Friday, September 21, 2012

* Jumaat Ini*

Hari ini memang hari Jumaat, tak salah lagi tapi hati aku tak happy macam biasa pun.
Sebab utama ialah aku kena kerja weekend ni.
Tak dapat balik kampung.
Orang lain tak dapat balik kampung siap plan pergi dating.Aku dating dengan apa?
Dating dengan tiang lampu depan rumah, tempat selalu aku parking kereta?
Esok kerja dan Ahad nak kena menghadirkan diri ke majlis tunang membe opis.
Close, kalau tak pergi tak sedap pula.
Kalau kebiasaannya setakat orang tunang jangan harap aku nak pergi sedangkan wedding pun sekarang ni berapa kerat je yang rajin aku nak tunjuk muka.
Lemas ok dengan soalan cepu emas tapi tak adalah tak pergi langsung.
Sekarang dalam satu kelas aku masa sekolah tinggal aku dan Dr.Aina je yang masih merewang-rewang solo.
Last pergi attend wedding classmate kitarang, siap cakap " Between two of us ni, kita tengok siapa last pergi wedding siapa"..
Coi betul Dr.Aina punya ayat.
Rasa looser wei even masing-masing relaks-relaks je.
Memang single is just a word to describes a person who is strong enough to live and enjoy life without depending on others tapi bukan selama-lamanya.
I just hold this word "Allah dah tentukan setiap insan ada pasangannya, ada perkiraan khas, ada bahagian masing-masing".
So to those yang suka buka mulut sesuka hati, ingatlah, Allah tu Maha Mengetahui.
Tak perlu cakap macam-macam.
Aku ni redha je dengan apa yang datang.
Layankan saja.Tak kuasa aku nak sentap lebih-lebih.
Mulut manusia bukan mulut tempayan, ambil dulang terus terkatup.
Karang aku ambil dulang katup mulut orang lain jadinya pula.
Tambah besar mulut-mulut orang yang bercakap tu.
(Now I'm imagine how their face kalau ada dulang melekat kat mulut depa..hahaha)

*rasa sayu hati macam nak menangis sebenarnya ni*

 MEroyan dah aku ni, hati rasa bercampur baur pun ye juga.
Datang kerja pun separuh jiwa dah ni.
Aku tak ada mood.
Mana pergi semangat dan mood aku ni...

#Ada sesuatu yang buat aku serba tak kena tapi aku tak tahu apa puncanya...feel bad!

7 comments:

norinaomar said...

Takpe Min..Allah dah tentukan rezeki masing2..And yang kita pulak yang dah kawen ni rasa loser bila member dah pregnant(housemate kita positif,so sad)..pujuk2 hati jugak ni nak bagi hati kuat dan tabah. Lebih-lebih lagi jauh di tempat orang.

norinaomar said...


Takpe Min..Allah dah tentukan rezeki masing2..And yang kita pulak yang dah kawen ni rasa loser bila member dah pregnant(housemate kita positif,so sad)..pujuk2 hati jugak ni nak bagi hati kuat dan tabah. Lebih-lebih lagi jauh di tempat orang.

oya zihanee said...

jodoh pertemuan tu kan kat tangan allah.. insyallah, ko akan jumpa jugak, cuma cepat atau lambat je..

ko pun rupa ada, kerja ada, independent pulak tu, ape pun ada.. tak de sebab nak down.

lantak pi la orang nak cakap ape.. kadang2 bila dah jadi isteri orang, rasa macam tak puas pulak jadi single.. hahahaha!!! (statment potong jari kalau en.fairus tahu nih!!..ngeh2)

jgn jadikan menda2 tu satu tekanan.. ok!! hargai masa bujang ko..

Min Min said...

tula kak, malas nak layan sgt...
chaiyok! utk kita kak..hahaha
TQ kak...Semoga akak cepat dpt transfer peninsular!

Min Min said...

Aku ari ni xtaula kenapa Ya,dahla xde mood tgh down dgr pulak benda mcm tu..
Lagi la semangat aku merundum jatuh.
Tapi xpe,tak kisah pun, aku tak pernah minta org bg aku makan, duit pakai sume..
Yg penting ENJOY!

pst....En Fairus baca blog ko tak? hahaha

oya zihanee said...

Mestila tak baca...hahahaha.... Dia mana sempat nk berinternet2 ni.. Cemburu pulak tue... Ops!

Min Min said...

hahaha, its ok Ya, yg penting dia syg gila kat ko tu..