Tuesday, December 28, 2010

* Busy ke? *

Sunyi sepi kan blog aku semenjak dua menjak nih...
Sebenarnya banyak benda nak share tapi aku tak dan nak update,...
Tunggu aku balik kampung nanti ek, kalau aku rajin aku update kisahku dalam dua minggu ni..
Ohhh...Year end 2010 ku sangat busy berbanding 2009...

#Balik kampung malam esok dan balik semula Shah Alam Isnin malam...Best kan?
Hahaha...Dan ke update blog nanti? bwahahaha...Sekian saja lintas langsung dari saya di sini yang sedang menonton Hawaii five-0...

Thursday, December 23, 2010

* The Words From Big Boss *

Even the Big Big Boss words are more simple than him...
Dear TEAM,

I would like to take the opportunity to express my heartfelt appreciation for your hard work, patience, support & understanding extended to me all this while. Our team efforts, clear goal and cost reduction initiatives have enable us to exceed the target 超标! This also applies to our group business as well. I hope you will enjoy every moment of our journey to超标 although I was tough & demanding sometimes.


You also have a lot of opportunity to learn, teach & share your experience with your team members this year. Remember to teach what you have learnt to others so that you can keep on learning new things that comes. Knowledge is infinite and available everywhere and we need to learn new mind-set, skill-set and tool-set. Mind you, these are the universal principles to survive in today’s world! You apply the knowledge you gained & that becomes your experience….. By so doing, you will continue to grow, develop yourself to be a better person.


You trust on me also help us to work as a very good team and we had achieved outstanding performance! Your contributing effort to achieve another milestone – ISO 22 000: 2005 by next week will be another great news within the company as well as the group. We will share the success together & we will definitely have celebration after the achievement!


Year 2011 will be another challenging year for us all! However, with determination and execution of our strategies, we are confident that we will achieve another milestones ahead. Keep up the good work!


Lastly, I wish you and your family Merry X’mas & Prosperous New Year 2011!


Regards,
Mr XX
# The red wordings always come out from his mouth for us...Even he was not same race with me but I always adore his brilliant....There's no wrong or right to adore someone who are not a Malay & non muslim...

Friday, December 17, 2010

* Crying.... *


"Just cry whenever you feel sad..."

Tapi bila kita menangis  sampai kering air mata pun tak guna kalau benda dah terjadi...
Bukannya kita menangis lepas tu tiba-tiba ada magik bertukar semuanya jadi apa yang kita mahukan...
Kalau ada semua macam tu, ada magik, alamat habislah dunia ni penuh dengan air mata...
Tapi memang kita akan rasa lega lepas keluarkan air mata sebab adakalanya sesuatu kerisauan atau kegusaran yang kita rasa tak boleh dirasai oleh orang lain....
Setiap orang ada kepentingan masing-masing, ada sensitiviti masing-masing...
So adakalanya luahan kita pada orang yang rapat sekalipun tak dapat membantu...
Tapi terima kasih buat mereka sebab mereka menjadi pendengar terbaik yang pernah kita ada....

#Pagi Jumaat yang suram buat aku....

* TQVM My Bonda Terchenta & My Bro *

Siang tadi aku baru je update blog aku bercerita aku teringin nak makan bubur Asyura edisi Johore aka hasil air tangan Bonda Terchenta...
Tup2 petang tadi dalam pukul 4 lebih Bonda Terchenta call kata ada buat bubur Asyura dan adik Ngah aku lak ada hal kat KL & Shah Alam...
Makanya adik Ngah aku yang perlu ke KL terpaksa menyimpang buat keje kat Shah Alam dulu dan tadi dalam pukul 10pm dia menibakan diri kat depan rumah aku bersama cousin aku yang memang super senior buat kami..
Sian adik Ngah aku ari ni, berkejar dari Batu Pahat ke JB lepas tu balik umah gerak ke sini....Huhuhu..
Aku pulak siap dipesan oleh cousin aku, Bonda Terchenta dah bekalkan 4 bekas bubur tu kasi makan lebih sikit sebab dia kata aku kurus sangat sekarang nih...
Dia kata aku macam kerja keras tapi tak tahu aku makan hati...Bwahahaha...
Bila masa adik Ngah aku buka nak bagi bubur aku naik heran kenapa dia buka bonet kete dia pulak, rupa2nya bukan setakat bubur je mak aku kirim tapi pisang dengan nanas...
Ni mak aku bawakan bukan apa sebab dia tahu housemate aku yang sorang tu suka makan pisang goreng dan sorang lagi suka makan pajeri nanas...
Berat tu aku mengangkut semua masuk rumah sesorang....
Tapi apa2pun I'm Happy sebab dapat makan bubur masakan Bonda Terchenta...=)

* Bondaku kata kurang bahan tapi aku tetap rasa sedap...=) *
# lepas jadi transporter bubur kat aku, adik Ngah abis sesat barat duk call memanjang semata2 ada hal nak jumpa client memalam buta kat Puncak Alam..Sian pulak kat dia...

Thursday, December 16, 2010

*Bubur Asyura...=) *

Salam 10 Muharam 1432H....
Diam tak diam dah 10 hari kita dalam tahun baru....
Hari ni banyak keistimewaannya, banyak amalan yang boleh kita lakukan dan fadhilatnya berlipat ganda tapi banyak entry kawan2 dan di status FB dah updatekan...
So disebabkan perut aku dah berkeroncong dan teringat bonda terchenta pun selalu buat bubur Asyura, mari aku share something yang aku jumpa di UTUSAN ONLINE....

