Thursday, March 31, 2011

* Day 3- Idea Of The Perfect 1st Date *

Perfect 1st date ye?
Hurmmmm....Blurrrrr ok...
Tapi apa yang pasti biarlah mamat tu berwajah seperti  mamat yang notti tapi cute dan aku xsangka rupanya dia ada kes atau pun Takeshi Kaneshiro yang memang boleh buat ramai orang melting tengok dia....




Wahhhh.......nak muka ala-ala sepet putih je kan aku ni....Bwahahaha....
Nak jumpa tak nak muka jawa padahal tak sedar diri sendiri tu bukannya tak ada kacuk jawa (1/3 je tau dari Cino & Malay)...=P
Dah tu nak yang tinggi je and educated kan?
So that kalau 1st date menjadi tak adalah aku ada anak bantut or "slow"....
Hahahaha...Sengal!

Kalau boleh masa 1st date aku nak kitarang jumpa dekat satu tempat yang sampai bila-bila kitarang tak leh lupa may be yang ada back ground lagu-lagu favourite aku buat masa ni.....
Nak lagi best biar dia sendiri yang petik gitar untuk aku ke....
Baru nampak aku tengok dia "wahhhhh", melting you....
Tapi yang pasti janganlah En.1st date tu mangkuk sangat bawa bunga, cukuplah datang dengan kemas dan selamba....
Aku kan tak suka sangat jambangan2 bunga-bunga ni atas sebab-sebab tertentu tapi can be acceptable in the certain case..Hehehe...
Dekat tempat yang banyak bunga ataupun restoran yang banyak bunga hidup tu tak apa...
So that bau wangi sejuk je mata aku la....
Lagi-lagi kalau yang berlatar belakangkan kawasan yang hijau kalau tempat tertutup biarlah di tempat yang berlatarkan putih macam English style....
Biarpun ramai oraang keliling masa tu kompom aku tak perasan...
Hahaha...

* ada tak taman macam ni untuk 1st date atau imaginasi..*

* Taman yang macam ni lagi best kan..Hahaha*
* Open restaurant..=) *
Selain tu biarlah gentleman dan tahu nak respect orang okkkk.....
Tak ada buat ayat sarkastik yang boleh bikin spoil,senyum tak mencerut macam cencurut lupa gosok gigi.....
Tapi tak nak juga yang bermulut manis rupa-rupanya macam hampeh....(sempat lagi nih, mengumpat...bwahahaha)
Apa lagi ye?
Hahaha...
Terkedu nak macam mana lagi untuk 1st date....
Aku kan sempoi, biarlah yang date tu sempoi juga..=)

#Day 3 punya challenge ni aku tak boleh blah....Tak tau nak kata...Yang pasti spec utama 1st date sudah di list down sebahagian di sini..Hahahaha..

Wednesday, March 30, 2011

* Day 2- Favourite Movie *

Movie favourite aku ialah Harry Potter filem hasil adaptasi penulisan penulis wanita terkenal J.K Rowling dari 1st filem sampai yang ke-7 yang baru tayang separuh je....
Aku ni spesis yang suka tengok cerita macam ni...
Lebih imaginasi, tak payah nak kaitkan dengan logika...
Kadang-kadang asyik nak fikir secara logik tapi perkara tak logik pun payah juga...
Jadi layanlah cerita si Harry Potter ahli sihir muda yang ibu bapanya juga ahli sihir terkenal yang telah dibunuh Voldermort (betul ke eja? ) selepas itu dia juga menjadi buruan Voldermort tapi telah diselamatkan atas arahan Albus Dumbledore pengetua sebuah institusi untuk ahli sihir iaitu Hogwarts...
Yang pasti cerita ni ala-ala adventure tapi still boleh relaks lagi...
Lebih bertambah relaks tengok muka pemegang watak utama Daniel Radcliffe si handsome yang sentiasa ditemani dua kawan baiknya si cantik molek Hermione Granger dan si lucu Ronald Weasly ataupun Ron..=)


* 1st Film - Harry Potter and The Sorcerers Stone *

* 2nd film- Harry Potter and The Chamber of Secrets *

* 3rd Film- Harry Potter and The Prisoner of Azkaban *


* 4th Film- Harry Potter and The Goblet of Fire *

* 5th Film- Harry Potter andThe Order of Phoenix *

* 6th Film- Harry Potter and The Half Blood Prince *

* The last Film which just show halfway- Harry Potter  and The Deathly Hallows *
Sebenarnya aku tak sabar nak tunggu separuh lagi siri terakhir...
Ikutkan hati nak terus je baca buku dia tapi tak syoklah kan...
Tapi dalam tahun ni juga aku akan beli juga semua ketujuh-tujuh koleksi buku Harry Potter bukan hanya untuk aku baca tapi juga disebabkan special request dari adik aku si Eryn...

#Aku rasa kalau aku dok ulang tayang tengok semula cerita Harry Potter ni mesti aku tak bosan....Dan mesti ada orang kata, hah? Cerita Harry Potter yang aku suka? Sebenarnya ada movie lain yang aku minat dan tengok secara berulang macam Sydney White, She's The Man dan juga Eat Pray Love...Tak lupa filem tempatan macam filem-filem arahan Aziz M.Osman dan Afdlin Shauki yang lucu dan lebih releks...Aku tak suka tengok cerita-cerita yang berat...

Tuesday, March 29, 2011

* Day 1 - Favourite Song *

Buat masa sekarang ni memang aku dok layan lagu Haven't Met You Yet by Michael Buble...
Kenapa?
Sebab lagu ni macam sesuai dengan hal keadaan aku sekarang...
Lagu ni ditujukan khas juga buat aku oleh Puan Puteri ketika aku tengah down....
Dan lagu ni buat aku tersenyum kembali....

So friends outside, enjoy it...=)

* My 1st day challenge is done on 3.46am...hehehehe

* 30 Things & 30 Days Challenge *

Sebenarnya niat untuk join buat benda ni dah ada lama selepas diajak oleh Puan Puteri dan jadi semangat tengokbila tengok challenge dalam blog beliau my little secret dan juga seorang teman blogger lain Cik Jia kita di blog beliau something for nothing.... So sekarang aku gatal tangan nak buat benda yang disenaraikan:

Day 1
Your favorite song

Day 2
Your favorite movie

Day 3
Your idea of the perfect first date.

Day 4
Your favorite photograph of your best friend.

Day 5
What makes you different from everyone else?

Day 6
A song to match your mood.

Day 7
A photo of an animal you’d love to keep as a pet.

Day 8
Your dream wedding.

Day 9
A photo of the item you last purchased.

Day 10
A photo of your favorite place to eat.

Day 11
A picture of your favorite memory

Day 12
Your current relationship, if single discuss how single life is.

Day 13
A picture of your favorite band or artist

Day 14
A TV show you’re currently addicted to.

