Saturday, June 23, 2012

* Vietnam Day 1 *

Dah berkurun baru cukup sebulan baru nak bercerita kan?Tapi ada aku kisah?
Nak juga cerita.
Tapi aku akan banyak sisipkan gambar sajok la ye.
Trip kami ke Ho Chi Minh City selama 4hari 3malam dari 18.05.2012 hingga 21.05.2012.
Trip kami dibahagikan kepada 2 kumpulan di mana kumpulan pertama diterbangkan seawal pagi  dengan penerbangan tambang murah Air Asia iaitu untuk non muslim group sebab mereka tak perlu risau tentang makanan, sampai HCM City boleh bedal apa saja.

* Mahu Check In dengan muka melengas tunggu depa tak tiba lagi kat airport berapa lama dah *
Manakala group kedua diterbangkan agak lewat dengan penerbangan MAS yang terdiri dari rakan-rakan muslim serta beberapa orang bos kami dan tiba di HCM City pada petang hari.

* 16% yang dah sudah check in sibuk tayang passport.Gedik, Sakaieee ni!hahaha*

* Just arrived! Tunggu yang lain ada tukar duit sat*
Sampai saja di HCM City kami terus check in di Hoa Hai Long Hotel lebih kurang tak berapa minit dari Ben Thanh Market.

* Huang Hai Long Dragon Hotel, di sinilah kami duduk*
Lepas check in dalam bilik yang tak memuaskan hati dan terasing, kami pergi dinner di Halal Saigon Restoran bagi yang muslim.
Tapi sebelum masuk bas, pergi dulu kaunter kat lobi buat complaint pung pang2 dulu sambil disokong oleh big boss dan rakan marketing kami yang base di Vietnam.
* Kami je 4 orang Muslimah...1st,2nd, taken...3rd & 4th available..HAhahaha*

Antara menu malam pertama yang sempat sanap sebelum pirana lapar malas nak snap:

* Serius aku tak tahu nama masakan udang ni...Tak ingat...*

* Claypot fish, sedapppp*

* Roti ni sangat sedap walaupum kosong didalam.Kalau di Penang xsilap kaum cina akan buat roti n cicah ketam masak apa entah*
Lepas makan mencekik dan rasa nak tercekik dengan harga pepsi budak2 lelaki tak tahu nak bayar sendiri sebab makanan semua dah pre order by agent kami so sendiri tambah sendiri bayar.

* Kami 13orang muslim di Restoran Halal Saigon...Set2 depan kanan tu la yang haishhhhh! *
Selepas dinner kami gerak ke satu persembahan "Unic Water Puper"
Sebenarnya persembahan nni agak unik sebab dia persembahan puppet tapi dalam air semua benda bergerak pantas dan melompat-lompat.
Alah, kalau di Malaysia seperti wayang kulitlah tetapi yang ini benda sebiji-sebiji real depan mata dengan berpentaskan air macam kolam kecil.
Pergerakkan dikawal oleh juruteknik aka Tok Dalang yang berendam separuh badan dalam air dibalik tabir serta kawalan elektrik..(Kalau ada kabel trip mesti juruteknik terkujat gak kan? hahaha, just my imagination)

* Juruteknik yang ku bayangkan boleh terkena renjatan...Hahahahaha*
Andai di Malaysia wayang kulit diiringi suara dan bunyi gendang Tok Dalang dan kuncu-kuncunya, tak kurang juga persembahan ni.
Tok Dalang terdiri daripada beberapa orang (~4-5orang) yang juga merupakan pemain muzik.

* Gambar agak blur....Nilah sebahagian Tok Dalang aka pemain muzik....Yang menyanyi selalunya dua orang wanita(Sebelah je ni) *
Dan agak unik Tok Dalang mereka duduk tepi kolam kecil tu pakai baju cantik-cantik pakaian tradisional mereka.
Jalan penceritaan persembahan unik ini pula lebih cenderung menceritakan berkenaan bagaimana rakyat Vietnam yang telah dijajah hampir berabad lamanya dari zaman penjajahan Cina sehinggalah penjajahan pihak Amerika (will share in the next entry yang tak tahulah bila sempat nak tulis)
Tapi agak sayang satu sahaja ketika persembahan ini,iaitu bahasa penceritaan dan nyanyian disampaikan dalam bahasa Vietnam oleh makcik-makcik dan pakcik-pakcik.
Makanya sesapa yang berminat nak paham-paham buat andaian apa yang puppet meloncat-loncat tu buat, celiklah mata tapi tak kurang juga yang buat tahi mata dan juga yang keluar dari dewan untuk smoking atau mengambil gambar diluar bangunan dewan.

