Friday, July 22, 2011

* Dream Girls *


Malam tadi aku sangat enjoy sebab berkesempatan ke Panggung Sari Istana budaya untuk menonton teater muzikal broadway Dream Girls...Bunyi macam hasil dari kerja dari Negara omputih tapi hakikatnya ia adalah produksi dari negara kita iaitu hasil tangan Broadway Academy yang diadaptasi daripada sebuah TV series...Setelah lama tidak menonton teater, semalam aku dapat tiket free ke teater ini...Kredit kepada Puan Puteri Nuur untuk tiket tersebut...Seronok ok sebab dapat berlibur dalam masa kita sebenarnya sedang tertekan dengan tugasan ...


* Kami The Ladies yang dapat tix.free..The Guys 3 org tak interframe...*
Baiklah , The Dreams atau nama asal kumpulan tersebut The Dreamettes sebenarnya mengisahkan tentang tiga gadis kulit hitam yang nak jadi top dan popular yang terdiri dari Effie White (Dina NAzir & Elvira Arul), Deena Jones (Cheryl Samad), Lorelle Robinson( Azura Zainal) dan abang Effie, C.C White ( Dafi) yang mencuba nasib dalam satu ujibakat yang menemukan mereka dengan Curtis Taylor Jr. (Tony Eusoff)...

Terdapat beberapa watak penting lagi dalam kisah ini seperti Jimmy Early dan pengurusnya Marty...Pelbagai pergolakan antara sahabat, adik beradik, naik turun dan perubahan industri muzik diceritakan...Nak tahu kisah selanjutnya boleh baca di sini : istanabudaya-dreamgirls atau boleh pergi sendiri menonton teater ini...

Pada aku teater muzikal macam ni sangatlah seronok ditonton sebab penuh warna warni, muzik yang best, penari-penari yang sangat lincah terutamanya dari watak-watak utama...Sewaktu mereka menari, kakiku seakan mahu menari bersama mungkin sebab dah berhenti menari kot..Gian..Hahaha..

* Aku yang sangat enjoy dengan persembahan malam tadi...=D *
Stamina mereka memang tinggi kerana mereka boleh menyanyi sambil menari...Aku memang tabik bab ni sebab even kalau kita menari sahaja pun kita perlu pandai menyusun nafas...

Dalam teater ini aku sangat terpaku dengan suara emas watak Effie White yang didukung oleg Alvira Arul & Dina Nazir....Sangat mantap malahan beliau boleh berdialog dalam nada yang memang tak tumpah seperti gadis kulit hitam yang seperti biasa aku lihat di kaca televisyen...Terbaikkkk...

Cheryl Samad, aku tak sangka dia boleh menyanyi...Sorry to underestimate dia tapi memang aku tak pernah tahu dia boleh menyanyi...Tapi suara dia dalam teater ni agak gemersik buat aku walaupun lenggok tarian beliau agak kaku berbanding Alvira yang berbadan tegap...

Azura Zainal, aku suka dia menari sangat liuk lentok dan lembut tak kira masa dia menggedik dengan Jimmy atau pun apa...Dan suara dia bila menengking atau menjerit memanglah nyaring...

Dafi, tak sangka mamat jambu ni boleh menyanyi dalam teater dan suara mamat jambu ni boleh tahanlah juga...Tapi he looks too young for become abang Effie...Dan paling lucu wife dia dan juga ahli baru The Dreams Michelle Morris (Ruzana Ibrahim) kelihatan lebih tinggi dari dia..Walau apapun, Dafi memang best juga...Masa menari dengan Curtis Taylor Jr. , Jimmy dan seorang lagi mamat tinggi terlihat sangat dia perlu melangkah lebih besar sebab diapit oleh jejaka-jejaka tinggi...

Tony Eusoff si Curtis mulut manis yang tahu nak mengutip keuntungan dalam kisah The Dreams....Mamat ni memang bagus...menari, berlakon dan berdialog....

Last sekali si Jimmy, penyanyi R&B yang wataknya didukung oleh siapa aku pun tak sure tapi yang pasti mamat kulit hitam ni memang suara vassss....menari ko, tak hengattttt...lincah..

verall, teater ni tak rugi pergi tengok...Menghiburkan dan menarik...Yang aku suka pendukung watak-watak utama teater tersebut adalah anak Melayu (even ada kacuk)..Berteater dalam berbahasa Inggeris di Malaysia adalah jarang aku dengar..sorry kalau ada mungkin aku tak perasan...