ARKIB : 16/01/2007

Bubur Asyura juadah sinonim bulan Muharam

MAJORITI umat Islam Malaysia tahu mengenai bubur Asyura. Ada yang menyatakan bahawa bubur Asyura ialah bubur khas yang terdiri daripada sepuluh jenis bahan. Ada tepung, ada ubi, ada pelbagai kekacang dan sebagainya. Apa yang pasti ia ialah bubur daripada 10 bahan masakan. Kalau lebih atau kurang, itu bukan bubur Asyura. Jenis rasanya mungkin juga berbeza di antara satu negeri dengan negeri lain.
Ada juga anggapan bahawa bubur Asyura ialah bubur khas sempena 10 Muharam. Kebetulan perkataan Asyura diambil daripada bahasa Arab iaitu Asyarah yang bermakna 10. Maka ramailah yang bergotong-royong atau bersendirian menyediakan bubur Asyura pada tanggal 10 Muharam.
Pensyarah Syariah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Petaling Jaya, Selangor, Mohammad Nidzam Abd. Kadir menjelaskan, tidak salah dan tidak ada apa-apa dosa untuk menyediakan bubur Asyura.
Ia adalah satu aktiviti masyarakat yang harmoni.
Masyarakat akan mengutip derma beberapa ringgit setiap rumah untuk keperluan membeli barang yang diperlukan untuk memasak. Petangnya mereka akan memasak beramai-ramai sambil berbual, bergurau-senda dan bertanya khabar.
“Sudah tentu aktiviti ini satu kerja kemasyarakatan yang baik. Malamnya pula mereka berkumpul untuk mendengar ceramah agama berkaitan Asyura. Habis ceramah dan solat Isyak berjemaah, para hadirin bersama-sama menjamu selera bubur Asyura.
“Hakikatnya, bubur Asyura bukanlah satu amalan ibadah yang wajib. Ia hanya sekadar adat tradisi yang nampaknya tidak mempunyai apa-apa tegahan dalam agama. Cuma ada juga yang terlalu memperbesarkan bubur Asyura hingga seolah-olah ia satu perkara wajib pula,” kata Mohammad Nidzam.
Namun katanya lagi, ada sedikit kealpaan apabila kita melupakan suatu sunah yang baik untuk diamalkan iaitu berpuasa pada hari Asyura. Dalam satu hadis Nabi s.a.w. disebut maksudnya:
Puasa hari Arafah (9 Zulhijjah) menghapuskan dosa dua tahun iaitu setahun sebelumnya dan setahun selepasnya, dan puasa hari Asyura (10 Muharam) menghapuskan dosa setahun sebelumnya. (Riwayat Abu Daud).
Kenapa hari Asyura kurang kelebihannya berbanding hari Arafah? Jelas Mohammad Nidzam, hikmahnya mungkin berbalik kepada asal ibadat. Ini kerana hari Arafah berkait langsung dengan ibadat haji di mana wukuf di Arafah adalah rukun haji yang paling utama. Oleh itu puasa pada hari Arafah khusus untuk umat Nabi Muhammad s.a.w.. Puasa hari Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Musa a.s.
“Peristiwa Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Musa a.s., Ibn Abbas r.a. menceritakan bahawa Nabi s.a.w. tiba di Madinah dan melihat orang Yahudi berpuasa pada hari 10 Muharam. Nabi s.a.w. bertanya apa yang yang mereka lakukan? Orang Yahudi menjawab bahawa hari ini (10 Muharam) ialah hari soleh (baik). Allah s.w.t. menyelamatkan pada hari ini Musa a.s. dan Bani Israel daripada musuh mereka. Maka Musa berpuasa pada hari tersebut. Maka Nabi s.a.w. bersabda bahawa baginda lebih berhak dengan Musa daripada kamu (orang Yahudi). Nabi s.a.w. berpuasa pada hari itu dan mengarahkan sahabatnya berpuasa. (Riwayat Bukhari).
“Ada juga anggapan bahawa hari Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Nuh. Selepas diselamatkan daripada banjir besar, maka dibuatlah makanan daripada apa yang ada. Makanan yang dimasak itu ialah bubur. Lalu terbitlah satu makanan namanya bubur Asyura. Mungkin ada sumbernya mungkin juga tidak ada. Apa pun yang pasti hari 10 Muharam berkait dengan peristiwa Nabi Musa dan ada anggapan ia berkaitan dengan juga dengan Nabi Nuh,” katanya menerangkan tentang peristiwa di sebalik hari Asyura.
Tambah beliau, puasa hari Asyura adalah sunah Nabi Muhammad s.a.w. Ini ditegaskan dalam satu sabda maksudnya: Sesungguhnya hari ini hari Asyura dan tidak diwajibkan atas kamu puasa padanya. Sesiapa yang mahu maka berpuasalah, dan sesiapa yang tidak mahu maka berbukalah. (Riwayat Bukhari).
Selain itu, ujar Mohammad Nidzam, elok juga jika dapat berpuasa pada hari sembilan Muharam atau disebut hari Tasua'.


Sabda Nabi s.a.w., Jika aku hidup pada tahun hadapan nescaya aku akan berpuasa pada hari sembilan dan 10 Muharam. (Riwayat Ibnu Majah).
“Hikmahnya mungkin bagi menyalahi perjalanan orang Yahudi yang memuliakan hari 10 Muharam sebagaimana yang disebutkan sebelum ini. Maka umat Islam digalakkan juga berpuasa pada 9 Muharam di samping 10 Muharam.


“Oleh itu, amatlah wajar jika program masyarakat sekitar bubur Asyura disekalikan dengan program puasa sunat. Mungkin elok jika dapat sama-sama berbuka dengan bubur Asyura,” kata Mohammad Nidzam mengakhiri perbualan.


APA KATA MEREKA


Mohd. Izwan Md. Yusof, 26, (Kakitangan awam)
“Apa yang saya fahami penyediaan bubur Asyura ialah satu kebiasaan dan menjadi ikutan umat Islam di negara kita ini. Saya tidak pernah merasa ia sesuatu yang bersalahan di dalam Islam kerana apa yang dilakukan adalah baik.
“Hakikatnya, kita perlu melihatnya dari sudut positif kerana menerusi amalan kebiasaan ini terjalinnya gotong-royong dan mengukuhkan semangat kejiranan sesebuah tempat itu. Malah amalan sebegini pastinya tidak bertentangan dengan syarak.
“Pun begitu, dalam kita menyambut tahun baru dalam kalendar Islam, apa yang perlu difokuskan ialah bagaimana kita sebagai seorang Muslim menghayati roh atau semangat tahun baru dengan lebih betul dan baik.


Noyah Ahmad, 53, (Pembantu Perawatan Kesihatan)
“Bubur Asyura menjadi tradisi acap kali kita menyambut 10 Muharam dan sebut tentang cara penyediaannya, apa yang saya ketahui, setiap negeri mempunyai kaedah dan cita rasa tersendiri.
“Malah ada juga segelintir tempat, menyediakan bubur Asyura sepanjang bulan Muharam. Namun saya lebih suka sekiranya ia disertai dengan ibadat puasa sunat 9, 10 dan 11 Muharam kerana diketahui fadilat yang diperoleh kepada orang yang berpuasa pada bulan Muharam.
“Sungguhpun, ia satu bentuk adat namun tidak salah sekiranya ia dilakukan kerana ia sebagai satu bentuk bersedekah terutamanya kepada mereka yang kurang berkemampuan.”


Norazilawati Muhammad, 40, (Usahawan)
“Apa yang paling ketara apabila kita melihat dalam amalan Asyura ialah silaturahim yang terjalin antara umat Islam. Ia merupakan sesuatu yang baik sungguhpun amalan ini sekadar satu adat kebiasaan khasnya kepada umat Islam di benua sebelah sini.
“Namun janganlah sesuatu yang sekadar kebiasaan bertukar menjadi kemestian kerana dibimbangi ia mendatangkan kesusahan terutamanya kepada mereka yang tidak berkemampuan.”


Mohd. Hafiz Habil, 23, (Peguam syarie)
“Bubur Asyura ialah tentang bahtera nabi Nuh yang terselamat daripada banjir besar, di mana mereka menyediakan sejenis juadah yang terdiri daripada pelbagai bijirin sehingga menghasilkan sejenis bubur yang enak.
“Selain kita sibuk dengan menyediakan juadah bubur Asyura, satu ibadat yang jangan kita terlepas pandang ialah puasa sunat Muharam.
“Saya suka lebih melihat amalan penyediaan bubur ini dari sudut yang positif. Ini kerana pemuafakatan yang terhasil daripadanya adalah bertepatan dengan anjuran Islam iaitu saling bantu membantu dalam kebaikan.”


Rafidah Sulaiman, 26, (Pendidik)
“Amalan menyediakan bubur Asyura kebiasaannya dilakukan secara gotong-royong sama ada di kawasan perumahan, pejabat mahupun masjid atau surau. Ia amat sinonim dengan bulan Muharam kerana ia berkaitan dengan kisah yang berlaku pada zaman Nabi Nuh.
“Sungguhpun begitu, saya lihat sekarang bubur Asyura bukan sahaja menjadi menu wajib pada bulan Muharam tetapi kebelakangan ini bulan Ramadan juga terdapat juadah sebegini cuma ia lebih dikenali dengan nama bubur lambuk.
“Saya bersetuju sekiranya amalan penyediaan bubur Asyura diteruskan kerana semangat gotong-royong daripadanya. Selain itu, juadah ini digemari majoriti masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa.”

Itu semua yang aku dapat dari internet tapi dari segi pandangan aku lak, apa yang aku paham bubur Asyura ni sinonim dengan kisah bahtera nabi Nuh dan selalunya di bahagian Selatan Tanah Air macam Johor dan negeri sekitar dia, bubur Asyura lebih seperti bubur lambuk tapi bahan dalam dia extra sikit dari bubur lambuk biasa...
* Just like my Bonda Terchenta masak siap ada tempe tapi kurang telur dadar*
Berbeda kalau di Utara dan Pantai Timur, diarang pakai bijirin dan daging...
Dulu masa aku study kat Kuantan, punya semangat pergi ke Cafe kampus sebab diarang kata ada edarkan bubur Asyura sekali tengok aku kompius...
Kenapa hitam?
Kenapa tak macam mak buat?
 
* Macam nilah lebih kurang rupa bubur Asyura yang diedarkan dekat cafe belakang Dewan Besar Polisas dulu*
Almaklumlah, masa tu aku 1st time tercampak kat sebelah sana...Tapi sekarang aku tak pelik lagi...=)
Sudah maklum makanan senusantara..Budu, cencalok, perkasam, tempoyak dan apa lagi entah semua aku boleh telan...(ayat tak boleh blah)
Dan pada hari ini aku rasa tak best sebab tak dapat rasa lagi bubur Asyura bonda terchenta sebab aku tak balik kampung...
Biasanya bonda terchenta akan buat extra dan akan hantar ke surau dan amalan ni dah lama ada kat kampung aku, tak tahu tempat lain sebab aku baru ada satu kampung halaman je..not yet two..=)
Dalam diam aku rasa dah banyak tahun sejak aku zaman belajar lagi dah tak dapat merasa bubur Asyra bondaku, nasib baik tak kempunan...=P (dalam 9-10 tahun)
Tapi lagi tak best bila banyak benda amalan 10 Muharam tak dapat dilakukan....
Bendera negeri Jepun naik daaaa...
 
#Apapun, salam 10 Muharam 1432H dari saya di sini....=)

* To All Women....*

She can deal with stress and carry heavy burdens....
She smiles when she feels like screaming and she sings whe she feels like crying....
She cries when she's happy and laugh when she's afraid.....
There's only one things wrong with her, she's worth!!!!!

This note I dedicate to all beautiful woman that I know...
These remind them how's unique are they...

# Special dedication for Pn.Puteri Nuur At-Terawis, Cik Suzilawati Sutrisno, Cik Nurzilahanim Mohd.Darunai, Cik Rinaida Rameli, Cik Hasliha Mustafa dan Cik Fahiya Muhamad....

Wednesday, December 15, 2010

* Sharing Session *


Tajuk macam nak share benda ilmiah je kan?
Tapi sebenarnya bukan la kawan-kawan...
Ini kisah dari seorang teman di opis..
Lebih tepat seorang abang marketing yang suka mengacau kami orang-orang operation yang duk kat opis bawah opis sister company kitarang...
Dia memang suka turun "kacau" kitarang kat bawah, lagi2 bila dia tunggu wife dia masa nak balik...

Kisah ni kisah benar, kisah tukang punya cerita...
Semalam masa kami buat kerja dia datang buat bising lepas tu entah macam mana dia boleh buka cerita yang pada aku buat aku teringat sesuatu....
Ni kisah dia:

Abang ni actually KL boy yang parents dia hantar ke Boy School sebelum di hantar buat A level dan seterusnya tercampak kat oversea..
Boy School yang parents dia hantar tu memang dekat dengan sebuah Girl School...
Jarak antara kedua2 sekolah ni tak jauh tapi tak perlulah aku bagitahu sekolah mana sebab kalau aku sebut kompom semua orang tau..
Abang ni dulu sangatlah nerd even sekarang ni kalau nampak dia senyap kompom orang tak sangka dia tu genius (in marketing)...
Muka selenga jek wei...Pakai cermin mata pulak ala2 cermin mata zaman penjajahan British kat negara China dulu...
Ala2 orang China pakai baju mat saleh gitu...

Masa sekolah dia ada rapat dengan sorang amoi cun paling hotzzzzz kat Girl School yang dekat dengan sekolah dia...
Dia memang tahu amoi tu ramai peminat tapi dia pun pelik kenapa amoi tu suka kawan dengan dia...
Dia pulak memang berkawan macam biasa2 jek la..
Dia taknaklah cakap apa...Pemalu la konon....
Untillllll lepas dah bape lama habis sekolah dalam satu majlis reunion, ada seorang membe dia tengok muka dia yang dah macam sekarang (seiras amoi tu punya muka masa sekola) dan kawan dia ada cakap (bahasa agak kasar )

" Shit MAN!!! You are the guys!!! Do you know ***** (the girl's name) is crazy about you....I'm just wondering what is she crazy about you...Many boys try to tackle her you know but she didn't accept on that time just because of a boy and that boy is YOU!!! "

Abang tu memang mati2 tak tahu pasal hot chick tu suka kat dia...
Dia memang la suka kawan dengan amoi tu tapi dia fikir dia tak layak la nak menggatal sebab dia pemalu (pemalu la sangat..tengok dia sekarang memang tak percaya), dia nerd katanya...

So semalam abang tu buat satu kesimpulan seperti dibawah:

1. Kalau tak mesti dia dah couple dengan hot chick tu dulu...
2. Amoi tu pun tau malu nak approach dia yang nerd even amoi tu awek hotzzzzzzzzzzzzz....
3. Kalau dia dengan amoi tu, kompom dia takkan kawin dengan wife dia sekarang (padahal wife dia cun melecun dan digilai ramai gak..=P)
4. Bagi nasihat kat kami semua, kalau ada depan maa terus sambar, jangan tunggu2 buat kerja bodoh karang melepas....=P

Pendapat aku pulak:
1. Tu terang2 si hotzzzzzzz suka kat dia abis kalau si hot yang kita suka tu sengal macam mana?
2. Abang tu kata kalau suka terus sambar, tak yah jadi pemalu...Tapi kita ni orang Asia lagi2 kalau perempuan, mestilah ada rasa malu tu even sikit tapi kalau jenis tak tahu malu walau sekecil kuman atau sekelumit habuk >>>> Itu yang susah lalu boleh la aku label as GEDIXXXX
3. Besyukurlah dengan pemberian tuhan pada kita, kadang2 tuhan sembunyikan matahari dan turunkan hujan, waktu tu kita dah mengeluh panjang padahal sebenarnya tuhan nak keluarkan pelangi yang indah buat kita...=)

# Kadang2 bila masing2 senyap, masing2 simpan pengakhiran bagi setiap seorang jadi berbeda...Mungkin kita gembira atau sebaliknya...Kisah aku 7 tahun dulu? bawa bahana..=P

Tuesday, December 14, 2010

* Weekend Ku Dan Gigi *

Dari hari Jumaat lagi gigi aku problem dan yang lebih tepat gusi aku bengkak...
HAri Jumaat boleh tahan lagi, tapi malam start tak boleh buka rahang...
Malam tu juga semua orang dalam rumah tak ada..
Masa balik kerja sempat singgah klinik amik ubat dan ke Watson cari benda alah kat bawah ni:

* Yang ada gamba tu tak pernah sentuh k*
Disebabkan rumah kosong, aku lari ke Putrajaya, lari ke rumah orang yang aku selalu menumpang kasih...
Sebelum ke sana sempat aku mendobi dulu dan makan benda alah kat bawah tu, lembut sikit:


Sampai rumah Pn.Puteri Nuur At-Terawis aku bergolek-golek kejap melihat karenah lucu anak2 kecil yang chumel sebelum kami menjalankan operasi midnite kami > Movie Time di GSC Alamanda meononton DUE DATE...
Keesokkan harinya ke KLCC selepas setengah hari berfikir apa yang nak dilakukan dan ke mana hala tuju kami...
Pn.Puteri dah berjanji pada putera dan puteri nak berjalan2 makanya kenalah tunaikan...
Aku jadi photographer jap..Sukaaaaa...=)

* Why MinMin buat muka macam tu? *

* My Fav. Pict.*
Balik dari KLCC aku melepak lagi rumah Pn.Puteri..
Malam tu aku dinner di Bangi..Ingatkan nak la pergi restoran chinese muslim tapi tak ada rezeki sebab penuh...
Just tapau dim sum jek...
Makan di kedai pak arab tapi pangkahhhhhh...sebabnya xsedap...
Malam tu keletihan dan aku layan lepak tido sana..
Esoknya hari Ahad sebelum balik singgah ke Alamanda dulu repair beg dengan Pn.Puteri...
Minum2 di Old Town White Coffee tapi sesungguhnya memang pangkahhhh...
Service teruk...
Lepas tu petang balik ke Shah Alam...
Dalam aku berjalan2 melepak tu, sebenarnya aku sakit gusi dan bengkak tak surut2...
Aku nak makan buka rahang pun susah...
Malam tu bantai makan ubat lagi dan sental ubat surut bengkak..

Isnin pagi nekad ambil time off nak jumpa dentist...
Tanpa appoinment...
Nasib aku baik sebab ada yang tak datang appoinment dan aku dipanggil selepas dekat 2jam menanti okkkk..
Aku datang masa klinik baru buka...
Aku ke klinik pergigian Khairuddin..
Doc Khairuddin yang dah kira berumur tapi sedap je mata pandang dan baik, cakap soft..
Aku yang takut jumpa dentist ni boleh buat lawak masa masuk bilik rawatan...
Aku terdiri diam depan pintu lepas tengok semua equipment2 dia..
Tapi macam aku kata pasal Doc tu, aku rela la dia cek gigi aku dan gusi...
Xsampai bape minit, selamat aku say Bye2 kat wisdom tooth aku...
Dan dapat MC...
Satu ari makan ubat, tido dan kepala rasa lalok...

#Lepas ni nak wat appoinment untuk buat filling gigi lak..Tak takut dentist dah...=)

* Wisdom Tooth *

Hi alls!!!
Since these last few days I was suffered with the wisdom tooth problem, today I would like to share some info that I get from the internet....I believe many of us got wisdom tooth, who's doesn't please carefull with your wisdom...Hahaha, please ignore!!! I'm just joking...=P

A wisdom tooth, in humans, is any of the usually four third molars, including mandibular third molar and maxillary third molar. Wisdom teeth usually appear between the ages of 17 and 25.[1] Most adults have four wisdom teeth, but it is possible to have more, in which case they are called supernumerary teeth. Wisdom teeth commonly affect other teeth as they develop, becoming impacted or "coming in sideways". They are often extracted when this occurs.
Impaction
The upper left and upper right wisdom tooth are distoangularly impacted. The lower left wisdom tooth is horizontally impacted. The lower right wisdom tooth is vertically impacted .Impacted wisdom teeth fall into one of several categories:
Mesioangular impaction is the most common form (44%), and means the tooth is angled forward, towards the front of the mouth.
Vertical impaction (38%) occurs when the formed tooth does not erupt fully through the gum line.
Distoangular impaction (6%) means the tooth is angled backward, towards the rear of the mouth.
Horizontal impaction (3%) is the least common form, which occurs when the tooth is angled fully ninety degrees sideways, growing into the roots of the second molar.[citation needed]

Typically mesioangular impactions are the most difficult to extract in the maxilla and easiest to extract in the mandible, while distoangular impactions are the easiest to extract in the maxilla and most difficult to extract in the mandible. Frequently, a fully erupted upper wisdom tooth requires bone removal if the tooth does not yield easily to forceps or elevators. Failure to remove distal or buccal bone while removing one of these teeth can cause the entire maxillary tuberosity to be fractured off, thereby tearing out the floor of the maxillary sinus.[citation needed]

Impacted wisdom teeth may also be categorized on whether they are still completely encased in the jawbone. If it is completely encased in the jawbone, it is a bony impaction. If the wisdom tooth has erupted out of the jawbone but not through the gumline, it is called a soft tissue impaction.

In a small portion of patients, cysts and tumors occur around impacted wisdom teeth, requiring surgical extraction. Estimates of the incidence of cysts around impacted teeth vary from 0.001% to 11%, with a higher incidence in older patients, suggesting that the chance of a cyst or tumor increases the longer an impaction exists. Only 1-2% of impactions result in malignant tumors.[2]
The oldest known impacted wisdom tooth belonged to a European woman of the Magdalenian period (18,000 - 10,000 BC).[3]

Partial eruption
Sometimes the wisdom tooth fails to erupt completely through the gum bed and the gum at the back of the wisdom tooth extends over the biting surface, forming a soft tissue flap or lid around the tooth called an operculum. Teeth covered by an operculum can be difficult to clean with a toothbrush. Additional cleaning techniques can include using a needle-less plastic syringe to vigorously wash the tooth with moderately pressured water or to softly wash it with hydrogen peroxide.

