Thursday, September 30, 2010

* Tolong...*

Tolong jangan cari pasal...
Aku yang dok syok happy jadi hilang mood..
Muka kelat pagi2 buta..
Haisshhh..Potong mood betullah..
Pantang sungguh bila tak cukup tidur ada pulak orang cari pasal..
Malas nak layan, diamkan saja dan sebut ok jelah..
Tapi jangan tanya muka aku macam mana.
Aku rasa buah peria tu lagi manis dari muka aku pagi tadi...
=P

Wednesday, September 29, 2010

* =) *

Syukran Ya Allah....
Kau  kurniakan aku perasaan tu...
Kau memberikan aku peluang untuk rasakannya setelah bertahun2 telah aku lupakan...
Sesungguhnya tanpa sedar ia hadir dan bukan dicari...
Syukur ku padaMu kerana ia buat aku tersedar...
Sesungguhnya andai rasa tu hanya dirasai oleh diriku sendiri, aku redha....
Aku hanya mengharap semua apa yang aku lakukan adalah dibawah petunjukMu...
Aku hanya mengharap semua yang telah, sedang dan akan berlaku adalah takdir terbaikku dariMu....

* Ianya hadir tiba2 bagai titisan embun menitis didalam hati ( sila jangan muntah baca tulisan jiwang aku ) *

# Terima kasih buat dia yang telah buat aku tersedar rasa itu walaupun sesungguhnya aku tak tahu adakah dia ada rasa yang sama...~*

Sunday, September 26, 2010

* Sudah2 La Tu..~*

Apa lagi nak diharap kalau bukan milik kita...
Kalau bertemu pun tak guna sebab hati dah takde...
Kalau ketemu yang lain sepertinya tapi ramai juga yang menunggu dia pun serupa tak yah ketemu...
Ada yang tunggu kita tapi tak serasi dan makin buat kita sedih lagi tak guna...
Lebih baik sendiri lagi bagus...

#Teddy, cepatla mai sini...
I just know something and I want to share with you dear....
He's very near but no use...
He's belong to someone even he didn't mention any about it...
Aku rasa tertusuk...=(
 

Saturday, September 25, 2010

* Berbulu Je Dengar~*

Sangat berbulu bila dengar even bukan kena pada tepat batang hidung sendiri sebab kisah2 lepas dah tempias kat kita...
Ini kisah rumah tangga pasangan...
Bukan nak busy body tapi untuk dijadikan teladan...

Kisah sebelum kahwin/tunang :
Si suami call selalu, ajak bercakap sampai si isteri yang memang tak banyak cakap kena layan jelahhhh....
Tak suka mesej2, ada pape terus "Hello"..
Kalau beli barang untuk majlis atau pasangan ,"Resit simpan, nanti claim kat Abang"
Ada apa2 masalah , terus tekun n tolong dengar...
Kalau ada hal, sanggup malam2 buta pergi tolong even si isteri lebih independent, lagi rock dan tau bawa kete...Si Suami tak tau memandu..
Kalau dulu keluar, si suami duduk sebelah teman si isteri memandu...

Kisah selepas kahwin ..even baru bape bulan:
Nak buka mulut pun susah...
Nak reply mesej pun payah...
Sewa baju pengantin pun bini bayar,pastu samapai la ni janji tinggal janji..
Barang umah banyak bini sponsor tapi haram tau pakai je...
Bini sakit pening, haram tak reti teman g klinik..
Tau cakap, "Pegila MC"...
Xde perasaannnn...
Ahli keluarga terdekat bini meninggal, laki dok lepak rumah abang sendiri...
Call dan mesej dari pukul 9mlm  sampai 1 pagi ,haram tak berbalas...
Bini dah nak masuk perut kapal terbang, baru terhegeh2 tanya bini kat mana...
Sumpah aku menyampah...
Nak dinasihat lagi tua berbelas tahun dari yang nak nasihat..
Last2 senyap jela...
Lagipun hal orang tak elok masuk campur...
Just tengok dan buat pengajaran...

# Sumpah aku risau bila tengok keliling aku yang macam ni...yang spesis kaki pukul lak lain cite..menakutkan org2 single macam aku untuk kahwin... Married is just like a gambling!!

Friday, September 24, 2010

* Ligat Berfikir~*

Pagi tadi adik Ngah aku call....
Dia kat pejabat peguam,terkejut beruk aku dengar..
Tapi bukan "Peguam Terlampau" la..huhuhu...
Aku lupa dia nak pergi sign dokumen rumah dia..
Yup! Adik aku dengan rasminya dah ada sebiji rumah...
Aku?
Tak ada pape....=(
Ada Si Lisa je...
Hurmmm....

Hari tu sebelum balik Shah Alam, sempat jugak aku pergi tengok rumah dia yang bakal siap tahun depan..
Tahun depan tinggal bape ari jek pun..
Dia sibuk suh aku balik cepat dari pergi beraya semata2 nak tunjuk rumah...
Rumah 4bilik 2bilik air, landed dan kembar dua je..
Rumah tu sangat besttttt dan kira besarrrr....
Raya tahun depan dengan rasminya dia boleh je wat open house kat umah dia sendiri...
Huhuhuhu...
Kalau dia dah "pandai" duduk sorang la....=P
Bestlaaaaaa...