Day 15
Something you don’t leave the house without.

Day 16
Short term goals for this month and why

Day 17
How you hope your future will be like.

Day 18
5 things that irritate ME about opposite/same sex

Day 19
A picture of something you want to do before you die

Day 20
The meaning behind your blog name.

Day 21
A photo of something that makes you happy.

Day 22
A letter to someone who has hurt you recently.

Day 23
15 facts about you.

Day 24
A photo of something that means a lot to you.

Day 25
Who are you?

Day 26
A photo of somewhere you want to go.

Day 27
What kind of person attracts you?

Day 28
In this past month, what have you learned?

Day 29
Something you could never get tired of doing.

Day 30
A photograph of yourself today + three good things
that have happened in the past 30 days

I already choose 29.03.2011 ( Tuesday) to start the challenge....
# Tak tahulah aku boleh dan buat dengan jayanya ke tak challenge ni nanti karang...

* New Baby *

Wahhhh....
Dah beberapa hari aku tak menulis kan?
Ni pun tetiba bangun pagi buta terus tak boleh tidur akibat back pain yang teruk sebab aku salah landing tadi....
Sebelum ni aku asyik bengkek je dengan Cik Pinky kan tapi hari Sabtu yang baru lepas aku dah carikan pengganti CikPimky dan kawan baru Mr Blue Black iaitu Miss Berry....
Dah tak tahan menggeletik aku dah berapa lama dok tahan je guna Mr Blue Black yang tak berkamera dan beberapa function fav.tak ada....
Nak online dekat rumah pun sekarang dah susah kan...
Harap maklum sajalah....
So dengan secara rasminya saya nak wish welcome pada Miss Berry...
Terima kasih pada Puan Puteri Nuur yang dok bertungkuuih lumuih teman che' pergi harung jalan ke Low Yatt tempoh hari...
Siap dapat cari gadget lain iaitu Miss WeDi.....

*aku tak tahu apa yang aku tulis...setakat lepaskan gian nak menaip pagi-pagi buta nih...

Friday, March 25, 2011

* Ular & Mimpi *


Orang kata mimpi ular ni macam-macam makna...
Kalau dipatuk ular ada orang nak masuk meminang...
Kalau yang dah kahwin bermakna hidup bahagia...
Kalau mimpi ada ular besar mungkin akan bertemu dugaan besar....
Kalau mimpi ular kecil tiba-tiba jadi naga bermakna ada orang besar nak membantu...
Kalau mimpi ular berwarna-warni bermakna ada kebahgiaan yang tersirat untuk kita...
Kalau mimpi melihat ular yang banyak bermakna panjang umur...
Kalau mimpi dikelilingi ular bermakna ada musuh ramai...

Betul ke?
Apa ke halnya aku tulis macam ni?
Sebab malam tadi aku duduk kat rumah sesorang aku nak tidur teringat-ingat pula kes ular sesat kat lubang tandas dalam youtube...
Aku terpandang pula pintu tandas bilik aku tak tutup rapat...
Aku rasa macam tak daya nak turun katil pergi tutup...Hehehehe
Gila malas kan?
Anak sapa la ni?
Bukan apa, malam tadi aku dah lena lepas tu terjaga sampai dekat pukul 2lebih mata tak mau lelap..
Bila nak lelap terfikir yang bukan-bukan pula...
Sampailah terbawa-bawa dalam mimpi..
Mimpi mana satukah aku punya?
Aku mimpi ular sawa lalu tepi kaki aku....
Lepas tu aku tersentap dan terbangun, pusingkan bantal terus tido balik....
Dan tak ada mimpi bbersambung-sambung pun...
Sesungguhnya mimpi itu mainan tidur...
Tak payah percaya ramalan-ramalan yang ada macam aku tuliskan kat atas tu...
Syirik pula kalau ikutkan sangat...

#Disebabkan asyik terjaga malam tadi hasilnya lepas subuh tadi aku tidur semula dan pergi bila bangun dah lambat terkocoh-kocoh bagai..Nasib baik hari ni pakai jeans dan tshirt je tapi bila sampai opis baru perasan tshirt peach tapi tudung light orange...Memang sengal....

Thursday, March 24, 2011

* Facebook & Takde Mood*

Baru-baru ni facebook lembap gila sekarang ni pula facebook kalau aku buka semua benda berjalan-jaaln...
Lain aku nak tekan lain yang tertekan...
Last-last aku yang tertekan...
Sekarang ni aku dalam mood bosan tahap gaban , mata tak boleh tido..
Ambil pendrive konon nak wat keje tapi haram satu apa tak ku sentuh..
Adeh, apa aku nak buat ni?
Tak ada mood langsung...
Macam mana nak tarik mood yang hilang ni?
Nak balik kampung lambat lagi...
Sangat tak suka bila dilanda kebosanan...
Rasa macam nak menjerit pun ada....
Adakah ini tanda-tanda orang yang tension?

#aku memang tak tahu kenapa...

* Terkujat *

Sumpah aku terkujat tengahari tadi sebelum pergi lunch...
Aku diberitahu sesuatu oleh seseorang...
MAsa tu aku tengah serabut buat kerja yang aku memang tak suka buat tapi terpaksa...
Bila dapat tahu benda tu aku blurrrr...
Si Gedik diri sebelah aku sebab nak tanya something tiba-tiba tangan dia terkena tangan aku dan tanya :

" U apasal? Macam nampak antu je muka? Tangan sejuk pulak.."

Aku dengan sepantas kilat menjawab:

" I kena langgar iceberg"

Apa punya jawapan jangan ditanya...
Tu je ayat yang terkeluar dengan tiba-tiba...
Tak tau datang dari mana iceberg tu....
Aku kalau pening benda entah apa-apa pun jadi apa.....
Terkujat nih, dan tak sabar nak cari gadget baru..
Tapi tengah tunggu jawapan dari seseorang nak buat conformation mencari dulu...
Huhuhuhu...
Kepada orang itu, please3....saya nak tahu jawapan....

#Aku tengah sakit kepala nak balik lambat lagi...Huhuhuhu

* Berhenti Berharap *

Aku tak percaya lagi
Dengan apa yang kau beri
Aku terdampar disini
Tersudut menunggu mati
Aku tak percaya lagi
Akan guna matahari
Yang dulu mampu terangi
Sudut gelap hati ini

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat
Kenapa ada derita
Bila bahagia tercipta
Kenapa ada sang hitam
Bila putih menyenangkan

Haa...

Aku pulang...
Tanpa dendam
Ku terima kekalahanku
Aku pulang...
Tanpa dendam
Ku salutkan kemenanganmu

Woo...

Kau ajarkan aku bahagia
Kau ajarkan aku derita
Kau tunjukan aku bahagia
Kau tunjukan aku derita
Kau berikan aku bahagia
Kau berikan aku derita
Haa...
Haa...

Aku pulang...
Tanpa dendam
Ku terima kekalahanku
Rebahkan tangguhmu
Lepaskan perlahan
Kau akan mengerti
Semua...

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat

-Berhenti Berharap By Shila On7-

* Cantik kan gambar ni? Tiba-tiba je..=P *

#Tiba-tiba teringat lagu ni lagi....Berharap pada benda yang tak patut tak guna...Life must go on babe!!!!

Wednesday, March 23, 2011

* What Women Want In The Men They Marry *

Even aku belum berkahwin dan tak ada lagi aura-aura nak menuju ke arah itu(even calon pun tak ada) tapi aku rasa tertarik dengan apa yang aku dapat baca dari blog ni The Feeds dan aku copy paste disini untuk tatapan semua.
Aku tak pasti sangat pasal kebenarannya tapi macam betul tapi apa kata Puan-puan sekalian yang baca benda bawah ni bagi pendapat:

1. Tenderness.

.... "If only my husband could whisper, 'I love you,' just once in a while!" sighed one wife. The trouble is our society trains its men to keep their emotions under strict control. .... Yet they want their men to be strong, too. Indeed, their idol seems to be the man whos is vigorous and self-assertive as he faces the world in general, but becomes gentle and sweet in his relationship with woman he loves. Are our women asking too much?
Artikel ini dari David B. Mace, Ph.D



2. Courtesy.
.."If he would only show me as much consideration as he does complete strangers!" one woman said. "When we are alone, he forgets all his manners." Bad manners in a husband's behaviour towards his wife are inexcusable. But again, there is and interesting cultural conflict. ......


3. Sociability.
The wives complain that their men are poor companions. They come home from work and lapse into bored silence. .....once the meal is over they seek the company of other men or sit with their eyes glued to TV. The most bitter complaints are from wives who say that their husbands are scintillating when they are with other people., but utterly dull at home.


4. Understanding.
How delighted a woman is when her husband anticipates her every need, remembers anniversaries of important occasions and gives her exactly what she wants for her birthday! What wives are seeking here is recognition of their womanhood., and of the difference this implies. The woman knows that her basic role in her relationship with her husband from the most superficial to the deepest levels, is that of response. Unless he can act in ways that bring out her responsiveness, she cannot function as a woman. ...Therefore, seh wants to be assured that he recognizes her femininity and understands the peculiarities of temperament and mood that go with it.

5. Fairness
Aku tak mau elaborate atau taip balik sebab aku rasa buku nih terbit dalam late 60s, masa ni wifey semua tak kerja. Zaman sekarang laki bini kerja. Unless husband atau wifey angpa jutawan atau upline teratas MLM lah.


6. Loyalty.
One wife put is like this : "When my husband and I are out with others, he is continually making fun of me, ridiculing me, humiliating me. (Aku pernah tengok kawan aku buat macam ni kat bini dia, gila malu! Sian bini dia!) That doesnt make a good mariage." Another complains that her husband criticizes her in front of the children. ... Women have traditionally been in a vulnerable position in relation to their men, who have usually been physically stronger, economically and socially more powerful. Thus it has always been important for a wife to feel that her husband wont let her down.


7.Honesty
The wife who catches her husband concealing the truth from her can no longer feel secure. If she knows he lies, she is soon wondering what he is doing, where he is going and whom he is seeing when he is out of her sight. Her real fear is that there may be some other woman in his life. ..

* Dream Wedding  Colour *

#Hurmmmmm....rasanya semua yang dilistkan tu macam dipersetujui jek...

* Mahu Tapi Malu *


Korang mesti pernah dengar kan ayat ni, Mahu Tapi Malu...
Sengal kan?
Memang sengal...
Nak tapi jual mahal....
Konon memula tak nak hirau lepas tu bila dah tengok sendiri mahu ingat...
Tapi bila dah mahu tapi malu..
Tu kira ok tapi kalau dah mahu tapi yang dimahukan tak mahu, tak jadi malu?
Mahu tapi malu jugalah disebut....
Konsep mahu tapi malu aku memang lari dari konsep sebenar kan?
Aku fobia tau....
Silap-silap karang bahayalah...
Tengok saja sudah...
Tak yahlah nak tegur ke apa lepas ni...
Ok tak?
Bernas tak idea nih?
Ke ada idea lagi bernas?
Sila keluarkan usul anda...
Sekian terima kasih....=)

#Bila on9 memalam macam ni memang banyak merepek dari yang betul...Dah ting tong...=P

Tuesday, March 22, 2011

* ..... *

Masa aku tulis ni sebenarnya aku tengah rasa sedih sebab ada ayat sarkastik yang telah dikeluarkan pada aku...
Tak apalah, cakaplah apa yang semua orang nak cakap...
Aku malas nak layan...
Yang Esa tu Maha Adil...
Karang kalau aku layan, aku pula yang sedih lagi banyak benda aku tak boleh buat,...
Buang masa je semua ni...

#Tak paham, bagus sangat ke?

* Cebisan Kata Dari Kakak *

* Plain paper will be more valuable if you right somethings which is so valuable to others* 

Cebisan kata yang akan ku tuliskan dekat sini sebenarnya dikirimkan oleh kakakku setelah dia menerima semua mesej yang aku forwardkan dari orang gila beberapa hari lepas....
Mesej-mesej yang memberi kesan pada aku dan bila aku membacanya sekali lagi malam tadi ingin aku kongsikan bersama kawan-kawan:

......... But if the someone is really yours, let him go and if he come back, then he is meant to be....

We don't need to rush. If something's bound to happen, it will happen. In the right time, with the right person and for the best reason....

So friends, mana yang dok ding dong ding dong lagi macam aku tu, sila pahami ayat atas tu betul-betul...
Mana yang mak ayah dah dok kecoh-kecoh dah suruh cari calon (macam aku kena bising dengan mak), sila keluarkan ayat cantik itu sebagai depends diri anda..
Hahahaha....
Walau apapun kalau orang tu datang lepas tinggal kita dan dia sebenarnya telah ditinggalkan oleh orang baru, makanya kirim salam aku nak bound-bound apa kebenda dengan makhluk macam tu...
PANGKAH!!!!
Memang makhluk tu sengaja nak tempah sepakan free ke bulan dari aku...
Sekarang sila tumpu dengan pelajaran anda, kerjaya anda dan life anda sendiri...
Lagi best...
Tak payah nak rushing, semua dan ditentukan...
Doa, usaha dan tunggu....

#Tapi kalau tunggu lama-lama bosan jugak kan, sila suruh mak ayah carikan senang...

Monday, March 21, 2011

* Aku Masih Boleh Tersenyum *

Minggu ni aku kerja non stop 7hari berturut-turut...
Dah lama tak macam ni, last keje 7hari berturut macam ni masa awal tahun lepas...
Tapi walau kena kerja non stop tapi aku masih mampu tersenyum di pagi hari Isnin ni...
Walaupun semalam aku bengkek dengan senior exec aku, ari ni pun sama dia buat orang naik hangin lagi tapi aku masih boleh ignore je buat dia macam tunggul...
Hahahaha...Padan muka dia...
Orang lain punya hal bising-bising dekat aku pula...

Lepas kerja hari Sabtu aku berniat untuk ke Putrajaya tak lain tak bukan untuk menyemakkan rumah Puan Puteri kita lagipun rindu dekat kiddos dia dan nak pergi tengok Hot Air Balloon di P2...
Namum niat untuk tengok tu terbantut disebabkan hujan tapi tak apa sebab hujan-hujan still dapat makan spagheti...Yummy...=)
Sebelah malam plan untuk pergi layan movie ber3 dengan Puan Puteri dan Bubu beliau tapi apakan day acite yang kami nak tengok ber3 tak ada..
Akhirnya saya pergi ber2 saja..
Tengok movie apa?
Tengok movie bawah ni:

* Cerita yang sengal tapi kelakar dan akhirnya touching *

Dah lama rasanya aku tak pergi menonton filem cina ni bersama Puan Puteri...
Rasanya last masa kami student ~ 6-7tahun yang dulu...
Apa yang lucu bila menonton filem bahasa cina ialah orang lain tak gelak kami gelak, bila depa pakat gelak kami pula diam..
Tapi sekarang tidak lagi..=)
Tiket amat murah iaitu RM5 saja di GSC Midvalley....
Mungkin disebabkan international screen ke hape ke aku tak taulah....
Tapi yang lucu masa nak ambil tiket di booking counter, staff GSC tu ulang tajuk cite beberapa kali sebab takut kitarang salah sebut no. booking...
Hallo, muka I kan macam cina, kira bolehla tengok cite bangsa tok nenek aku..=P

Aku dah panjang membebel lari tajuk pula padahal aku nak cite apasal aku boleh tersenyum je walaupun minggu ni adalah minggu yang sibuk dan penat...
Sebenarnya masa cancel pergi tengok belon panas tu, kitarang macam tak ada modal nak buat apa...
At last kami bermain-main dengan FB, bloging dan Puan Puteri teringat sesuatu yang menjadikan petang kami sangat bingit...
Bukan setakat Puan Puteri kita je sama naik malahan suami beliau En.Megat pun sama-sama naik bagi idea....
Dan idea gila tu dijalankan dengan jayanya dengan digerakkan oleh Puan Puteri dan En.Megat kita...
Aku mula-mula ignore je tapi semalam mata aku memang mengantuk dahap gaban masa mengadap PC lalu mencucilah mata...
Dan ku akui, idea gila diarang laki bini tulah yang buat aku tersenyum sampai hari ni....

#TQ to En.Megat Iskandar At-Terawis dan Puan Puteri Nuur At-Terawis...Anda berdua dah buat saya tersenyum walaupun hanya senyum untuk diri sendiri....Not hoping for anything but enough to make me smile again..=)

Saturday, March 19, 2011

* Tipikal Part-3 *

Jangan menyampah pula bila baca tajuk post aku hari ni..
Aku pun tak tahu kenapa akhir-akhir ni suka sangat guna perkataan tu buat tajuk...=P
Hari ni aku nak cerita beberapa kisah pasal sikap manusia tipikal yang ada dikeliling sama ada sedar atau tidak...

Yang pertama, kalau bekerja dan ada di tempat kerja tu bos bangsa kita dan pekerja pula bangsa lain, perlu ke orang sentiasa meletakkan expectation sampai berkata begini:

"Eh, amoi tu bos u ye? Dia nampak macam muda lah?"

Lagi parah ayat tu keluar dari mulut orang yang kononnya high class lagi high educated dan kalau bercakap bagai bergema satu dewan tanpa pakai mikrofon dan paling tak best dia adalah bangsa sendiri...
Ini kisah benar, terjadi sewaktu aku pergi satu training...
Depan mata aku..
Sengal kan?
Dan paling best ialah jawapan yang aku dengar, iaitu:

"Bukan, dia junior staff saya..Fresh graduate baru join COMPANY SAYA...Sebab tu dia nampak muda" selamba....

Faham maksud capital letter tu?
Aku faham dan muka yang menyoal tu terus berubah...Aku nak gelak besar masa tu tapi aku tahan je sebab dalam program, bukan dalam dewan raja lawak....
Itulah, ingat orang kita tak ada yang berjaya ke?
Tak ada yang rajin, gigh dan vasssss.....
Siapa yang sentiasa ada persepsi macam si penyoal tu, sila tukar persepsi anda sebab kita dah masuk alaf 21 dah dan bukan kurun ke berapa zaman penjajahan British ke, Portugal ke atau seangkatan dengan tu semua.....

Yang kedua, ini kisah saudara terdekat dengan aku....
Orangnya masih muda dan lebih mudah lebih muda dari aku...
Dia jenis pakai baju main sarung je, kalau ada majlis, urusan rasmi atau program tertentu saja baru  nak pakai proper...
Satu hari dia keluar awal pagi nak pergi bersarapan dan mengisi minyak dengan seorang kawan yang mempunyai bengkel kenderaan sendiri...
Biasalah kalau orang bujang keluar pagi setakat nak bersarapan mana ada nak mandi dulu sikat rambut kemas bagai nak rak....
Dan si kawan pula disebabkan pekerja bercuti dan ada kereta yang perlu disiapkan dengan segera terpaksalah berlumur minyak pepagi buta....
Makanya masa diarang pergi isi minyak, kuku si kawan pun memang hitam lagi, baju comot memang dah duduk bengkel kan....
Sampai di stesen minyak berdekatan, dia keluar dan si kawan pula pergi beli surat khabar....
Datang seorang budak pembantu nak tolong tuang minyak terus keluar dialog:

"Smart kereta ni bang, kereta bos abang ye? Abang muda-muda dah jadi drebar tak rasa rugi ke? Kereta rosak ke? Siap mekanik ikut sekali tu.... "

Si mamat ni pun pandang kawan dia, kawan dia pandang dia...
Diarang pun dengan selamba jawab:

"Ha'ahhhhhhhhhh...."

Terus masuk kereta, tunggu siap isi minyak yang mulanya tangki kosong pun dah penuh, terus blah dari stesen minyak tu....
Mentang-mentang nampak budak mudak muda pakai kereta ala-ala mewah dan-dan di cop drebar...
Kesian betul...
Penat mamat tu kerja perah otak, tulang empat kerat tapi dipanggil drebar je...
Dan yang tak tahan si kawan dia dapat watak tempelan, mekanik khas follow kereta rosak...
HAhahaha...
Tapi boleh dimaafkanlah sebab budak pembantu stesen minyak tu memang selalu blur-blur dan bertukar-tukar orang....=P

Yang ketiga, pernah tak dengar pepatah  Melayu berkata

"Yang besar jangan disangka bapak, yang kecil jangan disangka anak"

Ni nak cerita sikit,cerita dia lebih kurang juga dengan kisah yang pertama cuma ini dibezakan pasal umur....
Kesimpulan dari pepatah Melayu yang aku sebutkan tadi ialah, jangan disangka orang muda tak boleh berjaya....
Sampai disini saja angin membebel aku pasal tajuk TIPIKAL...
Sekian terima kasih...

# Pada sesiapa rasa tak suka apa yang aku tulis ni, ikut suka koranglah nak kata apa....aku tak kisah pun....

Friday, March 18, 2011

* Happy Friday!!! *

Aku teruja dan happy sangat sampai nak meloncat atas meja aku kat opis ...
Apa kes?
Kes tak adalah besar sangat tapi saja nak kongsi dekat sini...
Aku baru baca email dari Marketing Manager Indonesia...
Siapa yang baca entry aku (bulan lepas kalau tak silap), tahun ni aku memang pening lalat buat projek untuk Malaysia plant dan Indonesia market...
Sekarang dah masuk 2nd step sebelum 3rd step dan seterusnya...
Semalam hantar dokumen semua ke Indonesia dan hari ni aku terima dua email yang buat aku senyum dan rasa kerja-kerja aku dihargai....
Dan yang pasti email tu siap CC kepada GM, HR Manager,Plant Manager dan Lady Bos aku (even dia sedang cuti bersalin)...
Betullah apa yang orang selalu kata, apa yang dinyatakan dalam prinsip kepimpinana (Leadership)..
Appreciation is more or much better than giving money...
Bukan duit tu tak berharga tapi selalunya bila ada yang appreciate dan benda tu di"highlight"kan kepada bos kita, bos kepada bos kita dan juga big bos makanya harapan untuk dapat duit besar pun besarlah kan?
Sekian terima kasih kisah poyo teruja aku hari ni....
Kena sambung buat kerja untuk achieve target aku tahun ni dan jangan sampai projek high risk ni gagal,...
Nanti tak pasal-pasal bukan setakat bos aku je bising malahan semua big bos dah tahu dari email hari ni...
Huhuhu..
Continuosly target adalah lagi sukar untuk dicapai dan di"maintain"kan berbanding buat terus settle...

#Entry ini adalah sangat poyo, yang tak tahan nak baca sambil muntah tu, aku tak kisah asalkan aku happy...Blogku, suka hati aku..=P

Wednesday, March 16, 2011

* Haven't Met You Yet *

I’m Not Surprised
Not Everything Lasts
I’ve Broken My Heart So Many Times,
I Stop Keeping Track.
Talk Myself In
I Talk Myself Out
I Get All Worked Up
And Then I Let Myself Down.


I Tried So Very Hard Not To Loose It
I Came Up With A Million Excuses
I Thought I Thought Of Every Possibility
And I Know Someday That It’ll All Turn Out
You’ll Make Me Work So We Can Work To Work It Out
And I Promise You Kid That I’ll Give So Much More Than I Get
I Just Haven’t Met You Yet

Mmmmm ….

I Might Have To Wait
I’ll Never Give Up
I Guess It’s Half Timing
And The Other Half’s Luck
Wherever You Are
Whenever It’s Right
You Come Out Of Nowhere And Into My Life

And I Know That We Can Be So Amazing
And Baby Your Love Is Gonna Change Me
And Now I Can See Every Possibility

Mmmmm ……

And Somehow I Know That It Will All Turn Out
And You’ll Make Me Work So We Can Work To Work It Out
And I Promise You Kid I’ll Give So Much More Than I Get
I Just Haven’t Met You Yet

They Say All’s Fair
And In Love And War
But I Won’t Need To Fight It
We’ll Get It Right
And We’ll Be United

And I Know That We Can Be So Amazing
And Being In Your Life Is Gonna Change Me
And Now I Can See Every Single Possibility

Mmmm …..

And Someday I Know It’ll All Turn Out
And I’ll Work To Work It Out
Promise You Kid I’ll Give More Than I Get
Than I Get Than I Get Than I Get

Oh You Know It’ll All Turn Out
And You’ll Make Me Work So We Can Work To Work It Out
And I Promise You Kid To Give So Much More Than I Get
Yeah I Just Haven’t Met You Yet

I Just Haven’t Met You Yet
Oh Promise You Kid
To Give So Much More Than I Get

I Said Love Love Love Love Love Love Love …..
I Just Haven’t Met You Yet
Love Love Love …..
I Just Haven’t Met You Yet

-Haven't Met You Yet by Michael Buble-

#hahahaha..dekat lunch sudah merepek..TQ to Cik Puan Puteri Nuur yang tujukan lagi ni khas untuk saya...=P

* Hikayat Merong Mahawangsa *


* The Best Malay Epic Movie 2011 *
Malam tadi aku pergi menonton Hikayat Merong Mahawangsa bersama teman rapatku dan ehem2nya...

Aku nak bagi hampir 5bintang buat adik beradik KRU khususnya untuk Yusri Abdul Halim yang dapat menghasilkan filem epik yang memang vasssss...
Rugilah buat sesiapa yang tak pergi menonton lagi filem yang bermodalkan RM8juta ini...

Hikayat pemerintah pertama Langkasuka yang berdarah Alexander the Great ataupun Iskandar Zulkarnain dan membawa ke susur galur Sultan Muzzafar Shah (Patani)....
Mungkin bagi aku sendiri sebelum ini pernah terdengar nama Merong Mahawangsa tapi tak pernah nak ambil tahu siapa dia...
Filem ini juga menggabungkan pertemuan antara Barat dan Timur malahan boleh dikatakan pertemuan antara benua....

Kenapa aku kata macam tu?
Apa tidak Barat dan Timur kalau dah Putera Raja Rom,Putera Marcus Caprenius dari zaman pemerintahan Raja Hadrian nak dikahwinkan dengan Puteri China Dinasti  Han, Puteri Meng Li Hua.......
Pertemuan pula di tengah-tengah laluan perdagangan termasyhur di Asia....

Aku bukanlah seorang yang pandai mengulas tentang filem-filem yang aku tonton tapi percayalah,, tak rugi kalau pergi menonton sebab memang tabik spring buat anak Malaysia yang dapat bikin filem lain daripada yang lain sehinggakan ramai rakanku berbangsa asing (bukan Melayu) menyangkakan ianya adalah filem luar aka filem Mat Saleh....=P
Ini menunjukkan filem kita dah ada tarafnya tersendiri...

Apapun, buat kawan-kawan yang belum menonton filem ini lagi, sila ke panggung-panggung berdekatan untuk menonton filem epik yang penuh dengan aksi, lucu, percintaan, pengorbanan, kesetiaan, janji dan amanah dan sekaligus menyokong filem kita....

