Friday, October 29, 2010

* The New MIn Min!!! *

Yup!!!!
I want to forget all the things!!!
I want to be a new person!!!
Yesterday when I was MCs, a lot of things I've been done...
Its all just for myself..=)
Tomorrow and Sunday I'll cont. again...
Thanks Allah to give me the strength....
Thanks Mak to give me the fully support & advice...
And last but not least thanks my close friends..

* My 1st time outing wearing a dress (even a short dress)..So feminine la...Will never wear it again..Prefer jeans & T-shirt..=P*

# I try to be better...Please pray for me...=)

Thursday, October 28, 2010

* What Is Conjunctivitis? *

Yerrrr kawan2, since I MC ari ni dan esok disebabkan pagi tadi bangun mata kiri sangat sakit,gatal dan merah lalu saya pergi ke klinik...
Puan Doktor telah mengatakan saya kena Conjunctivitis, mari saya share something about Conjunctivitis...
Before this sapa yang amik Biologi masa sekolah or sape yang advance amik Medic mesti tau dah...
Tapi just for info sharing, lets read below  :
* Lebih kurang macam nilah biji mata aku pagi tadi tapi xlah secoklat itu biji mataku..=P *
What is conjunctivitis?

Conjunctivitis is an inflammation of the conjunctiva, the mucous membrane that lines the eyelids and covers the white of the eyeball. Symptoms of conjunctivitis include redness, discharge, burning, and sometimes itching and light sensitivity. It can occur in one eye or both.

What causes conjunctivitis?
The most common cause of conjunctivitis is a viral infection. Other causes include seasonal allergies, bacterial infection, and reactions to eye medications.

How is conjunctivitis transmitted?
Viral conjunctivitis can be transmitted FROM one person to another by casual contact, sharing towels or pillow cases, facial contact, or sharing of cosmetics. It can occur before, during, or after a cold or upper respiratory infection because the same virus which causes the cold can cause a conjunctivitis. Viral conjunctivitis is very contagious in the first 10-12 days and may last up to 2-3 weeks.

Allergic conjunctivitis usually occurs in the spring and summer and is not contagious. It causes itching in addition to redness and tearing. It is caused by allergies to pollens FROM plants.

Bacterial conjunctivitis, like viral conjunctivitis, is contagious. Most people who develop bacterial conjunctivitis, also have other eye conditions such as dry eyes or inflammation of the eyelids (blepharitis). There is a sexually transmitted type of conjunctivitis, called chlamydial conjunctivitis, which often produces symptoms of long duration (>4 weeks).

What precautions should I take when I have conjunctivitis?
The most important precaution is to be extremely strict with handwashing. Always wash hands with soap and water before and after touching the eyes. Avoid any facial contact with others while you are HAVING symptoms. Don't let others use your personal articles such as towels, pillows, or cosmetics. If you are a contact lens wearer, you should not wear contact lenses while you have any symptoms. People who provide healthcare, food services, or education should not work until their eyes feel and look normal because of the risk of spreading the infection to others.

What is the basic therapy and treatment?
Treatment varies depending on the specific cause of conjunctivitis. For viral conjunctivitis using a cool wet cloth 3-4 times a day and applying artificial tears will relieve the symptoms. If there is a suspcicion of bacterial conjunctivitis antibiotic drops or ointment are usually given. Allergic conjunctivitis may be relieved by over the counter medications such as Naphcon A or by prescription medications such as Livostin or Patanol.

If you have pain, decreased vision, or a strong light sensitivity associated with your symptoms of a red eye, you are likely to have a condition more serious than conjunctivitis. In this circumstance you should see an ophthalmologist (EyeMD), a medical doctor who specializes in medicine and surgery of the eyes immediately.

* Just wanna share some info that I got from here : * Info Conjucntivitis* sambil blogwalking memakai sunglass dpn PC....Sengal!!!

Wednesday, October 27, 2010

* Jatuh Hati Lak..~*

# Jangan fikir bukan2...aku jatuh hati dengan lagu Maheir Zain ni jek...Sebelum ni setakat dengar jek kat radio dan suka la nyanyi part chorus, xpenah tergerak nak tgk bait2 senikata tu...Nahhhhh, ari ni buka blog Cik Biey lalu aku teliti bait2 senikatanya...Entah pape, org lain dah lama perasan aku baru nak cite..=P

For The Rest Of My Life

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart

# Sapelah yang boleh "nyanyikan" aku lagu nih..haishhh...~*

* Sila Muntah Kerana Audit *

Aku tak tahu la berapa kali nak attend jadi auditee dan jadi auditor dalam bulan2 terakhir 2010 nih...
Hari tu nak balik raya kena standby untuk ISO Surveillance audit lepas tu ada internal audit Towards ISO 2200..
Semalam Jabatan Kesihatan Negeri pulak call sibuk nak datang buat Surveillance Audit HACCP..
Expired tahun depan tapi memang Mamat sorang tu suka cari pasal,aku dah tak deal dengan dia dah tahun ni so ingat dah lega, rupa2nya gatal jugak nak datang company aku...
HUhuhu...
Tahun yang sudah tak ada pula depa datang menybuk...
Aku fikirkan aku sorang anti Mamat tu tapi rupa2nya bos aku lagi lama anti dengan dia..
Hahaha...
Ini bermaksud bukan aku sorang syok sendiri menyampah okkkk...
Audit depa on 16th November...

Erkkkk..baru nak amik half day before Hari Raya Haji..
Housemate aku cuti seminggu tu...
Aku kena lepak rumah seminggu sesorang..=(
Yang Puan sorang lagi tu xreti2 nak balik kampung agaknya, sibuk nak buat audit before Raya..
After Raya Haji aku sambung cuti 2hari...
Huhuhu...

Next weekend cuti 3ari tapi aku kna standby keje ari Sabtu sebab Indian staff function aku cuti...
Nasib badan la...
Orang lain balik kampung aku jadi penunggu kat sini...
1,2 November ada pre audit lagi before 1stage  ISO2200 implementation audit on 24 November...
Petang 24hb lepas audit tu pula aku akan rushing gerak g airport sebab kena pergi Jakarta attend seminar MUI (Majlis Ulama Indonesia) dan akan balik keesokkan malamnya...
Sangat letih okkk..
Mula2 kata balik on Friday terus tapi aku stay sana tu sesorang buat apa...
Ni semua gara2 hal produk yang nak kena anta ke negara tu....
Can check at my previous entry...
Ohhhhh..saya mau pengsannnn...
Bos aku pun aku tengok dah ting tong susun semula planning audit...Huhuhu..
Kesian pragnant mama yang sweet tu...