* Badai Semalam - WAJIB tonton *
#Coming soon, teater Badai Semalam adaptasi dari sebuah novel hasil tulisan Khadijah Hashim seorang novelis senior....Pertama kali aku membaca novel ini sewaktu aku berumur kurang 6 tahun sebab aku masih belum masuk tabika pun....Novel tu pun jumpa dalam almari buku abah di rumah nenek aku...Hambikkkk, novel pertama aku baca tu rasanya..aku ingat-ingat lupa tentang kisah dia tapi yang pasti aku mahu tengok..wink*

Tuesday, July 19, 2011

* Calling Romeo *

Last night I try to close my eyes and sleep early but I can’t...
I continue with my reading....Calling Romeo by Alexandra Potter, one of my favourite writer...I’m not good in English so I’ve to take quite long time to finish the novel...Last night at last I already read it until the last page at 2am...

* Calling Romeo by Alexandra Potter is one of my collection *
When I read the novel, a lot of things flew in to my mind...and one of it is, WHO’s GOING TO BE MY ROMEO?
What the hell I’m thinking about hah!
Now I realized that I do admire someone but just let the admire thing flew away....Think back to back who am I and what were happen before already remind me a lot of things and advices also ....It’s just like north and south, east and west....Just stop dreaming any things like in the novels...All of it are only imaginationS...
Even in many novels that I read, the writer love to write many things sounds like very “WOWWWWW” but at the end she also remind us the things that written in the novels, in the movies will not be happen in the real world...If it did happened, maybe 1 over 100....

So for myself also, STOP DREAMING dear! To him that I admired, I have to forget all those things because I do realize that there will nothing going to happen between of us...Now without my BB, I can easily run from the internet things, FB things, and any about internet that can connect me to see, to know or to hear any about him.....Good for me...And this might be drag until a month until my BB “discharge from hospital”....

Going to see what will happen to me without the device...Am I going to struggle find any alternative or not? Hahahaha....

Less than 15days the holy month will come to visit us again and for us let’s just focus with the Ibadah during this month....Try to forget all the upside down things...Focus on the Ramadhan things, my family and my career.....

#I’m totally out of idea what to write..What I write now just like a ding2 dong2 things...=P

Sunday, July 17, 2011

* Mesti Ada Hikmah *

Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...
Fikir secara positif....
Sebagai contoh macam semalam...
Hahaha....Aku nak gelak dulu sebelum bercerita...
Kisahnya semalam ada hal di Summit Hotel Subang jadinya selepas kerja rush ke sana..
Malam konon nak tengok movie tapi dibatalkan disebabkan sebab-sebab tertentu dan aku memang rela tak pergi...
Ini kisah pasal tiket yang ada..
Yerrrrrr....Anything happens with reasons...
Tak dapat tengok Harry Potter my favourite movie awal macam Mr.Harry Potter Malaysia cute tu tapi aku jumpa orang pakai baju pink dari Tourism...
Hahaha...Apa motif dia berborak dengan kawan aku (kawan aku lelaki ye) pun aku tak tahu....
Takkan gay kot..Hahahaha
Yang pasti cuci mata itu wajib...
Dah dekat setengah jam wei depan mata muka makhluk ciptaan tuhan yang indah tu...
Lepas tu Kementerian dia lepas ni dekat sebelah je Kementerian kakak aku kerja...
Hahahaha...Please don't dreaming like in the novel...
Aku lempang karang....
Fine, aku dah start merepek lagi dan sekarang aku akan jarang update status facebook, twitter, BBM dan may be blog....
Tunggulah mood aku kembali ok...
Banyak sebab semua ni terjadi ye..
Sekian terima kasih...

#Aku tak ada mood nak buat kerja sekolah.....

