Sunday, August 29, 2010

* Sengal Berganda2 D 17 Ramadhan*

Semalam memang sengal gila....
Aku balik daripada sahur kat McD dengan housemate terus balik umah angkut barang balik Johor...
Aku gerak dalam pukul lepas sahur..
Drive masa pagi2 sebelum Subuh atau memalam memang best....
Sebab tak banyak kete...
Sampai dekat2 dengan Hentian Kampung Bemban,perut aku sakit....
Singgah jap kat situ pastu teruskan perjalanan...
Tapi yang aku heran macam mana aku leh terlepas exit Tangkak...
Huhuhu...
Memang dari exit Tangkak dan Hentian Bemban tu tak jauh..
Tapi entah macam mana entah aku leh tak nampak...
Maybe sebab kabus kot pastu aku pulak tido 2jam jek mlm tu, lalok arr....
Pastu aku lak terkial2 cari smart tag pastu dgn cari sunglass lagi, tu yang terlajak..
Dah tak pasal2 kena exit Tol Pagoh...
Dan nasib baik juga aku familiar dengan kawasan tu sebab Pak Long aku dulu duduk sana sebelum dia sakit2 dan dibawa ke umah anak2 dia...
huhuhuhu...
Kira2 sama je masa perjalanan cuma lama sikit kat atas highway dan tol ada lebih Ringgit la...
Pastu menguji kesabaran jalan kecik tapi banyak lori besakkkk...
Masuk Pekan Pagoh, amik Kangkar pastu terus hala Pt Sulong dan amik Pt Karim...
Huhuhu...Selamat sampai...

Sampai2 rumah mak suruh cari bekas untuk munjung, cari ayam buat tambah dan pergi bayar bil...
Nasib baik adik laki aku dah belanja semua barang dulu, kalau tak kalut aku kena pergi cari semua...Huhuhu...
Yang tak bkeh blah masa kat pejabat pos...Aku lom sempat kuakan dua2 kaki aku, ada sorang pakcik dah tegur aku:

"Cantik kereta, cantik tuhhh"

Aku naik  kompius dengan pakcik tu, aku duk kerut dahi penat nak fikir akuknal ke pakcik tu?
Jawapannya aku tak kenal dan pakcik tu menakutkan aku kkkk...
Masuk kat kaunter pulak, tengok semua orang baru...
Muda mudi yang jaga kaunter...
Muka ketat lagi kelat...Tengok jam baru kul 9 lebih tapi xkan dah xde feel keje lak...
Dengan makxik dan nenek pun cakap macam hampeh...
Tiba turn aku pulak aku serah bil pastu aku standby nak kuakan duit tetia dia leh lak cakap aku kena bayar RM50 extra...
Heishhhh...En Azizi dari pejabat pos Semerah ni nak kena dengan aku gamaknya...
Aku cakaplah :

"Encik, boleh kira lagi sekali tak?Dah lebih tuhhh...Tengok kat jumlah perlu dibayar.."

Pastu dia jawab:
"Lain kali mana nak bayar tu tanda ar!!!"

Amboi.....Cantik bahasa, banyak cekadak ko yek..Macam tu lebih baik aku je yang buat keje ko...Takkan tak tah membaca....
gaji padahal baru naik takkan nak wat perangai lak...
Aku malas cakap banyak,aku buat muka gila2 kat dpan kaunter...
Lepas tu aku nak blah dia bagi keratan bil jek..
Balance tak bagi...
Banyak chantekkkkk....
Bia la 5 sen pun tapi kalau deal dengan duit,sila jujur yekkkkk...
Aku sound minta balance....
Ngeh3...Mesti dia kata aku kedekutttt....
Aku ajar sikit orang macam nih...
Dahla xde bahasa pastu wat keje deal dengan duit macam tu pulak...