On December kami masih kena lagi audit 2nd stage ngam2 lepas X-mas dan disebabkan itu aku kena cancel 1ari leave yang aku dah planned sebab exec sorang lagi dah booked tiket g holiday...=(
Mengalah la...
Aku cuti untuk relax je, tak ke mana2 pun selain balik kampung or jalan2 dengan famili....
Lepas audit tu semua orang dah lega tapi aku still nak muntah sebab kena prepare documnet untuk Indonesia Halal Certification...
Bos aku pun dah sound siap2 aku kena stanby gila2..
Aduhai...buat berdua dengan bos je benda ni..
Pengsan aku..
Mesti aku makin kurang tido..
Huhuhuhu....
Malaysia Halal Certificate pun nak kena update baru punya...
Andai tubuhku ini boleh dibelah2, lama dah aku belah bagi2 kerja...
Huhuhu...

#Year end ni kerja banyak, minta2 performance increament tahun depan pun banyak la gamaknya...Hehehe..Aminnnn...

Tuesday, October 26, 2010

* Simple Update *

Aku tak dan lagi nak update blog aku secara panjang lebar...
Roughly weekend semlm aku rasa enjoy during Team Building & Dinner Dance 2010 di Port Dickson..
Segala details aku nak buat lepas ni la...
Excited nak cite tapi aku tak sempatlah..

* Wajah Awek macho before buat performance dan before tukar ladies outfit *
# Aku masih dalam mood ting tong utk update~*

Thursday, October 21, 2010

* Fine! That's It*

Yup!!!
That is the most stupid feeling that will come out after the 1st feeling come out....
Haishhh...
Palis2!!!
Minta jauh la...
Nda suka rasa itu....
1st feeling itu sepatutnya sudah cukup la....
Huhuhu...
Kenapa la suka menekan , memicit keyboard dan mouse...
Akhirnya sudah aku yang "JELESSSSSS" sendiri...
HUhuhu...

#Sekian sudah entry pendek ku..=P

* Surat daripada seorang wanita kepada future HUSBAND….*

# Sila baca sampai habis...Jangan gelak kat aku dulu yekk..

Surat daripada seorang wanita kepada future HUSBAND….

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).
Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?)
Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)
Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling! Tambah dosa je tau kapel ni.
So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersang sudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!

Oh laling,
Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!

Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surah Juz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…

Oh laling,
Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorg suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.

Jangan pulak asik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku reispi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….

Oh laling,
Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!).

Tapi syaratnye laling kenalah tolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak. Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alas an pasang dua pulak!
Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling bahagia?

Oh Laling,
Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.

Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,
Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la laling sweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata? “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikan blindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,
kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beli LCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….

Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorg nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!
Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.

Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^

*tidak ada kene mengena dengan sesapa. Sekadar nukilan yang aku copy dari FB...

* Nak Tau Tak? *

Korang nak tau ke xnak aku still je nak menulis something kat blog aku ni...
Hehehe..
Aku sekarang rasa "lalalalalala~*"
Sangat sengallah kalau nak dikirakan...
Keje ada tapi aku blurrrr..
Minggu ni busy buat preparation untuk dinner & team building company anjuran Club..
Semalam training tarian terakhir , aku masih cincai boncai jek.
Tapi trainer tu cakap ok la sebab kitarang zero basic kkkk..
Esok pagi2 aku dah nak kena terpacak kat tempat keje lebih awal dari orang lain sebelum gerak g tempat team building di PD..
Aku kena arrange semua yang depart dari sini..
Aku punya chairman dengan Apek gerak dulu settle hal kat hotel..
Aku dengan yang 2orang lagi naik bus...
Huhuhu...

Tapi apapun aku rasa nak "Lalalala~*'' saje ari ni dari semalam, semalamnya dan semalamnya...
Jangan ditanya kenapa...
Hehehe...
Lebih baik aku happy dari aku muncung stress memanjang...
Kalau aku stress semua hasilan tulisan aku dah macam tulisan lepas geram paling senang ramai orang kena sumpah jek..=P
Apapun TQ ya friends yang tau...
Ngeh3....

#Aku menaip dengan keadaan jari hantu aku tangan kanan aku bengkak sebab terhentak bucu lab bench masa angkat fail berat...huhuhu..sakit berdenyut lagi wooo..biruuuu

Wednesday, October 20, 2010

* Saya Selesa Dengan*

Saya selesa dengan orang yang tak baran...
Saya selesa dengan orang yang lucu...
Saya selesa dengan orang yang tak pertikaikan saya yang suka makan2..
Saya selesa dengan orang yang tahu menghargai wanita...
Saya selesa dengan orang yang tahu batas agama...
Saya selesa dengan orang yang .........................................................................

#Tiba2 saya ingin luahkan...~*

Tuesday, October 19, 2010

* Meh I Nak Share Sikit *

# Buat teman2 yang single ke apa ke, yang kecewa, duka , lara dan what ever...



Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut.

Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telah pun dibukakan untuk kita.
 Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk didalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.

Memang benar kita tidak tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah ‘ia’ datang memberi seseorang .
Seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai andakembali!
Jangan harapkan cinta sebagai balasan.nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia tidak ,pastikanlah ia terus mekar di dalam hati anda.
Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang,satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.

Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ia palsu,
Jangan kejar kemewahan kerana ianya akan susut, carilah seseorang yang membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yang suram.
Carilah yang membuat hati anda tersenyum. akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila anda teramat rindu seseorang sehingga anda ingin mengapainya dari mimpi anda dan memeluknya dengan sebenar.

Mimpilah apa yang anda ingin mimpikan , pergilah kemana – mana yang ingin anda tujui dan jadilah apa yang anda inginkan kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua
perkara yang ingin anda lakukan.

Semoga anda memiliki kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan dirianda menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat, kesedihan yang cukup untuk memastikan anda seorang insan dan
harapan yang cukup untuk membuatkan anda bahagia .

Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang,jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia mungkin menyakitkanorang lain juga.
Kabahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki semuanya yang terbaik. mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja yang datang di dalam perjalanan hidup mereka.

Kebahagaiaan terletak kepada mereka yang menangis ,mereka yang terluka , mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka yang boleh menghargai kepentingan manusia yang
telah menyentuh hidup mereka.

Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan.
Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang telah dilupakan.
Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna sehingga anda melupakan
kegagalan dan kekecewaan masa silam.
Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang disekeliling anda tersenyum.
Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis.

# Got this from a blogger...Bila baca , buat aku berfikir...

* Rasa2 La Kan..~*

Sekarang ni aku rasa macam nak tidur..
Hehehe...
Tantok gila..
Semalam buat apa?
Semalam balik dah dekat 8pm kira awal sikit ar dari biasa...
Poyo konon blurrr tak tau nak buat apa tapi at last sampai ke malam juga aku duduk kat opis...
Ye arrr, aku balik awal pun bukannya aku ada laki kat umah, paling sengal pun bukannya aku dok ngan famili..

