Friday, August 2, 2013

*Syawal 5 hari lagi?*


Bahang Syawal dah mula terasa.
5 hari saja lagi kita dapat berpuasa di Ramadhan tahun ini.
Rasa sayu, tapi dalam masa yang sama rasa seronok sebab I really need a long holiday walaupun hakikatnya semasa long holiday ni, tugasan aku bertukar menjadi suri rumah.
Bukan suri hati seseorang tapi more like the bibik for my mak.
Bila tibanya Syawal, akulah orang yang paling penat sebab pagi-pagi dah kena bangun mengemas rumah, menyapu, mengemop dan juga memasak.
Cuci pakaian sekarang dah turun kepada adik cuma bila menyidai je mak akan ambil turn tolong tengok sebab adik still fail bab menyidai.
Mak? Laman rumah dia akan round tengok ada sampah ke tidak sebab dia tahu anak-anak dia memang pemalas mengemas luar rumah,
Hehehe...
Adik nak menyapu? perkara paling dia tak suka.
Orang lain dah beraya dari 1 Syawal, kami pula dari petang 1Syawal until 4 Syawal jadi tukang tunggu rumah sebab kaum kerabat balik.
Tak apa, setahun sekali orang masih ingat kita tu mak kata. huhu...

Happy ni memang happy tapi dalam bulan Ramadhan ni macam-macam benda dah jadi.
Tak apalah, terima dengan redha, jadikan pengajaran dan ingatan buat diri sendiri.
Hari-hari balik kerja memang awal sikit dari biasa tapi sampai rumah pun ngam-ngam azan maghrib berkumandang menandakan dah tiba masa untuk berbuka.
Selain tu pernah jugalah berbuka setakat air kosong dalam kereta.
Dugaan Ramadhan, mujur ada yang baik hati untuk tolong aku.
Sekarang ni dekat tempat kerja deco raya pun dah naik tapi dalam hati ni rasa macam alahai.
Nak balik cuti tapi makin dekat dengan cuti, makin bertimbun kerja datang.
Balik cuti tak payah katalah, projek tu nak jalan, projek ni nak jalan.
Selain projek, audit tulah inilah.

Sesungguhnya seorang manusia tu memang sentiasa diuji.
Kategori tahan lasak jugalah kami ni..huhuhu...
Ku harapkan Syawal datang dengan seribu erti dan kebahagiaan.
Amin....