Sunday, June 21, 2015

* 4 Ramadhan 1436H*

Salam 4 Ramadhan 1436H. Hari ni baru sempat nak menggodeh website yang tak berkaitan dengan study dan kerja. Hehehe. Diam tak diam dah masuk 4 Ramadhan. Salam Ramadhan buat semua. Tahun ni my Ramadhan di kampung tapi tak sepenuhnya sebab kena harung final exam di Shah Alam dibulan Ramadhan ni. 
Hari ni baru mula bekerja di bulan Ramadhan. Selalunya waktu rehat aku akan balik rumah untuk lunch tapi tidak semasa bulan puasa ni. 1st Ramadhan Johor cuti so that bolehlah rest dekat rumah sempena menyambut Ramadhan. Bagi aku tahun ni, dapatlah memasak untuk juadah berbuka bagi family. Tahun ni berbeza 1st Ramadhan tak cukup sorang makhluk. Adik Ngah aku tak balik, wife dia balik rumah JB depa. So dengar-dengar last day nanti pun nampaknya tak balik sebab dia beraya di Damansara dulu masa 1st Syawal. 
Nak cerita apa aku masak jadi malas sebab nanti kang perut bunyi-bunyi pula. Share gambar pun tak di FB nor instagram atas sebab yang sama. Aku sendiri bila tengok orang post gambar masa bulan puasa ni, rasa macam, HMMMMM...Biarlah orang nak kata iman tak kuat ke apa tapi memang akan ada satu rasa yang nak buat air liur menjejeh bila tengok gambar makanan. Aku tak sure la, aku saja yang rasa macam tu atau ada orang lain yang ada rasa macam tu. Haha...
Apapun, aku rasa letih gila tahap gaban tapi tak boleh berfikir tapi tak boleh tidur. Semalam punya kes kot, malam semalam tidur dalam satu jam lebih je sebab settlekan assignment dan patut join kelas pagi aku tukar join kelas petang sebab aku tak sanggup nak drive ke Shah Alam tanpa tidur sekejap. Macam zombie dah aku rasa. Lepas tu attend kelas 2 jam than buat gila drive balik terus ke Johor. Sampai rumah lepas 15minit waktu berbuka, tapi mujur masa berhenti dekat RnR sempat beli air. 
Malam tak makan apa kecuali 3 keping kepak ayam. Bangun sahur pagi tadi perut rasa lain macam, ni lesu pun ada. Semoga masa exam nanti aku tak ting tong macam ni.

Tuesday, June 9, 2015

* Mujur Mood OK *

Hari ni aku datang kerja boleh sengih-sengih macam kerang busuk. Nak kata cukup tidur rasa malam tadi aku tidur lewat. Nak kata masa nak pergi kerja mak tak membebel, rasanya mak membebel tapi bukan pada akulah, pada Si Zorro the calico cat kami dan adik. Aku pun tak sure kenapa aku rasa happy je hari ni, pada halnya pagi-pagi si Zorro dah membuang berbau satu toilet aku sebab dia kena cirit birit entah makan apa.

* Nothing wrong when people are happy. The wrong thing is when some people not happy looking at the happy people *
Semalam petang aku rasa berapi-api macam nak meletup. Tu semua sebab orang tak paham bahasa.  Makhluk tak paham bahasa , tak reti nak hormat orang, tak tahu nak kata apalah. Sebelum ni pernah dah macam tu, aku biarkan saja. Tapi aku blocked, sebab rimas dengan spesis macam ni. Buat apa nak bagi semak hidup tapi rupa-rupanya tak habis dekat situ. Tak puas hati dengan orang, kata macam-macam kat orang lain, update bagai dan aku ternampak. Macam bagus gitu, padahal macam psiko. tak nak terima kenyataan lepas tu nak menyakitkan hati orang, buat orang tambah menyampah. Spesis makhluk tak matang dan macam tak ada rancangan masa depan memang sukar untuk di bagi paham.