Balik umah mandi2,makan nasi kerabu yang tak kick budu kurang ,cili kurang  beli kat pasar malam sect 16...
Sudah makan, iron baju la konon tapi sambil on9 juga...
Lepas tu separuh jalan iron baju housemate aku yang rajin ajak makan cekodok kentang pulak...
Haishhhh...
Pantang betul aku la...
Pantang dipelawa dengan makanan...Hehehe...
Dah la aku wat keje iron tinggal sikit jadi terbantut jap...

Malam nak tidur baru je ON lampu tidur, Off lampu besar..
Tiba2 jadi gulap gulita bilikku...
Yerrrrr...dengan automatiknya mentol lampu tido ku kena sumpah jadi katak ini aku tipu...
Aku pantang betulla tidur gelap sebab macam tak leh nafas...
At last aku tido dalam cahaya keimanan..Hahaha...
Pasang lampu besar arr..

Ari ni masuk keje blurrrrrrrr gila..
Pagi2 dah masuk production, ada supplier datang..
Masuk2 opis lak dapat tahu opis nak kena reno..
Arghhh...Aku tak kisah kalau tak ganggu hidup aku tapi ni mengganggu keje aku...
Tempat duduk bergalih...
Bak kata orang Cina, Fung Shui tada bagus...
Silau, sempit dan mengganggu laluan....
Tak kisah la perabot baru ke hapa...
Itu semua tak menarik okkkk sebab space sempit...
Tadi tengok plan banyak yang aku isi kat ruang feedback form...
Peduli hapa...
Dah la semua kabinet nak dihapuskan sebab nak buat kempen less paper use gamaknya...
Aku sekarang dalam keadaan tak ada mood...
Sape2 nak cari pasal sila2kanlah kalau teringin nak kena "nasihat" dengan aku...
Asisstant aku pagi2 dah kena dah..
Selalu buat perangai masa mood aku baik kan, ari ni amik...
Sedap jek satu persatu aku bentangkan...
Sekian Terima Kasih...

# Mood akan berswing2 bila mengantuk dan terfikir lambat lagi nak balik kampung dan juga pabila teringat cuti kena cancel tiba2 permintaan dari Boss sebab hujung tahun sibuk...Akan di audit + review+buat audit dan seangkatan dengannya...

* Weekend - The Other Guys *

Ini kes gatal dah lama tak tgk movie...
Lama la sangat padahal baik kampung ritu baru jek tengok Magika...=P
Nak sangat tengok cite lawak tapi sesungguhnya cite ini adalah cite yang menggunakan bahasa yang sangat !~!!@#$%^&*()_+|  dari awal sampai akhir...
Sapa2 yang teringin sangat nak belajar ~!@$#$%^&*()_+|...
Sila2 lah menonton cite ni...
Ade xde pun si penyangak boleh lak speaking English British dengan slang (kalau tak salah la)...
Aku yang pergi dengan seorang membe ni naik segan wooo...
Huhuhu..
Tapi kalau aku rasalah kalau g sendiri kompom muka aku slumebr...
Hehehe...
Menunjukkan aku masih tau malu la ek?
Actually cite ni lawak dan boleh buat aku gelak gila2....
Anyway sedikit sinopsis untuk semua :

NYPD Detectives Christopher Danson and P.K. Highsmith (Dwayne Johnson and Samuel L. Jackson) are the baddest and most beloved cops in New York City. They don't get tattoos - other men get tattoos of them. Two desks over and one back, sit Detectives Allen Gamble (Will Ferrell) and Terry Holtz (Mark Wahlberg). You've seen them in the background of photos of Danson and Highsmith, out of focus and eyes closed. They're not heroes - they're 'The Other Guys.'
Ada sape2 nak gelak tanpa segan silu , sila2lah pergi tengok cite nih...
Okla....
# Lain movie aku nak tengok, lain movie yang aku dapat....Anyway TQ to membe yek sebab boleh lak layan cite ni dgn aku...Dan tahniah ye Puan Puteri, MOKCIK MENANG LAGI!!! Saya tak menang ler...=P

Monday, October 18, 2010

* My Weekend ~*

JOm aku update apa aku wat weekend nih..
Poyo je kan....
Tapi tak kisahlah...
My Life, My Story so the entry are all about me la kann..
Semalam awal pagi dah bangun even ari Jumaat malam Sabtu tu tidur lewat dalam jam 3am..
Semuanya diakibatkan lepas mendobi terasa gila bahang tak hingat dan rasa macam nak tidur dalam bilik air la..

Pagi2 dah bangun sebab masa alarm jam aku standard ari biasa macam nak pergi keje..
Terus tak boleh tidur sebab takut terlajak tidur ...
Aku dah janji dengan opismate nak pergi cari kostum dan terus menacari keperluan dinner weekend nanti...
Dalam pukul ~10am aku keluar rumah dan meet sorg opismate kat Petronas KESAS menuju ke umah sorang lagi d Subang...
Mula2 pergi Hartamas sewa kostum...
Aku suka kostum lain tapi dapat kostum lain sebab kostum yg aku suka tu ketat kat sua..=(
Cincai jelah pilih...
Aku pakai tudung so kenalah sesuaikan kostum okkkk...

Lepas pilih kostum bagai, kami gerak ke Time Square,....
Oh Yer, lupa lak...
Aku tak drive sebab ada driver kehormat yang memang expert drive di KL...
Apek ni suka rela ikut sebab dia mesti tak tahu nak wat apa kalau balik rumah...
Kami tiba di Time Square terus melanatak kebuluran..
Lepas tu jalan bagai nak rak cari baju dak diaorg tu tak dapt2...
Aduhai...
Penat aku..
Balik rumah dah lewat dan aku juga xlarat dah...
Terus tido...

Pagi Ahad bangun dengan cergas dan teringat nak attend wedding kawan lama di Putrajaya...
Nasib baiklah Puan Puteri remind saya sehari sebelum tu..
Huhuhu...
Wedding Donut aka Nurul Nadia & Bapak aka Safuan....
Lama dah depa couple since masa belaja dulu..

Aku gerak ke rumah Puan Puteri dengan santai sambil memandu dan mengcapture gambar yang telah dikutuk tak lama lepas aku upload kat FB...
Sampai di rumah Puan Puteri dia masih belum bersiap makanya adik dia yang lapo ni menyerang dapur dengan tanpa segan silu sebab hubby beliau beserta FIL tiada di rumah...
Kami menibakan diri kat Presint 16 dengan jayanya tanpa kad jemputan...