* Boleh ke aku dapat even rumah sechumellll ini? *

Dannnn...aku yang baru dok usyar2 rumah ni menjadi lebih bersemangat dan ligat berfikir macam mana nak tambah income sendiri...
Dannnn...Aku dah tau cara macam mana, selain dapat duit gaji bulanan macam sekarang...
Insyaallah kalau jadi, benda ni boleh back up kewangan aku....
Mak dah tahu, Angah dah tau jugak..
Balik next 2 week nanti nak discuss semula....
Actually tak ada kena mengena dengan mak but just want let her know..
Nak minta pendapat, nak minta restu...Hehehe...
Yang pasti bukan MLM ye kawan2...
Dan juga takkan masuk dalam kira2 income tax aku..Ngeh3...=P
Modal?
Buat apa-apa pun sekarang kena keluarkan modal...
Even nak "membuang" pun sekarang paling murah kena bayar 20sen...
Inikan pulak nak buat benda yang ada pulangan..

Aku berharap dan doa sangat plan aku menjadi..
Aminnnn....
Kalau dah ada hasil baru aku share...=)

# Aku akan cuba buat bersungguh2....Caiyok2!!!
Wish me LUCK!!!

* Fenin! Fenin! *

Sungguh aku fenin pagi ni..
Training yang dijadualkan semalam di tukar ke hari ni...
Pagi2 dah start pulak tu..
Mula2 senior exec bagi training pastu Plant Manager continue...
Mula2 training based on Quality & Technical...All about foods profile dan process..
Bila ada bab yang tak leh interpreate, tanya plant manager..
Hambik kauuu...
Belajarlah pasal mechanical dan equipment..
Ngeh3....
Dahla aku mengantuk...
Blurrr...
Next week audit.
Document ada yang pending lagi ni kadukkkk..
Haishhh...
Selalu suka pergi audit orang, next week hambik kau kena audit pulak...
Huhhhh...

# Eik, sape nak teman saya pergi openhouse esok?Anyone? Cik Anim?...Malam dinner pun makan free, jiran wat openhouse..Ngeh3...Tapi xbest pagi kena koje..=(

Thursday, September 23, 2010

* Rasa Macammmm....*

Rasa macam nak tido...
Hehehe...
Mengantuk la...Sakit pale...
Lepas tu tadi masa lunch bantai makan Nasik Lemak Curry Chicken + Sambal Sotong lak siap ada tapau pau red bean lagi dari Pak Hailam Kopitiam..hahaha..
Mana tak berat je mata...
Macam nak kena tongkat dengan forsep jek nih..
Biar besar sikit mata..Kalau batang mancis pendek sangat..
Hehehe...

Aku siap imagine, alangkah bestnya kalau masa ni masih kat umah di kampung...
Kompom dah layu bawah kipas, kepala beralaskan kusyen landing depan tv..hehehe...
Tak pun baru lepas layan kartun Ninja Boys & Kampung Boy...
Ngeh3...
Kat umah sini xdapat layan sangat cite2 peberet...
Kat kampung aku dengan Kecik satu kepala...
Layan Detective Conan la, CSI la, Numbers la, House la, apa lagi ek?
Laverage, kadang2 TVIQ pun layan...Hahaha..
Rancangan yang dok bagi idea kat budak2 macam mana nak sepahkan rumah...mak aku kata la...
Kalau kat umah sini, layanlah ko cite Indon..Tu pun kalau nak join tuan punya ASTRO tengok...
Tak paham aku, cite Indon banyak meleret2 la...
Sama macam cite Hindustan...
Jalan cite aku dah leh agak...Ngeh3...
Kalau tak, pergi masuk bilik tengok siaran TV standard mended...

Dannnn...kalau rasa macam cite tak bleh blah...
Layanlah internet sampai muntah....
Hapdet la blog ke status FB ke, wat word search ke, baca novel ke...
Dan paling mudah tido jelahhhh..macamla kat sini senang tido macam kat kampung..=P
Actually sekarang ni aku tengah bosan tahap gaban...
Xde mood...
Thinking about something & some one...huhhh...
Anyone can kick off the bad mood far from me?
Please2 !!....

# Kalau korang perasan, bila aku kat kampung, memang sangatlah jarang aku update blog...Bukan pasal internet ngok ngek je tapi sebab masa aku memang dipenuhi pelbagai aktiviti yang leh wat aku xbosan...Kat sini? Don't ask me why...=P

Wednesday, September 22, 2010

* Let's Dance Together !!! *

Jom menari!!!
Huhuhu...mati hidup balik dah lama tak menari...
Gilos la...
Apa kes ni?
Kesnya pasal ada talentime masa dinner company anjuran Sport & Recreation Club kitarang...
Dah la theme dinner kali ni Retrospective-60's & 70's...
Sangat disco laaaaa...
Tapi nasib baik team club include aku just buat opening performance..
Tak bertanding tapiiiiii next week kitarang pun advisor dah suruh pergi kelas menari...
Siap chairman dah jumpa koreografer lagi...
Huishhh...
Sakit la kaki & pinggang kitarang karang...
Just imagine last betul2 menari masa sekolah...
Menari zapin ...tu pun sekolah rendah..
Untuk Jamboree Pengakap ..huhuhu..
Gile lama kan?

Dan untuk talentime masa dinner company kali ni, chairman kitarang dah pilih lagu Lady Marmalade..(btul ke spellig nih?)..
Gila sengal tul tgk video klip depa...
Kami berlima kena buat aksi pelbagai...
Yang paling lucu kesian si Apek yang satu2nya comitte lelaki yang kami ada...
Teruk kena bahan masa meeting tadi..ngeh3...
Tapi aku la ni tengah xleh imagine kena wat performance dengan pakai high heels pastu dengan lagu rancak bagai...
Ohohoho...Mintak2 koreografer tu buat step paling mudah lagi paling simple tahap gaban untuk kitarang...
Dari 5 orang ni act 6 org tapi member yg sorg ada exam xleh g..hanya sorang je yang memang kaki g wet aka cucuk langit...
Yang lain? hancurrrrrr...aku lagila haram tak tahu pape...0...
Huhuhu...
Gilosss punya idea dinner penutup tahun ni..dinner terakhir yang dihandle oleh kami dan tahun depan jawatan dalam SRC ni akan berpindah tangan sebab dah 2 tahun kitarang terajui...
Tahun depan kitarang nak tengok ada tak perubahan dalam kelab ni seperti mana perubahan yang memang sangat berbeza masa kitarang amik alih dulu...
Dinner pun dah tak sebosan dulu2..hehehe..
Kita tunggu dan lihattttt...

* Sedang berfikir untuk baju yang sesuai untk malam itu...Adakah seperti diatas ini dan ditambah dengan shawl?..Tapi yang pasti berseluar bukan berkain..hehehe..*
# Kompom dalam bape minggu sebelum dinner karang aku sakit kaki dan pinggang jek sebab g training..pastu berat badan pun mesti turun..hehehe...tak yah susah2 g jog..=P

* Sehari Di Sini Selepas 2 Minggu *

* Blog akan di update tanpa gamba sebab kamera ku rosak..agar tidak di komen blog bersawang tetap ku update jua...=P

Selepas 2 minggu melepakkan diri kat kampung halaman..
Berhuha berhari raya, semalam dalam 11 lebih aku menjejak kaki di Shah Alam..
Aduhai...Sungguh liat untuk pulang ke mari..
Masuk keje ari ni pun layan jelah keje yang bertimbun...
Masuk opis tengok2 meja penuh dengan kertas2 kaduk bagai...
Buka email pun ~60 email nak kena baca...
Huhhhhh...
Tengok planning bulanan pun mak aih...
Bos xde tapi keje ada...=P
Dah la every week ada run production on Saturday...
Petang tadi masuk production , oh sangat panas laaaa..
Almaklumla dah berminggu xmasuk ...ngeh3..Ngada2!!
Ari ni gak siap stayback sebab mula minggu afta raya planning memang pack gilerssss...
Terima kasih la ada orang tu sanggup teman aku g makan sebab dak2 opis yg kaki makan masih ada koje n stayback lg lmbat dr aku...

Aku nak cite pasal raya pun malas sebab sesungguhnya banyak gamba raya kat kamera adik Ngah aku dan xdan nak upload...
Apapun, aku ni jasad je kat sini tapi jiwa kat kampung lagi...huhuhu...
Kalau kat umah masa ni, kompom aku tengah "berperang" nak pegang remote astro dengan Tuan Tv...
Pastu kompom tengah bebel ada budak tu gak makan kuih raya tak reti nak isi balik n paper cupkuih tak reti buang dalam tong sampah pastu minum xreti bawa cawan letak kat dapur...
huhuhu..
Pastu aku sengaja xnak balik awal sebab kat umah sini xde orang yang aku leh sakat, yang minta aku sikatkan rambut pas mandi pastu aku tarik rambut dak kecik..
Xde gak membe gosip sambil duduk kat beranda rumah sambil baca paper..huhuhu..
Kat umah sini xde orang yang nak kena bebel sebab tak cuci pinggan lepas makan, xreti flush n cuci toilet share ngan bilik aku, xreti nak off lampu bila tak guna...huhuhu..

Inilah penyakit kalau dah lepak kat kampung lama sangat...Nasib baik balik keje kepala masih leh function lagik..
Layannnn je keje...Malas fikir banyak...Tapi yang pastinya aku still hutang satu keje untuk kelab dan satu surat khas untuk company untuk submit ke JAKIM...Sepatutnya sekarang aku tengah buat benda tu tapi disebabkan mood aku swing berganda2 jadi aku layan blogging..ngeh3....
Sengalllll...
Eik, nak cite nih, ari masa Mak Ngah aku datang beraya dia kata aku dah susut..
Pastu cousin aku dari Kelantan dah lama tak jumpa nampak aku pun kata aku dah xchubby macam dulu dannnnn kakak over lagi bz body aka menantu jiran aku pun kata aku susut..
Adakah itu satu petanda yang bagus atau tidak????
Tapi yang xbest malam tadi, dan2 aku masuk rumah, housemate aku tegur pipi aku dah chubby...
Ceh! Sia2 kata2 diawal Syawal oleh orang2 terdahulu...

Sekarang ni lak aku xleh tido...malam semalam pun dekat kul 2lebih baru aku terlelap...
Kalau kat kampung kompom pantang letak kepala mesti berlayar terus...=P
Dah la kat kampung keje makan jek...Just imagine kul 10pagi dah siap masak terus makan nasi, pastu petang makan lagi pastu siap terlena bagai...Malam makan lagi pastu layan kuih raya lagi..hahaha...
Heavennnnn...
Pergi beraya kalau 5 buah rumah, setiap umah bagi makan heavy, aku telannnnnn...sangat la BEST!!!
Pastu sendiri cuci pinggan yekkkk...dan bila masuk kete keje membuta jek..kalau xdrive la...
Encik drebar aka Angah kat sebelah, hangit jek tengok aku tido...Maaflah, kete turbo ko yang bunyi macam kapal pecah tu aku tak sanggup nak tukar bawa la bro...
Buat sakit kaki aku jek...Dah la kena kaca halus xdapat kua lagi sampai rini...Sakit wei wat diri lama2..act. xnampak kat celah mana dia masuk..