Lepas p pejabat pos aku g PEkan jap cari bekas...
Baru kua kete, aku jumpa lagi pakcik yang sam kai pejabat pos...
Pakciktu mmang semacam...
Huhuhu...dia cakap apa lagi entah, aku sengoh kat dia pastu terumasuk kete...
Balik umah singgah kat simpang depan umah beli ayam lak....
Huhuhu...sampai umah teruscite kat mak kisah pakcik tu..
Mak kata org sini ke apa?
Jangan sampai tak kenal org kg sendiri... Tapi aku kompom pakcik tu aku tak kenal....
Pastu sambung masak2 tuk munjung dan smbil kemas dapur...
Kemas dapur tak penat tapi penat membebel sebab umah bersepah macam kapal karam...
Abis semua kau sentalllll...
Pastu petang pergi menghantar2 sebelum hantar adik g sekolah..
Yang sengal lagik,adik ssun kat seat belakang tak alas paper...
Aduhai, tumpah kuah lodeh kat seat biru Cik Lisa aku...
Balik hantar adik menyental seat Cik Lisa...Sembur Febreeze...Pastu terus basuh Cik Lisa...
Siap kering sume, canthekkk je adik aku pinjam pergi kua dengan kawan dia pergi anta barang umah awekdia...
Ceh...Nyesal cuci sebab dia balik kotor semula Cik Lisa aku...

Waktu berbuka lak, Angah beli kuih Buah Melaka dengan Kuih Kole KAcang...
Yeayyyyyy!!! Kuih Kole Kacang yang sangat susah nak jumpa dapat makan gak...
Ditambah air Lai Chee Kang Pt.Sulong...
SUKAAAAA!! Dan buat pertama kalinya bulan puasa tahun ni berbuka air sejuk...
Lepas tu makan lodeh mak, rendang, aya masak kicap dan telur puyuh sambal tumis...
Yummy!!!!
Tapi xleh makan banyak sebab aku kena backpain,,...
Lepas Isyak tetido terus sebab tahan sakit, ubat tertinggal kat Shah Alam...
Nak tengik double moon pun xdan...
Gamba makanan pun xde feel nk captured....

#Membebel sambil buat keje sampai tak sedar keje dah settle..Ngeh3...Lepas ni kena kemas rumah atas lak...=P

Thursday, August 26, 2010

*Tersadaiiiii..~*

Yup!
Aku masih tersadai kat umah sewa lagi di saat aku menaip entry ni...
Apa kes?
Aku tak larat tahap gaban...
Pagi2 buta tadi masuk keje awal sejam dan sepatutnya balik awal sejam tapi disebabkan perkara yang tak dapat dielakkan, balik macam hari tak puasa la yekkk..
Dah la tu, sangkut kat jam dekat sect 18 pulak...
Hampeh!!
Aku bukannya boleh sangkut kat jam nih, sakit pale wei...

Pagi tadi keje banyak lepas tu nak kena settle awal..
Huhuhu,...
Ada photoshoot yek dengan exec dari HDC ( Halal Development Corporation) untuk 20's company Halal JAKIM yang berjaya kat MAlaysia...
Tapi bukan amik gamba muka akula...
Amik gamba produk company aku...Hehehe...
Cik Kak tu datang dengan penuh gaya bawa kamera canggih...
Tapi hampeh tak tahu guna ke...
Gamba dia amik semua blurrr semedang....Huhuhuhu..
Last-last aku sendiri amik gambo produk2 semua...
Apa daaaaa.....
Dah la bos pergi meeting, terkial2 aku dibuatnya....
Exec aku memang hal2 ni tak tahu..Huhuhu...

Ari ni aku rasa macam sengal gila gaban sebab nak kena settle hal lab dulu sebelum balik sebab result reading tak de org nak mai buat on Saturday..
Kena ngajar budak yang betol2 "0" buat ..Huhuhuhu...Letih aku, kering tekak....
Dah la tu, kalau semalam lab microbe tu aku buat ada benda hangit, ari ni aku sengal gila lab tu aku nak banjirkan..ngeh3....
Semalam macam mana entah, tisu leh terbakar masa wat testing...Huhuhu...tarik dari bench top, jatuh atas lantai...
Aduhai...Hangit warna lantai...Nasib bek panggil dak cleaner mop boleh hilang...
Tadi lak aku prepare solution chemical, huhuhu..abis basah sebab mata tengok data tapi tangan buat kerja lain...
Abis tepercik mikroskop basah...
Aku memang penat gila dan mengantuk sangat rini...