Friday, July 15, 2011

* Keje,Keje dan Keje*

Aku gila kerja?
Biarlah...Suka hati akulah nak kerja sampai malam ke apa ke kan...
Ok lah, entry hari ni adalah rentetan isu berbangkit....
Boleh cakap macam tu?
Kira boleh la kan sebab sebelum ni pun pernah dapat ayat yang sama...
Aku nak tidur dekat tempat kerja sekalipun, ada aku susahkan orang ke?
Tak adalah kan...Aku nak bawa balik semua kertas kerja aku sekalipun, ada aku suruh orang usungkan?
Tak ada rasanya...Dah tu?
Ini adalah simptom-simptom orang busy body atau tidak pun hasad dengki...
Aku nak gila kerja ke, aku malas nak kerja ke, itu hal aku kan?
Aku tak kerja aku bukan minta duit dekat orang, bukan minta orang bayarkan hutang-hutang aku, bukan minta orang sponsor...
Kalau aku kerja gila-gila pun tu untuk aku dan ikut suka hati akulah nak buat apa sebab tu semua hasil titik peluh aku sendiri....
Nak kecoh apa pasallah....
Kalau namanya manusia ni memang susah, orang buat betul dikutuk, orang buat salah pun dikata...
Lumrah alam betul....

Thursday, July 14, 2011

* I've No Luck With HP *

* Daniel Radcliffe aka My Harry Potter..=) *
HP is referring to hand phone ye kawan-kawan, bukannya Harry Potter...
Aku sentiasa ada luck dengan Harry Potter sebab tiket untuk Harry Potter Deathly Hallow-2 dah kompom dapat...Ngeh3..
Ni aku sedang geram dengan Cik BB aku nih....
Mula sakit since hari Ahad hari tu...Mula sakit kejap lepas tu hari Isnin sihat...
Tup-tup Selasa, Rabu kiok balik...
Hang memanjang...Malam aku bogelkan segala bagai, pagi pasang ok, masuk opis kiok al kojol semula...
Haishhhh...Malam tadi aku bogelkan lagi, pagi tadi sihat walafiat lepas aku pergi klinik balik rumah sebab MC setengah hari (yang disebabkan datang kerja digagahkan pagi tadi kerana urgent dokumen), aku off dan on balik, al kojol semula...
Takkan nak kena tukar I-Phone pula yang oittttt...
Mak aku dah sound,

"Along ni tak ada tuah lah kalau pakai HP..."

Adeh, gedebuk jatuh buah kelapa atas kepala....
Nak kata aku hardcore gila gaban beranak lapan pakai benda alah nama tipon ni tak adalah sebab masa kerja aku jarang pegang kecuali masa lunch hour....
Aku dah biasa dok online tak buka lappy jadi rasa macam janggal rasa macam sengap gila...
Dulu masa pakai tipon biasa pun boleh online sekarang tak boleh pula...
Bukan ke janggal namanya tu...
Aku dah garu kepala nak pergi hantar Cik BB aku ni pergi klinik dia sebab within warranty lagi...
Nak pergi menghantar satu hal, nak cari tempat satu hal....
Sengal laaaaaaa....
Ni ke gamaknya hadiah cukup 4tahun aku kerja kat tempat kerja aku sekarang?
Ngam-ngam Cik BB buat gila exactly the same date dengan tarikh aku join company aku sekarang ni...,
Is it a sign for me to move on?
Bwahahahaha...Don't let me think about it...
Next week aku ada test lagi 3hari di Putrajaya...
Wish me luck this time...
Sebab hasil test ni sangat berbaloi-baloi buat aku...(psssttt, bukan test keje gomen ye...hehehe)
Hope no repeat even ianya adalah test berkuota...
Dan kali ni saingan aku lagi gila gaban sebab yang hadir hampir 30orang dan 2orang daripada yang hadir ialah bekas pensyarah ku sendiri dan juga dikelilingi lagi oleh beberapa orang ahli akademik...
Layakkah aku?
Tension lagi aku hadoooooo...
Bahan untuk presentation tak lagi aku buat...
Macam sengalllll berasap gila dah kepala ni aku rasa....
Tajuk sudah lari banyak...
Honestly kali ni memang entry berbaur bagai macam rojak....
Kerja yang melonggok dengan tekanan dari The Little Hitler lady lagi...
Sampai ada sorang budak opis aku kata,

" Aku salute dengan ko lah....4 tahun telinga ko boleh kebal dengan mulut dia > refering to The Little Hitler.....Aku yang baru buat kerja dengan dia dah rasa hari-hari bunyi buzzzinggg lalat dekat telinga ni..."

