Thursday, May 28, 2015

* Project *

Early of this week aku received an email dari my ex Boss. She's offering me a new project but until now, there's no conclusion. Hopefully dia tawar hati untuk bagi pada aku projek tu. This time, the project is more to consult pasal oversea website application pada orang baru yang menggantikan tempat aku. Aku rasa kalau aku tolak pun tak ada masalah, sebab aku tak ada masa nak pi sana mengajar. Aku ada komitmen kerja lain dekat sini. Lainlah kalau kerja tu macam projek sebelum ni yang mana aku boleh buat tengah malam-malam buta ke tak kira masa dan dari atas katil pun boleh.

Gambar ihsan dari En Google

Selain daripada komitmen kerja aku sekarang, aku sendiri ada komitmen pada pelajaran. Lecturer still bagi test online and in class. Assignment pun still menderu-deru including dengan project sekali. Dalam masa tak sampai sebulan aku nak exam dah. Ngam-ngam lepas exam lebih kurang 4 hari nak raya. Tambah aku naik hairan apa pasallah nak ambil masa sampai 3 hari just untuk that website. Aku dah bagi aku punya schedule tapi tak nak terima. Siap suruh aku continue masa after my exam, memang tak lah. Bacalah manual, semua ada. Tak paham, contact directly si provider. Tak kena caj apa pun. Kalau pandai buat ayat sikit, they will assist step by step. Aku teringat dulu masa website tu masih dalam beta stage, aku buat sikit-sikit, follow manual. Tak paham refer balik pada provider. Aku syak depa nak suruh aku ajar sambil buat latest product key in. Huhuhu... Memang aku nak elak sangatlah. Lagi satu bila dah kena consult in person, mestilah aku kena masuk office lama. Haruslah aku mengelak sebab aku tak nak jumpa si Black Witch yang buat semua orang resign dan nak resign.

Bila aku share hal ni dengan kawan-kawan yang still ada dekat sana dan dah cabut, depa kata memang tak syak lagi, depa nak aku consult but in the same time aku yang buat. Nak bagi mudah orang baru biar tak stress. Takut orang lari lagi kot. Huhu. Bila dah ramai orang cabut, baru nak fikir balik happiness level staff. Dulu happiness survey buat tetap buat but once the result come out, there's no significant action taken.

Set point mewakili 50% untuk menentukan tahap kegembiraan, habis kalau set point terlalu tinggi, high target, high demand, mahu tak stress. Tak campur faktor lain. Huhu 

Apa-apapun, semoga semua perancanganku berjalan lancar. Enjoy my daily life, tak payah stress dengan orang psiko, tak balik lewat lagi, enjoy my weekend, tak kerja sampai malam macam orang gila than tak cukup rehat. Bye bye nightmare! Huhuhu...Cheers!

0 comments: