Tuesday, November 9, 2010

* Let Me Tell U'll About All My HP *

Meh aku cite sejarah penggunaan HP dalam hidup aku sejak aku berumur 18thn..
Aku start guna HP masa aku dapat offer belajar wat Dip dulu...
Sejarah HP aku sangat simple sebab aku spesis yang pakai HP sampai jahanam...
Xkan ganti2...
Aku akan tunjuk satu persatu  HP yang aku penah guna or jahanamkan :


* Nokia 3310 *
HP ni bukan aku punya..Ini adalh HP pinjaman semata2 dari adik Ngah aku (yerrrr,...adik aku sekolah dah pakai HP)..
Guna dalam 2 bulan jek dia siap bg dengan simcard Maxis yang sampai sekarang aku masih pakai nombor yang sama...
Pakai housing ori kk..
Dan yang paling best jatuh berdentum bape kali pun sihat walafiat jek...
Penah jatuh dalam longkang kering tepi Alif Corner dekat depan Mydin Kuantan tu pun steady jek..
Kutip balik sume, pasang, sihattttt...

* Nokia 8210 aka Nokia kucing aka Senior Nokia Butterfly*
Ni HP aku yang sebenar2nya...
Beli 2ndhand jek..beli kat Batu Pahat..
Kat Summit Parade xsilap..mahal gak even 2nd hand > RM 400 rasanya..guna duit PTPTPU..hahaha..
Ok la...aku xhabiskan duit mak bapak...
Tapi honestly berbaloi2 aku pakai HP ni..
Bape kali jatruh kena campak dek Cik Anim (My close senior aka roomateku) terlepas bawah katil aku pun aku tak tau bape kali dah..
Dekat 5tahun pakai sampai padam xleh ON..
Juz imagine dari aku sem satu sampai aku keje dekat setahun lebih..
Memang banyak jasa dia even messsage leh simpan 10messages jek (sebab simcard xupgrade)
Lagu paling best dalam HP aku nih lagu Shiela On 7...Time tu kan kump dari Indon tu tgh TOP..
Lagu Seberapa Pantas selalu aku pasang bila aku dah kalut drive g tempat praktikal aku yang jauhnya dekat 1jam lebih...
Macam nak terbang bawa kete pinjaman famili aku...
HP nila satu2nya HP yang byk kali tuka2 housing..
Tapi housing dia even tuka2 tak lari dari tema > PUTIHHHH...
Tapi at last dia padam dengan housing ori dia gak...

* Nokia 1110*
HP ni xlama dalam tangan aku, lepas kekojolan Nokia 8210 aku beli HP ni sebab murah..
RM110 harga dia...aku ingat lagi...
Pun beli kat BAtu Pahat...
HP ni dalam sebula lebih je ada dalam tangan aku sebab hilang di toilet One Utama...
Kisahnya bila aku nak menjalankan tugas dalam bilik kecik, HP ni dlm poket nak jatuh so aku letak kat board belakang tmpat letak barang..
Aku kua toilet tak sampai bape minit terus hilang...
Sedih woooo..Banyak no yang aku xdapat contact blk untill sekarang...
Terus g Maxis center kat KLCC pastu dapatkan simcard baru n wat aduan...
Dari situ jugaklah Simcard aku di upgrade..
Hahaha..no more 10 messages only...
Terus g  Low Yatt cari pengganti..


* Sony Ericson K550i*
HP nila pengganti Cik Nokia 1110 aku..
Kira HP canggih berkamera pertama aku tau...
Warna putih jugak...
HP ni byk captured pix tuk aku....
Hp ni sangat best sebab even aku zoom macam mana pun even dah transfer file pun tetap gamba dia cantekkkk...
Ini adalah HP fav aku untill keypad no 5 dia meragam dalam pertengahan bulan dua ari tu..
Aku pakai fon nih dalam 2thn lebih....
Berbaloi2 even kamera dah ada garis...
Tapi gamba clear....
Tapi disebabkan keypad sengal maka telah ditrade in kan dengan HP baru..
Harga trade in dia just RM160 jek..
Sadisss betull....