* Kami, sebelum pulang dan sempat kena jerit suruh masuk bas cepat...hahaha*
Selepas selesai menonton kami dihantar pulang ke hotel namun aku di tahan oleh advisor club untuk follow agen kami di sana untuk ditunjukkan di mana restoran halal untuk kami sarapan sepanjang penginapan kami di sana.
Sebenarnya dalam 5-10minit jalan kaki saja tambah 5-10minit dah tiba ke Ben Thanh Market yang glamour tu.
Makanya aku dengan guna kuasa Veto,aku ajak geng perempuan muslim yang lain dan 2orang abang yang baik hati ikut sekali,cuaklah kan takkan nak pergi berjalan dengan mamat Vietnam tu memalam walaupun sebenarnya Ho Chi Minh City dianggap antara bandar selamat pada waktu malam.
Yang tak selamat ialah bila nak lintas jalan sebab motor memang banyak gila tahap gaban,
Selepas tengok restoran halal tu, apa lagi! Mai pi Ben Thanh market! Tapi tak beli apapun sekadar survey dahulu.
Lepas tu balik bilik tidur di double deluxe room yang sepatutnya untu 3orang jadi 2orang je duduk sewaktu last minute tapi kemudahan macam haram.
Sabar sementara tunggu ada bilik kosong dan tukar pada keesokkan harinya.

#Done with 1st day story...=)

Friday, June 15, 2012

* Berkecamuk *


Fikiran saya adalah berkecamuk serupa dengan keadaan berjerebu di luar pada saat ini.
Saya adalah sangat sakit kepala.
Mujur hari ni kakak tiri cuti kalau tidak mungkin bertambah lagi kekecamukkan aku.
Dan mujur juga 2minggu ni kakak tiri tak banyak naik sheh, mungkin dah insaf sebab dah kena sekolah tak pun BF dia dah lamar dia kot...Balik pun lagi awal dari kami-kami...huhu
Itu andaian kami saja yek...
June adalah bulan memulangkan diri sendiri ke kampung halaman diatas sebab-sebab yang tertentu makanya duit yang mengalir keluar dari akaun dan dompet juga selaju minyak yang diisi kedalam tangki minyak kereta serta secepat smart tag detaction di plaza tol Shah Alam dan Tangkak.
Bulan depan adalah bulan aku ikat perut pula.Bukan dek kerana dah puasa tapi bulan bayar roadtax insuran kereta dan ni kereta rosak lagi.
Selain itu aku kena travel ALONE.
Ni yang tambah buat otak aku semak.Kena pergi ke tempat yang seorang makhluk pun aku tak kenal dan bukan di bumi sendiri.
Arrangement dah mula dibuat tapi risau dan gundah gulana tu ada jua walaupun aku ni senang nak serasikan diri di tempat baru.

#Berdoa semua ok-ok saja dan mudah-mudahan claim cepat masuk, lagi-lagi nanti nak puasa dan raya banyak nak guna duit.

Friday, June 8, 2012

* Misteri Bilik Tandas *

* Ini bukan rupa sebenar pintu bilik tandas yang ingin aku kisahkan..hehe*
Entry sebelum ni konon nak cerita pasal Vietnam tapi at last hari ni aku cerita pasal bilik tandas pulak kan.
Dah berkulat pasal Vietnam tu karang last2 aku tak hupdate kat sini lak..
Kisah bilik tandas ni terjadi di tempat kerja aku.
Sebenarnya dah lama aku perasan just waktu tu tak adalah terdetik apa-apa even pernah satu malam waktu aku stay back, aku bau satu benda masa keluar pintu opis waktu nak balikdan masa tu tinggal aku dengan sorang partner..
Nasib baik kereta kami depan pintu je waktu tu tapi aku sempat lagi pergi tandas sesorang lenggang kangkung.
Balik dekat kereta nampak partner dekat kereta belakang dah kejung mulut terkumat kamit.
Sampai di kedai makan aku buka cerita barulah dia berani buka mulut yang rupa-rupanya dia pun ada bau tapi pelik kenapa aku boleh lagi pergi tandas dulu.
Kalau aku takpergi tandas karang menjejes dalam kereta siapa nak tanggung? Aku jugak kan.

