Thursday, October 14, 2010

* Sentiasa Menyusahkan ...=( *

WARNING!!!! : Entry ini agak sensitif menyentuh hubungan dua negara ...Sila jangan baca jika anda rasa tak perlu...

Ini kisah dah lama ...
Disangkakan takkan mempengaruhi industri tapi akhirnya aku sendiri kena terlibat sama dalam isu terbabit...
Ura2 dah lama dengar tapi terbantut dan akhirnya hari ni sebelum 4bulan lagi enforcement barulah pihak kami diberitahu...
Dari kes Sweeping Malaysian sekarang ni dah macam Sweeping Produk Malaysia..
Kalau tak ada niat nak sweep produk, saja nak promo diri sendiri...

Hari tu pihak sales & marketing ada inform this country punya Regulation Body ( Kalau kat Malaysia macam MOH) ada new regulation tapi info satu apa haram tak tahu lagi...
Tup2 dengan tinggal timeline 4bulan semua nak kena buat dan clash pulak dengan Malaysia punya enforcement time...
Mahu tak pening...
Dengan nak buat launch produk baru, nak hantar lagi produk baru dan sedia ada kat Pizza Hut tempat diarang lagi..
Dengan nak settle application untuk benda baru lagi...Haishhhh...
Pasaran kat sana memang sangat luas tapi menyakitkan hati...
Semua logo halal dari mana2 negara tidak boleh digunakan atau dalam erti kata lain tak diiktiraf bagi produk yang nak masuk negara "Tu"...
Kalau dah macam tu buat apa depa recognize Islamic Body negara lain?
Kan lebih baik cakap je " nak bawa produk masuk negara kitarang, sila panggil Islamic Body kitarang certified company tu terus..."
Dan untuk mendapatkan certification dari pihak diarang sangat2 leceh membabitkan seluruh company...
Set up document khas untuk depa lagi...Memang memeningkan...
Dah la bahasa lain selain bahasa ibunda diarang tak mahu ada pada packaging or labelling..
Entah apa2 ok...
Takkan tak reti nak baca simple english ke....
Lepas tu entah apa2 entah...
Tak suka la...

This morning ada discussion dengan Plant Manager , Country Manager & collegue dari HK & China..
Hasilnya aku yang sakit kepala....
Its become a big  issue....
Selain aku dari team QA yang pening, aku percaya bos aku pun pening sebab whole label & packaging have to change...
Aku sakit kepala!!!!
Hujung tahun baru plan nak cuti panjang....
Nak rehat...
Aduhai....
Stressssss....
Tua sebelum usia la nampaknya macam ni...

# They are very fussy in regulation but their people thinking are worst than a country without rules & regulation...Sorry to say but honestly not all like that la....

2 comments:

nifalnin... said...

sabar dik... biar lanjut usia, jgn tua sblm usia...

take care...

Min Min said...

huhuhu...tgh bersabar lani kak..layankan je keje tu...