However, debris and bacteria can easily accumulate under an operculum, which may cause pericoronitis, a common infection problem in young adults with partial impactions that is often exacerbated by occlusion with opposing third or second molars. Common symptoms include a swelling and redness of the gum around the eruption site, difficulty in opening the mouth, a bad odor or taste in the mouth, and pain in the general area which may also run down the entire lower jaw or possibly the neck. Untreated pericoronitis can progress to a much more severe infection.

If the operculum does not disappear, recommended treatment is extraction of the wisdom tooth. An alternative treatment involving removal of the operculum, called operculectomy, has been advocated. There is a high risk of permanent or temporary numbness of the tongue due to damage of the nerve with this treatment and it is no longer recommended as a standard treatment in oral surgery.

 Extraction
A wisdom tooth protrudes outwards from the gumline at the back of the lower teeth.
A dental officer and his assistant remove the mandibular third molar of a patient.
An extracted mandibular third molar that was horizontally impacted.
An upper and lower right wisdom tooth extracted during the same session under local anesthetics.Main article: Dental extraction

Wisdom teeth are extracted for two general reasons: either the wisdom teeth have already become impacted, or the wisdom teeth could potentially become problematic if not extracted. Potential problems caused by the presence of properly grown-in wisdom teeth include infections caused by food particles easily trapped in the jaw area behind the wisdom teeth where regular brushing and flossing is difficult and ineffective. Such infections may be frequent, and cause considerable pain and medical danger. Other reasons wisdom teeth are removed include misalignment which rubs up against the tongue or cheek causing pain, potential crowding or malocclusion of the remaining teeth (a result of there being not enough room on the jaw or in the mouth), as well as orthodontics.[4]

 Post-extraction problems
There are several problems that might occur after the extraction(s) have been completed. Some of these problems are unavoidable and natural, while others are under the control of the patient. The suggestions contained in the sections below are general guidelines that a patient will be expected to abide by, but the patient should follow all directions that are given by the surgeon in addition to the following guidelines. Above all, the patient must not disregard the given instructions; doing so is extremely dangerous and could result in any number of problems ranging in severity from being merely inconvenient (dry socket) to potentially life-threatening (serious infection of the extraction sites).
Cyst around right lower wisdom tooth.

Bleeding and oozing
Bleeding and oozing is inevitable and should be expected to last up to three days (although by day three it should be less noticeable). Rinsing the mouth during this period is counter-productive, as the bleeding stops when the blood forms clots at the extraction sites, and rinsing out the mouth will most likely dislodge the clots. The end result will be a delay in healing time and a prolonged period of bleeding. Gauze pads should be placed at the extraction sites, and then should be bitten down on with firm and even pressure. This will help to stop the bleeding, but should not be overdone as it is possible to irritate the extraction sites and prolong the bleeding or remove the clot. The bleeding should decrease gradually and noticeably upon changing the gauze. If the bleeding lasts for more than a day without decreasing despite having followed the surgeon's directions, the surgeon should be contacted as soon as possible. This is not supposed to happen under normal circumstances and signals that a serious problem is present. A wet tea bag can replace the gauze pads. Tannin contained in tea can help reduce the bleeding.[5]

Due to the blood clots that form in the exposed sockets as well as the abundant bacterial flora in the mouth, an offensive smell may be noticeable a short time after surgery. The persistent odor often is accompanied by an equally rancid-tasting fluid seeping from the wounds. These symptoms will diminish over an indeterminate amount of time, although one to two weeks is normal. While not a cause for great concern, a post-operative appointment with one's surgeon seven to ten days after surgery is highly recommended to make sure that the healing process has no complications and that the wounds are relatively clean. If infection does enter the socket, a qualified dental professional can gently plunge a plastic syringe (without the hypodermic needle) full of a mixture of equal parts hydrogen peroxide and water or chlorohexidine gluconate, which also comes in the form of a mouth wash, into the sockets to remove any food or bacteria that may collect in the back of the mouth. This is less likely if the person has his/her wisdom teeth removed at an early age.

Dry socket
Main article: Alveolar osteitis
A dry socket is a painful inflammation[dubious – discuss] of the alveolar bone (not an infection); it occurs when the blood clots at an extraction site are dislodged, fall out prematurely, or fail to form. It is still not known how they form or why they form. In some cases, this is beyond the control of the patient. However, in other cases this happens because the patient has disregarded the instructions given by the surgeon. Smoking, blowing one's nose, spitting, or drinking with a straw in disregard to the surgeon's instructions can cause this, along with other activities that change the pressure inside of the mouth, such as sneezing or playing a musical instrument. The risk of developing a dry socket is greater in smokers, in diabetics, if the patient has had a previous dry socket, in the lower jaw, and following complicated extractions. The extraction site will become irritated and painful, due to inflammation of the bone lining the tooth socket (osteitis). The symptoms are made worse when food debris is trapped in the tooth socket. The patient should contact their surgeon if they suspect that they have a case of dry socket. The surgeon may elect to clean the socket under local anesthetic to cause another blood clot to form or prescribe medication in topical form (e.g. Alvogel) to apply to the affected site. A non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) such as ibuprofen may be prescribed by the surgeon for pain relief. Generally dry sockets are self limiting and heal in a couple of weeks without treatment.

Swelling
Swelling should not be confused with dry socket, although painful swelling should be expected and is a sign that the healing process is progressing normally. There is no general duration for this problem; the severity and duration of the swelling vary from case to case. The surgeon will tell the patient how long they should expect swelling to last, including when to expect the swelling to peak and when the swelling will start to subside. If the swelling does not begin to subside when it is supposed to, the patient should contact his or her surgeon immediately. While the swelling will generally not disappear completely for several days after it peaks, swelling that does not begin to subside or gets worse may be an indication of infection. Swelling that re-appears after a few weeks is an indication of infection caused by a bone or tooth fragment still in the wound and should be treated immediately.

Nerve injury
Mandibular division of trigeminal nerve, seen from the middle line.Nerve injury is primarily an issue with extraction of third molars, but can occur with the extraction of any tooth should the nerve be near the surgical site. Two nerves are typically of concern and are found in duplicate (on the left and right side):

The inferior alveolar nerve, which enters the mandible at the mandibular foramen and exits the mandible at the sides of the chin from the mental foramen. This nerve supplies sensation to the lower teeth on the right or left half of the dental arch, as well as sense of touch to the right or left half of the chin and lower lip.

The lingual nerve, which branches off the mandibular branches of the trigeminal nerve and courses just inside the jaw bone, entering the tongue and supplying sense of touch and taste to the right and left half of the anterior 2/3 of the tongue as well as the lingual gingiva (i.e. the gums on the inside surface of the dental arch).

Such injuries can occur while lifting teeth (typically the inferior alveolar) but are most commonly caused by inadvertent damage with a surgical drill. Such injuries are rare and are usually temporary.[6] Depending on the type of injury (i.e. Seddon classification: neuropraxia, axonotmesis, and neurotmesis) they can be prolonged or permanent.