Itu kisah lain, yang ni aku terdetik nak tanya partner in crime stayback hari-hari.
Setiap kali bila production harian dah habis, semua aunties dah balik, maksudnya tinggal aku,partner,production team dengan kakak tiri je ada, kami memang rajin ke tandas bawah, tandas floor kamilah sebelum balik ataupun pi amik air sembahyang.
Almaklumlah, opis kami ni dah macam ada makhluk eskimo yang tak boleh panas sikit maka rasa nak terkucil tu akan kerap berlaku ditambah pula kami memang kaki bantai minum air kosong banyak..
Dalam awal minggu ni, aku masuk tandas macam biasa, production habis awal so aku pun rasa tenang sikit nak pergi tandas sebab bunyi mesin dan blower dari production agak boleh didengar dari tandas.
Aku masuk tandas memang selalu terus masuk bilik pertama sebab ada tempat boleh letak tipon selain tu paling dekat dengan pintu masuk tandas yang memang sesuai untuk orang macam aku yang selalunya bila dah air kecil atau besar dah nak sampai hujung-hujung baru sibuk lari ke tandas.
Bukan apa, tengah layan buat kerja nanti apa dalam kepala semua melayang kan.
Hari Isnin tu, aku biasalah dah buang apa yang patut perlualah cuci tangan.
Sinki cuci tangan yang bercermin dan ada pokok bunga ditepi tu pula depan bilik tandas ke 3.
Aku pun naik hairanlah sebab masa aku masuk pintunya memang dah tertutup rapat.
Macam ada orang dekat dalam tapi tak ada bunyi air atau apa-apa langsung.
Aku biarkan jelah. Hari Selasa dan Rabu perkara yang sama juga berlaku.
Aku dah la maghrib-maghrib terfikir pula macam tu, apa lagi, hari rabu tu aku mencicit lari keluar tandas dengan tak cuci tangan.
Masuk-masuk opis, partner aku tanya apasal aku terkocoh-kocoh masuk terus menonong cuci tangan dekat lab pula.
Aku pun ceritalah pada dia, alkisah dia pun perasan selama ni tapi tak terdetik macam aku juga sampailah aku bagitahu.
Semalam aku pergi tandas dalam pukul 4lebih, pintu tandas tu tertutup rapat lagi.
Aku pula datang perangai nakal, aku tolak pintu tu.Terkunci dari dalam tapi macam aku cakap awal-awal, tak ada bunyi macam ada orang kat dalam..
Aku siap tunggu dengan buang masa cuci muka, betul tudung bagai sebab semalam aku memang mengantuk habis dan buang masa sikit sebab nak balik awal dari biasa, 5.30pm tapi kepala tak boleh buat kerja dah.  Dah aku tercongok kat dalam tu elok je sorang pun tak ada yang masuk melawat tandas, aku tetiba rasa lain macam je...Apa lagi,CABUT!
Sekarang aku dengan partner masuk tandas memang fobia dengan bilik tandas ke tiga tu.
Cuci tangan mata sambil melirih ke pintu dia.
Cuak kot kalau tetiba pintu terbuka ada yang main CAK-CAK dengan kita...LOL
Apapun, aku dan partner harap tak adalah yang merepek berlaku selepas satu kisah pelik yang dah berlaku pada budak marketing opis kitarang.
Kisah tu akan aku cerita next time yer mungkin lepas kisah Vietnam. (Vietnam lagi!)

#Sebenarnya makhluk yang kita tak nampak tu memang wujud, tak pernah aku nafikan akan tetapi biarlah mereka dengan dunia mereka dan kita dengan dunia kita...Allah dah bahagikan dan tentukan segalanya...

Tuesday, June 5, 2012

* Holla! *

Dah lama rasanya tak update anything here.
Ku masih macam biasa, mencari masa untuk diri sendiri but last few weeks ku ada bercuti ke Ho Chi Minh City, Vietnam.
Will update about it later when I'm free.
A lots of things about that city I want to share here.
Owh! Gila batak!
Hahahaha, may be caused by the different language and different lifestyle!
 Cheowwww!

* Geng Shopping! Si Tudung Merah bini org, sakit pale beli baju laki guna matawang dhong.LOL *