Wednesday, August 11, 2010

* Cobaan......1 Ramadhan 1431 *

Alhamdulillah puasaku pada 1 Ramadhan tahun ni dapat dtunaikan dengan jayanya dan terasa macam hari-hari biasa..
Macam hari bukan bulan puasa...
Aku buat kerja macam biasa...
Hopefully hari-hari macam ni...
Tak rasa lesu dan letih...
Syukurlah even pagi tadi sahur makan roti dengan mangga manis je dari Kedah..housemate ku balik kg bawa dari Pendang...
Balik pun balik awal sikit masa Ramadhan ni...Takde muka aku nak stayback macam biasa 15 minit je n dulu pernah je aku buka kat tempat keje sebab pernah kena masuk shift dan stayback...
Bos pun dah halau -halau balik bila masa dah nak dekat..
Hehehehe...
Happy puasa pertama...
Just tengahari tadi rasa sangat mengantuk tahap  gaban...
Buat training supervisor baru pun dengan mata aku kuyu gila..
Lagi2 masuk lab kecil lab microbe yang ala2 legap bunyi  tapi beraircon dua biji...
Sejuk dan best macam nak tido..Hahahaha...
Petang ni tadi aku tiba-tiba teringin nak buka puasa dengan Tom Yam homemade...
So masa balik aku singgah Giant dan budget memang cantiklah..
Balik umah boleh masak pastu rileks2 tunggu waktu berbuka tapi hampa ye kawan2..
Kenapa hampa?
Ni memang dugaan 1 Ramadhan,...
Dugaan untuk tangan kanan aku yang pernah injured...
Aku masuk rumah letak barang basah kat dapur lepas tu nak masuk bilik tukar baju..
Jolok kunci kat lubang kunci pintu, TIBA2......
Pintu takleh buka....
Ahhhh Sudahhhhh!!!!
Pintu ni buat hal lagi...
Tombol aku dah tuka dua kali sejak aku duduk rumah ni dalam 3 tahun..
Baru2 ni ada gak sangkut2 tapi aku ketuk dah lock yang melekat kat dinding tu biar tak sekat tapi tak sangka ari ni pintu buat gila lagi...

* Penyebab utama pintu takleh buka*
Sampai rumah kul 6pm tapi dapat masuk bilik kul 6.30pm...
Mahu aku tak letih...
Sakit tangan aku mengetuk tombol pintu dengan hammer lepas tu nak umpil lock kat dinding tu...
Huhuhuhu...
Memanjang jadi McGyver...
*Penguji kesabaran aku yang aku dah kerjakan dari pandangan luar dan dalam (Jangan tanya mana tombol dah pergi) *

* Penutup lubang yang chumelll sementara aku lom sempat g hardware *

Dulu mula2 pintu ni rosak, housemate aku dah bagi penerajang...
Habis lekuk pintu tu..
Ni nasib baik dia keje, kalau tak mau lekuk lagi lain tempat...
Huhuhuhu....

* Fragile!!! Hahahaha*

Apapun, masuk bilik buka tudung,masuk dapur sarung apron, masak campak2 dan sempatlah berbuka dengan tenang juga akhirnya even kena berbuka sendiri sebab housemate sume keje shift petang...
Tapi ni sambil tunggu housemate aku balik, aku ada risau satu benda...
Apa dia?
Aku masak tadi main2 campak2 tengok bahan macam sikit tapi bila udang ,ayam, fishball dah berkubang dengan sayur, jadi macam berganda2 lak..
Depa belum balik aku dah mesej siap2 standby perut malam kang nak telan tom yam aku...
Huhuhuhu...
Kompom depa balik membebel tahap dewa weiiii.....

*Juadah berbuka : Tom yam campur + kurma + telur dadar*
Lepas tu tadi lepas buka aku call mak cite pasal ari ni, mak pun dok bok bek...
Sengaja call mak lepas buka sebab kalau sebelum buka nanti ayak liuk aku meleleh dgr mak masak apa...hahahaha...

# Dulu kat hostel selalu  ada budak2 tertinggal kunci dalam bilik ataupun daun pintu kena tiup angin,,...Aku selalunya tender tukang pecah penutup atas pintu dan orang lain lak ambil tender tukang panjat masuk dalam bilik...HEhehehe..Gila sengal tak nak pecah tombol sebab nanti pihak hostel cari nama...Bagus betul depa buat ruang atas tutup guna plywood je...

6 comments:

Anonymous said...

isk isk ganas gler bdk montel nie..hahha..wat tomyan bkn reti nak bg kat aku sket..mencik~~

Min Min said...

bukan ganas la bdk munit...terpaksa kkk,,,kalau tak xleh msk bilik...ko tak ckp, mana aku tau...adalbih semalam wei..eik, ko guna word "mencik" tu?hahahaha

Anonymous said...

eh pe bdk munit lak nie..nama panggilan aku cam slalu jek berubah2, berubah ikut musim lak..aiii nak kena bdk nama along min nie :P

Min Min said...

Muncit la...tertggal "C" pulak...Sebut betu2!!!
MUNCITTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT....

Anonymous said...

sengal la bdk montel nie :)

Min Min said...

Muncittttt...Hahahaha..best je sakat...