Act aku tak tau nak cite apa...Macam2 ada dalam ati nih...Tapi yang pasti ati ni nak balik kampung jek...huhuhu..
Below is my annual leave schedule from Oct - Dec 2010..
Gila sengalllll :

10.10.10- wedding membe rapat masa sekolah, Noha..So ari Jumaat 08.10.10 dr opis terus balik kampung..hehehe
05.11.10- sepatutnya aku boleh balik tapi kena keje on Saturday sebab ramai ada dua Qc kitarang cuti sambut Deepavali, hampaaaaa...
17-21.11.10- Berhuha di kampung masa raya haji sambil sambung annual leave...Hehehe
04-07.12.10- Aku cuti gak sempena Awal Muharam...Saje poyo ambil leave...
24-28.12.10- Gatal cuti gak sebab company bagi replacement leave tok xmas yg jatuh ari Sabtu di carry ke ari Jumaat..Dan disebabkan hujung tahun lepas sume orang cuti tapi aku tercongok sesorang kat opis dan lab, maka leave hujung tahun aku tahun ni dialu2kan...hehehe...

Setelah dikira2,ada balance 9 hari lagi annual leave ku tahun ni yang akan di carry  ke tahun hadapn...Ngeh3...tahun depan siaplah, aku amik cuti raya panjang2 lagi..Hehehe..Jangan marahhhh...
Dept aku Malay dua orang jek..=)

# Sesungguhnya aku rasa macam nak terbang balik ke kampung jek...Alangkah seronokya kalau aku ada pintu Doraemon... Boleh balik umah n tido kat umah tiap2 ari ...Hahaha...Sengal!!!

Sunday, September 19, 2010

* Hai Sume!!!! Selamat Hari Raya *

Rasanya dekat 2minggu xmenulis pape kat blog nih..
Bukan pasal apa , ada tergerak nak menulis tapi bila tengok connection bar untuk bodband nih, sangat menyedihkan...
Musim raya line pun macam hantu raya..
Slowww...
Apapun just update FB jek...
Esok masih cuti dan akan gerak balik ke Shah Alam...
Sangat2 malas...=p
Hari ni pun masih syibukkk nak beraya lagi...hahaha

# Apapun, di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin...Minta halal makan minum dan minta ampun jika ada salah silap atau terkasar bahasa...=)

Thursday, September 9, 2010

* Di 29 Ramadhan *

Hari ni pagi2 selepas bersahur, mak larang aku tidur sebab nak kua awal pergi cari sayur2, ayam dan daging untuk di masak menjelang hari raya...
Selain tu nak pergi cari kuih raya dan barang2 yang dah di listkan....Pukul 8 lebih dah kua ke Pekan, selepas beli daging sayur semua, hantar minta abah tolong rebus sebab abah wat keje kat umah ari ni...

Lokasi pertama aku ialah ke kilang kerepek si Zila kat Senggarang sebab senang beli kerepek dan dalam sau masa adajual biskut sekali..
Kitarang beli kepek main kaut letak dalam bakul jek...Hihihi..
Sempat lak berborak, bergurau dan bergelak bagai nak rak kat tempat jualan dia...
Kat depan kaunter tu yang tak boleh blah...
Zila sibuk memasak sewaktu aku datang tapi thanks Zila sebab sanggup keluar rumah dengan berperfume bau daging lembu semata2 untuk jumpa aku...
Hehehe...

Lepas settle operasi mencari kuih raya, mak ajak pergi ke Air Hitam...
Itulah sebabnya pergi cari kerepek dan kuih sampai Senggarang,,..
Dah ekat dengan Air Hitam..=P
Mak nak cari barang , pasu dan bunga...
Jenuh den pusing..
Almaklumla, perempuan dan bunga bagai isi dan kuku...
Lepas tu on the way balik dan lagi aku singgah Carefoure cari barang tapi mak duk tunggu dalam kete...
Lepas tu sampai ke Pekan baru teringat ada barang yang dapat beli masa awal pagi, so menyinggahla lagi....

Untuk berbuka mula2 aku request mak masak ikan masak pecal since ada ikan cencaru aka ikan jaket dalam fridge..
Tapi request tinggal request jek sebab si Kecik tiba2 minta aku masak Tom Yam + Sotong goreng tepung+ Kailan goreg belacan sebab takde ikan masin..Huhuhuu...
Tak sampai hati, so buatkanlah....
Masak dengan campak2 jek...hehehe...jap je settle tapi goreng sotong sentiasa agak tak suka sebab meletup2 dah macam bunyi meriam dalam kuali.

* Sotong goreng tepung..=) *
.
Tapi hasilnya tetap rangup dan sedap okkkk..habis licin adik2 aku kerjakan..

* Kailan goreng belacan yang habis clear adik ratah macam tu jek...*

* Tom yam campur yang xde udang.. udang tertinggall kat kedai, nasib bek xbayar lg..=P*
Masak ari ni adalah sangat puas ati..
Dan mak pun senang ati sebab tak yah masuk dapur rini...=)

# Esok petang dah makan ketupat lagi...=P

Tuesday, September 7, 2010

* Balik Kampung!!! *

Yup, mood balik kampung berganda-ganda, melonjak-lonjak buat masa sekarang nih...
Tepat pukul 5.15pm, aku cabut..
Terus balik kampung...
Barang semua dah ada kat dalam kete....
Busuk pun busuklah...
Buka tengah jalan pun layan jelah...
Yang pasti aku nak elak jam malam kang...
Tapi aku ada problem sekarang ni, aku mengantukkk..
Huhuhu..
Nak balik raya happy tapi fikir balik sini semula karang ...
Hurmmmmm....
Tak bestnya bila fikir balik sini banyak keje...
Arghhh....Buat tak peduli je dulu...
Yang penting balik raya dulu...
Hahahaha...