Treatment controversy
Preventive removal of the third molars is a common practice in developed countries and is usually recommended by dentists. According to Pediatric Dentistry: Infancy Through Adolescence, 4th Edition:

Evaluation of third molars is usually completed during mid- to late adolescence. Parents commonly ask about treating these teeth. The reasons for extraction of third molars include impaction or failure to erupt; potential or existing pathosis such as cysts or ameloblastoma; decay; posteruption malposition; nonfunction as a result of an absent opposing tooth; difficulty with hygiene; and recurrent pericoronitis. If any of these are considerations, third molars should be removed during adolescence.... The evaluation of developing third molars in adolescent athletes is of particular importance. Not only can an athletic season suddenly be interrupted by the annoying and often painful eruption of third molars with associated acute pericoronitis, but mandibular fractures in the gonial angle region of developing third molars can also occur in adolescent athletes.[4]

Several dental textbooks encourage the removal of third molars. From Contemporary Oral and Maxillofacial Surgery, 5th Edition:

As a general rule, all impacted teeth should be removed unless removal is contraindicated. Extraction should be performed as soon as the dentist determines that the tooth is impacted. Removal of impacted teeth becomes more difficult with advancing age. The dentist should typically not recommend that impacted teeth be left in place until they cause difficulty. If the tooth is left in place until problems arise, the patient may experience an increased incidence of local tissue morbidity, loss of or damage to adjacent teeth and bone, and potential injury to adjacent vital structures. Additionally, if removal of impacted teeth is deferred until they cause problems later in life, surgery is more likely to be complicated and hazardous because the patient may have compromising systemic diseases and the surrounding bone becomes more dense. A fundamental precept of the philosophy of dentistry is that problems should be prevented. Preventive dentistry dictates that impacted teeth are to be removed before complications arise unless removal will cause more serious problems.[7]

The rationale of prophetically removing third molars prior to their complete root formation is that the likelihood of nerve damage or other complications is extremely low. This is not the case however with symptomatic removal of a third molar after root formation is complete and more intimate with the inferior alveolar nerve and as the mandible becomes more dense with age.[8]

However, studies have shown that dentists graduated from different countries—or even from different dental schools in the same country[9]—may have different clinical decisions regarding third molar removal for the same clinical condition. For example, dentists graduated from Israeli dental schools may recommend more often for the removal of asymptomatic impacted third molar than dentists graduated from Latin-American or Eastern European dental schools.[10]

# Got problem and have pain with our teeth & mouth is one of the worst pain in the world...I don't know how about others opinion..

Sunday, December 12, 2010

* Next Target *

Kawan2 saya kata:

"set next target...buang masa je.."

Harus dipertimbangkan walaupun sukar....
Mana nak cari target baru yek...
Susah la...
Tak tau nih...
Anyone can help me?

# Adehhh...

Friday, December 10, 2010

* Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya ...*

Hari ni adalah hari mood saya nak sharing2 info dengan kawan2 sebab  gusi saya bengkak dan gigi saya sakit makanya hari ni dalam sejarah jadi kurang bercakap tapi masih gatal nak cot cet cot cet....Jom baca apa yang saya nak share yang mana saya dapat waktu on9....:

Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummatISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.
Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.
Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.

Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kataQarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.
Nah… Apakah itu yang kita mahu?
Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”
Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.
Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”

ALLAH menjawab,
“ Yang menyekutukanKu, tempatnyamemang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi.Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWTada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkaraitu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.

Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?
Saya yakin tidak..
Anda tenang sekarang?
Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.
Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.
# Let us muhasabah ourself.....Say Syukran to the Almighty to give us what we have now...

* Kelebihan Surah Yassin *

Since today is Friday & the leader of the days in Islamic calendar, I would like to share something here...:)

Ayat 1 - 9 : Untuk keselamatan diri
Ayat 9 : Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir. Dr kata janganlah digunakan utk elak Kastam. Tu dah niat lain.

Ayat 12 : Merupakan Jantung Yaasiin - Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini di hafal oleh setiap mukmin dan mukminat.

Ayat 13 - 35 : Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.

Ayat 22 - 23 : Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.

Ayat 29 - Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut & juga utk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah or aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.

Ayat 30 : Untuk keinsafan - Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya).

Ayat 32 : Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik.
Caranya: Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t. Kita umat Muhammad & kita orang Islam

Ayat 33 - 35 : Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur

Ayat 36 : Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh.
Caranya: Baca dan berdoa. Hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.

Ayat 37 : Adalah untuk menetapkan aqidah diri sendiri. Hati yang kering akan hidup semula.

Ayat 38 : Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.

Ayat 39 : Mengisahkan ilmu falak.

Ayat 40 : Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.

Ayat 41 : Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal - Elok di baca sewaktu menaiki kenderaan.

Ayat 44 : Mengisahkan keseronokan hidup di dunia - Di baca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.

Ayat 45 - 48 : Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ayat 49 : Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
Tiupan 1 - Datang dengan tiba-tiba
Tiupan 11 - Hancur
Tiupan 111 - Semua orang di hidupkan semula dan hadir dipadang Mahsyar.

Ayat 50 : Setiap orang akan dihisap mengikut amalannya.

Ayat 58 : Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.

Ayat 76 : Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan & jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa.Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.

Ayat 78 - 79 : Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan .Untuk doa ayat 78. "dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?. Juga bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah berikan ayat ini.

Ayat 79 : Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk."

Ayat 82 : Untuk Hajat - Jika berhajat sesuatu bacalah 100x .
Dibaca pada air dan minum selama 40 hari boleh menjadi penawar.
Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari.
Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut pastu baca pada air 100x & berdoa apa sahaja hajat

Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah:
Buah Zaiton - Elok untuk kulit
Kurma - Berkhasiat (memberi tenaga)
Delima - Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab
Ad Tin - Memberi kekuatan - tenaga, fikiran lemah, tidak boleh beranak.

Seelok-eloknya dibaca :
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 - Yassin baca 7x
4. Ayat 38 - 12x
5. Ayat 58 - 7x
6. Ayat 82 - 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al- Fatihah.
9. Perlu yakin, isyallah dgn berkat Allah ianya termakbul.