Masa balik keje tadi nak masuk susur ke kawasan taman perumahan aku, sikit lagi aku nak landingkan tayar Cik Lisa aku kat atas divider jalan sebelah kiri...Huhuhuhu...
Apa hal !
Aku dok ralit tengok sebiji motor yang dituggangi oleh 4beranak...
Ayah bawa motor, mak kat belakang dan terselit anak antara mak dan ayah serta sorang lagi anak yg besar duduk depan dekat bakul bercampur barang..
Aku teringat aku masa kecik2 dulu...
Dulu masa  mak ngan abah xde kete lagi tak keje dengan ada loru dan van, macam tu lah kitarang kalau berjalan...
Kalau pergi jauh2 abah baru sewa kete...
Huhuhuu...Tapi motor mak n abah dulu lagila kecik..
Honda Cup 70....ni tadi yang aku nampak Honda EX5...
Panjang sikitla seat dia...
Untung Dak Kecik Eryn sebab dia lahir semuanya dah complete...Boleh dikatakan semua keperluan dia kitarang adakan...

Sampai umah lak tak teringat nak isi minyak padahal dah witdraw duit sambil topup touch n go tak lepas kat RHB...kad nak kena campak dah..
Balik umah tak tukar baju, terus landing depan tv ruang tengah...
Sakit pale!
Tiba2 tengok dapur kakak umah aku nak wat kerabu mangga...
Hehehe...Kacau la...Apa lagi..
Sagat mangga muda sampai pedih2 tangan, tangan aku dah la luka tercarik stapler kat opis...=(
Lepas sagat mangga nampak lak ada luka baru  kat tangan..HEhehe...
Dalam hati cakap,

"Janganla ada housemate aku jadi Raja BErsiung...huhuhu.."

Lepas tu, bantai iron dan lipat baju sebab balik dari kampung karang kompom malas lagi penat...
LEpas buka lak kena kerahan tenaga pergi isi minyak dan top up touch n go oleh housemate aku..
Depa takut aku lena molekkkk jek jap g...

Tak abis sengal, kat petrol pump aku wat hal lagi...Ngeh3...
Aku sejak minyak naik, baru bape kali jek isi minyak...
Almaklumlah..bulan pose tak merayau mana...
Tengok meter minyak masih ada separuh, bantai isi RM30...
Lepas tu nozzle auto stop..
Huhuhu..NAsib bek tak melimpah...
Ngeh3...
Sengal berganda2....
Balik umah cuci kipas lak...
Penat tapi tak tahu diam kan?
Esok bangun sahur aku n housemate nak g McD..
Huhuuhu...Kalau dulu2 paling sengal pergi mamak, tapi tahun ni g McD lak...
Entah pape ek?
Alaaa...Ada voucher McD aku dapat sebenarnya, tapi tak guna2...
Esok lepas lepak McD terus pecut balik Johor...Huhuuhu....
Kerahan tenaga kat kampung lak start esok dengan kena jadi tukang masak sebab mak nak "munjung"...
Huhuhu...Nantikanlah gamba2 makanan yang akan diupload malam esok..

* Selamat Balik Kampung Untuk Diri Sendiri...Akan muncul semula pada 1Sept..Kepada yang tak balik tu, JANGAN JELES!!! =P *


# Semangat nak balik kampung!!!!!!
# Eik, tapi tadi macam terkujat tengok mesej kat FB...Mesej orang yang namanya tak dikenali tapi bila selak gambar2 semua....Okkkkkk.Takyah nak berlakon..I know U, n I don't like to accept ur frenz request...ngiiiiiii.....=P

Wednesday, August 25, 2010

* Alahai Budak Zaman Sekarang..~*

Tepat 9.03pm tadi masa aku sedang elok melayan housemate aku membebel, lagu 1st Lady > Never Been Replaced kat tipon aku berbunyi...
Aku malas nak tengok, mesej...
Lepas tu aku capai gak...
Inbox> Mak
Aku fikir memang mak la gamaknya rupanya si Kecik mesej...
Tipon dia biol lagi la tu...
Konon ayat intro tanya :

"Along dah ok?"