Aku juga rasa macam nak muntah dengan mulut dia tapi malas nak layan, buat kerja aku sendiri sudah...
Bukan dia pun bos aku even repot aku melalui dia dulu sebelum sampai ke tangan bos....

Selain tu, aku rasa macam aku kena sentiasa ada dekat dengan famili aku...
Aku asyik nak balik kampung memanjang....
Is it a sign for me also to have my own family?
Without disturbing others family...
Oh please! Tak nak fikir dulu untill I found someone....
Bulan puasa hampir menjengah kurang dari 3minggu...
MasyaAllah, cepatnya masa berlalu...
Pejam celik, pejam celik dah dekat setahun...
Oooooohhhh, aku dah melalut...
What I'm thinking about right now?
Nothing or to many things?
Dan selain semua-semua itu, aku rasa aku perlukan cermin mata...
Dulu aku pakai sebab rabun, sekaran ni sebab silau...
Become worse when I'm driving....
What bad, tanda-tanda penuaan...
Uishhhh, tak lah...Ada je budak umur 3-4tahun pakai cermin mata...
Ayat cover tak mengaku tua...Haha..
Fine, dua tiga hari ni terimalah entry-entry melalut aku yang tanpa pengisian ni walaupun sebenarnya banyak yang nak ditulis...
lagipun aku tak ada masa nak buka blog di opis, sampai rumah dah lewat dah akhir-akhir ni aku tak sedap badan, makan ubat dan selamatlah tidur awal sampai ke pagi....
Ini adalah hasil mode ke laut aku...
Thanks to Cik BB again sebab menjadi salah satu penyebab mode ke laut ni terhasil....

#Sekian sudah hasil repekan aku....Sedang mendengar lagu Haven't Met You Yet by Michael Buble sekarang ni...dan menghayatinya untuk ke berapa kali aku pun tak tahu...dok ulang2 sampai rasa macam nak muntah..

Sunday, July 10, 2011

* Being Single *

Menjadi seorang yang single kadang-kadang ada cerianya kadang-kadang ada rasa bosannya..
Ohhh!!! Kenapalah entry kali ni berbaur kisah single atau lebih senang single and available...
Macam siuttttttttt je lah!
Addoiiiii!
Bukan aku nak pun sampai la ni jadi single....Bukan tak ada yang aku suka tapi masalah tak ada yang suka kat aku (I think)...Macam mana nak kata?
Suka hatilah orang nak kata apa....Tak laku ke apa ke, yang pasti aku tahu apa yang terjadi dan apa yang aku nak elak dari terjadi lagi...
Ni kakak aku lah tadi cerita pasal happy hour....
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......................
Cite pasal sayanglahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.............
Nak buat iklan tampal kat surat khabar ke?
Oh NO!
Kat Luh Mahfuz dah tertulis segalanya....
Yang Esa dah aturkan segalanya....
Ok sampai sini je aku nak tulis...Aku tak ada modal dan sangat blurrrr serta ting tong gila...

#Esok kerja, aku memang tak ada feel....

Saturday, July 9, 2011

* Himpun *

Aku hanya ingin berkata-kata dari pandangan seorang aku yang aku akui sangat cetek tentang isu dan hal-hal politik dikeliling ku...
Aku hanya ingin berkata sebagai seorang yang kecewa...
Hanya kerana satu perkataan, habis semua jadi serabut, jadi semak...
Semak di jalan-jalan raya, semak di lebuh raya....
Membawa gundah gulana di setiap hati ibu dan bapa anak-anak perantau....
Segala program tergendala, terhenti dan terbatal...
Harapan menunaikan janji, menunaikan hasrat semua juga terbantut....
Bila begini, gajah-gajah berasak sesama sendiri menolak-nolak, semut-semut kecil terpijak-pijak tersepit....
Kekeliruan juga menjadi semakin menjadi-jadi...
Si provokasi seronok menjaja cerita, bagai pisang goreng panas...
Apalah nak jadi, kita tunggu dan lihat...
Lihat apa keputusan...
Tak perlu mudah melatah dan membuat kesimpulan terlebih dahulu....
Jaga diri dahulu dan fikir secara waras...