Tapi amaran keras diberikan kepada yang nak bawa anak-anak sebab cerita ni ada bahagian aksi-aksi yang pada aku sangat ganas....

#Tiba-tiba buat ulasan pasal filem pulak padahal selalu tengok cerita lain tak berkobar-kobar macam ni...Rasa macam nak pergi tengok lagilah...=P


Tuesday, March 15, 2011

* Tipikal Part 2*

Pernah tak kita terfikir tentang orang-orang yang ada kelayakan tapi tak dapat sambung pengajian ke peringkat lebih tinggi?
Aku bukan nak cerita kisah ala-ala drama tv tai tentang dunia nyata....
Dia orang ada alasan tersendiri yang memaksa diarang lupakan apa yang diarang inginkan...
Tapi ada juga orang yang ada peluang, ada kelayakan dan ada kewangan yang kukuh tapi sengaja tak nak sambung pengajian...
Tapi spesis yang ni aku punya komen ialah LANTAK KORANGLAH NAK JADI APA!
Ada kelebihan tak nak gunakan...
Sengal...

Yang aku tak boleh blah bila perbandingan tak setara dibuat...
Korang nak tau apa maksud perbandingan tak setara yang aku maksudkan disini?
Maksud aku ialah bila seseorang tu sebenarnya dah master dalam bidang tertentu tapi hanya disebabkan dia hanya berkelulusan SPM atau STPM atau apa-apalah yang bukan masuk U, makanya pendapat dia hanya ditepikan...
Kalau dipandang pun setakat untuk dibuat bahan lawak tapi dalam diam rupa-rupanya si pandai lepasan U yang sebenarnya setakat belajar memuaskan pihak tertentu atau bagai melepas batuk ditangga bila buat sesuatu ceduk habis-habisan hasil orang tak masuk U tadi...
Buat macam hakmilik terpelihara dia....
Padahal yang dibuat hanyalah ciplak....
Suruh huraikan macam haram rojak petis ala gado-gado dia goreng...

Yang sengalnya orang sekeliling yang buta, benda yang sama tapi bila si budak SPM atau STPM yang cakap konon low class, tak boleh guna pakai tapi bila si Budak U cakap semua bagus...
Macam harammmmm...
Itulah masyarakat kita, TIPIKAL....
Aku jumpa makhluk macam ni geram je aku nak sembur tapi aku ada otak tuhan dah bagi...
Hanya tunggu dan lihat sajalh....
Satu masa kantoi juga.....
Masa tu barulah manusia-manusia yang tipikal pemikiran tu, yang hanya memandang semeter ke depan bukan beratus-ratus kilometer buka mata....

Tak payah jauhlah nak ambil contoh, kalau makcik pakcik nak kahwinkan anak tu cukuplah buat contoh....
Kalau nak masuk meminang atau nak pergi meminang kompom tanya belajar mana?kerja apa?
Kalau setakat kerja kilang tu ehem2 jelah...
Kalau boleh nak menantu cikgu, engineer, akauntan dan etc yang grand2 konon anak dia pun kerja grand...
Grandlah sangat kalau setakat tittle je grand tapi title masih kontrak atau pergi kerja makan gaji buta tak guna juga...=P

Satu penyakit tu namanya...
Semua nak grand nanti lepas kahwin anak makcik pakcik makan pasir yek...
Kalau yang lelaki konon ada tittle kawin nak kena grand tunjuk kat mertua last-last lepas kahwin bayar hutang je memanjang....

#Aku membebel lagi....Fikir-fikirkan...

* Tipikal & Sarkastik *

Dua perkataan yang pada aku banyak terdapat pada golongan masyarakat kita...
Dalam sedar atau tidak memang ada tertanam pada individu-individu di Malaysia...
Mungkin bukan semua tapi kehadiran dua sikap ini memang ada....
(Ayat aku dah macam ahli sains kemanusiaan pula tapi berpusing-pusing...=P)

Ayat macam serius tahap gaban tapi sebenarnya tak adalah aku nak cerita serius macam apa pun...
Saja nak kongsi-kongsi pendapat aku...
Tipikal...
Apa yang dimaksudkan tipikal?
Menunjukkan kualiti atau ciri-ciri yang mengenalpasti kumpulan atau jenis atau kategori.
Sarkastik...
Apa pula yang dikatakan sebagai sarkastik?
Mengejek atau  ditandakan dengan kata-kata yang bererti sebaliknya dari apa yang mereka katakan dan ayat  yang dimaksudkan adalah untuk mengejek atau mencemuh....
Kesimpulannya, tipikal dan sarkastik boleh bergabung dalam satu-satu hal...
Tipikal adalah sikap dan sarkastik luahan atau output dari seseorang....

Sebagai contoh yang biasa aku dengar (dan aku sendiri pernah alami) ialah:

1. Sikap tipikal sesetengah pihak yang selalu menganggap orang yang keje di industri aka kilang ni macam batak sangat...
Orang-orang tak ada kerja dan tak profesional saja yang ada kat kilang....
Imaginasi mereka kalau sebut kerja di kilang lebih kepada Minah atatu Mamat Kilang aka operator...
Ayat sarkastik yang selalunya golongan ini keluarkan ialah:

" Oooooo....Kerja dekat kilang je lah yek....Tak apalah, kerja kilang pun halal kan daripada tak ada kerja nasib baik kilang tu nak ambil ko kerja"

Pedih juga kan dengan ayat-ayat macam ni ditambah lagi muka senyum sinis...
Macam tutttttttt....
Lupa agaknya mereka ni bahawa dekat industri ni ada juga si jurutera-jurutera , pelajar-pelajar undang-undang(walaupun mereka tak apply kepada bidang guaman), pakar teknologi makanan, pakar nutrisi, dan sebagainya....
Mungkin dalam industri tak ada doktor atau peguam atau cikgu tapi kalau tak ada industri, dari mana ada pelabur, dari mana sumber cukai negara nak bayar tenaga profesional yang mereka agungkan tu...

Dan jangan marah kalau aku kata disini, dari mana nak bayar golongan yang kononnya jurutera di jabatan kerajaan, si pegawai yang bekerja di situ sinun...
Dan jangan bertambah naik hangin bila aku katakan, aku boleh bandingkan bahawa si profesional di industri atau swasta lebih buat kerja....
Satu jawatan paling senang, jurutera atau pembantu jurutera...
Kalau di industri memang apa yang mereka  belajar sangat digunakan malahan mereka dapat explore dan menyumbang buah fikiran lebih lagi berbanding si jurutere dari jabatan tertentu yang masuk opis duk sain itu ini, pergi site jenguk lebih kurang lepas tu pergi makan-makan...
Jangan naik hangin bila aku cakap maca ni sebab ini kenyataan yang aku dapat lihat dengan biji mata kepala aku sendiri...

