Monday, February 29, 2016

*Resipi Spaghetti Syok Sendiri & Bebelanku*

Assalammualaikum...
Hari ni sebenarnya banyak benda aku nak tulis tapi disebabkan aku tak ada mood nak cerita banyak-banyak benda tu ditambah lagi aku kena back pain dari hari kelmarin, marilah bercerita tentang benda yang boleh buat aku happy. Ada certain benda saja yang boleh buat aku happy, salah satu daripadanya ialah makanan. Hahaha. So marilah aku nak share resipi entah apa-apa aku. Resipi syok sendiri.

Hujung bulan January tu dalam 28hb macam tu ada pergi ke pasaraya Cowboy di Batu Pahat. Saja, gatal nak merayau dengan adik. Sebelum ni pernah datang sekali dengan adik tapi tak puas hati sebab tak dapat explore habis. Kalau Cowboy di Kuantan, habis dah pusing dua-dua tempat. So masa pusing-pusing dalam Cowboy tu adik ternampaklah cendawan butang dalam tin. Dia dok belek than cakap "Cendawan ni boleh buat masak apa je? Tanda halal dia  tak macam yang kita selalu nampak pun". 2 benda dia highlight di situ. Satu ialah, cendawan tu boleh buat masak apa means dia berminat nak suruh kita buat sesuatu dengan cendawan tu. Kedua, I'm proud with her bila dia concern pasal halal logo. Maksudnya, bila kakak dia suka belek label dan logo di packaging makanan atau certain barang, dia alert and yes, my sister memang kenal few halal logo yang diperakui expecially halal logo JAKIM. Halal logo yang ada pada can tu ialah daripada China Islamic Association. Dulu masa aku kerja dalam bidang food manufacturing geng-geng food tech, R&D dan Halal in charge person suka sebut "CIA". Macam cun je short form tu kan. Hahaha. 

Back to the story pasal cendawan tu makanya aku cakapla benda yang aku rasa aku boleh masak dan dia pun suka makan iaitu sphagetti. Bila terus spagheti dan bahan-bahan tapi bukan semua ada di Cowboy. Keesokkan paginya kakak dia bangun awal-awal lepas subuh terus masuk dapur. Masak untuk dia. Dia siap bawa bekal untuk kelas tambahan dan share dengan kawan-kawan. Balik muka happy cerita kawan dia kata sedap dan kalau ada lagi next time nak bawa lagi bekal. Another thing ialah, my mom bukanlah western food's fan tapi dia tersuka pula dengan spaghetti yang aku masak. Bwahaha. Ini gara-gara aku dah adjust sikit resipi ikut tekak aku. Meh aku share resipi yang tak seberapa ni guna gambar je. Malas nak type satu-satu :

Bahan ramuan (berwarna merah):

Ada satu bahan aku tak ambil gambar dan bahan tu la yang buat resipi ni jadi tekak melayu punya rasa iaitu cili kering paste/blend. Cili kering paste/blend ni homemade dan sentiasa ada dalam fridge rumah kami. Mak akan potong cili kering, rendam air panas, blend dan rebus untuk tahan lama serta nak elak dari sakit perut. Jangan lupa sedikit minyak masak atau minyak zaitun untuk menumis dan untuk celur spaghetti serta sedikit garam dan gula untuk menambah rasa.

* Spagehttiblack pepper sauce, tomato paste, black pepper, oregano herb dan daging cincang. For my recipe, aku guna daging ayam sebab kami tak suka bau lembu yang kuat *

* Bawang besar dipotong dadu dalam 2 biji (sepatutnya guna bawang besar kuning, tapi bedal sajalah apa ada di rumah ni), bawang putih (3biji kalau tak silap, haha) dan lobak (sebiji saiz sederhana)*

* Tomato (ikut nak letak berapa biji, in my case 2biji) dan cendawan butang dalam tin yang dah di tos serta dipotong (cap apa aku tak ingat dah) *
Cara memasak:

1. Sos Spaghetti:


  1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih, kemudian masukkan tomato paste serta cili kering paste/blend dan black pepper sauce. Tumis hingga naik bau. Untuk cili kering paste/blend dan black pepper sauce, adjust ikut rasa sendiri nak pedas atau tidak.
  2. Kemudian masukkan lobak dan tumiskan sehingga separa lembut sebab kita nak masukkan bahan lain lagi.
  3. Lepas tu baru masukkan daging cincang. Ada masa aku masuk daging cincang dulu baru masuk sayur. Ikut dan je. Resipi syok sendiri katanya.
  4. Agak-agak daging dah serap sauce dah ok, masukkan cendawan pula. 
  5. Tomato kita masuk last sekali sebab masuk awal karang benyek melampau-lampau pulak.
  6. Last sekali masa untuk adjust rasa. Masukkan black pepper herb, garam dan gula untuk dapatkan rasa ikut tekak masing-masing.
2. Spaghetti:
  1. Celurkan spaghetti ikut instruction yang ada di pek
  2. Tambah sedikit garam untuk tambah rasa (jika mahu) serta sedikit minyak untuk mengelakkan daripada spaghetti melekat masa dah tos.
Bawah ni gambar bekal adik bawa pergi sekolah. Sayang lupa beli cheese untuk tabur. At last tabur je oregano herb dan black pepper yang memang dah ada dekat rumah.



#p/s: Aku masak suka-suka je. Letak resipi dekat sini pun untuk syok sendiri. Kredit kepada my friend Puan Puteri sebab aku memang tak ingat kalau nak bagi pedas bubuh apa until she's reply me suruh bubuh black pepper selain idea sengal bubuh cili kering paste tu. Nampak sangat aku dah lama tak masak benda ni. Hahaha.