#Atas pertimbangan nasihat dan kata-kata dari insan-insan yang tersayang, terpaksa ku batalkan segalanya....

Thursday, July 7, 2011

* Fakkir Qabla An Tatakalla *

Befikirlah sebelum berkata-kata...
Itulah maksud kata-kata "Fakkir Qabla  An Tatakalla "
Andai ada yang tebaca, dan rasa ertinya silap tolonglah betulkan sebab saya belajar bahasa arab tak habis dulu...
Bersekolah di sekolah yang bahasa pengantaranya bahasa Arab pun tak sampai berapa bulan...
Budak ta ro jim alif lam, tak larat nak dikelilingi orang-orang yang hipokrit dan terjerumus dalam alam menghipokritkan diri sendiri...
Opsss! Dah lari tajuk sekejap...
Mungkin ada rakan-rakan yang terperasan status FB dan BBM ku dalam dua hari ni bergilir menggunakan ayat tersebut...
Berfikirlah sebelum berkata-kata kerana adakalanya kata-kata yang keluar dari mulut itu lebih tajam dari pedang peperangan...

* Kata-kata lebih tajam dari pedang pancung kepala orang nih *
Lihatlah saja dimana-mana, kini perang tak perlu guna senjata...
Guna suara, mikrofon duduk bertentangan arah diseberang jalan atau depan mata pun boleh jadi...
Tapi status yang kutuliskan itu  bukan merujuk kepada perang mikrofon....
Ini lebih kepada umum kepada seorang perseorangan yang mungkin memang nak dicarut oleh ramai orang dan orang keliling....
Adakalanya kita terlalu mengikut perasaan...
Terbaca, terlihat, terpandang dan terdengar sesuatu kita jadi tak boleh menahan...
Lantas terlontarlah segala-gala...

* Mulut tempayan, besen even kolam boleh ditutup dikambus tapi kalau mulut orang? Erkkk.. *
Selepas itu?
Sendiri mahu ingat...
Bila semua dikeliling dah berkata-kata, menikus dan tak mencuit...
Oh dunia....Macam nilah lumrah manusia....
Aku tak mahu menuding kepada sesiapa...
Ini juga suatu peringatan buat diri sendiri...
Tapi andai ada yang tercuit rasa..Tak tahulah...
Setiap insan ada kekurangan dan kita cuba untuk menambah baik diri masing-masing...
Bukan untuk menjadi seorang yang perfect tapi cukup untuk buat kita gembira dan insan-insan dikeliling kita merasa selesa...
Berfikirlah sebelum kita melakukan sesuatu...Bukan hanya tika ingin berkata-kata.....
Buat diri sendiri, aku kini lebih suka dan lebih banyak menjadi pemerhati daripada mengeluarkan kata-kata...
Buat teman-teman yang lama tak bertemu dengan aku pasti terkejut andai melihat aku tak sekecoh dulu...
Baru-baru ini dah terbukti...
Bila usia dah bertambah makanya akal juga perlu seiring...
Malas nak fikir dan layan benda yang remeh temeh kecuali sensitiviti ku dicuit...
Awas! Saat itu memang fire fighter perlu bersedia....
Aku menulis di sini secaram random, tak usah ambil serius....
Sekadar ingin memuntahkan kata-kata melalui hujung jari....
Mungkin keadaan keliling akhir-akhir ini turut mempengaruhi apa yang aku luahkan kala ini...
Buat yang rasa-rasa terfikir apa yang aku fikirkan, aku hanya menulis disini secara random ya...=P
Tak usah dipandang secara serius...
Kalau tersama dengan yang hidup ataupun mati, sorry....

#Akhir-akhir ni aku lebih suka menulis sesuatu yang serius yang bermain di kepala dan keadaan yang berlaku dikelilingku...