* Sophia chumel berbaju kurung dipangkuan Bonda terchenta...OTW to Presint 16 *
 

* Bonda khusyuk menelek pakej juadah kawin sambil makan hidangan daging sedap (kata beliau la) *
  Walaubagaimanapun,
Pengantin datang agak lewat (ataupun kami yang datang terlalu awal..=P )...
Sophia mula rasa macam tak best kot..
Jadi kami memulakan aktiviti Phia The Explorer...
Kami siap melawat ke Pusat Pembelajaran..
Sangat suka dan kagum sebab amcam library (actually its  mini library mini la sangat)..
Aku kan suka buku....=)



* Aku & Library yang serba lengkap..Suka!!*



* Wajah kagum anak kecil dikelilingi buku *



* Wajah Bonda yang happy jumpa port baru for weekend *
 
Setelah siap menjelajah, kami turun ke dewan semula untuk berjumpa pengantin..
Donut sangat2 anggun dalam persalinan merah menyala dia yang ala2 hindustan dia...
Bapak tak kurang segak dengan persalinan hitam merah..Wahhhhhhhh!!!!!!!!!!
Terpikat sudah aku dengan tema merah...
Hahaha...
Ini kata2ku sebagai seorang yang masih single tapi bila ditanya Puan Puteri yang dah bertittle ibu kepada 2 anak tu pun dia juga bersetuju dengan apa yang ku suka tau...
 Dan yang buat aku tersentuh bila lihat reaksi muka Donut nampak kitarang...
May be dia tak sangka kami datang terutamanya Kak Put sebab she just send a message untuk Kak Put panjangkan pada rakan2 lain....
Dan buat aku gelak ialah dia masih ingat nama aku..
Almaklumla, kitarang rapat (tak rapat sgt la) pun just masa sem satujek tapi kalau dah BAKAWALIANS ni lain sikitla...
Dah la nak salam laga pipi aku tercium tangan dia...

* Pengantin Baru*
Sengal okkkk..
Aku memang takleh kalau orang julurkan tangan, automatik dan spontan aku cium tangan depa...
 Dan Donut ni even dah bergelar PUAN...
Masih lagu tu jugaklah gaya dia ...
Dia siap tanya mana Cik Anim tapi Cik Anim kita tak dapt hadir atas dasar tertentu...
Kat wedding Donut n Bapak ni, aku nampaklah muka2 budak2 Seni Bina yang memang aku cam selain daripada geng kitarang sendiri...

Balik dari wedding kami pulang ke rumah Puan Puteri...
Aku terus tuka2 baju nak g tengok movie...
To Be continue at *My Weekend 2*....
Panjang story weekend aku sebab aku rajin menulis yek ari ni..=)

#Puan Puteri, TQ bagi sebat cekodok tepung anda yang YUMMY semasa adik mu ini kelaparan menanti orang itu bersiap sebelum ke kenduri...=)..

Friday, October 15, 2010

* Adik Oh Adik ~*

Ini kisah pasal adik bongsu ku si Eryn aka Dak Kecik...
Actually dah besar la jugak , 10 tahun tapi disebabkan dia bongsu dan jarak umur dia jauh dengan umur aku dan Angah makanya kami tengok dia kecik jek..=P
Tadi balik dari kelas menari mak call...
Dalam pukul 10pm +...
Ingatkan ada apa sebab masa aku on the way balik mak dah call tanya dah balik keje ke belum...
Rupa2nya pasal Si Kecik...

Selalunya sebelum dia tidur menjadi kebiasaan pergi ke tandas dulu tapi bila dia dah tertidur, makanya mak atau kitarang kena kejutkan..
Tapi selalunya kalau orang lain kejut haram dia nak bangun...
Mak jerit baru dia bangun dengan malasnya....
Tadi mak cerita yang mak suruh dia pergi bilik air sambil berpesan ;

"Adik!!! Jangan mandi tau!!!"

Apa kes mak cakap jangan mandi?
Meh aku buka cerita comel yang berlaku masa malam raya pertama ...
Malam tu mungkin dia penat sangat melayan anak2  dan cucu2 pakcik dan sepupu aku bermain di siang hari dan letih bertungkus lumus sebelum raya membantu kami, makanya dia lena elok sebelah aku tanpa pergi tandas...
Mak kejut suruh dia pergi tandas siap teman sampai depan bilik air lagi...
Tiba2 mak dengar bunyi air shower...
Alahaiiiii..
Mak jerit panggil Kecik...
Dia keluar2 kepala kat pintu bilik air amik towel...
Mak aku dah gelak habis2an...
Sambil cakap :

"Adik buat lagi dah!!!!"

Aku dan Si Angah yang duk mengadap tv terpinga2....
Almaklumlah, aku duduk kat sini dan balik sebulan sekali jek, Si Angah pulak selalu jek outstation...
Mak cakap rupa2nya tu bukan 1st time adik mamai bangun memalam terus mandi..
Hahahaha...
Dia ingat dah subuhhhhhh~...
Adik aku yang sorang tu memang dari baby sampai la ni memang banyak sangat benda yang pelik2 dia suka buat...=P
Tadi mak call cite pasal adik lagi..
Mak cite mak jerit jangan mandi kat depan bilik air...
Dia jawab:

" Yelah!!!! Kita xmandi lah!!!"

Tapi tetiba mak dengar air paip lak bunyi kuat...
Keluar2 dari bilik air mak tengok muka, tangan, kaki, telinga dengan kepala dia basah...
Mak tanya: 

"Adik buat apa ni dalam bilik air?"

Dia jawab:

"Ambil air semayang la...."

Mak tanya lagi:

"Semayang apa?"

Dia jawab :

"Semayang subuh le...Kan mak kejut suruh semayang subuh tadi kan?''

Mak aku cite dalam tipon sampai tergelak2 dan tersekat2....
Macam2 la budak tu...
Aduhaiiiii/.....
Si Kecik nilah penghibur hati kami...
Buah hati kami...

* Suka sangat buat tabiat ni kalau masuk dalam perut Cik Lisa...Letak semua tak kira muka, kaki, ketiak, kepala kat aircond..Haishh!!!*

#Aku mohon pada Yang Esa biarlah Si Kecik jadi orang yang berguna, berjaya dalam pelajaran, kehidupan dan segalanya...Aminnnn....

* Perlu Ke Aku Sebut Kat Sini? *

Di pagi Jumaat yang nyaman ni,aku rasa aku nak sebut juga...
Tak kisahlah ada orang yang tau atau tidak...
Yang pasti aku tak nak orang buat spekulasi cakap yang bukan2...
Korang nak baca muntah hijau entry ni silalah...
Aku peduli apa kan , ini yang aku rasa nak tulis...