# Status dari kampung halaman akan di update dari masa ke semasa ayat poyo sengal macamla sempat nak blogging kat kampung bila dah ramai orang kat umah...

Monday, September 6, 2010

* Jalan2 & Iftaar Bersama Puteri Nuur's~*

Semalam seawal pagi selepas subuh aku tak tidur...
Housemate ku pergi ke Pasar Tani tapi aku tak dapat ikut sebab depa dua naik motor nak elak jammed...
Tersadaila aku kat umah sesorag layan kartun,...
Tapi tak lama lepas tu kartun layan aku ak...ZZZZzzz..
Tak sampai bape minit aku lelap, aku dengar suara sayup panggil aku..
Ku fikirkan mimpi rupanya housemate ku dah balik, barang yang nak dicari takde...
Sikit punya kuat dia jerit suruh aku bersiap nak pergi PKNS, SACC Mall & ARIANI Damansara mencari barang kami yang belum tercapai...
Balik dari keluar dengan mereka, aku pergi lak ke Sunway dan IOI mencari pengganti kasut raya aku yang aku dah lanyak dekat 3thn..
Tak kesampaian...

Selepas itu aku terus ke rumah Puan Puteri Nuur untuk berbuka bersama..
Hehehe,,,rumah wajib berbuka kkk...
Sedangkan ari biasa merayap ke sana, inikan pulak masa bulan pose..hehehe
Aku tak bawa pape kecuali murtabak ayam dan kepak madu..
* Juadah kami + Ribena ais *
Kehadiran ku disambut riang anak2 beliau...
Wahhhhh!!! Moody Min Min mencari kasut tiada saiz beransur hilang...
Ku berikan salam buat Si Hensem Lope yang sedang makan, salam ku disambut senyuman ceria...

* With Handsome Megat Idris Naquiyuddin aka Lope *
Bergerak menuju sofa dihadapan tv, ku hulurkan tangan untuk bersalam dengan Si Chumel Sophia yang leka bermain dan menari..
Tak kusangka lonjakan minta dipangku dan memeluk aku diberikan...

* Sophia The Cute Little Princess aka Drama Queen sedang belasah Min Min *
Huhuhuu...
Sayang kamu semua...
Sungguh becok mulut berbicara tapi mama kata sekarang Drama Queen mudah sentap...
Ternyata masa Min Min menyemak di dapur kala mama masak, dia sentap dan menangis...
Huhuhu...

Oh Sophia, nampak makanan tangan dihulur untuk merasa dan ditarik kerusi makannya...
Si Lope pula melayan bahagia dihadapan tv...
Selepas berbuka berura2 nak ke Alamanda tapi Puan Puteri dan hubbynya mengajak ke Pavilion..
Ohhh, tak mungkin aku bisa ikut...
Penat yang amat...
Tapi akhirnya setelah berdelay sambil bergosip ringan bersama pasangan Chumell ini, kami pergi ke Alamanda...=P

* Time Kasih Tuan Tanah yang ajak saya berbuka di rumah..=) *
Pelbagai aksi Sophia di sana, sedangkan Lope dah lena sebaik saja masuk ke Alamanda..
Sejuk, sesuai dengan Lope...

* Lope yang dah diulit mimpi indah~*

Sophia juga sempat membuatkan kamiterkejut bila dia terpeleset dan menggelongsor terlentang dalam keadaan kepala dibawah...
Sampai mama campak BB dia...
Huhuhu..

*Aksi sebelum cubaan ketiga memanjat & terpeleset*
Kami di Alamanda tak lama dalam ~1jam..
Bergerak balik sempat Puan Puteri kita dan En Hubbynya tapau makanan..
Tapi sungguh aku dah lena dalam kereta sehinggakan hp berbunyi dan bergegar di poket tak terasa..=P   
Sampai di rumah mereka aku terus menuju ke Cik Lisa dan pulang ke Shah Alam..
Sampai rumah terus pingsan hingga ke pagi...
Huhuhu..

# Sekarang ni pulak sibuk on9 dan belum pack satu benda pun, esok dr tempat keje nak balik terus...huhuhu...

Sunday, September 5, 2010

* Let Me Share Our Slim Secret....~*

Nak tau apa rahsia slim family saya?
Meh I share sikit...
Sangat mudah....
PAgi-pagi minum air manis (jus better)...
Lepas tu lepas makan selang bape minit terus membuang...
HAhaha...
Masalah besar kat aku bila bulan pose...
Lepas sahur xdan dengar azan Subuh dah melawat En.Tan......
Macam burung mak aku kata...
3 beradik semua sama...
Wakakaka...
Tak jadi daging, metabolisme lak tinggi...
Ngeh3...
Dan yang pasti faktor baka yek..
Ok la..
Wassalam dari saya untuk sesi sharing info....=P

#Entry pendek berbaur sengal...Jangan marahhh~*

* Its Just Pop Up In My Mind *

# Ini entry serius ku...Kalau rasa funny, jangan sampai aku tau ada yang tergelak...

Perkahwinan,
Perkataan yang menggerunkan buat aku..
Kenapa?
Atas sebab-sebab tertentu...
Apabila difikirkan, its not easy to be a married woman...
But if u got a good husband, thanks to Allah sebab dihantarkan kepada seorang wanita seorang insan yang boleh membahagiakan..
Tapi untuk mencari dan berjumpa yang boleh terima seadanya,menyenangkan hati dalam satu masa dan menasihati kita apa yang xsempurna may be its still difficult for me ...
Mungkin ada tapi untuk  percaya belum tentu..
Kepercayaan bukanlah mudah didapati, even dah berpuluh tahun kenal sekalipun...
Kejujuran, tak jujur boleh musnahkan kepercayaan orang...
Honestly, its difficult to share something kalau kepercayaan dah hilang...
Tawar jadinya....
Dan untuk share sesuatu yang boleh destroyed sesuatu hubungan juga adalah payah...
Tapi kadangkala perlu diluahkan jua...
Ohhh..Disini pasti aku kantoi, tak tahu nak luah macam mana..
Peritttt....menjerut hati aku...
Susahnya nak lepaskan...