* Sony Ericson W705 *

HP menggantikan Cik Sony Ericson K550i aku..
Sebelum beli HP ni pada 23.01.2010 yang lepas aku dah puas google cari HP yang function best tapi harga murah...
Kamera pixel ok la tapi takleh lawan K550i ku sayang...
MP3 aku jareang guna...
Wifi macam haram....
Sebab software problem so aku kena mobile connection yang makan duit...
HP ni memang sweettttttt...
I like the colour...
Design cantek...Slide...
Siap ada bunga lagikkk..
'Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
Belum sampai setahun aku guna dah nak kena sumpah jadi batu dengan aku....
Main key pad semua xleh guna excpet dial & answer..
Abis kalau dah namelist pun xleh check macam mana nak dial..
Nombor yang aku ingat pun bape ketui jek...
So HP ni jadi HP perhiasan jek...
Nak repair kena caj ~dekat RM 200...
Fine, aku tgh pokai...
Banyak benda aku guna wit bulan ni....
Sabarlah Cin Pinkish...
Aku akan repair ko tapi tnggula hujung bulan....
Jangan ditnya pada aku pasal warranty...
Dahla banyak gamba2 aku xtransfer lagi dalam tu..huhuhu..
So disebabkan aku desperate xde tipon mati kutu, messages masuk menderu2 tapi xleh baca sooooo....

*Nokia 1280*
HP Cik Nokia 1280 blue colour ni aku beli....
Murah jek RM90 ori set...
Bukan AP....
Tapi bila cek balik on9, dia ada adik beradik colour pink...
Kenapa tadi xde kat kedai tu...huhuhu....
TQVM kepada En.Org Kg. sebab g teman tawaf g Sony Ericon Centre d Sunway Pyramid dan pastu tunjuk aku ke PAS ( Plaza Alam Sentral > new term for me..hahaha)
HP ni sangatla berbeda okkk..
Mula2 pegang sangat kekok sebab dah lama xmen dgn function Nokia..
Pastu screen dia alalalalala...
Comei jek dgn warna tv hitam putih...
Absolutely no kamera yerr kawan2....
Dan cannot on9 anymore..
Ngeeeeeeee......
Dan inilah HP pertama aku beli disamping HP lain yang masih wujud,....
Kira mcam aku menduakan HP aku la....
Xpenah wat tau...
Dan banyak no fon kawan2 melekat kat memori kad yg terlekat kat Cik Pinkish..
Alahaiii...
#Apapun tension aku release sikit sebab ada HP yang boleh "GUNA" bukan "PERHIASAN"....Lom bayar masuk simcard terus call Bonda Terchenta bagitau anak dia dah leh messaging dan calling2....Tapi conclusion aku nak wat kat sini ialah HP dulu tahan lasak, wat baling anjing pun boleh kojol...-P

6 comments:

WTP 4179 said...

alolo..comeinyer hset biru dia yg latest nie..nanti kalo dah ade duit lebih kita bli blackberry eh along min:P...peace...

Min Min said...

En WTP 4179, amboi2....awal on9...En.Rahim xde ke?hahaha...Nak beli black bery ke?huhuhu...tgguuuuu...(eik semlm tu rupanya ada kembar color pink gak tau)

missrivebell mumun said...

hhaha biasalaH tu brg elektronik cepat benau rosaknyer.. huhu

Min Min said...

Mumun, brg yg bernama HP ni, kalau dolu2 ok jek...skrg punya makin canggih makin cpt jahanam..

dayah aziz said...

sume org pon memiliki hp yg terkahir tu...knpa ek..??;)

Min Min said...

Cik Dayah,
The last HP is for back up only..
Almaklumla, the cheapest one...
Hahaha..BTW, tq singgah sini