Memang aku suka seseorang buat masa sekarang tapi aku suka dia, aku jumpa dia selepas aku xde pape dengan orang tu buat 1st time lepas tu senyap...
Bila orang tu nak berbaik semula, ok fine aku berbaik semula tapi disebabkan back stab by that guy sendiri, aku jadi malas nak fikir...
Ada, adalah...
Xde, xdelah....
Malas nak hanyut sangat....
And at last for the 2nd time and till this moment that guy memang sepi after "that" words come out from his mouth...
So tak salah kan rasanya kalau rasa suka aku pada orang lain tu timbul semula?
Apa yang nak dieprtikaikan kat aku lagi?
Yup, mungkin disebabkan orang tu tak tau dan orang tu pun mungkin suka orang lain...
(Obviously he got someone or more waiting for him)
Tapi salah ke kalau aku suka?
Saje2 aku nak happykan diri sendiri?
Aku kacau orang ke?
Jawapannya, TIDAK DAN APA HAL KORANG NAK KECOH2?

Manusia ni berbeda2, pendapat juga tak sama...
Perkara silam pun tak serupa...
Background semua pun bukan sama...
Ada orang kenangan dari kecil semuanya manis belaka even ada terselitlah siki2 pahit payaunya..
Ada orang pula dari kecil sampai kini macam2 nak kena tanggung rasa, berat bahu memikul tanggungjawab tu kalau dapat dilihat dengan mata kasar, mahu pengsan terjerut dipandang orang...
Kalau tak kuat dan tak tahan mahu sakit jiwa....
Tapi kalau tidak direntas, tidak dirempuh, sendiri yang susah...
Sendiri perit orang lain tak tahu, tahan sendiri sebab kena kuat untuk orang2 yang kita sayang...
Tapi Yang Esa Maha Adil, kuat macam mana pun dipalun rasa dan dugaan yang mendatang, namun syukur kekuatan tu sentiasa wujud dalam diri...
Dan Yang Esa juga Maha Mengetahui, mungkin kini kita berkorban untuk orang lain tapi mungkin satu hari kita dibalas dengan kebaikkan berganda2 banyaknya...

Setiap kejadian, setiap peristiwa, setiap yang terjadi, Yang Esa dah bahagikan semuanya...
Andai hari ni kita rasa ianya satu beban, satu penyeksaan, semua tu pasti ada sebab yang kukuh mengapa ianya terjadi...

There is nothing happen for no reason~*

Kata2 ni aku pegang, aku simpan buat ingatan....
Semua yang terjadi buat kita lebih matang dan lebih banyak berfikir serta pandang ke depan...

* Peace NO War (tetibe jek) *

#Maaflah yek, pagi2 Jumaat nih aku jadi macam emo lak yek...Dahla dua tiga ari ni memang dah emo...Sila2kanlah muntah hijau bila abis baca entry ni..Kalau yang dah termuntah dulu, sorryla yekkk..Peringatan dah dibuat diawal pembuka bicara tadi..=P

Thursday, October 14, 2010

* Sentiasa Menyusahkan ...=( *

WARNING!!!! : Entry ini agak sensitif menyentuh hubungan dua negara ...Sila jangan baca jika anda rasa tak perlu...

Ini kisah dah lama ...
Disangkakan takkan mempengaruhi industri tapi akhirnya aku sendiri kena terlibat sama dalam isu terbabit...
Ura2 dah lama dengar tapi terbantut dan akhirnya hari ni sebelum 4bulan lagi enforcement barulah pihak kami diberitahu...
Dari kes Sweeping Malaysian sekarang ni dah macam Sweeping Produk Malaysia..
Kalau tak ada niat nak sweep produk, saja nak promo diri sendiri...

Hari tu pihak sales & marketing ada inform this country punya Regulation Body ( Kalau kat Malaysia macam MOH) ada new regulation tapi info satu apa haram tak tahu lagi...
Tup2 dengan tinggal timeline 4bulan semua nak kena buat dan clash pulak dengan Malaysia punya enforcement time...
Mahu tak pening...
Dengan nak buat launch produk baru, nak hantar lagi produk baru dan sedia ada kat Pizza Hut tempat diarang lagi..
Dengan nak settle application untuk benda baru lagi...Haishhhh...
Pasaran kat sana memang sangat luas tapi menyakitkan hati...
Semua logo halal dari mana2 negara tidak boleh digunakan atau dalam erti kata lain tak diiktiraf bagi produk yang nak masuk negara "Tu"...
Kalau dah macam tu buat apa depa recognize Islamic Body negara lain?
Kan lebih baik cakap je " nak bawa produk masuk negara kitarang, sila panggil Islamic Body kitarang certified company tu terus..."
Dan untuk mendapatkan certification dari pihak diarang sangat2 leceh membabitkan seluruh company...
Set up document khas untuk depa lagi...Memang memeningkan...
Dah la bahasa lain selain bahasa ibunda diarang tak mahu ada pada packaging or labelling..
Entah apa2 ok...
Takkan tak reti nak baca simple english ke....
Lepas tu entah apa2 entah...
Tak suka la...

This morning ada discussion dengan Plant Manager , Country Manager & collegue dari HK & China..
Hasilnya aku yang sakit kepala....
Its become a big  issue....
Selain aku dari team QA yang pening, aku percaya bos aku pun pening sebab whole label & packaging have to change...
Aku sakit kepala!!!!
Hujung tahun baru plan nak cuti panjang....
Nak rehat...
Aduhai....
Stressssss....
Tua sebelum usia la nampaknya macam ni...

# They are very fussy in regulation but their people thinking are worst than a country without rules & regulation...Sorry to say but honestly not all like that la....

* Korang Pernah Tak? *

Aku tak tau la korang pernah kena atau tak..
Pagi-pagi ni aku masuk kerja dalam aircon dalam suasana pagi yang dingin tiba2 terus jadi hangit...
Hangit dengan makhluk yang poyo perasan bagus...
Suka sangat jaga tepi kain orang...
Semua nak ditegur salah..Ini tak betul, itu silap...
Bos tak kecoh dia lak yang overrr....
Ni kerja aku ke kerja dia aku lak jadi kompius....

Dah la dari hari Selasa pagi aku cari satu form tu, hari ni baru jumpa...
Bila ditanya semua kata tak tahu...
Mentang2 korang tak guna..
Bila nak pakai menjajau gak cari data tu dari aku....
Tup2 pagi2 ni aku jumpa dah depa campur dengan form yang diarang verified..
Dah siap nak masuk filing padahal form tu tak aku verified dan aku tak release lagi..
Dept lain dah kecoh marah2 aku sebab tak release...
Aku cuti kerja aku tak ada nak tolong cover tapi depa cuti pandai lak minta aku cover...
!@#$%^&*()_+  jek rasa....

