Thursday, November 11, 2010

* All About Perspective & Mentality *

# Ini entry agak serius sebab aku telah berfikir sesuatu tentang perkara disekeliling aku..Rasa2 penulisan or pendapat aku macam tak betul or ada yang mungkin sama dalam fikiran korang, sila tinggalkan komen..Aku nak tau pendapat korang...


Setiap orang pandangan dan pendapat berbeda2...
Mungkin background pendidikan sama tapi tak semestinya pendapat atau output yang diberikan serupa....
Ada saja back ground berbeda tapi boleh je jalan seiring hanya kerana diri sendiri atau kesungguhan atau rasa ingin maju dalam diri jadi pembakar semangat...
Aku nak attach satu ayat kat bawah ni, korang tolonglah bagitahu pendapat korang lepas korang huraikan maksud disebalik ayat tu...
Aku juga akan huraikan mengikut pendapat aku sendiri...
Lets see the words:

" Kalau kita ni tau semua ataupun kita leh buat multitasking, jangan tunjuk pada orang...Lebih baik kita buat2 bodoh, jadi tak payah menyusahkan diri nak buat kerja...Sebenarnya orang yang buat2 bodoh tu lebih pandai daripada orang yang pandai yang buat kerja diarang dan boleh buat kerja lain..."

Oh! aku sesungguhnya nak pitam dengan ayat diatas tu...
Its showed our people mentality is very low...
Rela jadi kuli batak daripada memajukan diri sendiri....
Lagi best bila buat kerja asyik mengular, semua benda pakai tembak jek..
Main reason is dah lama kerja, I know the range,I know the statistic, I know the trend...
But once something going wrong, masa ni pemerhati nak tergelak besar....
Kelam kabut pucat lesi...
Follow the correct way la bai!
There's nothing shortcut is better than the honest way even in our life...
Lagi best memperlekehkan orang yang mahu memajukan diri dan membodohkan orang lain...
That is the worst thing...

The work culture pun kadang2 berbeda...
Mungkin sebahagian dari kita bekerja dengan bangsa asing tapi bila waktu kerja serius dan honest, ada juga yang kerja dengan bangsa sendiri tapi kerja main cincai boncai...
Ini pendapat je, tapi aku percaya bukan semua orang macam tula...
Tapi bila aku jumpa orang macam nih, adehhhh...
Sangat tak membina...
Mungkin company yang employ diarang buat style kenaikkan gaji tahunan base on union fight result dengan HR depa kot...
Tak macam sesetengah company yang kenaikkan gaji base on individual performance..
Tapi jangan terlalu selesa sebab andai follow union, bila union kalah, menganga jela jadinya...
Kenaikan memang tak ada, selalunya kalau dari umur 23thn sampai pencen duduk je kat tempat yang sama....
Sungguh sakit jiwa kalau aku....
Tak mencabar langsung...
Tapi, ada yang berkata2:

"Alah! buat apa keje jadi orang atas, menyusahkan diri jek.....Nak kena fikir nak buat itu ini, nak kena buat improvement...Kalau jadi macam ni jek, kita buat salah biarlah orang atas tanggung...."

Alahai, satu lagi ayat yang buat aku mau pingsan.....Speechless....

Kalau bab pergi training, malas gila nak pergi macam kena kerahan tenaga mengangkat batu tengah padang pasir....
Lagi2 kalau dengar internal training...macam hape lak...
Kursus wajib bawah kementerian pun mampus hidup balik kena paksa, kena bising baru nak pergi...
Alahai, ada jugak orang macam nih...
Bagi ilmu free pun tak mau....Bukan kena bayar pun....
Kalau pergi training kat luar, dekat hotel, suka sajok...
Tapi balik bawa apa tak tahula...
Yang pasti ayat yang keluar :

" Mengantuk masa training,satu ape tak masuk lah... tapi makanan dia sedappppp...."

Apa pendapat korang?



# Aku tiba2 terfikir benda ni lalu aku luahkan dihujung jari...Tak salah kalau dah selesa sangat kat tempat sekarang tapi please don't make other people feel drop....Korang fikir macam mana? Pendapat please!!!!

2 comments:

ila haron said...

wahhh...entry panas...kalau ila yg post kat blog, kommmfemmmm...kena tembak dalam meeting...hahahahah...
prefer keja ngn bangsa asing yg sgt PRO time kerja... n yg besh sekali xDENGKI..

Min Min said...

Ila,
akak setakat memerhati, tapi bukan semua sama...yang tu akak ada tulis gak....
Akak tak maksudkan bangsa apa yek...
Lumrah alam ni macam2, bagai2..Tapi bila jumpa yang mentaliti macam tu yang buat kita punya semangat drop....bahaya...