Baiklah, abaikan spesis-spesis manusia yang menyakitkan hati tu. Enjoy our life! Pagi ni masuk opis belanja selfie sekeping, hahaha. lepas tu pasang lagu dengar guna earphone sebab luar hujan dan tak nak orang ganggu. Tapi orang yang selalu ganggu pun masuk lewat sebab hujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah mood ada bagus even aku pun tak sure kenapa. Hari ni nak settlekan kerja yang patut, ada masa nak curi sikit buat assignment nak hantar weekend ni. Ada few pages nak kena update dan karang. 

Pagi tadi ada email untuk offer kerja macam kerja aku sebelum ni, boleh dikatakan better offer and position. Tak ada apply kot dan aku tak nak accept lah buat masa ni. Sebabnya aku happy dengan apa yang aku ada dan buat sekarang. Aku ada niat tapi niat ni aku simpan dulu. Untuk masa depan aku tapi bukan pasal kahwin, pasal life sendiri. InshaAllah I will make it happen. Kita hanya merancang, Yang Maha Esa menentukan semuanya tapi dalam masa yang sama kenalah sertakan dengan usaha, doa dan tawakal. Alhamdulillah, aku rasa family pun akan sokong. Kalau aku terus-terusan kerja dengan orang, sampai bila kita tak ke mana. Memang rasa simple, rasa gah kerja dekat tempat yang dah well known tapi aku rasa aku boleh majukan diri lagi. InshaAllah, aminnn.

* Belanja sekeping muka tuan blog selfie bermata panda pagi tadi*
Mood lain macam pula hari ni. Ada mimpi jumpa orang dari bulan ke? Tak lah. Mood hujan, sejuk sikit hati aku ni agaknya. Hahaha.

Sunday, June 7, 2015

* Sampai Demam ! *

Pernah dengar orang buat asignment sampai demam? Kalau tak tidur tu adalah kan? Hahaha. Baru terjadi pada aku, buat assignment sampai demam. Kisahnya sebab aku belum sihat betul dari infections lepas tu jaga malam sebab buat assignment. Assignment dah la satu soalan jawapan dekat 6 page, tulis tangan pula tu. Huhu. Itu pun baru settle satu soalan. Satu soalan lagi aku tak tahu nak karang lagu mana. Assignment lain dan projek tak buat lagi, baru jenguk2. Habislah makcik macam ni.
Ni pun masih dedo lagi tapi masuk opis sebab nak follow up kerja. Al maklumah, dekat Johor hari Ahad adalah hari bekerja. Alhamdulillah dah settle benda urgent yang nak di follow up. Petang ni tak adalah pack sangat so that boleh curi-curi masa buat assignment sikit. Hehe. Bos tahu ye. Diizinkan buat di opis sebab tak busy hari ni. Drawing untuk plan pun aku dah settlekan part aku. Aku tak sangka pula aku boleh buat drawing tu. Aku manalah ada basic semua tu. Dulu masa kecik selalu tengok abah lukis manually. Bila dah besar, adik Ngah aku selalu buat pun manually sebab dia akan pass pada staff dia. Now my turn, directly buat guna computer. Macam nak berpinar biji mata bila buat yang complicated.
Oklah, done till here bebelan aku. Badan masih bisa-bisa lagi tapi syukur kepala dah ringan sikit. Nak pi lunch!

Thursday, June 4, 2015

* Final Exam *

Aku dah mula rasa stress! Jadual final exam dah keluar semalam. Kelas masih ada dua lagi berbaki. Project, assignment dan test pun tak habis buat lagi. Wohoooo! Within 3 weeks nak exam dah. Tak tahu nak cakap apa. Lama dah tak attend exam so rasa tu berbagai-bagai. Mujur hari exam tu ada gap so that aku ada masa untuk bernafas just banyak pulak exam petang. Sudahlah bulan puasa masa tu. Semoga dipermudahkan. Aminnnnn...


Tuesday, June 2, 2015

* Kampung vs Bandar *

Lately aku rasa aku tak adalah sensitif mana bila sebut hal-hal kerja atau belajar sebab I still can manage it. Hanya keadaan harian yang sedikit berubah. Setelah beberapa bulan duduk dekat kampung halaman ni membuatkan aku ada lebih banyak duduk memandang persekitaran, membaca dan memerhati. Banyak yang aku fikirkan. Bezanya kehidupan di kampung dan di bandar. Sekarang aku boleh katakan aku rasa lebih enjoy duduk di kampung. Aku budak kampung ok, hanya dah lama merantau lepas habis sekolah dulu. Bila di kampung ni, mungkin dari segi choice ataupun kemudahan masih ada kekurangan tapi aku ok je sebab sentiasa ada inisiatif lain yang kita boleh cari. Kampung aku pun bukan ceruk sangat pun. Jarak dari rumah dan tempat kerja nak ke bandar either Batu Pahat atau Muar serupa dengan jarak aku pergi kerja sehari-hari dulu. Dari rumah nak ke tempat kerja pun dalam 10 minit je tanpa highway. Hehe.