Itu satu hal,pasal tempat kerja...
Belum lagi bidang kerja...
Kalau di KILANG atau di industri biasanya lebih banyak stayback...
Ada yang stayback semata-mata untuk kejar OT dan tak kurang juga yang sememangnya kerja berlonggok...
Yang kerja berlonggok ni aku nak sentuh dulu....
Bukan disebabkan kerja sengaja ditangguhkan atau sengaja dikumpul biar jadi bukit boleh tarah jual pakai kati....
Tapi semuanya bersebab, mungkin projek, mainpower tak cukup ataupun sebagainya....
Kadangkala yang stayback ni bukannya berbayar, tak ada pulangan tapi mereka fikir tanggungjawab....
Fikirkan amanah....

Yang kejar OT ni pula aku nak cerita, memang macam haram sikitlah...
Hari bekerja sengaja ambil cutilah, MClah, apalah, inilah itulah tapi bila hari cuti sibuk berlumba-lumba....
Macam tuttttttttt kan?
Hurmmmm..tapi itulah dunia....
Tapi tak  boleh blah bila dah tahu selalu orang yang stayback ni balik lambat, bila balik awal ditegur begini:

"Aik, awal balik....Dah tak ada kerja ke? "

Iyelah, tak ada kerja takkan nak melangut sengaja nak mengada buat claim elaun buta kosong....Tapi bila dah selalu balik awal tiba-tiba kerja datang melambak dan ada program takkan nak blah macam tu saja...
Bila balik ada juga bunyi:

"Aik, dah gelap malam baru nak balik? Ingat tak ingat rumah dah...."

Apa nak kata? Tak payah layan sebab setiap orang ada tanggungjawab masing-masing ada tepi kain masing-masing....

Itu baru tahap tu, habis macam mana pula kalau bab kerja dengan siapa dan bangsa apa dipertikai?
Sorry to say lah,pada aku budaya kerja setiap bangsa dan negara sangat berbeza....
Persekitaran juga sangat berbeza dan ini juga mempengaruhi disiplin setiap pekerja....
Jangan pertikai apa yang aku kata ni sebab aku lalui sendiri bekerja dengan bangsa lain dan dah tengok budaya kerja berbeda bagi negara berbeda...
Bila berkomunikasi dan bekerjasama dengan mereka kita dapat buat perbandingan....
Bukan aku nak kata bangsa aku tak bagus tapi mana yang baik tolong ambil buat contoh dan yang tak baik tolong tolak jauh-jauh...

Jangan jadi manusia tipikal....
Spesis yang terikiut-ikut, yang tak tetap bagai lalang ditiup angin dok melentok-lentok tanpa tetap...
Kalau dicucuk terus melatah,
Kalau disiram minyak terus berapi,
Kalau terpetik terus dipatah,
Sedangkan si tukang cucuk,tukang siran dan tukang patah hanya nak melepaskan diri sendiri dari silap lalu mengaitkan yang lain agar tak kelihatan celanya....

* Kalau aku jumpa an jing seperti ini, mahu saja kusepit celah rumpun buluh *


#Entah kenapa tiba-tiba aku nak membebel pasal benda ni pun aku tak tahu...Jangan dipersoal....Sekian

Monday, March 14, 2011

* Memang Rasa Tak Best *

Dari satu hal ke satu hal...
Tak boleh rasa aman sekejap pun...
Yang memang buat aku tak aman sudahlah satu hal...
Tak habis-habis menyakitkan hati...
Tak dilayan makin menjadi-jadi buat orang geram...
Sendiri salah kambing hitamkan orang lain...
Orang yang buta mata buta hati dengan bendul mengikut saja..
Malas aku nak kata apa...
Senyap lagi bagus sebab senyap itu bukan bermaksud mengalah...
Tu satu hal, ni keluar pula masalah baru lagi besar...
Pening...
Aku dah banyak masalah tiba-tiba masalah tak pernah dijangka pula muncul...
Aku betul-betul buntu dan sangat-sangat sedih....

#Aku tak tahu nak cerita pada sape lagi...Dekat sini je aku boleh luahkan....Aku sedih sangat-sangat...

Sunday, March 13, 2011

* Am I A Looser? *

Hari ni aku rasa letih sangat-sangat...
Tak pernah-pernah bekerja dihujung minggu terasa penat sampai rasa macam nak tercabut kaki...
Tapi itulah hakikatnya hari ni...
Hari ni banyak sangat masalahnya...
Banyak pula halnya...
Hari ni dalam keadaan letih sempat lagi aku menggagau pergi cari hadiah kahwin untuk seorang kawan....
Dalam keadaan pokai ku gagahkan juga swapkan apa yang ada...
Siaplah nak membayar hujung bulan nanti....
Keluar opis dah macam kerja di hari biasa (tanpa stayback)...
Ingatkan nak terus balik ke rumah untuk berehat-rehat tapi terfikir sesuatu...
Dan niatku dibatalkan dan mengalih arah menuju ke JJ Bukit Raja...
Lama dah aku tak layan hobi lama aku...
Tengok movie....
Sudahlah sekarang banyak cerita yang ditayangkan....
Niat di hati nak menonton Hikayat Merong Mahawangsa tapi aku berpegang pada janji..
Aku nak menonton dengan seseorang...=)
Akhirnya aku memilih Big Momma Like Father Like Son...
Lebih santai dan relax...
Siapa yang tak pernah tengok cerita terdahulu, sila tonton dahulu....

Balik daripada menonton sempat lagi aku ke tempat kegemaran...
Tak lain dan tak bukan ialah kedai buku...
Menjadi kebiasaan dan amalan untuk beli beberapa buah buku setiap bulan untuk menjadi bahan bacaan...
Tak ada duit ke pokai ke tapi buku itu wajib..
Ada orang kata aku membazir tapi aku peduli apa...
Hobi orang masing-masing berbeza...
Dengan membaca aku boleh rasa ke sesuatu tempat yang aku sendiri tak dapat pergi, perkara yang kadangkala aku tak terfikir...

Balik aku terus singgah ke restoran yang aku suka../
HAri ni tak ada orang sangat so taknaklah tapau..
Bila aku duduk sesorang aku terfikir dan terus berfikir...
Aku hantar mesej kepada seseorang dan berbalas mesej,segala balasan darinya semuanya menghilangkan rasa lelah aku :

Soalan pertamaku hanyalah berbunyi , Sis, do you think I'm a looser?
Eh?R u ok?
U r not. Dun worry. That's the part n parcel of life.
If u think u need someone, then u know where to find to, kan? :)
etc...

Yang sebenarnya sebelum aku hantar mesej, aku rasa macam nak lari balik Johor...
Nothing special that I can find here other than my job....
Bila letih tak ada sapa nak tolong picit bahu aku yang selalu meragam..
Bila nak pergi x-ray pun tak tahu...
Kalau di kampung ada Si Eryn yang memang ada sentuhan ajaib cuma sentuhan tu macam mahal sangat sekejap je dah berhenti...
Lagi yang menggugat aku untuk sentiasa di kampung bila adik bongsuku ni asyik mesej mengatakan bosan dan bagai-bagai...
Siap cakap kenapalah masa dia cuti sekolah aku tak boleh cuti sama....

