Wednesday, January 30, 2013

*Rimas*

Aku rimas dengan perangai manusia tak parham bahasa...
Letih dah mulut cakap dan bagitahu tapi itulah orang kalau tak paham bahasa ni memang susah...
Mungkin spesis makhluk macam ni fikir dengan berbuat demikian aku akan tunduk?
Maaf aku katakan, sebenarnya tekaan tu salah....
Serabut memang serabut tambah-tambah dengan keadaan kerja yang entah apa-apa tapi hidup mesti diteruskan, pendirian kena tetap....
Tak perlu mengalah kemudian mengadah....
Prinsip yang ada perlu dipegang..
Tak payah nak menyusahkan diri hanya disebabkan mengalah dengan perkra yang entah apa-apa...
Ada masa ku anggap ianya hanya bunyi-bunyian langau....Ada masanya aku anggap bagaikan salakkan anjing..
Bagaikan anjing menyalak bukit....
Salakkah macam mana kuat sekalipun,bukit tu akan tetap teguh....
Aku akui adakalanya aku perlu menangis, bukan menangis meratapi diri tapi dek kerana geram yang teramat....
Apa pun, we are getting older, we must be stronger and wiser.....
Chaiyok untuk diri Esok semangat nak pergi kerja sebab tadi baru buat hasil tangkapan lagi masa stress....Bahaya betullah.....

#sounds a bit meroyan sebab RIMAS!

Tuesday, January 29, 2013

*Penat!*

Saya tersangatlah Penat!
Dekat sejam balik tapi masih tak daya nak bangun mandi semua....
Saya leith yang amat....madam mana mahu buat kerja nih....
Kan Seronok kalau tak perlu kerja dengan orang.,..
Baiklah, habits sudah sesi meroyan ....l
Harus gigih!

Wednesday, January 23, 2013

*PA*

It's not referring to personal assistant...PA is short form for performance appraisal...my performance appraisal is tomorrow morning, eik I mean today lah...
But sampai sekarang mata tak mahu lena lagi....
My PA evaluate by my boss and kakak tiri the AM.. Dia macam sengaja je arrange masa untuk PA aku tepat jam 8 pagi ok....
Tanyalah waktu mula kerja aku, pun pukul 8 pagi juga....
Tadi call mak as usual lah dan sempat cerita pasal PA esok, mak macam biasalah komen, sabar jelah ...Tak tahu lah apa komen depa nanti... Aku memang tak kuasa dah nak fikir... Penat noks....
Bila buat evaluate PA orang sekarang aku lebih berhati-hati sebab yang di evaluate tu boleh tahan kaki reportnya.....
Bertabahlah wahai hati, berdoalah esok tak sangkut dalam jammed yang agak vongoks macam pagi tadi.... Masuk highway dekat rumah awal-awal lagi dah jammed, keluar tol Batu Tiga, setengah jam sagkut.....terbaek betul punchcard pun pukul 8lebih, Bos semua dah masuk....

#till here bebelanku...Kena cuba untuk tidur....hohoho

Tuesday, January 22, 2013

*Insomnia*

Sekarang ni aku rasa aku dilanda insomnia lagi.....
Dulu perkara ni pernah terjadi pada aku ....
Aku boleh jaga sampai ke pagi tanpa tidur dan terus pergi kerja...
Sekarang ni aku rasa memang tak laratlah bila terkena bahana insomnia ni...
Walaubagaimanapun, insomnia aku bukanlah insomnia yang kronik, still dalam tahap insomnia yang ok lagilah...
Sebelum bebel panjang pasal insomnia ni, apa bendalah insomnia ni kan...
Insomnia sebenarnya adalah satu keadaan dimana seseorang mengalami gangguan tidur, melelapkan mata dan merehatkan minda...
Insomnia boleh dikategorikan kepada tiga tahap iaitu tahap pertama, fana (macam yang aku rasa sekarang ni) atau sela...perbeza antara fana dan sela ialah fana diakibatkan oleh jet lag atau pun kebimbangan atau disebabkan pengambilan ubat-ubatan tertentu atau kafein yang boleh berlaku dari satu hari hingga beberapa minggu,sela pula berlaku  dari masa ke semasa...
Aku rasa apa yang aku alami more tu insomnia fana sebab kalau aku balik kampung atau bercuti, letak kepala je confirm lena diulit mimpi tak ingat dunia....haha...
Aku suka berfikir, ada masanya semasa tidur perkara yang difikirkan sebelum tidur menjadi terbawa-bawa....Lagi-lagi masa hari bekerja...

Insomnia tahap kedua ialah insomnia akut yang berlarutan selama tiga hingga enam bulan....macam seram pula aku rasa macam tu sebab sekarang ni aku dah berapa hari tidur tak betul pun aku rasa dah macam mereng sikit, hari tu aku dah merepek dengan sorang wakil technical supplier....
Merepek dengan geng-geng tempat kerja tak usah ditanyalah....memanjang melalut bila masing-masing tak mengalami kerja...dekat tempatlah makanan selalunya suka merepek...

Insomnia tahap ketiga ialah insomnia kronik. Dengar nama pun kronik lagilah aku seram...Insomnia tahap kronik ni boleh berlaku setiap bulan di mana sekurang-kurangnya gangguan tidur selama sebulan. Sebulan tak tidur tu...Kalau sekarang ni aku tak cukup tidur je mata dah macam mata panda, bayangkan orang yang kena insomnia kronik ni macam mana...Mesti buat kerja pun tak selesa...Tahap kesihatan pun mesti drop...
Sebenarnya insomnia ni boleh diubati dengan pengambilan ubat tidur dan diambil mengikut saranan doktor, bukan main telan je tapi kalau macam aku selalu, aku makan je ubat selsema sebab aku memang selalu kena selsema...Waktu tak kena selsema tu yang rasa agak sengsara tak boleh tidur...

Macam mana aku tahu semua benda ni? Dari pembacaanlah yek...Insomnia ni walaupun dikategorikan bukan sebagai satu penyakit tapi ianya boleh mendatangkan penyakit seandainya ia dibiarkan berlarutan dan terus menerus berlaku...Sedangkan tak tidur satu malam pun sekarang ni aku dah boleh kena selsema, apatah lagi kalau berterusan...
Antara komplikasi insomnia ialah lower performance, slow reaction (blurrr macam aku kalau kuran tidur...kerja buat main layan jek...hahaha), risiko mengalami tekanan perasaan, risiko gangguan jiwa, diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit hati, overweight atau obesiti dan paling jelas macam aku cakap yang aku lalui ialah sistem imunisasi kita akan menjadi lemah....
Kalau macam diabetes, overweight dengan obesiti tu aku terfikir mungkin disebabkan dah malam orang lain tidur jadi metabolisme rendah, orang yang insomnia ni banyakfikir, bergerak so dia lapar mesti cari makanan..hehehe..ini tekaan aku saja...Kesahihan tu tak tahu..Sila rujuk pakar...

Baiklah, sampai sini je aku nak membebel..Time to sleep...
Esok nak kena kerja...

#Entry ni di buat malam tadi tapi disebabkan rupanya aku letak dalam draft, la ni baru post..ngeh3...Ngantuk katanya, so tindakan luar kawalan lorhhh...




Monday, January 21, 2013

*awak*

Awak, saya bukan menilai awak dari apa yang awak ada tapi saya menilai awak dari apa isi kata hati ini bisikkan saat mula-mula terlihat peribadi wajah tu... Saya tak tahu siapa awak.. Saya menyambut Salam perkenalan diatas nama sekadar teman dialam maya....
Walaubagaimanapun, saya cuba beranikan diri untuk kenal awak setelah saya yakin kita boleh berkawan diluar alam maya namun rasa sekejap saya perkara tu berlaku dan keadaan menjarakkan kita saat kita mula mencari siapa diri masing-masing..... Namun saat itu jarak bagaikan tidak menjadi penghalang.... Saya tak kisah dan awak bagaikan setuju dengan perkara tu... Namun bagaikan seperti yang berlaku sebelum ini, awak seakan-akan serupa saja.... Kembali ke sini lantas menghilang... Terdetik saat itu, mungkin saya perlu undur diri dan itu yang saya akan lakukan.... Saya tak mahu pisang berbuah dua kali.... Sebelum terjadi lebih baik saya pergi.... Subuh kelmarin, saya tersentak dengan mimpi aneh yang membuatkan saya mengambil keputusan untuk terus berdiam diri...
Biarlah apa pun, saya tak nak ambil pusing.. Hidup ini hanyalah sementara, mungkin awak salah satu hentian persinggahan sementara yang tuhan dah tentukan.... Walau apa pun yang terjadi, hidup masih perlu diteruskan...
Semoga apa yang awak buat, sentiasa dirahmati dan awak sentiasa bahagia.....


#aku merepek saat tak boleh tidur...awak pagi nanti di opis Ada PA.....redha jelah apa yang result nak diberi pada aku....form pun aku tak fill in lagi...tak ada mood...sama macam selera aku yang mati minggu ni, tak ada perasaan langsung bila tengok makanan dan akibatnya berat badan aku turun serta back pain juga menyerang....Hulu

Saturday, January 12, 2013

* 2013 *

Happy New Year!
Gila sengal dah masuk hari ke 12 baru sibuk nak cakap Happy New Year..
Maaflah ye, aku tertinggal bas....
Tahun baru aku macam biasa je macam tahun-tahun sebelum ni, ada peluang cuti so balik kampung jalan-jalan dengan family is better.
Tahun ni jalan-jalan bawa orang dapat 5As lepas tu dapat pakej istimewa...
Demam panas beserta batuk dan selsema siap ulser satu mulut.
Demam dari malam tahun baru sampailah dekat seminggu..
Batuk tak usah cakaplah, ni baru reda.
Lepas batuk reda kena CB pula...
Meriah tak sambutan new year aku?
Tak kisahlah..
Yang pasti sakit tu dapat merehatkan aku kot dari fikir pasal kerja,kerja dan kerja...
Mak cakap penyakit tu penghapus dosa.
Orang yang tak pernah diberi sakit tu, kadang-kadang lupa diri..
Baiklah makkkkk...
Actually aku balik kampung 4hari before new year means dari 28hb lagi dan patut masuk kerja 2hb tapi doktor bagi MC dua hari, kerja satu hari on 4hb dan balik kampung semula sebab ada kenduri kahwin anak sepupu aku yang memang close dari kecik dan kami adalah sebaya yek.
Dia lelaki dah kahwin dah tapi yang paling best masa kenduri ada orang tanya antara aku dan Izul sape lagi tua, even aku jawab sebaya, kakak tu kata Izul nampak lagi tua dari aku..
Wahhhhh, seronoklah aku masa tu...

Sebenarnya banyak benda dan aktiviti aku buat waktu cuti sebelum,semasa dan selepas demam..
Tapi malas nak cerita dulu semuanya, nanti aku type panjang2 lagi banyak merepek dah karang...
Nanti aku rajin aku updatelah kisah lapuk aku tu..
Yang pasti day 1 masa cuti tu aku sampai rumah pukul 640am sebab malam gerak lewat sebab stop late dinner di Nilai sebab ada hal dengan housemate.
Sampai di R&R Seremban ingat nak lelap tapi tengok parking nan hado, bertabah berhenti kejap belakang kereta orang sambut drive lagi sampai di R&R Ayer Keroh Melaka, same case happen.
Last-last mata tak tertahan mengantuk, konon nak lelap kejap bila tiba tol Tangkak tapi hampeh, tak ada ruang untuk kereta comelku lagi...
Akhirnya aku lelap kat mana?
Aku lelap dekat area Pekan Sg.Mati, ngam-ngam lebih kurang 500meter dari traffic light comel pekan tu.
Aku dah talk boleh blah, aku parking kereta dekat satu restoran tu, aku lock kereta, turunkan seat, tutup muka dan selamat 4jam aku bantai tidur kat situ...
Sedar-sedar pagi bila sayup-sayup aku terdengar azan subuh,desup drive balik rumah.
Seminggu sebelum tu balik gak dan mengantuk 2kali tidur pun ada benda lawak jadi, sampai rumah pulak kunci rumah tak ada mak belum bangun, membutalah dalam kereta depan rumah mak..

Back to the story, sampai rumah mak terus solat,mandi-mandi, iron baju terus hantar mak dan adik pergi daftar sekolah menengah...
Adikku dah masuk alam remaja!Hohoho...dah sekolah menengah tu...
Dia dah cakap awal-awal dia tak mahu masuk boarding school dan decide nak sekolah kat kampung je, mean sekoah lama aku dan Angah la...
Kitarang tak bantah as long as she must promise that yang dia kena belajar betul-betul..
Mak tak nak kalau paksa jadi macam aku dulu,penat hantar pergi sekolah asrama, dah dekat 3bulan balik..
Its not because of the school but caused by the environment kot...
Aku tak nak cakap sekolah mana dan tak nak mention apa yang aku tak suka.
Sekolah ni sebenarnya one of the best boarding school tapi dah macam aku kata,adalah yang buat aku memang tak suka.

Berbalik pasal pendaftaran adik, mak dengan adik masuk dulu, aku pergi park kereta.
Nak masuk sorang sekolah lama jadi rasa berdebar...Hahahaha
Nampak sangat dulu nakal kan...
Dahlah semua yang datang mak ayah je, aku lak ikut mak...
Orang lain pakai baju kurung (mak-mak la katakan), aku selamba pakai jeans and blouse...
Masuk-masuk dekat pintu pagar ada cikgu yang memang greet parents dan student baru,aku depa tak salam apa pun mungkin tengok aku sorang je kot..ngeh3..
Tiba dekat area pembahagian kelas, aku terjumpa guru kelas aku masa form 5..
Cikgu yang cakap selamba jek..She's still sporting macam dulu...
Salam-salam dengan cikgu terus bawa adik masuk kelas untuk bayar yuran dengan ambil form dan serah few documents...
* While waiting for our number to be called..Mataku memag dah macam mata Panda dah...*

Banyak dah berubah sekolah tu..Lepas bayar yuran bagai, turun dekat dewan dengar taklimat..

* Masa taklimat, anak-anak duduk bawah yerrr....Kerusi biar bagi parents duduk..ngeh3..*
Even aku mengantuk dan mata aku sempat lelap, telinga aku still pasang dengar apa yang cikgu cikgi sampaikan dan muka-muka serta nama-nama cikgu yang disebut memang familiar...
Ramai lagi rupanya cikgu aku dulu masih ada dekat sekolah tu termasuk senior sama sekolah yang sekarang dah jadi cikgu kembali mengajar di sekolah tu..
Selain tu, dapatlah aku dengar juga, banyak dah perubahan dalam sistem pengajaran pembelajaran budak-budak sekarang...
Huhuhu.....Times change,environment change so people also have to change...
Oklah, entry pertama 2013 adalah sangat semak dan tak tersusun, ini adalah disebabkan mood aku pun tak berapa stabil...Hehehe....

#Till here, will write more about what happen to me during cuti new year...