Bila kita kerja di kampung ni, aku dapat lihat, dulu masuk kerja lebih kurang sama masa tapi masa yang diambil lebih panjang. Ini baru sebut masa perjalanan, bukan masa kerja. Selain itu, waktu lunch lebih stress dan terkejar-kejar berbanding sekarang yang waktu lunch still boleh makan dengan tenang walaupun mungkin pilihan lunch hanyalah pusing-pusing masakan panas dan nasi berlauk. Bila kerja luar je cari foods lain. Hahaha. ingat perasan mat saleh ke? Entah apa-apa. Kos sara diri tak perlu dipertikaikan sebab lebih kurang sama je, hanya di kampung mungkin lebih jimat sikit jelah.

Aku terjumpa satu gambar lama ni, shared by a friend di whatssapp group. Tapi gambar ni more to perbezaan masa sebab sumber ekonomi orang kampung sekarang pun bukan berdasarkan ekonomi perladangan atau pertanian semata. Tapi taraf sara diri adalah berbeza di kampung dan di bandar. Di bandar boleh dikatakan semua benda nak kena bayar serta tekanan juga lebih tinggi, so tak bolehlah nak komen lebih-lebih. Tang pukul 10.00 a.m tu aku rasa ada je yang kat bandar buat dan aku panggil spesis-spesis ni spesis kuat ular. Hahaha...

*Tang pukul 10 am dan masa tidur tu tak kenalah dengan aku..Aku skrg breakfast on time sebelum pi kerja dan aku kan ada problem insomnia..Hahaha*

Bila masuk bab info/pendedahan maklumat, di kampung mungkin buat sesiapa yang tak melanggan internet atau pun saluran tv swasta, mungkin ye, mungkin saja, pendedahan tentang pelbagai perihal luar tak berapa terdedah sebab pilihan terhad. Bukan tak terdedah langsung tau. Aku rasa ada yang paham apa yang aku ingin maksudkan di sini. Hehe. Bagi generasi Y dan Z (Millenia) mungkin tak ada masalah sebab mereka ni walau ada yang tak berminat untuk menonton televisyen atau pun membaca bagi mendapatkan info, mereka ada pilihan lain seperti media sosial. Almaklumlah, lambakan pelbagai jenis brand smartphone sekarang yang boleh dipilih kan banyak dengan harga mampu milik, semua boleh akses benda-benda ni. Just satu je masalah lain timbul iaitu bila ada viral info yang tak pasti, tak diperiksa, main percaya, itu yang menjadi situasi buruk happen. But anything always ada pro & con. kan. Bagi generasi Baby Boomers macam mak abah aku, mereka prefer kepada televisyen dan bahan bacaan. Anak-anak mungkin main peranan jugalah. Share info, but alhamdulillah la mak abah aku even tak ada media sosial tapi jenis yang suka kepoci bila anak-anak online. Dan adalah godeh-godeh internet sikit-sikit, untuk membaca. Tak tahu godeh, anak tolong godehkan. 

Aku tak berapa sihat dua hari ni, semalam pun balik kerja awal sikit pi melawat klinik dan dapat hadiah satu steroid injection, nabulizer dan bekalan ubat-ubatan. Mungkin menjangkit dari adik aku yang tak sihat on last few days kot. Aku bukan boleh kalau ada orang demam, batuk dan selsema, infect kat aku lagi teruk hasilnya. So disebabkan tak ada mood sangat nak berfikir, membebel sajalah aku dekat sini.
Apa yang aku tulis dekat atas tu adalah pendapat aku saja. Lain orang lain pendapat. For those yang tak setuju, just go ahead with your views and opinion. Peace no war!