Hummmm...
Aku tak tahu nak kata apa...
Aku rasa tak best...
Looser ke kalau macam tu?
Atau aku sendiri yang terlalu letih sampai tak boleh berfikir dengan betul?

#Aku memerlukan ruang dan masaku sendiri...Andai ada yang perasan sekiranya aku bercuti, aku akan senyap dari FB dan yang pasti aku akan OFF HP sepanjang masa bercuti...Tenang sekali..=)

Saturday, March 12, 2011

* Ada Apa Dengan Cinta? *

Mesti ada yang kata aku sengal bila tengok tajuk aku hari ni tapi tak apalah, saja nak berjiwa-jiwa sikit ....

Dan sebenarnya ini adalah hasil tangan aku gatal nak menaip malam tadi ~12.15am…
Tapi apa-apapun, aku saja nak bercakap-cakap “kosong”.....

Kata oranglah….
Cinta boleh buat orang bahagia....
Cinta boleh buat orang gembira....
Cinta boleh buat orang berjaya....
Cinta boleh buat orang menanam cita-cita...
Cinta juga boleh buat orang menjadi berbagai-bagai...

Itu persepsi orang...
Pada aku cinta mengajar kita tentang banyak perkara...
Cinta pertama pasti bukan mudah untuk dilupa, adakalanya yang pertama menjadi yang terakhir...
Tapi mungkin entah yang keberapa juga boleh menjadi yang terakhir dan yang terbaik....

Aku?
Masih mencari cinta.....
Boleh kata macam tu?
Boleh saja sebab ini kisah aku bukan kisah novel, drama,filem atau kisah orang lain....
Pada aku juga cinta tu sangatlah “complicated”....
Sukar untuk dimengertikan...
Payah untuk diterjemahkan..
Kelam untuk dibayangkan....
Liat untuk disimpulkan....
Cinta ni kadang-kadang hanyalah hadiah persinggahan yang adakalanya meninggalkan kesan sangat mendalam....
Kesan tu sentiasa mengingatkan kita peritnya luka tapi kadang-kadang kita masih tak serik terluka berkali-kali...
Cekallah kononnya tapi pada hakikatnya akhirnya mengalah...

Malas nak dilayan..
Tak perlu dicari kerana walau selewat manapun ia akan datang sendiri....
InsyaAllah lah...
Tak payah gusar dan tak perlu risau berkeluh kesah..
Semuanya telah tertulis di Luth Mahfuz dan telah dijanjikan Yang Esa pasangan kita....
Andai tak sempat di sini, ada janjiNya buat kita di sana...

Pada aku?
Aku dah letih...
Macam putus asa pun iyelah juga...
Aku dah hilang rasa percaya adalah lebih tepat....
Tak ada perasaan sekarang ni pun iye jugalah aku rasakan...
Pelik tapi benar...
Kalau mak aku tahu perihal ayat aku ni, pasti cap jarilah dapat “tarbiyah” percuma “on the spot” wokeyyyy...

Entahlah, setahu aku hanya sekali rasa tu pernah ada dan jujur aku katakan bahawa rasa tu masih ada sampai sekarang walaupun aku dah cuba untuk padamkan...
Ada juga perasa-perasa luar yang cuba-cuba bagi rasa tapi ternyata selamat dah kena “blow’....=P
Macam mana tak kena blow, rasa tak kenalah...
Sengalkan aku?
Sekarang ni ala-ala lagu kumpulan seberang pula aku nak lakar dalam hidup aku “Berhenti Berharap”, walaupun sebenarnya dah lama dah berhenti sebab dah tahu tak ada harapan....
Ingatkan dah jumpa tapi kabut dah...
Serupa je...
Mangkuk ayun sepuluh tingkat naik bangunan bertingkat-tingkat dalam lif tersekat-sekat...=P

Kesimpulannya tak ada apa-apa yang tinggal buat aku...
Sudahnya lebih baik aku tutup buku....
Senang, watammatkalimatunsidqa...
Kalau ada yang datang memenuhi spesifikasi, aminnnnnnnn...
Kalau belum ada lagi selepas 3tahun , akan ku berserah je pada mak aku...
Itu adalah janji....
Malas aku nak layan...

Ada apa dengan cinta?
Tak ada apa dah...
Tak boleh dilayan, buat menyusahkan....
Tapi aku akui, banyak pengajaran dan banyak benda mengajar aku dari kesusahan tu...

* Percaya atau tidak, orang bercinta tu sebenarnya pelbagai gaya....Ada yang selamba, ada yang tiba-tiba, ada yang tak sengaja, ada yang mengada-ngada, ada yang over dan bagai-bagailah *

#Kalau ada orang yang tengah syok bercinta baca ni, mesti dan kompom aku kena kutuk...Ada aku kesah? Malas nak layan....

Friday, March 11, 2011

* Friday.... =D *

If you all love Friday , same goes to me...
But I'm not so lucky like you all who can always enjoy "every" pleasure weekend because I have to work even not frequent but I still have to....
This two weekends even worse due I have to come on Sunday...
All of this because end of this month the plant will shut down for a week for engineering to do some of their work....

Sound very enjoy when the plant shut down ha? But I still have to do many things..
Why?
Because I need to attend a lot of trainings and provide trainings include prepare & provide the training materials....
My project still need to run and the main power for the department are not enough....
Wallawei, my headache become worse and worse la...
Makcik tension okkkk....

For release it, anyone can volunteer to accompany me watching  marathon movie?
(But the ticket must be borne personally because I already "bankrupt" this month..hehehe)

Ehem,ehem...
Right now during I'm writing here in my blog, a supplier from Indonesia company is coming to see my purchaser....
One thing I want to share here is "Indahnya Alam Ciptaan Tuhan"...
Good looking (fair skin), tall and neat....
Suddely kan?
Bwahahaha....

# In a ding ding dong dong mood on Friday morning.....

Thursday, March 10, 2011

* Ceh *

Aku jumpa statement2 bawah ni daripada facebook, jawapan last aku ialah CEH!

Tajuk Asal: Menyesal Kawin!

Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..


Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tido...". Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian kena buli..


Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu.. Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak. Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, nyesal giler kawin..


Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin...

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.


Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.


Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi.. Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..


Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri.. Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket. Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha. Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang... hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..


Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade 'PA'.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku. Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat


Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..
Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..


Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..
Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..
Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang

Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..
Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge


Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!

# aku dapat ni dari facebook senior aku....So buat kawan-kawan lelaki yang nak bodek bini masing-masing mungkin boleh ambil sedikit sebanyak ayat kat atas ni..=P