Yang assistant aku pun satu hal...
Semua kerja dah bertahun2 siap sejak kilang ni dibuka tapi sengal!!!
Daily task semua nak kena remind...
Hallooooo..indipendant sikit tak boleh ke?
Yang "Cik Kak2" tu pun kalau tak busy body sehari dan tak membebel itu ini tak boleh ke?
Menanah ke mulut kalau tak dapat nak cari point yang hentah hape2 dalam sehari?

Aku malas nak fikir banyak, tarik muka cakap apa yang patut lepas tu malas nak layan diarang...
Nanti aku discuss balik dengan Bos...
Bos cakap macam ni, diarang nak tukar macam ni lak..Tapi tak nak cakap sendiri, konon benda depa tak incharge tak nak cakap kat Bos.
Tapi yang herannya busy body lak apa hal kan?
Esok2 budak baru yang sorang  tu perangai ba
kal ikut dia ar tu...
Sekarang ni pun dah pemalas macam dia..
Diajar lain cakap lain...
Bengkek laaaaaa....
Kaki bodek ni mana2 pun ada kan?
Lepas tu diarang ni memang busy body ke?

#Ini namanya terapi luahan..Kalau tak luah karang aku membungkam sampai ke petang jadi sakit pale lak...

* Sila Campak Jauh2!!! *

Sila campak rasa tu jauh2...
tak tau lagi betul ke tak..
Kalau betul biarlah diarang..
Kalau tak, macam tak logik...
Arghhh...
Campak rasa cemburu itu jauh2...
Baru nak sembuhkan luka dengan ubat baru tapi jadi macam ni lak..
Haishhhh...

#Entry sengal tgh2 malam...

Wednesday, October 13, 2010

* Bila...*

Bila aku tak cakap tak bermakna aku tak suka..
Tapi sekadar berfikir panjang sebelum tersilap bicara..

Bila aku senyum tak semestinya aku gembira...
Tapi mungkin untuk sembunyikan duka..

Bila aku ketawa tak bermakna aku terhibur...
Tapi adakalanya mencuci lara...

Bila aku kata aku suka..
Tak semestinya aku juga disukai...

Bila aku kata iye..
Tak semestinya yang lain angguk bersama...

Bila aku kata tentang sesiapa...
Tak semestinya aku masih dengan mereka...

Bila aku tak luahkan...
Tak bermakna aku nak diamkan...

Bila aku tak endah...
Tak bermakna aku tak tahu dan tak kisah...

# Aku tak taulahhhh..Huhuhu~*

* HAishhhh..Xbest la..*

Apa yang tak bestnya nih?
Jawapannya ialahhhhhhhhhhh.....
Menariiiiiii...Xsukalahhhh...
Semalam kan aku ada cite aku tak leh catch up step...
Ari ni training dengan koreografer aku rasa macam dah boleh tapi bila try dengan music aku terkedu bila tiba step yang aku lemauuuuu tu...
Hasilnya aku tensionnnnn..
Dah la kaki sakit..
Ni panas2 kaki kena pakai ankle guard...
Rimas tauuuu...

Takpe2, tadi senior exec msg aku, dan msg tu buat aku punya xbest fly sikit pergi..
Hehehe...
Esok bos kepada bos ajak g Empire ada dinner threat...
Jimat duit dinner malam sok...Hahaha...
Tak senonoh kan?
Sebut makan konon terus jadi release bagai...
Padahal kejap lagi berfikir balik macam bagai dalam kepala hotakkkk nih...

Apapun yang paling tak best waktu dan saat nih ialah aku kepanasan dek kebahangan yang terserlah...
Bagaikan nak duduk dalam ais tak pun duduk dlm fridge...
Hehehe..keje gila la kalau aku buat...
Paling sengal pun aku masuk perut Cik Lisa, start enjin on aircon...
Tapi xpela, kirim salam je la yek...
Sebab aku taknak membazirkan tenaga Cik Lisa...
Nanti kalau apa2 hal Cik Lisa tu pow aku jugak...

# Sudah2lah merepek di saat ni....Aku tak tahu nak release macam mana..Melalut kat sini adalah salah satu cara terbaik kot...Sape2 yang tak berkenan, silalah ignore...Ngiiii

* Sedikit Tentang....*

Semalam hari aku MC aka hari aku serabut...
Tangan kanan aku bengkak, nerf problem + doc kata kurang kalsium...
Hampeh je komen second doc tu...
Aku tak minum susu tepung, itu ku akui tapi aku minum vitagen, makan yogurt dan minum susu basah...
Xcukup lagi akan ku telan CalciYum lepas ni....

Tapi kat Mc state aku Pharyngitis aka sore throat...
Hehehe...entah pape kan aku tapi percayalah tekak aku memang merah gila masa tu....
Badan seram sejuk tapi takde demam....Ngiii....
Masa g jumpa doc drive guna tangan kiri jek, tangan kanan sangkut kat stereng sebab tangan kanan tak berapa ada rasa....
Huhuhu...tapi dia tak state gak prob tu...=P
Malam tadi mood aku berswing2, kenapa?
Sebab ternampak pix yang buat aku punya kepala otak menganalisis dengan lajunya....
Haishhhhh...Susah budak suka tengok CSI nih...
Suka buat macam2 kesimpulan....
So aku punya status FB pun jadi emo lak...=P
Lepas tu aku dok terfikir pasal mangkuk tak boleh pakai tu...
Haishhh...Lagi buat aku berswing2 berganda2....
Dah la masa tu lapo si delivery McD tak kunjung2 tiba...

Hari ni datang keje macam2 hal...
Ishkkk...ni malas nak tinggal meja aku lelama nih, ada jek....
Pastu ada yang menggeramkan...
Tapi malas nak layan sangat, ikutkan jelah....
Just follow the flow...
Petang training tarian lagi, aku dah tertinggal dua training session dan hasilnya aku takleh catch up semua....
Banyak step yang dah bertambah...
Saksikanlah badut menari masa dinner nanti..=(
Lepas training still stayback sbab banyak benda nak settle...
Tapi apa aku suka masa stayback ialah aku pasti akan tertawa habis-habisan melayan joke2 dari diarang yang sama2 stayback...
Macam2 lawak buat aku tergelak....
Masa tergelak ni lah semua masalah aku dapat lupakan....
Masalah yang tak terluah...
To privacy to share with anyone or any close dearest....=/

Malam ni aku makan dengan cousin ku Si Cik Izzati, anak Busu aku...
Bakal arkitek yang banyak muluttttt....macam kakak sepupu dia gak..hahaha
Actually dah lama dia wujud kat Shah Alam tapi masa raya ritu baru kutahu dia dah habis Matrik...
Entah pape aku kan...Hehehe..
Dah la nak call dia tercall mak dia...
Cover malu minta no. dia dari Busu aku..wakakaka...
Dan TQ juga ada sorang lagi sudi melepak dengan kitarang...
Menceriakan suasana....