Actually tadi main klik2 cari ref. untuk hal keje aku terjumpa ini:

* Falsafah perkahwinan dalam Islam*

#Belum rasa nak ada famili, agaknya kalau dah gatal karang mesti aku nyanyi kat mak " Oh Mama! Saya Mahu Kawin! ~"...Ini entry orang sedang banyak fikir sebelum tido sampai susah nak tido...

Saturday, September 4, 2010

* Oohhh Kuih Raya!!! *

Every year bab2 kuih raya nih aku kena amik port k...
Bukan nak kena wat tapi kena beli...
Aku rasa last wat kuih raya 3thn lepas la, corn flakes madu, kek gula hangus  n kek kukus...
Bukan xnak buat tapi xde masa sebab balik2 jek kena settlekan umah...=p
Lepas tu wat tak banyak tapi sepah lbih...
Selalunya mak just akan wat kerepek pisang tanduk jek yang rangupp lagi lemak... sebab resipi arwah makcik...
Itupun dengar mak kata mak taknak wat tahun ni sebab mak pun tak bape nak sihat sangat, pisang tanduk pun susah cari..melawas bak kata org Jawa...=(
Spesis kuih tunjuklah jadi pilihan tapi biasanya mak akan beli yang homemade punya..
Ktarang tak suka beli kuih kilang...
Xsodap except from my frenz place si * Zila *
Fresh dari ladang kkk...
Sila buka blog dia untuk mengetahu laman web kilang dia...
Zila n Pakcik Aris, sila beri komisen sebab sy dah wat promo nih..=p

Tapi tahun ni haram satu bekas kuih pun xde lagi kat umah mak..
Malam tadi baru dapat satu jenis kuih > Almond London..
Aku order dengan kakak serumah every year sebab adik dia wat sedap, besar n badam seketul lagi murah...
Dibawakan khas dari Kuantan...
Pastu ari ni atau Isnin akan dapat Tart Nanas dari CNI, xdan nak order biskut Corn Flakes dia yang sedap tu..huhuhu....
Tiap-tiap tahun muka aku memang tender beli biskut raya, si Angah tukang beli kerepek...
Tapi dengan perkataan betulnya ialah dia bagi duit, aku yang pergi carikan...
Kacang2 pun sama...
Part dia memang nampak banyak tapi biskut secoet harga makin ya ampunnnn...

Apsal lak aku leh buka cite pasal kuih raya nih?
Ni sebab orang ini *Cik Kak Fahiya*...
Status nak amik kuih raya kat FB..Ngeh3...
Subuh2 semalam mak dah mesej aku, Si Angah dok bebel2 sebab aku tak pergi cari kuih raya lagi...
Haishhhh budak nih, kan aku balik ritu settlekan barang2 baju bagai adik ngan mak pastu mengemas lagik...
Kuih raya tu sonang yo, meh bagi pinjam kat aku 4x4 ko tu Nak pinjam En.Perd turbo tgh tuka wrna kat bemgkel lak...
Penuh bonet dia aku sumbat dalam masa sehari jek...
Almaklumla, balik cuti kang semua dah kemas just nak masak2 jek,...
Pastu leh berjimba2...Hehehe...
Lagipun kalau aku beli awal2 karang abis kat tekak orang kat umah je, xdan nak tunggu raya...hehehe..semua ni kena ada trick tau..wakakaka...=)
Dalam memilih kuih raya or biskut raya nih, aku dah paham sangat kriteria yang mak aku dah tetapkan selain mestilah homemade..

1.Kalau biskut mestilah yang xde paper cup...Almond London terkecuali lak...=P
2.Kalau kacang jangan ada beli yang berkulit...
3.Kalau asam atau jeruk jangan yang berbiji...

Main reason, tak nak jadi sampah...=)
Bukan apa, aku pun setuju sebab kang kalau ada sampah aku kan ambik tender bibik dah sepanjang raya, aku gak yang penat pastu mulut aku bebel lak kang, satu umah jadi berdengung telinga...=P
Cucu2 n cicit2 pakcik2 aku tu bukan paham bahasa...Tong sampah ada pun tak nak guna...Hehehe...
Adik beradik mak aku kan ramai...9 Orang dan anak masing 3-11 orang tak campur cucu cicit lagi..
Belah abah ok lagik tak ramai...
Hamik ko kalau balik semua sekaligus memang meriah..
Parking kat laman macam akuleh buka dataran parking perbandaran...
Kuantiti belian untuk kuih keegemaran ramai pun mesti kena up sebab cousin2 aku adalah spesis muka slumber macam aku gak..hahaha
Suka perabih kuih maksu diarang dengan operasi pempaketan beramai2 bila nak balik...=P
So kalau biskut tu setakat beli dua bekas 50biji tu dah macam buat taik gigi jek tuk depa...huhuhu...
Biasanya kuih yang akan ditapau berani potong hujung jari aku ialah;

1.Kuih baulu gulung entah apa yg sedap gak nya, manis keting..2org selalu dah chop..cousin aku yg kat Puchong sorang n kat B.Pahat sorang..
2.Popia lak, leh dikatakan semua suka...
3.Kerepek pisang mak aku,anak2 PakLong aku terutamanya sebab sama dengan kerepek pisangg arwah mak depa wat...
4.Biskut raya yang chantekk2..Yang ni khas untuk cucu mak aku...Nenek Cu murah ati ...Minta2 murah rezeki boleh bagii banyak lagi...aminnnn..
5.Kerepek tempe...Yang konon tak makan tempe basah pun suka juga..hehehe..kalau dah ada darah jawa tu, jawa la jugak...=P


* Ihsan from Google > Kuih Raya tradisi Johor...yeke?*
# Fikir kuih raya jek, tak perasan jap g nak kena g keje di pagi Sabtu terakhir Ramadhan 1431...Sangatlah xde mood yekkkk...

