Monday, September 24, 2012

*My Baby Sis*

Agak kelakar pula bila aku memikirkan apa yang aku nak tulis ni.
Ini kisah my baby sis yang ikut aktiviti sekolah dia untuk budak-budak yang dah habis exam.
Adik bongsu kami ni nampak saja macam selamba dan rock tapi hakikatnya dia sangatlah manja, agak cranky dan juga cuai sikit.
Kalau diikutkan hati mak, memang mak tak nak lepaskan dia join aktiviti 2hari 2 malam di mana ada lawatan ke Putrajaya (aku pula rasa macam tak ada tempat lain ke tapi untuk budak sekolah kenal tempat tampuk pemerintahan Malaysia katanya), Kidzania (aku pun tak pernah tahu benda  ni wujud till this year lepas Eryn highlighted it to me) dan few places di Melaka including ke Wonderland tak silap (kakaknya tak tengok itinery, just heard from her dan mak)..
Bayaran sebenarnya tak jadi masalah sebab pada aku berpatutan dengan siap tempat tidur dan makan budak-budak ni tapi itulah, memandangkan hal perangai adik kesayangan kami ni,kami rasa agak gusar.
Tapi aku dengan confident meyakinkan mak all going to be ok sebab cikgu pengiring dia orang yang selalu bawa budak-budak pergi lawatan dan kami kenal.
Sebelum ni adalah juga dia join aktiviti ke pameran semua but pergi pagi balik in the same day.

Semenjak minggu peperiksaan lagi kami dah ingatkan, if periksa ingat jalan je, this is the 1st time n last time she can join.
Selain itu, dia kena ingat segala advices dan segala pantang mak nenek kalau pergi without us,.
Semalam bas yang bawa dia bergerak pukul 1 pagi dan kak Long dia tak boleh tidur keep mesej dia dan mak sambil iron baju kerja untuk stok 3minggu plus baju berjalan dekat 8helai include seluar dan tudung...
Punya risau, sampai tak boleh lelap.
Sounds funny kot sebab ni baru adik bukan anak. Kalau anak aku sendiri nanti macam manalah.
Adik aku ni bukan apa, dia spesis cuai, semua nak kena orang ingatkan...
Dia berbeza dengan kami si kakak dan si abang, sebab kami seawal 9tahun dah dibantai berkhemah,pacak khemah sendiri.
Di umur 10 tahun dah pergi wakil sekolah pergi Jamboree bagai, training memanglah duduk kat sekolah je semedang.
Tapi kalau kami tak lepaskan dia, tak percaya pada dia, sampai bila dia nak berdikari.

This morning seawal jam 5pagi aku dapat mesej dari my baby sis, katanya dia dah tiba di masjid Putrajaya untuk bersihkan diri dan solat subuh dan keep updating me dan mak setiap kali nak bergerak.
Sebenarnya she'll be ok InsyaAllah. Ada teman yang cakap, jangan to protective.
Hei!She's my sister and the only one, of course la kami jadi sangat protective.
Dialah buah hati kami.
Aku hanya ada seorang adik  lelaki dan seorang adik perempuan je kot.
Tapi sayang lebih sikitlah kat my baby sis sebab dia kan kecil lagi.(this statement la yang buat ada orang tu merajuk dengan kau masa dari malam raya till raya seminggu, LOL)
Now keep waiting for her to update me.
Let her enjoy herself di Kidzania sebab dia memang super dupper excited nak pergi sana (sebab kantoi di status FB dia masa minggu exam).
Abang dia pun dah standby kan kamera untuk dia guna. (tapi charger tak tahu simpan mana, nasib la ko dik oit kalau kamera tak ada bateri sebab abang kau charging guna USB kete dia je).
And now just got a message from her.
Sudah di Kidzania dan sedang dipasang alat pengesan pada dia katanya. Baguslah sebab ramai budak kan dekat sini lepas tu dilepaskan suka hati korang nak pergi section mana satu.

*Dia ni pencinta haiwan terutamanya kucing*

#Till here dulu kisah kerisauan Kak Long..hehe

2 comments:

norinaomar said...

Biasalah risau risau ni..

eh kidzania tu sangat best woh..Rindu plak nak pergi rombongan..Selagi nagjo kat sini, dalam mimpi jela kalau nak bawak budak pergi rombongan sekolah

Min Min said...

hahaha, kelakar rasa ni kak..
mak steady je mlm tadi hantar...
xpe kak, org doa permohonan akak pindah du lulus...aminnn