Sunday, January 3, 2016

* Kemalasan*

Sebelum mula membebel, aku nak wish dulu HAPPY NEW YEAR 2016. Sesiapa yang tak menyambut kedatangan tahun baru kalendar Gregorian, its ok. Aku hanya mengalu-alukan kedatangan tahun baru ni dengan sekadar mengikut budaya. What I mean by budaya bukan budaya yang bukan-bukan tetapi disebabkan banyak cuti dan event adalah berdasarkan kalendar Gregorian, pada aku, kita kena update juga. Akan tetapiiiii, kalendar islam jangan pula tak tahu. As example dalam tahun 2015 ada yang tak sedar kita menyambut Maulidur Rasul dua kali. Ini kerana putaran hari dalam kalendar islam jatuh didalam tahun 2015.


Back to the topic, aku tak tahu kemalasan apakah yang dah menyampuk. Aku nak start exam weekend ni, bukan paper baca-baca macam selalu tetapi paper kira-kira ingat formula. Sem ni ada dua paper kira-kira yang mana soalan satu baris tapi jawapan dia 2 muka surat. Semalam dah settled satu. Aku rasa confident je tapi last2 masa balik rumah kemas notes,aku tersedar aku dah buat silap besar. Sebab silap masuk nilai pada 1st step. So down lah aku sepetang. Gerak balik Johor pun sebelah malam selepas isyak gara-gara tak ada mood. This question have the highest mark berbanding soalan part lain yang telah diberi. 40% from final was there, equal to 20% of the total mark.

After this, three more paper to be sit. Harap-harap tak jadi macam semalamlah. Kalau nak dikira, paper semalam tu paling banyak aku buat exercise dan soalan yang aku silap tu pun chapter yang aku rasa selalu aku boleh buat tanpa ragu-ragu sayang. Eh, lagu pulak yang keluar. Tu selalu orang kata, bila Allah nak kata jadi, jadilah. Kalau Allah kata tak boleh, jadi tak bolehlah. Usaha sudah, doa sudah, buat pun sudah,, so marilah tawakal je. 

Hari ni masuk office lewat sikit sebab pagi tadi heavy breakfast, kebuluran semalam dinner di Shah Alam agak awal. So bila dah layan makan nasi dia akan meleweh-leweh bertambah dan jadilah lewat. Adik pun 1st day ke sekolah hari ni pada tahun 2016. Same goes with me yang hari pertama masuk kerja on 2016. Hari last 2015 sepatutnya aku bekerja tapi aku ponteng, eh silap, aku minta EL dekat bos pukul 3a.m. Hahaha. Sebabnya aku rasa banyak benda aku nak kena review dan buat rujukan lagi. Dan last day tu jugak aku banyak off HP sebab sehari sebelum tu dapat fitnah duniawi face to face dari makhluk yang diberikan tuhan wajah yang indah tapi sayang hati dan sikapnya yang buruk mempalitkan seribu satu kemarahan orang pada beliau. Bukan baru pertama kali tapi dah few times. Tak apa, abaikan makhluk begitu. Tak jadi kudis pada aku. Lets make that kind of person invisible. 

Ni masuk office sambil menahan back pain. Mungkin lately banyak travel duduk dalam kereta lama kot, dengan kena drive memanjang, ada orang yang follow pun tahu drive tapi tahu nak duduk sebelah je. Kereta dah lah menumpang kita, nak jimat bunga tayar kereta dia kot. Pantang kita naik kereta dia. Hahaha. Selain tu, banyak tidur tak betul bila malam. Tidur sambil duduk, actually tertidur masa menghadap lappy atau buku. Ini menghadap lappy bab-bab kerja atau study tidur, cuba bab tengok moovie, sah-sah mata celik luas. Tapi jaranglah tengok online movies or series guna lappy, as normally guna iPad je.

Hari ni dah 3hb dan tahun ini adalah tahun lompat. So ada 363 hari lagi untuk 2016. Apa target aku? Entahlah. Boleh macam tu? Masing-masing ada impian, kita buat satu-satu, jangan tergesa-gesa walaupun sebenarnya usia dah makin meningkat. Bagi aku, aku nak stabilkan balik ekonomi diri aku sendiri walaupun ekonomi negara tengah huru hara sekarang ni. Aku rasa semua orang tahu what was actually happened to Malaysia kita yang masih aman. Hehe.

Apapun, till here. Aku ni, kalau merapu memang memanjang macam ni. Sebelum say baye bye, meh aku belanja gambar my nephew yang dah makin bulat, tambah-tambah bila daddy dia dah botakkan rambut. Dah berani buh gambar sebab mummy dia dah bubuh di FB dulu..hehe ;P :





0 comments: