Monday, April 8, 2013

* Rezeki*

Rezeki tu datang dalam pelbagai bentuk.
Tak kira wang ringgit atau dari segi yang lain.
As usual weekend kalau tak kerja atau tak ada apa hal dekat Shah Alam atau SP, aku akan balik kampong.
Minggu ni lagilah, ada urusan penting keluarga.
Aku dan adik je yang dapat teman mak sebab Angah ada kerja di KL, abah tak yah tanyalah.
Nak tak nak, hati kecik ke besar, takut tak takut, aku gagahkan juga diri ni pergi walau dalam hati ni tuhan je yang tahu.
Aku akan story the morning glory pasal kisah ni kemudian.
Aku gerak dari Shah Alam agak awal pada hari Jumaat lepas sebab kerja aku dah aku clearkan awal-awal tambah-tambah lagi kakak tiri tak ada makanya tak ada sape pun nak kacau tapi walaupun awal, sempat jugalah aku melencong ke PKNS Shah Alam duk pergi rembat baju warna baby blue untuk wedding cousin aku yang berlangsung end of this month.
Sebenarnya sehari sebelum tu dah survey pun baju ni tapi nak ambil ke tidak tu yang tak sure tapi disebabkan malam tu dah dok terbayang-bayang, tak boleh jadi, I've to buy it...
Hahaha, nafsu shopping!

* Highway yang aku dok ulang alik setiap hari..huhu*

Berkisahkan pasal rezeki, malam tu aku tiba di plaza tol Tangkak lebih kurang jam 9malam.
Aku tengok plaza tol agak lengang, tak adalah panjang berjela kereta macam selalu.
Mungkin disebabkan bukan musim cuti.
Aku que macam biasa je, jarak antara kereta depan dengan kereta aku agak jauh.
Sampai di pondok tol, aku tab la smart tag aku dekat touch n go screen sebab plaza tol Tangkak ni , touch n go jelah paling advancenya.
Aku rasa macam tak ada palang, hahaha, tapi bila aku lepas je, palang baru turun.
Bila cek baki kad aku, memang tak ada deducted apa-apa langsung.
Aku rasa happylah tapi tiba-tiba rasa cuak menerjah sebab aku takut nanti kalau masuk tol semula, kot-kot kena double ke triple ke sebab aku masuk highway semula Ahad malam means malam tadi.
Habislah dalam hati aku terdetik.
Aku call membe opis yang husbandnya memang kakitangan PLUS tapi saying dia department lain. Dia duk HR memang tak sure. Call sorang lagi membe yang memang macam walking dictionary bab-bab merepek ni, dia pun tak pasti.
Ah sudah! Hati aku kata.
Call kakak tuan rumah, dia kata dia pun tak sure.
Last but not least aku call adik bujang aku si Angah, dia kata ignore je, Rezeki aku tu katanya sebab selepas 24jam dia takkan detect apa.
So kebenarannya terbukti bila malam tadi hingga pagi tadi aku pergi kerja masuk keluar tol tak ada pa happen.
Alhamdulillah jimat tol aku balik kampong hari tu...
Hehehe...

#Saya sangat mengantuk saat ini sebab tu saya update blog.

0 comments: