Sunday, September 23, 2012

*Untuk Tiga Hari*

A must watch Malay movie!
Baru saja menonton cerita ni malam tadi dengan housemate dan bini orang sebelah rumah...
Ajak orang lain tengok cerita Melayu kat panggung katanya tak berbaloi...
Tapi bagi aku bila satu-satu cerita yang kita boleh agak tahap mana kualitinya, tak kisahlah cerita Melayu ke cerita luar ke, aku tak ada hal punya...
Untuk Tiga Hari ni pula pelakon dan pengarah dia memang aku minat dan setiap filem dia memang aku rasa ada mesej,lain dari hasil orang lain...
Afdlin Shauki! Yerrrr, pelakon,pelawak dan pengarah yang sihat tapi idea dia pun "sesihat" orangnya...
Antara barisan pelakonnya pula ialah Afdlin Shauki sendiri, Vanidah Imran, Rashidi Ishak dan Ayu Raudhah...
Ada mesej dia tersendiri,kalau filem kisah cinta by Afdlin Shauki memang mendalam,sweet jer even ada sournya...
Dalam kisah Untuk Tiga Hari ni, ianya mengajar kita tentang ketentuan dan jodoh yang tuhan nak tunjuk nak buktikan pada kita...
Rancang bagai nak rak,berpuluh tahun pun kalau tuhan kata tidak,tidaklah jadinya...
Dalam masa tiga hari,seorang kekasih yang menjadi isteri orang lain,disedarkan oleh sang suami apa maksud sebenar tentang kejujuran,keikhlasan,tanggungjawab dan kepercayaan sedangkan yang bertahun pun tak dapat nak buat penilaian...
Still mengharapkan orang lain untuk mencaturkan hidup sendiri walaupun hakikatnya dia perlu ada pendirian...
Aku tak nak cerita panjang, yang pasti cerita ni memang lawak (sebab aku gelak kuat gila sampai sesak nafas),romantik dan juga menunjukkan betapa orang kita patuh kepada yang lebih tua...
To those yang belum tengok cerita ni,pergilah tengok, bawa laki atau bini masing-masing is better...
Yang bercouple tu,ambil iktibar...hahaha

#ada satu scene di awal cerita menunjukkan seorang mamat ni di kursus kahwin tak nak dengar betul2 ustaz cakap apa, so at the end of the story,dia menyesal...org suruh pergi kursus, dia mentang2 konon pandai tak nak dengar kannnn, hamikkkk... cerita ni mungkin byk flashback dan bergerak agak perlahan so that kepada sesiapa yang spesis tak suka menunggu mungkin depa blah je tetapi buat sesiapa yang suka berfikir dan teliti, you got the message...
Sent from my BlackBerry® Smartphone

0 comments: