Friday, February 21, 2014

*Pertunangan, Perkahwinan*


*Sekadar gambar hiasan, tak tahu cincin pasangan mana but yet simple dan cantik*

Tunang dan kahwin adalah dua perkara yang sangat sinonim pada pendengaran aku...
Aku tak tahulah pada orang lain....
Selalunya ada orang bertunang lama, ada orang bertunang sekejap tapi terus menikah...
Terpulang pada pendapat dan kemampuan masing-masing...
Namun pada aku, kalau baru level berkawan baru berapa bulan, tak payah gatal nak ajak bertunang beriya-iya kononnya nak kenal masing-masing....
Lepas tu kalau tak yakin, tak payah nak bertunang awal-awal...
Sebab kalau bertunang ni selalunya menggambarkan ke arah perkahwinan, tapi kalau bertunang setakat rimas dengan telahan mulut orang, lebih baik tak payah...
Macam tak ikhlas sebab bukan dari hati...
Kalau ada apa-apa jadi susah, jadi isu...
Memang jodoh,pertemuan, ajal, maut ditangan Yang Maha Esa tapi kita sebagai hamba ni dah diberi akal fikiran perlulah gunakan sebaik mungkin...
Sebenarnya aku bukanlah orang yang layak untuk bercakap pasal tunang dan kahwin tapi ini dari pendapat aku sendiri...
Aku sendiri belum melalui semua yang aku utarakan...
Sekadar pemerhatian...
Bukan nak kata aku ni Gamophobia ataupun fobia perkahwinan,walaupun mungkin ada sikitla ke arah itu tapi fikir-fikirkan...
Kita berharap bertemu dengan pasangan yang memenuhi spesifikasi yang kita mahukan tapi Allah Maha Adil, Maha Mengetahui maka telah dijadikan, disusunkan buat kita insan yang sesuai buat kita..
Walaupun aku belum bertemu insan yang telah dituliskan di Luth Mahfuz namun setiap kali melihat insan sekeliling, ianya buat aku banyak berfikir, kenapa, mengapa dan apa reason semuanya...
Hanya lihat sekeliling secara random, ada pasangan Si Lelaki baik, Si Wanita buat hal...
Ada pasangan Si Lelakinya hmmmm, Si Wanita bagaikan bidadari, baik hati...
Semuanya ketentuan...
Perkahwinan itu satu perjudian, samaada menang atau kalah...
Untuk itu semua, aku rasa aku belum dapat membayangkan pengakhirannya...
Namun just a simple advice, sebelum apa-apa, fikir masak-masak...
Usaha, doa, tawakal dan redha dengan segala ketentuan...

#aku letih tapi tak boleh tidur memikirkan macam-macamlah...
Sent from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, February 19, 2014

*Kenyataan*

*Hidup ini satu pementasan dalam perjalanan*

Orang pandang dari jauh fikir kita senang,gelak ketawa, mewah, bahagia tapi hakikatnya mereka tak tahu kita berusaha...
Mereka tak tahu hari-hari kita balik lewat, bawa balik kerja...
Mungkin ada orang kata "hamba kerja"...
Tapi skop kerja berbeza, berbezalah keperluannya...
Environment kerja berbeza, maka lainlah cara dan disiplinnya...
Bak kata pepatah melayu: Lain padang, lain belalang...
Kalau pepatah aku pula: Lain tempat lain makanannya...
Mungkin kelihatan sama namun nama dan rasa pasti ada sikit sebanyak berbeda...
Hati manusia ni kita tak boleh nak jangka...
Rambut sama hitam tapi hati lain-lain...
Ada yang baik dengan kita, cakap manis tapi sebaliknya...
Ada yang cakap berbisa namun jauh dalam sudut hati mereka tak ada niat apa-apa dan tak terasa...
Kita ni manusia, aku pun tak berani nak kata apa-apa sebab aku tak perfect...
Mana ada manusia perfect, yang perfect hanyalah Yang Maha Esa...
Aku menulis saat aku duduk termenung melihat sekeliling aku di kedai makan menanti order yang tak kunjung tiba...
Inilah dia, tabiat lama cara baru hilang boring menunggu...
Orang lain dah balik rumah, mandi makan rehat bagai, aku baru balik kerja baru dapat nak makan...
Ada masa sampai rumah terus terlena, terjaga semula untuk buat apa yang perlu....
Masing-masing ada masalah masing-masing, ada tanggungjawab masing-masing dan ada halangan masing-masing...
Aku bukan siapa-siapa....
Hanya hamba Allah yang masih diberikan peluang untuk bernafas di pentas duniaNya...

#tulisan hati saat seorang memerhati sekeliling
Sent from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, February 18, 2014

*Hidup Ini Banyak Cabaran*

*Gambar adalah sekadar hiasan...Credit kepada penghantarnya...hahaha*

Siapa kata hidup ini tak ada cabaran adalah pembohong paling besar..
Nak makan pun ada cabaran apatah lagi nak senang.
Bunyi macam MLM pulak...
Maaf, aku tak buat MLM dan merendahkan sesiapa buat MLM...ayat tu tadi terpacul keluar.
Cabaran dalam diri sendiri simple je, dalam meeting kena fokus tapi kita sibuk juga dok nak tekan tipon...
Tengok notification, tengok siapa online, reply email atau whatssapp...
Jangan kata tak ada orang pernah buat...
Aku sendiri pun buat, whatssapp dengan orang duduk opposite aku...Haha

Apa lagi yang mencabar? Cabaran dalam keluarga...
Bukan berkeluarga, baru ahli keluarga...
Part ni yang letih, luah mati mak telan mati bapak...
Cabaran study? Hmmm, dah lepas dan InshaAllah akan lalui semula...
Pointer nak cantik, mencabar jugaklahkan...
Cabaran dalam kerjaya?
This is the biggest one aku tengah hadapi sekarang..
Bertabah! Chaiyok!

Cabaran dalam hubungan?
Yesza! Hubungan keluarga dah sebut,hubungan lain sejenis tak ada ye...
Haha, joking...
Part ni still KIV...so that siapa yang kata langsung tak ada cabaran?
Mengantuk tapi tak boleh tidur pun kira cabaran...
Nak tahan diri dari shopping lagilah ya ampun!

Aku merepek kan petang ni?
Yup! Aku tengah melepak balik kerja awal gila...
Actually bukan awal gila, still sama waktu kerja rasmin, 5.30pm...
Almaklumlah selalu keluar-keluar nak balik rumah dah gelap...
Jakunlah sikit ni...
Tambah-tambah hari ni after lunch ada meeting dekat luar...
Lagilah! Happy!

#Status update lepas menggelapkan duit sendiri tak sampai berapa minit masuk Paradigm n menikmati minum petang dengan nyaman...Esok masuk offices tak tahulah apa yang menunngu...Something from the meeting shared with boss and she's sound not very happy...But not from me...Syukran Ya Rabb
Sent from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, February 9, 2014

*hate*

Now I notice that I already start hating my job...
Is it because its been to long at the same company or the people I work with become makin menjelikkan?
I think both make me feel exhausted and start hating the job...