Friday, September 3, 2010

* Eczema & Me *

Afta berbuka tadi aku kena telan ubat alahan..Apasal?
Pasal eczema ...
Aku adalah penghidap eczema yang mana selalunya dihidapi oleh penghidap asma atau sesiapa yang pernah ada sejarah asma dan ada juga disebabkan keturunan...
Aku kena eczema kat tangan, dan disebabkan dua hari ni dok berbuka dengan Cha Kue Tiaw yang ada kerang dan udang, benda tu gedik nak gatal2 lak dan muncul atas kulit tanganku...
Here I got some info for those who dont know about Eczema..

What is Eczema?

The meaning of the word “eczema” can cause confusion. Many people use this word to refer to a common skin condition called atopic dermatitis. When this is the meaning, the words “eczema/atopic dermatitis” may be used.

The word “eczema” also has a more general meaning. Eczema can mean a family of skin conditions that causes the skin to become swollen, irritated, and itchy.

Many skin conditions are considered a type of eczema. Atopic dermatitis is one type. Other types include hand dermatitis, nummular dermatitis, and seborrheic dermatitis. Dandruff is a mild type of seborrheic dermatitis. Diaper rash and the rash that many people get after coming into contact with poison ivy are other types of eczema.

What Eczema Looks Like
Jewelry can irritate the skin, causing the skin to become red and irritated. This woman developed a type of eczema called allergic contact dermatitis.
Adermatitis, a common type of eczema that usually begins by age 5.
Nummular dermatitis is a type of eczema that causes coin-shaped lesions on the skin.

What Causes Eczema?
What causes some types of eczema is clear-cut. One type of eczema, irritant contact dermatitis, develops after frequent exposure to a mild irritant such as a detergent or brief exposure to a strong irritant such as battery acid. Another type, allergic contact dermatitis develops when an allergen (substance to which a person is allergic) touches the skin. Common allergens include poison ivy and nickel. A nickel allergy is actually one of the most common causes of allergic contact dermatitis. Many everyday objects contain nickel, including coins, buttons, jewelry, and eyeglass frames.

The exact cause of other types of eczema is not fully understood. Researchers believe that atopic dermatitis develops when many factors combine. These factors include inheriting certain genes, having an overactive immune system, and having something that dermatologists call a “barrier defect.” A barrier defect is a term that means “gaps in the skin.” These gaps allow the skin to lose water too quickly. The gaps also allow germs and other things too small to see with the naked eye to enter the body.

Seborrheic dermatitis is another type of eczema that seems to develop when a number of factors interact. These factors include the person’s genes, yeast that live on human skin, stress, climate, and overall general health. Research shows that seborrheic dermatitis tends to be severe in people who have the human immunodeficiency virus (HIV). This indicates that the person’s immune system plays a role.

How do Dermatologists Diagnose Eczema?

If your dermatologist suspects any type of eczema, the doctor will take a complete medical history, ask about your (or your child’s) symptoms, and examine your (or your child’s) skin. This provides enough information to accurately diagnose many types of eczema.

If there are telltale signs that this is an allergic reaction, your dermatologist may order a test called the “patch test.” Patch testing can help identify everyday substances to which a person is allergic.

Sometimes eczema can be easy to diagnose, but a challenge to treat. Teaming up with a dermatologist can help.

#No picture attach due I copy this info directly from this link:
http://www.skincarephysicians.com/eczemanet/whatis.html
Check it out...=)

* Ada Rasa Macam Nak Tengking Orang *

Hari ni aku pergi keje sedikit lewat sebab malam tadi tak boleh tido dan sahur tadi housemate dok gerak aku pukul 3.45am sebab ajak sahur luar..
Ooohhh mataku sangat melekat sebab aku baru je tido rasanya...
After sahur tunggu subuh pun dah dok lentok2...
Akhirnya bangun tengok jam dah pukul 7.40a,m..hohoho...macam tak cukup tanah aku dibuatnya..
Nasib jam handpunch opis aku sekarang tengah lambat 7minit, HR tak adjust lagi..=P
Dahla pagi tadi jammed lebih teruk kat depan Petronas dekat dengan KPJ tu...
Sumpah bengang...
May be disebabkan hujan dan ramai yang bangun lambat macam aku...
Masuk opis je tengok masih lengang..aku rasa aku handpunch dah lambat tapi ada lagi lambat..

