Monday, August 3, 2015

* My Syawal 1436H- 3 *

Disebabkan Syawal pun dah lebih setengah bulan, nak pendek cerita je kisah beraya aku tahun ni sebab aku beraya untill raya ke 6 je. Hehe...lepas tu tak ada mood dah. Dah terbiasa dari dulu kot sebab dah masuk kerja kan. Tahun ni lagi special sebab rumah tok dan nenek saudara serta sepupu mak aku tak join mak pergi. Dah ada sindrom boleh bau orang tanya bila nak makan nasi minyak sebab Angah pun dah balik JB. Kalau dia ada, orang akan berkisar bila dia nak timang cahaya mata. Nampak tak trick aku kat sini. Hahaha. Sengal!

Tak nak cerita panjang sebab lepas entry ni ada entry aku nak share yang buat aku rasa macam telinga keluar asap. So for this entry, layan gambar je lah:

4th Syawal ke Kluang, Renggam dan Simpang Renggam, rumah pakcik makcik dan sepupu kami. Actually di Renggam ada ambil video pekan dia yang ada pokok hijau yang cantik tapi tak tahu kenapalah tak boleh upload. Pagi tu, aku dan adik gerak lambat sikit sebab budak ni banyak sangat yang tertinggal. Dua kali pusing balik ke rumah dan masa nak balik lepas beraya pun ada drama, dia tinggal beg telekung dan beg make up di rumah cousin. Sudahlah dah jauh, minyak kereta pun nazak, memang kena amukanlah dengan Kak Long dia. Mak ikut kereta Angah, abah tak join sebab ada hal. Terpaksa drive sebab Angah terus nak balik JB. Pagi tu sekali lagi aku jadi tukang alter baju sebab lengan labuh tak ingat dan cutting untuk tangan baju kurung moden. Labuh baju singkat lebih satu inci dari ukuran dan aku rasa baju kurung pahang, pesak besar badan kecik. Ni terbalik. Ambil balik baju contoh yang bagi pada tailor, memang sah. Baju aku dia buat syok sendiri. Mujur ye, mujur baju saja yang tahap hampeh, kain boleh diterima lagi.

* Di Bandar Kluang menuju rumah pakcik kami. Stucked in the jammed *
* Rumah my cousin di Simpang Renggam. Rumah muhibah aku panggil rumah ni sebab anak-anak dia bila bercakap tahap rojak. Cakap dengan ayah dan abang sebapa cakap mandarin. Cakap dengan kami dan mummy dia cakap melayu. Kadang-kadang campur english. Tuan rumah tak nak masuk gambar sebab dia kata tengah busuk. Haha. Actually dia tengah kelam kabut sebab abang ipar dia baru passed away so ulang alik jenguk rumah mertua dia. She's married to a chineseman so still kena hormat family the in laws*
5th Syawal ke Kota Tinggi dan ibu negeri, JB. Rumah pakcik di Kota Tinggi dan selebihnya rumah sepupu dan anak sepupu yang kerja sekali dengan Angah. Aku drive dari rumah than park kereta di rumah Angah, naik satu kereta sudah.

* Sebelum bergerak ke rumah Angah di Kulai *


* Adik dan Tam, si kucing cousin kami yang tak nampak mata lagi malas dan manja*
* My SIL actually ada ailurophobia ( fobia pada kucing) tapi dengan Tam ni boleh pula dia pegang. Sebab Tam ni tak ada perasaan nak gigit atau bermain macam kucing kami si Zorro *

6th Syawal Angah balik kampung semula sebab on 7th Syawal dia nak monitor semua equipment kerja dan transport sebelum staff dia masuk kerja. Malam tu kami sempat beraya ke rumah sepupu kami di Parit Sulong dan rumah Busu (adik bongsu abah di Bandar Muar). 

* Rumah my cousin banyak orkid dan bunga, wife dia pun rajin belek taman. Silau pun silaulah, asalkan orkid tu semua masuk gambar. Masa ni mak dan Angah sibuk borak dengan our cousin, wife dia demam-demam tolong ambil gambar ni..hehe*
* Rumah Busu banyak kucing tapi si Grey ni je yang muncul. Adik pula kan pantang jumpa kucing, mulalah nak ambil gambar sama. *
Habis dah cerita beraya aku. Marhaban perempuan kampung Syawal ke 9 pun aku tak join sebab tak sedap perut. Aku start kerja pada 6 Syawal. Memang tak ada perasaanlah. Open house jauh sekali. Bak kata orang, aku dah ada sindrome menyendiri. Hahaha. Sementara result exam belum keluar dan belum start kelas ni, aku bantai layan diri tengok online movie, korean and Japanese series. Nak baca novel pun ada tapi tahap kerajinan nak menyelak helaian kertas tu sangat rendah buat masa sekarang. Next entry nak cerita kisah orang tak kahwin dah tua dan pasal boleh ke dapat anak! Hangit sikit aku bila teringat....