# Lets practice it...=)

* Dentist? *

My wisdom tooth already start to make me feel ARGHHHHH....\
Actually company yang aku keje sekarang ada peruntukan untuk dental tapi aku je yang cuak nak jumpa dentist..
Last aku pergi jumpa dentist kalau tak silap tahun lepas tapi bukan aku yang wat rawatan yek kawan2...
Adikku si Eryn yang jumpa pasal gigi dia..
Aku rasa aku jumpa dentist atas dasar gigi ake sendiri ialah masa aku still study lagi..
Waktu tu aku sem3 ...
Bapak lama dah...
Akhir2 ni gigi aku start wat hal lak....
Adik beradik aku, aku ni kira spesis paling rajin jaga gigi tau tapi kompius lak bila tengok aku yang selalu ada masalah dengan gigi...
Mak kata sebab aku tak minum susu...=P
Ni dah dekat hujung tahun dan sedang berkira2 nak wat appoinment jumpa dentist..
\Tapi saya takuttttt...
Bwahahaha..dah tua bangka pun takut jumpa dentist..P

# Sesungguhnya wisdom tooth ku perlu dicabut dan satu lagi perlu wat minor surgery..Kompom...Adeh, bape la kena caj lak karang...Tapi takpe, company ada cover sikit kang..=P

Thursday, December 9, 2010

* Aku Surrender *

Yup, aku rasa aku nak surrender...
Makin aku baca, makin aku tengok makin aku rasa aku dah tertinggal...
Makin jauh...
Tahun baru konon pasang azam baru nak kejar tapi yang nak dikejar macam dah terlepas je...
Actually bukan macam tapi dah memang terlepas..
Pagi ni aku baca komen kat profil picture orang tu, nasib baik air mata aku tak meleleh depan PC nih...
Kalau tak mau haru biru opis aku naik heran tengok aku si budak sempoi lagi slumber melelehkan air mata...
NAmpak slumber tapi dalam hati aku pun ada taman la...
Memang la aku bukan spesis nak control2 ayu, poyo2 nak sopan santun pijak semut pun tak mati, tapi aku still ada perasaan la dol...
Apa yang terjadi akhir2 ni buat aku jadi pendiam...
Aku banyak no komen...
Aku tak nak cakap pape, just tengok je dari jauh...
Siapa aku untuk berkata2...
Useless if I'm saying anythings...
Orang2 yang rapat denganaku semua marah, semua bising...
Ke mana hilangnya aku yang bersemangat macam dulu..
Sorryla geng, aku macam tak de perasaan dah..
No feeling at all...
Hilang, maybe sebab dah letih rasa tersilap sebab rasa macam tu kat spesis tu...
Orang tu dan 7 YRS guy sama jek...
Sebab diarang dari pahaman, aliran yang sama ke?
Itu aku tak tahu nak kata apa...
TApi memang sepesen jek....
Tukang pengaman kat tengah2 pun masih orang yang sama, MY BFF...
Apapun spesis diarang ni memang dilahirkan kat dunia untuk lukakan spesis aku kot...
Adeh beb, aku jadi kritikal dah ni...
TAkpe2, aku ada masa lebih kurang 2tahun lagi dr tarikh my Bonda terchenta bagi....
Aku malas nak fikir2...
Buat aku tak ada mood makin teruk je...
Selalu aku terfikir, aku tertanya2

 "Ya Allah, kenapa terjadi lagi? Aku tak kuat, tapi sentiasa diduga....Apa yang akan terjadi?  Ya Allah, apa yang ingin Kau tunjukkan padaku?..."

Rasa berdosa bila tertanya2 macam ni...
Biarlah...
Let it follow the flow...

# Pagi2 bikin aku sentap, len kali aku rentap usus tu kang ha, baru tau...=(

Tuesday, December 7, 2010

* Writing Therapy *


When we feel tension, feel angry to someone, or feel want to slap other people face, just release it with writing therapy.... It was very effective to me with no need to scold  those people directly who are so annoying...
It has been proved by the existence study which was conducted by the profesional before this.
Let me share some info about writing therapy :

Writing Therapy is a new way of healing, having been researched since 1970. It is currently the hottest form of healing on the market because it is so new and it works! With WT you are invited to grow, balance and recreate yourself, ailments and life.



The core of writing for therapeutic purpose lies within you. You choose the genre, how you wish to express yourself and your timeframe (twenty minutes a day is a proven remedy). This is a self-administered, re-creative method to increase wisdom and therapeutic needs using traditional and exploratory writing methods. Your writing is self-started, adaptable, handy and requires no talent. All writing levels are welcome.


Writing genres with which you may choose to heal include: poetry, storytelling, journalling, memoir, humor and narrative. I have written all of these different kinds to heal, grow and change and have also added drama and screenplay writing.


Healing and Research
Writing Therapy helps to relieve: abuse, cancer, asthma, depression, arthritis, disorders, trauma and depression. You will feel more in control of yourself and your life after a twenty minute (or longer according to your need) writing session. Writing therapy has a proven positive track record with: heart rate, immune system function, blood pressure, stress relief, infection and disease lowering. Many therapists also offer writing therapy to those in shelters, abuse homes and prisons.
 Writing Therapy is a new healing form, developed and researched by James W. Pennebaker, PhD and his teams at Southern Methodist University and the University of Texas at Austin since 1975. During that time he tested thousands of individuals and found the key to healing a wide variety of illnesses by using words to affect health. He explored the nature of self-disclosure, confession, inhibition, trauma and other disease-related conditions. Pennebaker writes in the Preface to his landbreaking book, Opening Up, The Healing Power of Expressing Emotions (1990, Guilford Press):

"...writing or talking about your experiences may improve both your physical and mental health. I am not selling a miracle cure. Rather, recent studies from around the world are uncovering some exciting findings that may help you in your coping."

Since the 1980's authors, teachers and scientists have determined that writing helps to heal many conditions. More research studies have been and are being completed.
As you can see, Writing Therapy is not a critique group composite. All comments are honest and kind and no abuse or pornography, written or suggested is allowed.

So  friends,its only some info I found in the internet...Lets seek for more & lets write something, no need to do something stupid when you are feel uncomfortable...

#Writing in this blog is one of my way to relief all those annoying, stupid, messy things....

Sunday, December 5, 2010

* Koko Krunch *



Koko Krunch.....
Tadi keluar kejap ke Pekan semata-mata cari benda alah tu dan beli kain buat baju sekolah Si Kecik Eryn...
Aku memang xmakan sangat benda nih tapi adik bongsu aku memang..
Sarapan asasi dia tiap2 hari,...
So dijadikan cerita baru2 ni dia dok layan koko crunch duo lak...
Ada 2 minggu lepas  mak cite si Kecik ni mesej adik Ngah aku...
Kirim Koko Krunch Duo...
Bila balik, Si Angah ni pun hulurkan plastik berisi Koko Krunch...
Si Kecik tengok dalam plastik lalu berkata :

Si Kecik : Angah, kenapa ada dua?
Angah: Kata tadi nak Koko Krunch dua...Angah beli dua la...
Si Kecik: Kita kata, beli Koko Krunch DUO...Yang ada dua warna tu....Bukan beli Koko Krunch dua kotak...
Angah: Lain kali cakap biar terang....
Si Kecik: Kita tak cakap, kita mesej, mama pun simpan lagi tau mesej tu...

Adeh, adik2 aku nih...
Ada2 je..Si Kecik pun satu hal, nasib baik mood abang dia baik nak melayan dia punya order...
Lagi mau kecoh, tapi mak kata abis gak dia makan...

# Kat kampung aku memang seronok tengok gelagat adik2 aku lagi2 bila kalau si Angah tak outstation tapi semua tu xleh cuci pale aku dari ingat pasal keje dannnnn pasal org tu..Aishhh, Si Gedik tu jugak...

