Wednesday, December 16, 2015

* Hola! *

Assalammualaikum, lamanya tak membebel dekat sini.

Kalau aku buka ke tak buka bukan ada orang yang nak baca kot. Hahaha.
Banyak benda jadi tapi aku malas nak update. Banyak aku simpan dan aku update di FB, insta, twiter atau wechat je. Malas nak karang ayat panjang. Jom aku kumpul sekali apa yang dah terjadi this few month. Last pasal aku exam bagai so exam dah lega dan dapat result kira oklah untuk makhluk PJJ yang pemalas nak study ni. Dapatlah CGPA atas 3. Sekarang ni siap tunggu nak exam lagi. Paper aku start awal tahun nanti. Orang huha-huha bercuti aku huhuhu menghadap buku nak exam. Hari ni ada masa sikit aku nak membebel. Tak ada kerja sangat. Ada tak ada standby benda nak kena kerja luar esok je.

 Aku rasa aku tak pernah cerita yang aku ada seekor kucing calico yang aku adopt dalam bulan 5 hari tu yang aku angkut dari rumah Selangor. Kakak umah sebelah yang jumpa pada awalnya dan dia sempat jaga beberapa hari sebelum aku datang sana dan sambil-sambil tunggu kot ada yang update di FB page community tempat kitarang tinggal, ana tahu ada orang hilang kucing. Baby lagi, sesat ke mana tahu. Sebab selalu je ada orang update missing cat. Last-last tak ada, Zorro ni pulak aktif dan ccerdik semacam, memang mak pun suka, bawalah balik Johor.  Naik kereta bawa balik Johor meow-meow sepanjang perjalanan tapi last-last senyap bila kena riba. Dah besar dah sekarang siap dah menggatal. Hahaha. Budak manja nama Zorro. Kucing betina tapi perangai macam jantan so bubuh nama tu sebab suka sangat main loncat-loncat tembok masa jumpa dulu dan dekat mata macam ada topeng. Sekarang lagi banyak akalnya. Menggigit dan mengoyak tu sudah menjadi hobi sejal azali. Lepas tu jumpa kucing orang letak depan office. Seekor ibu aku bagi nama Biboo dan dua ekor anak nama Tezs serta Yeyen tapi sedih, yang Tezs lepas rawat ada bisul kat kepala dan kaki luka, dia mati kena langgar lepas 2 minggu bawa balik rumah. Si Yeyen mati 2 minggu lepas sebab sakit. Yang ni aku sedih sebab dah sihat dia sakit semula. Aku ada kelas on Sunday tapi gigih Johor malam tu juga sebab mak kata dia dh nampak sihat dan nak main serta makan. Selang berapa hari Yeyen tak nak makan semula dan tak sempat pergi klinik dia gone. Dah mula boleh berkawan dengan Zorro dan boleh main, tidur sama tiba-tiba jadi macam tu. Zorro ni cuak kalau nampak si Biboo sebab Biboo dok suka gaduh dengan dia. Masa Yeyen mati, adik dia lahir 4 ekor. Tak bubuh nama pun lagi until now. 
* Yeyen dalam kenangan. Waktu ni baru start demam biasa, still layan gak si Zorro yang suka menyakat tu*
Selain anak bulus, aku dapat anak buah last week. Lahir waktu ngam-ngam habis azan subuh. Adik aku whatsapp dekat group pun aku tak sedar lagi. Hahaha. Macam-macam kisah adik dan SIL cerita masa si kenit ni nak keluar. Hari ni genap 8 hari dia menjengah dunia yang fana ni. SIL aku duk forward gambar pada kami. Kaki tidur, malas minum susu. Masa hari 1st dia lahir, kami sampai pun dia tak minum susu sehinggalah malam tu kena jaundice. Tapi kena duk dalam incubator satu malam je. Keesokkan hari baby dah dapat balik after dia start menyusu. Orang paling excited tengok baby of course la my mak. Cucu 1st kot. Dahla suka buat muka anak buah aku sorang ni. Asyik buat mulut duckface. Setiap kali dia buat, kami semua terus terbayang my SIL suka buat macam tu bila selfie. Hahaha. Kenan ke anak dah. Aku dan adik dah dua kali juga menjenguk since weekend semalam aku ada kelas so jenguklah terus. InsyaAllah this weekend pun pergi lagi after kelas dan may be mak join sekali. Rindu Baby Niyaz yang suka buat muka tak puas hati bila dikejut dari tidur. InsyaAllah bila his parent dah share photo, I'll share it too here.
* Muhammad Niyaz Danial *
Anyway, until here. Sat lagi nak kemas-kemas balik rumah buat apa yang patut than malam ni nak cuba tidur awal. esok kena bangun awal kerja luar. Huhu.