* Aku Saat Ini *

Saat ini tepat jam 4pagi mata aku masih cerah terbuntang di depan lappy, bertemankan laporan yang separuh siap dan headphone di telinga...
Bukan sengaja untuk tidur lewat pagi namun mata ni dah lena seawal sebelum Isyak tadi....
Buka-buka mata tepat jam 1215pagi...
Lepas solat pasti punya mata ni liat untuk tidur semula....
Ku heret beg kerja, keluarkan external hardisk, ku korek keluar planner dan kertas-kertas buat pening kepala dan ku buat...
Siap satu ku sudahkan dan sekarang ni one more to go...
Tapi dah tak ada mood....
Perutku pula meragam, bangun tidur tadi pun sebab nak termuntah dan panas perut...
Fine, mungkin terlebih makan lagi...
Lain kali tak nak paksa diri habiskan makanan..
Huhuhu..tak habiskan kesian rezeki tu...
Bila buat kerja pagi-pagi macam ni memang sangatlah tenang dan mudah untuk aku keluarkan semua benda dari kepala otak ni...
Tapi semua ni terkecuali bila aku ting tong dan mengantuk....
Masih teringat lagi zaman belajar dulu, aku adalah salah seorang makhluk yang paling liat bangun study...
Nak study awal almaklumlah, aku dari semester satu hingga ke sudah duduk hostel....
Kompom bingit dengan suara jiran tetangga....
Masa bila aku study? Macam tak pernah, hahahahaha...
Fokus dalam kelas? Ye!
Dalam kelas perlu fokus tapi dalam kelas pun main-main macam mana?
Nahhhhh, terima akibatnya sekarang....
Sendiri mahu ingat dan tak boleh bersungut....
Sekejap lagi perlu tidur atau hasilnya esok satu apa aku tak boleh berfikir disebabkan mengantuk...
Paling teruk kalau orang keliling cakap satu apa aku tak paham dan rasa macam diawang-awangan....

* Ku tak mahu berjalan atau berdiri sambil tutup mata begini di tempat kerja..Hahaha *

#Akhir-akhir ni mudah terjaga pada 1/3 malam....

Wednesday, July 6, 2011

* Monolog Ku *

Hari demi hari usia kita bukan makin berkurang malahan ianya semakin bertambah....
Jangan gah berfikir kita akan sentiasa begini, muda dan belia sentiasa menongkat langit...
Bertambahnya umur, seharusnya seiring dengan kematangan yang sepatutnya ada dalam diri...
Sekian kalinya, semua yang diberi pada kita di pentas dunia ini hanyalah sementara..
Dunia ini sentiasa berputar dan berputar selaras dengan masa yang sebenarnya jika semua sedari semakin laju ianya berlalu melintasi kita...
Di manakah kita?
Samaada masih ditampuk lama atau sudah maju ke depan walaupun setapak?
Harap-harapnya semakin pantas menuju ke depan...
Tak ada beda?
Ah! Menipu! Pastinya ada perubahan yang diinginkan dalam diri kita masing-masing...
Pastinya setiap kita semua sentiasa mengejar peluang..
Peluang yang pelbagai...
Samaada peluang itu ada ataupun tidak...
Andainya dikejar tapi tak ada peluang ataupun bukan ditakdirkan kita dapat, biarlah...
Tak usah mengejar...Biarkan ia berlalu...
Pasti ada yang di depan yang sudah letih mengejar yang lain akan berhenti dan kita akan bertemu di hentian itu...
Ataupun mungkin yang dibelakang semakin laju berlari kehadapan akan sampai di mana kita berhenti setelah keletihan....
Ini hanya sekadar monolog seorang aku....
Aku yang merasakan berada di tempat yang tak sepatutnya aku berada...
Betul ke?
Itu hanya andaian seorang aku...
Usah ditafsir apa yang ingin aku katakan kerana monolog seorang aku yang kadangkala dalam keadaan separa sedar tika menuliskan kata-kata ini adakalanya wujud logika dan kadangkala hanyalah omong kosong yang perlu ditepis ketepi daripada masuk keterus ke cuping telinga dan jiwa...


#Monolog ku adalah apa yang aku rasa ingin ku tulisakan..Tak usah dipertikai atau diulaskan...

Sunday, July 3, 2011

* Hantar Mak Ke Sekolah *

Bukan sekolah apa, akademi memandu...
Dah lama mak daftar tapi dok tak cukup2 hours sebelum ambil ujian JPJ..
Mak boleh dah drive tapi selama ni tak berani keluar kawasan rumah, takut-takut..
Orang yang patut ajar pula macam tutttt...
Since aku pun dah ada kat rumah makanya aku hantar je mak dan kawan dia pagi ni...Seperti pengatahuan ramai, aku memang liat bangun pagi terutamanya dihari bercuti..
Tapi pagi tadi mak berjaya mencungkil aku keluar dari atas katil masuk bilik air dengan jayanya tanpa delay...
Sebenarnya aku dah lambat, patut pukul 7am dah gerak tapi tadi alarm dua2 tipon bunyi kul 6 aku tutup sampaila kul 6.30 baru aku terbeliak biji mata dengar mak dah ketuk pintu bilik...

