa happy sikitlah dengan diri sendiri, tak banyak sebab aku dapat buat design, set up n etc dari A to Z untuk company Sdn Bhd adik aku. 


Another thing nak share ialah pasal study. Aku ok je eventhough penat sebenarnya ulang alik dari Johor ke Puncak Alam every weekend. Letih poket dan letih badan termasuk otak. Hahaha. To be a though and independent person, I need to practice this, "layankan je!" . Bab duit, aku kena cari duit poket sendiri tak boleh nak harap gaji je. If not, aku mungkin dah rasa tak larat awal-awal lagi. Mujur juga ada kawan-kawan dari semester yang lebih lama dah ada yang ambil certain subjek lebih awal, so banyak juga mereka share info dan tip. Satu lagi sebab kuat pada aku untuk stay layan je ialah, tanpa ilmu, kaya, berharta, cantik bergaya macam mana pun, seseorang tu akan rugi tapi dengan syarat ilmu yang kita dapat tu kena kongsi kena praktikkan bukan dah dapat untuk lulus periksa je. Itu prinsip zaman aku jahiliyah dulu mungkin. Ilmu tu juga bukan setakat ilmu ada sijil tapi ilmu yang kita dapat dari orang lain, dari guru-guru dan orang sekeliling.

Apa lagi kisah aku nak bebel? Tak tahulah. Nanti ada masa aku bebel lagi. Aku nak keluar kejap lagi lepas rehat. Kerja luar. Mujur tak berapa panas dekat luar tu. Hitam rentung dah aku sekarang. Hahaha. Anyway, sesiapa teringin nak merasa kuih Bangkit Cheese yummy yum atau nak kain cotton atau Vietnam sateen, boleh PM/ email aku. Ni belanja satu gambar makanan untuk semua. Sekian!



Friday, April 1, 2016

* Jepun? *

Assalammualaikum,

Aku still berjaga sebab go tru notes untuk kelas hujung minggu ni dan settlekan assignment. Esok pula kena masuk kerja sebab nak kena buat repot projek yang makin cerewet sekarang ni. Ye, kelas pun dah start dan semester ni aku berulang setiap minggu dengan jarak yang makin bertambah disebabkan kelas dah berpindah ke Puncak Alam. Tak macam dulu kelas setiap 2 minggu sekali di Shah Alam. Semester kali ini jadual agak kelam kabut dan ramai antara kami terpaksa hadir every week. Selain itu, aku masih berjaga dek disebabkan nak buat kerja online. Buat malam laju sikit sebab sistem tak busy. 

Sambil-sambil aku buat semua ni, sambil upload file, aku selak-selak FB dan blog. Bila selak FB ternampak dalam group Halal Executive dan Good Food Tech. tentang satu iklan peluang bekerja di Jepun di bawah satu anak syarikat Universiti tempatan. Andai ikutkan hati aku yang tengah merajuk ni, kalau wire dalam kepala tengah longgar, mahu saja aku apply. Bila baca requirement, dah fulfill sangat dah base on background pendidikan dan pengalaman kerja. Akan tetapi, itulah aku kata, bila nak buat sesuatu jangan buat gila walaupun tengah gila sikit. Fikirkan consequences, sebab aku kena fikir tentang apa yang aku sedang buat sekarang. Bukan blah macam tu je secara membabi buta. Umur aku semakin meningkat, aku ada target untuk my study sebab aku start balik dah lewat, untuk extend atau cuti dari belajar mungkin jadi atau tak akan terjadi. Depends.

* Negara Matahari Terbit *
Andai ada orang kata aku still tak boleh move on dari background kerja dan course yang aku ambil sebelum ni, aku fikir mungkin juga aku belum boleh move on sepenuhnya. "Man-man" la bak kata orang cina. Apa-apapun, bestnya kalau dapat ke Jepun. Jepun adalah salah satu negara yang aku kagumi dan teringin nak pergi. Andai tanya aku antara Jepun atau Korea, aku pilih Jepun. Kalau tengok drama atau filem, aku prefer jalan cerita Jepun sebab lebih kepada realiti berbanding jalan cerita yang hanya "gula-gula" saja.

* Comei je kimono *
Aku berharap apa yang aku buat adalah tindakan terbaik. Aku harap semuanya berjalan lancar. Aminnn