Hurmmmm...Aku masih celaru....
Aku hanya berdoa pada Yang Esa agar hilangkan kecelaruan dan timbulkanlah ketenangan...
Aminnnn....
* Biarlah aku gila2 dan bukan gila...Aku tahu Yang Esa itu Maha Adil dan Saksama...*
 #Malas nak layan sangat celaru2 ni, nanti mereng susah lakkkk....Ngiiiiiii...Sudeh2!!! Mau tidurrrr...Esok kena masuk keje awallllll...Suddenly okkkk....


Monday, October 11, 2010

* You Again? *

Zaman sekolah rendah aku bukanlah seorang yang sihat sangat,
Aku ada asma...
Tapi asma aku makin hilang bila aku aktif netball dan juga join Jamboree Pengakap...
Aku boleh dikatakan antara student yang okla dari tahap pencapaian akademik..
Tapi sepanjang aku kat sekolah tu, ada dua orang makhluk yang memang sangat annoyinggggg...
Ada saja yang tak kena nak diperkatakan..
Aku tak kacau diarang tapi diarang punya mulut, OMG....
Boleh buat aku menangis, sakit hati....

Cemburu ke diarang?
Itu aku malas nak fikir...
Yang pasti segala aku buat ada je nak ditegur tak kena, kalau masa kelas muzik, masing2 nak berebut barang dengan aku ( sebab dulu masa kelas muzik adalah kelas cikgu yang diarang suka bodekkk)..
Padahal not nak main benda2 tu bukan kenal sangat diarang tu..
Over lebih...
But kalau dah dengki kan....
Apa nak kata...



Bila masa main netball, jangan cakap berlagaknya...
Seorang kapten seorang lagi kapten kedua..
Fine, memang nampak hebat tapi suka perkecilkan postion lain include aku...
Hallo, aku pun leh shoot cantik je masukkan bola dalam net...
Dalam pengakap, kitarang sepatutnya work as a team tapi diarang selalu berlagak diva...
Aku join Jamboree team lambat setahun dari diarang, almaklumlah aku dulu sekolah kampung...
Abang yang sorang tu memang selalu lepak dengan cikgu2 Jamboree kitarang dan yang seorang lagi tu mak ayah ada pengaruh..
Boleh pula kan guna pengaruh macam tu..Huhuhu..
Tak boleh diterima...

Jika nak dikatakan yang seorang tu bukanlah sesenang mana, dan nenek dia duduk sekampung dengan aku selalu mengeluh pasal famili dia...
Seorang lagi dari famili yang sibuk, mak ayah jarang ada kat rumah...
So as the result diarang lepas kat sekolah...
Dan kenapa aku selalu kena tempias?
Sebab aku selalu naik pentas amik hadiah?
Sebab cikgu akademik selalu bedakan aku dengan diarang?
Urghhhh...Malas nak imbas balik kisah lama...
Dalam beberapa bulan lepas yang seorang tu aku remark as A, add aku dalam Facebook...
Waktu nak accept friend tu macam berat je bila ingat balik hal dulu2 tapi masing2 dah besar...
Dia pun dah kawin dan ada anak...
Tpi biasa2 jek....

Si B pula weekend semalam aku ternampak dia di kenduri kahwin kawan kami...
Dia ditemui semula selepas dah beberapa tahun hilangkan diri dari rumah orang tuanya....
Tak tahu apa yang dah jadi dan aku tak mahu jaga tepi kain orang....
Ok sekarang aku nampak sesuatu yang ketara, jika dulu diarang suka kecil2kan aku tapi sekarang apa yang aku capai lebih baik dari yang dia orang capai...
Dari akademik, kerja dan pencapaian...
Bila ingat balik hampir2 terlupa hal2 yang entah apa2 tu tapi sedikit sebanyak ada juga kesan dari kata2 diarang buat aku jadi siapa aku sekarang...


Maaflah, aku bukan sengaja nak mengungkit dann bercerita sengal2 ubi macam ni tapi aku nak jugak cuba2 kalau2 boleh dapat Exclusive Screening movie bawah ni ...Hehehe :


poster


1st time buat entry untuk nuffnang....Sape2 nak try klik sini.. TQ to Puan Puteri untuk menggalakkan saya menjoinkan diri...

* Update Secara Kilat ~*

Sudah lama aku tak menulis di blog ni..
Bukan sengaja tapi aku perlu memberi ruang untuk diri sendiri yang tengah dilanda angin badai...
Syukur aku masih punya sahabat yang menasihati aku, ibuku yang sedia dengar luahan aku...
Hari2 biasa ku penuh dengan jadual kerja yang buat aku sedikit sebanyak wat lupakan apa yang terjadi...
Selesai audit aku pergi ke seminar dan juga meeting luar...

Anyway, meh tengok apa aku wat masa weekend dalam 2 minggu ni ngam2 sebelum dan selepas hal menyentap aku...

Last Saturday aku g anta Cik Lisa bershampoo:


Lepas tu pergi melayan cite ni sesorang sambil makan Mc Delux yang aku tapau :



Lepas tu aku kebosanan lalu brpusing2 dan nampak sales makanya ini hasilnya:


Keesokkannya pulak pergi ke Taman Pertanian Shah Alam...Plan sejak sebelum puasa...Nak gambo banya sila tgk di FB..Skytrex Extreme tapi x extreme mana pun...:


Dan malam tu dapat berita...

Dalam minggu tu keje dengan melayan jek, muka nampak bese2 tapi ati tuhan jek yang tahu...
Isnin pergi 1st class tarian..Pix tak angkat sebab xde mood...
Tunggulah bila dah ok nanti dengan kostum aku upload..(hujung bulan nih perform)...
Rabu ke Sunway Convention Centre, Jumaat ke FMM ( Federation Malaysian Manufacturer)...
Di FMM separuh  hari dan terus balik kampung sebab aku half day.. (tapi sempat singgah One Utama cari barang jap)
Malamnya makan2 raya untuk staff MIaziawa di Sabak Awor...Soryla aku xde gambar lagi sebab aku tak de mood...
Tuan tanah kedaung pun tak pesan kat kakak dia nih suh capture picture yang senonoh...

Sabtu aku tak ke mana...
Mak pergi merewangkan diri dan aku menjadi surirumah sepenuh masa...
Mengerjakan rumah mak, anta dan amik adik g sekolah dan prepare makan pakai dia...
Tetiba Sabtu dia kena sekolah lak...
Tapi sekolah agama ponteng sebab kakak dia tertido tak kejut dia yang juga tido...mak balik2 tengok kitarang selamat dua beradik lena cantik je depan tv...Hehehe...
Petang g klinik anta adik badan panas pastu kitarang ke Batu Pahat sebab nak melayan cerita ini:



Tapi yang failed bila sampai part naga terbang dan Mawi terjerut tiba2 cite terbantut lampu terbula...filem sangkut...Macam entah pape...Adik cakap :
" Macam tengok CD cetak rompak je Long..."
hehehehe...mulut adik aku ni hmemang lerr...
Cite ni best tapi part tangan Mawi tak berbalut jap tu memang obvious...
HUhuhu....