Malam tadi layan lagi tengok tv sampai ke pagi siap adik Ngah aku balik mogok2 bagai dengan aku sebab tak dapat tengok channel favourite dia...
Hahaha, aku kan kakak...
Ni aku dok tunggu mak dengan adik, sangatlah blurrrr, tak ada port sesuai untuk melepakkan diri..
Mak, bayang tak nampak ke mana lepas pergi toilet..
At last aku melepakkan diri kat kerusi yang berderet depan kaunter pembayaran, pendaftaran bagai ni..
Mula-mula kosong, lengang macam boleh tolak kerusi buat gelanggang futsal tapi sat g tak sampai bape minit aku labuhkan punggung, hamikkkkk...
Bergerombolan cikgu-cikgu memandu bawa orang nak belajar..

Masing-masing dok pandang kat aku lak, addoiiiii...
Ye2, saya pakai sandal je tak macam kamu semua pakai full cover shoes..
Tapi saya tak datang untuk belajar la u allssss...
Aku tengok macam-macam gaya gelagat dah ni..
Dengar yang dok borak macam-macam...Budak-budak baru naik, biasalah...
Bila macam ni aku teringat balik masa aku ambil lesen dulu lebih kurang 10 tahun lepas...
Masa tu lepas ambil SPM...Masa sebelum 1st time pergi belajar bawa kereta actually aku dah pernah curi-curi bawa kereta abah keluar rumah...
Aku ingat lagi masa tu hari raya korban tahun 2001 tak silap...
Abah pergi tolong orang sembelih lembu dekat surau depan rumah..
Surau tu lebih ke darat sikit jadi aku pula, bawa kete ke baroh (ke arah laut, tapi kawasan rumah saya tak ada laut ye) ...
Mak pula lepas aku tolong kat dapur memang tak ambil port aku nak buat apa...

Dah dinamakan bawa kete 1st time keluar kawasan rumah, makanya rasa berdebar tu kompomlah ada ditambah lagi curi-curi bawa kete abah keluar kan...
Aku ingat lagi masa dah jauh dari kawasan rumah, memang jalan clear, tiba-tiba ada kereta dari arah bertentangan, menggelabah itik aku dibuatnya...
Almaklumlah, rumah aku kan dalam kawasan kampung lepas tu jalan memang kecil cukup-cukup untuk sebiji lori dan motor berselisih..
Kalau kereta berelisih kereta makanya salah satu kena beralah ke tepi..
Dijadikan cerita aku punya baik nak bagi pakcik tu lalu, aku bukan setakat ke tepi siap terbabas masuk kebun orang..
Bwahahaha, tula budak nakal..
Pakcik tu pula rupa-rupanya nak masuk simpang sebelum berselisih dengan aku..
Buang masa je..Dahlah pakcik tu kenalan famili tapi nasib baik tak bagitahu parents aku...
Dan nasib baik lagi kete tak pape..
Balik-balik rumah parking elok je kete kat bawah rumah (dulu rumah kami tinggi siap boleh park kete dan bermain kat bawah rumah)..
Tapi lepas berapa hari, aku tak sedap hati, aku bagitahu juga kat mak pasal perkara sebenar tapi mak aku selamba jawab:

"Mak tahu Along bawa keluar kereta"..

Masa tu rasa, erkkkkk..
Itu kisah dulu, tapi aku pergi ujian bertulis dan ujian jalanraya dengan JPJ sekali je..
Hehehe, siap buat pekak lagi masa pakcik JPJ membebel masa ujian jalanraya..
Mesti dia ingat aku betul-betul pekak tapi lulus..
Hahahahahaha...

#lama lagi ke ni? Budak-budak baru nak naik ni semua cerita hingar bingar macam sengaja nak orang lain semua dengar...addoiiiii...
Sent from my BlackBerry® Smartphone