Aku masuk lab makcik sorang tu tengah wat sampling..
Aku biarkan lagi...
Aku cek repot semalam ada yang aku hairan bin ajaib, aku tanya biasa jek tapi mungkin disebakan mood aku pagi ni mood mengantuk, maka suara aku sangatla serius...
Its normal bila kurang tido aku akan bertukar menjadi org yang serius super gaban ataupun menjadi sengal berganda2..Either 1...
Lepas tu dia lak yang tanya aku bagai2 benda yang dah di praktiskan...sudah dekat 10 thn keje wei...
Aku tanya dia balik apa yang dia ingat, pastu leh jawab aku cakap kasar dengan dia...
Haishhhh...Ni yang wat aku rasa nak tengking terus ni...
Halooo, semalam ko dah wat hal dengan orang lain dan tak puas ati dengan orang lain, jangan nak lepas kat aku...
Aku tak nak marah2..Nanti mood aku satu hari swing...padahal dah swing pun jadinya nih

AKu cakap bebaik kat dia, dia jawab macam tu lak..
Siap cakap kitarang "Kalau cakap baik, baikkk sangat..Tapi kalau kasar, kasar sangattt"
Wei, jangan cari pasal la...
Hallo2!!
Aku cakap tegas,bukan kasar...Sila tengok keadaan..waktu keje is keje, waktu relax is relax dan boleh la gurau...
Even aku dengan bos2 dan  team lain pun sama..
Sila sesuaikan keadaan bleh x?
Ko nak belaja ngan aku pastu ko siap2 sound dulu...
Hurmmmm...
Memang aku ajar ala kadar jek..Nasib la...
Pastu selang setengah jam, aku tanya pasal task tak siap lagi,dia siap bebel balik...
Ewah2...Keje tak siap tapi bising2 lagik..
Sengaja nak tempah pasal ngan aku la tu...
Dulu penah happen gak,bengang ngan org lain aku lak ko sergah..
Amik, kena tarbiah ngan bos...
Memang kami hormat sebagai seorang yang lebih tua lagi tua dari abah , yang dah lama kerja kat sini..
Tapi, jangan lupa kami ni immediate superior dia...
Supervisor dia, exec dia...
Even sebenanya dia bukan under aku tapi pliz remember that the lab report is go to my hand...
If u are doing lab job  means u are also under me...

Akhirnya satu hari ni aku cakap acuh tak acuh jek dengan makcik tu..
Cakap pun malas tengok muka...
Kang aku lak naik brapi, bahaya..
Aku punya mood pun xelok terus..
Apa yang pasti keje settle..
Dah la audit lepas raya, naik2 cuti raya nak kena ngadap auditor..
Plizzzzlaaa...Bos pun xde..Huhuhu..
Before cuti ni lah smua nak kena kasi chantekkkk...
Mood raya terganggu terusss...

Ari ni exec sorg MC lg,asst.QA sorg cuti juga sebab ayah dia meninggal, sorg lagi half day appoinment dgn doc, bos lak bgtau Monday & Tuesday dia xde..
Huhuhu..Nampaknya lepas 3minggu baru jumpa bos...=P
Wed. aku lak dah start cuti raya, aku naik keje bos g outstation ke China lak...
Hehehe..

#Aku tak tau apa yang aku nak cite..Mood nadai, sik tau dah terbang ke mana...=P

Thursday, September 2, 2010

*Tiba2*

Tiba2 aku rasa macam tak best...
Yup, afta I read a comment in FB...
Aku rasa kecik sgt...
I realise that I make a wrong thing b4..
Tapi aku dah sedar dari sume tu...
Akibatnya tanggung sendiri yek..
Dalam rela aku terpaksa even sebenarnya tak suka..
Ada orang tau?
Xde..
Kenapa?
Sebab aku tak nak mnyusahkan..
Sebab aku tak nak ada org mngungkit...
Aku telan je walaupun pahit...
Aku suka pun tak guna sebab semua tak tahu...
Aku terpaksa terima je bulat2 depan mata...
Boleh ke aku pusing ke lain?
Mungkin boleh tapi boleh ke orang keliling accept?
Arghhh...aku tak suka..
Ni semua sebab satu hal jek..
Benci tollllll.....
Aku tak boleh buat pilihan...
Aku nak nangis...
Tapi tak keluar air mata...=(

#Aku rasa tertekan...Sampai keluar semua jerawat kat muka lagi byk dari tai lalat muka aku...

* Menggamit Kenangan*

Balik kampung ari tu aku dok kemas2 bilik lama...
Lepas tu jumpalah segala harta karun barang2 akuinclude album masa belaja dulu..
Aku selak2 dan aku rasa rindu sangat masa tu..
Rindu gila...
Hasilnya aku masukkan gamba2 yang tak sensored dalam FB..
Aku tag orang2 yang berkenaan...
Oooohhh...
Andai la masa boleh berputar semula...
Bestnya la...

# Kenangan yang manis dulu aku nak simpan sampai bila2 tapi yang pahit aku nak kambus sampai tertutup mata...

Wednesday, September 1, 2010

*Rasa Apa2 Je*

Di Ramadhan ini aku dapat rasakan sesuatu..
Setan kena ikat, nafsu ke?atau memang perasaan?atau Allah nak tunjukkan?
Yup, I feel d same feeling when 1st time I see d 7 years guy..
Huhuhu..Jauhkanlah...
Susah-susah aku nak lupa 7 years guy tu...
Janganlah aku diduga dengan seseorang yang mana tau boleh buat aku mengharap 7years lagi...
Gila lahhhh...
Cek balik checklist aku, kompom dah all the list  will remark with "tick"...
Itu checklist aku untuk someone...
Tapi checklist dia untuk dia punya someone guna untuk aku kompom "cross2 n cross"...
Jauhkanla rasa itu kalau dia memang bukan...
Takut dan serik dah dengan kisah lama...

# Entry balik kampung banyak sangat nak update dan jari tgn masih susah nak wat tekan keyboard...Just update apa yang aku risaukan sekarang..hurmmm~

* 30 Perkara Perempuan Tak Sempat Bagitahu Lelaki *

# Found this from my FB frenz note:

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa

# Some I agreed but some are not..How about others? I don't know....