Hari Ahad pagi2 kasi settle semua keje rumah pastu pergi wedding kawan2 bersama Cik Zubaidah...
Mula2 pergi wedding Haizura and after that g wedding close frenz kitarang...NOha...




 Balik wedding depa, aku anta adik g potong rambut lak...Dia nak exam next week...
Mak dah pesan semalam tapi aku lupa....
Balik anta dak Kecik potong rambut, aku pengsan tak sedar diri tertido kat bilik mak dengan dak Kecik sekali...
Mak balik geleng pale...hehehee....
Gerak balik Shah Alam After Isyak...
Dan tiba umah dekat 1am...Semua gara2 kemalangan ngeri di Kilometer 223 H'way PLUS....
Sangat ngeri dan aku masih terbayang2...
Dan ari ni MC sebab tak sedap badan....

# Tadi tanya doc. pasal tangan, Doc cakap maybe tak cukup kalsium atau nerf problem ataupun tulang dari belakang problem...Huhuhuhu....afta this nak g cari benda2 yang doc suh cari n telan n buat...ngiiiiiii...~*

Thursday, October 7, 2010

* Special Entry *

Mengapa kita lambat bertemu jodoh? Menurut satu artikel , ada 6 faktor mengapa kita masih tidak bertemu jodoh.Usaha sudah dibuat tapi mengapa masih ada yang tidak bertemu jodoh?
Menurut Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah, lambat bertemu jodoh ini mungkin disebabkan:

1. Usaha Belum Sempurna

“Usaha sudah dibuat tapi usaha yang sesuai dengan matlamat yang hendak dicapai itu tidak dilakukan. Usahanya masih belum betul, masih belum sempurna. Kurang ‘munasib’.
Saya bertanya kepada seorang ulama, ‘Kenapa ustaz, orang ini sudah mandi bunga sampai 99 kali tapi masih tidak bertemu jodoh?
Di mana silapnya?’ Dia jawab begini, ‘Mungkin dalam perancangan Allah, usahanya ialah mandi air bunga 101 kali, tapi dia berhenti pada tahap 99 kali.’ Mesejnya ialah, mungkin kita patah semangat di tengah jalan. Jawapannya ialah, cuba dan cuba lagi.

2. Belum Benar-benar Bersedia

“Pasangan sudah ada tetapi orang yang hendak mencari jodoh itu belum benar-benar bersedia. Orang yang bersedia adalah orang yang benar-benar merasakan dirinya macam nak jadi suami, macam jadi jadi isteri.
Satu contoh mudah, orang yang tak ada anak, selepas mengambil anak angkat, dengan izin Allah, mudah mengandung. Sebab bila dia ambil anak angkat, si suami telah menjadi bapa dan si isteri telah menjadi ibu. Jadi telah bersedia untuk dikurniakan anak.
Begitu juga orang yang hendak berkahwin. Adakah telah benar-benar bersedia untuk menjadi suami atau isteri? Adakah telah bersedia di segi hati, jiwa, fizikal, mental, intelek. Contohnya di segi fizikal, sentiasa menjaga ketrampilan tak kira bila dan di mana.

3. Tiada Daya Penarik

“Diri kita macam magnet yang boleh menarik bakal pasangan kita atau sesiapa pun untuk sayang pada kita. Daya tarikan ini berpusat di hati.
Caranya ialah dengan mengisi hati kita dengan sifat-sifat yang sempurna dan positif. Kalau kita benci pada orang, takut-takut orang yang patut sayang pada kita masih tertahan untuk meminang. Jadi cuba maafkan semua orang. Mudah-mudahan dengan sebab memaafkan semua orang, orang yang bakal jadi tunang akan datang meminang.
“Kita perlu perbanyakkan istighfar, solat taubat, solat hajat, istikharah, witir dan sebagainya untuk cuci hati kita. Maka hati kita akan jadi magnet untuk menarik orang yang sesuai dengan kita untuk mudah datang, sama ada bakal pasangan atau sesiapa saja.

4. Doa Tidak Makbul

“Kita berdoa untuk mendapatkan jodoh. Allah telah berfirman: “Mintalah kepada-Ku nescaya Aku perkenankan…” Persoalannya, kenapa masih tidak bertemu jodoh? Salah satu punca doa tidak makbul ialah hati masih kotor, rezeki masih belum berkat, zakat masih belum sempurna dan sebagainya. Hati yang masih kotor bermakna masih benci atau sakit hati pada orang.

5. Restu Ibu Bapa Belum Total

“Jodoh tak sampai juga mungkin disebabkan restu emak bapak tidak total. Emak bapak masih rasa tak berapa sedap untuk lepaskan anak. Tanya pada emak, ‘Mak benar-benar redha tak saya berumahtangga?’ Ada emak yang anak sulungnya tak mahu dilepaskan, anak bongsu apatah lagi. Itu yang kadang-kadang susah hendak dapat jodoh. Emak mahu anaknya kahwin tapi dalam hati masih tidak benar-benar redha untuk lepaskan. Ini satu masalah yang besar.
Banyak kes yang saya jumpa, bila emaknya benar-benar redha, terus dapat jodoh yang baik.

6. Faktor Metafizikal

“Kadang-kadang tak bertemu jodoh juga disebabkan ada faktor-faktor metafizikal yang susah hendak dijelaskan.
Contohnya terkena sihir atau gangguan ilmu hitam yang kadang-kadang susah hendak dijelaskan secara saintifik. Tapi ini wujud dan berlaku. Sebab sihir sudah ada sejak zaman jahiliah dulu sampai sekarang.
Jika ini berlaku, carilah jalan untuk benteng diri kita atau pulihkan diri kita dengan cara-cara yang munasabah untuk mengatasi masalah belum bertemu jodoh.”

# Special entry untuk peringatan sendiri dan teman2...

Tuesday, October 5, 2010

* Jangan Tanya~ *

Kalau aku senyap bukan aku tak nak menulis tapi jiwa aku tengah terbang jauhhhh...
Banyak cerita aku nak tulis malah ada tag yang ingin ku jawab tapi biarlah dulu...
Biar jiwa aku datang semula baru ku tuliskan semua yang terbantut atau tersangkut....

# Terima kasih buat sahabat2 ku..Kalian semua buat aku kuat dengan nasihat, gurauan dan  keperihatinan kalian....Let me bring the soul back and I'll give you all the big smile again.... =)