Saturday, December 4, 2010

* Harga Petrol Naik Lagi....*


Semalam harga Ron95 naik lagi....
Aku dapat info lebih kurang pukul 4++pm...Lebih kurang 1jam lebih lepaspengumuman rasmi kenaikkan seluruh negara tepat pukul 3pm..
Mana aku tau?
Sama macam masa kenaikkan Ron 97 beberapa hari lepas...
Dari sumber yang dipercayai...
Masa Ron 97 naik harga, lagi best, semua orang tak percaya sebab tak ada desas desus langsung...
Semua orang naik marah, termasuk aku tapi nak buat macam mana...
Bak kata "mereka" :

"Rakyat Didahulukan"

Yerrrrr, kalau susah rakyat dulu susah dan bankrupt....
Aku yang waktu tu tengah dok sedang cuci & potong rambut terus hilang feel...
Forward info pada membe2 & opismate, semua tanya balik ingat aku main2...
Sebab masa Ron97 naik aku tak bagitau pun dan aku tak kisah sebab kebanyakkan kami guna Ron95...
Bila aku kata betul, makanya penuh inbox aku..=P
Bila tengok FB malam tadi, ternyata itu bukan gurauan...
Bukan aku sorang yang rasa bahang kenaikan petrol...
Dulu janji petrol hanya akan naik selepas setiap 6 bulan dan setiap kenaikkan hanyalah pada nilai RM0.05 tapi ini tidak, belum ada 6 bulan dah naik dan nilai kenaikkan berganda2...
Entah apa-apa je....
Janji tinggal janji...
Lepas ni macam mana nak percaya...
Tahun depan subsidi Diesel pun akan dimansuhkan, makin mahallah barang harian sebab barang-barang harian kita semua diangkut oleh kenderaan yang menggunakan Diesel...
Lepas tu harga tekstil pun naik...
Yang tu aku tak risau sangatla sebab aku bukan kaki shopping baju..=P

Mungkinkah ini disebabkan pilhanraya yang semakin dekat?
Macam ni ke cara untuk tarik undi rakyat?
Ooooo, kalau macam tu "cerdik"sungguh taktik "mereka"....
Inilah salah satu sebab aku dah sengsja miss 2 kali mengundi...
Undi dan tak undi tetap sama hasilnya...
Lagi-lagi aku dari sektor swasta...
Sama macam waktu belanjawan, kalau dari 10 perkara yang dibentangkan, mungkin 1 atau 2 saja yang menguntungkan kami dari sektor swasta..
Yang lain? Jangan tanya sape untung....
"Mereka"2 punya puaklah....
Padahal banyak yang keje asyik mengula jek..=P
BUkan semualah tapi kebanyakkannya...

Pasal minyak tak ada pilihan sebab takkanlah nak isi tangki masing dengan air xpun dengan angin jek (kecuali NGV)...
Nak naik public transport?
Sorry to say lah, public transport di Malaysia ni masih suck lagi....
Tak efficient lagi untuk dipercayai....
Nak guna kereta mesra alam, mimpila....
Kete sekarang ni yang kete cikai pun bayar ikut bajet...
Tunggu jadi billionaire baru boleh dapat satu...
Semalam Perodua pun baru lancarkan satu prototaip depa...
Tapi maaflah yek, yang itu katanya target antarabangsa..
Macam biasalah kat luar nak glamour kat tempat sendiri keadaan macam hampeh..=P

#Oh, nasib baik aku dah isi minyak full tank a night before Ron 95 naik...hehehe....Balik kampung di hari kenaikkan harga tapi minyak dalam tank di beli dengan harga lama...=)

Thursday, December 2, 2010

* Adeh...Kenapalah Asyik Jumpa *

Apalah yang aku jumpa?
Jumpa makhluk gedik la...
Kawan-kawan, aku pun gila-gila banyak mulut juga tapi rasanya aku tak lah sampai tahap gedik...
Tapi kalau ada yang rasa aku gedik, sila tegur sebab aku tak nak kena sumpah dengan orang...
Berbalik pasal budak gedik, aku memang alergi dengan spesis-spesis ni..
Tak kira bangsa,agama,sedara ke ,kenal or tak kenal..
Yang pasti aku alergi...
Sangat annoying....
Pengalaman lepas dengan orang-orang gedik buat aku lagi alergi dengan spesis ni..
Sejak dua menjak ni ada muncul sorang gedik yang sangat gedik..
Adeh, rimas aku tengok...
Tolonglaaaaaa.....Jangan Gedik....
Annoyingggggg...

#Aku alergi sangat-sangat la...

* Private Investigator *

Rasa macam nak tukar kerjaya lak...
Membe2 pun sokong..
Lumayannnnn...
Hehehe..Jangan sesekali bagi satu info kat aku yek...
Dalam masa yang singkat aku leh korek sampai ke akar umbi...
Bwahahaha..(gelak ajaran Puan Puteri)
Silap besar la kalau nak sembunyi dari aku...
Ngeh3...
Kalah Sherlock Holmes bila aku wat keje...
Banyak kali buat dah dari zaman2 sekolah lagi tapi dulu xcanggih macam sekarang...
Aku kan senang sangat ingat benda mengarut jadi bila mengarut fikir mengarut bila disimpulkan dapatlah idea..
Tapi idea tak mengarut okkk...
Dapat info2 lain dan data2 lain secara tepat lagi padat..
Terbongkar segala2nya...
Diakui oleh Zila...

Dua ari ni ada sorang budak dah kena jejak habis2an dengan aku...
Nasib ko la budak...
Dari FB, blog, sekolah,result exam, tempat keje, status "sebenar",bf dia dan juga bagai2 lagi...
Betul2 nasib ko la yek budak..
Jangan jadi annoying sangat...
Sia2 jek...
Tapi memang aku buat semua ni bukan beriya..
Sambil duduk tunggu makanan aku online,tengah aku tengok2 sikit aku nampak, sambil buat keje kepala aku leh fikir dan buat kesimpulan...
Multitask..hahaha..
So sesape yang gatal nak mencari pasal atau sebab, silalah...

Xpun sape yang teringin nak guna khidmat P.I, contactla saya...
Caj murah2 jek...
Baru la katakan..
Hahaha..
Ok2, aku gurau...
Jangan contact aku untuk jadi P.I...
Ini sekadar hobi bila ada orang yang annoyed sangat k...
Seronok sebenarnya bila menjejak orang nih even kita tak penah bersua muka...
Even tak pernah berkenalan pun...
Dulu Cik Anim kata aku stalked orang tapi bukan ye...
Itu secara tak sengaja..
Kali ni saya memang nak investigate,...
Dan ternyata berhasil...
Tapi jangan amalkan selalu..
Amalkan waktu masa2 tertentu atau pun masa bosan..hehe..LOL


* Macam aku kan? Mole sama tempat *
#Aku xkan buat apa2 kat budak tu...Aku nak tengok rentak dia je...Budak2..Payah nak kata apa...Aku poun dulu penah "sengal" gak just xla "G" macam tu...Tapi rasa parah gak la aku tahan bahana wat pantauan nih...adeh..=P