Kalau si Kecik ni yang mesej ada la tu...
Kalau mak yang suruh mesti dia mention word "Mak" kat pangkal ayat dia...
Hehehe...seperti yang Along dia jangka, lepas mesej kedua masuk, dia cakap pasal Si Angah nak datang TNB KL sok aku nak blk kampung baru sibuk dia nak dtg KL, ayat seterusnya adalah pasal pendrive...
Huishhh...Budak zaman sekarang yekkk..
Aku kenal benda alah pendrive pun masa aku student tu pun dekat2 final year...
Ini budak darjah 4 sudah tau mau guna...
Ari tu pergi kelas komputer masa cuti sekolah, terus ada email address...
Siap minta email adress aku tuhhh...
Mana dia nak godek tak tahulah..
Si Angah dia jangan harap nak bagi si Kecik tu pegang lappy dia...
Yang kat umah ke, yang dia bawa g opis ke....Diharamkan kkkk..
Tadi siap tanya price kat aku....Huhuhu..

"Tapi jangan cakap Mama tau" dia sorang je gedik panggil mama, kadang2 mak, kadang2 mami

Aku malas nak layan,aku just tanya nak buat apa jek....
Dia bagitahu "cikgu cakap" ayat bagi cair konon guna "cikgu cakap" yekkkk..
Ada nak save dari internet pasal UPSR n learning apa entah dia tak bagitahu, just boleh save kat pendrive jek...
HAishhh cikgu nih pun satu hal, ingat budak ni duduk kat mana, bising mak aku diajak g cc karang...
Ngalahkan dah masuk U...Macam buat assignment lak...
Siap cakap :

"Pasal nak cucuk kat mana pendrive tu Along xpayah risau, kita ajaklah mak ke, Angah ke pergi CC"..

Aku tak reply  terus...Ha'ah la abang Ngah ko rajin sangat nak anto ko pergi CC...
Padahal boleh je ko online kat bilik dia...
Boleh  Along cium kentut Abg Ngah ko kalau dia bawa..Hehehe..
Aku taulah perangai adik2 aku...
Ngeh3...sebab tu berani cakap mau cium kentut..wakakaka
Berbeda sungguh budak zaman IT dengan zaman aku dulu...
Komputer kat umah tu pun dulu jahanam sebab Si Kecik buat main game masa dia belum sekolah yerrrrr...
Sangat advance....
Ni kalau aku kat umah ngadap lappy abg dia, dia punya kepala yang ada kat depan lappy, bukan muka aku tauuuu...
Huhuhuhu...Aku kenal keyboard komputer awal gak la masa kecik2 tapi kat umah cousin2 aku la..hehehe
Tapi layan main game pecah belon jek..hihihihi

*Buah ati kami sekeluarga, mulut manis yek..Mak makan lebih gula gamaknya masa pregnant dak ni..*

# Malam sok aku sampai umah, kompom dia petik  kisah ni lagi...Buat tak paham sudehhhhh...Tak pun kasi repot sama mak...NGeh3...

* Apsal Nih? *

Haishhh....
Apsal la semua benda terbantut nih...
Buat keje serba tak kena..
This week function aku kurang orang, so kena turun padangla..
Huhuhuu...Tapi aku malas nak turun production...
Hehehe..Bulan pose panas ar..
Tolong cover lab sudehhhh...
Semalam buat lab pun separuh jalan pastu ada training dan terus balik...
Ngeh3...
Budak baru kena continue job sebab kitarang Muslim waktu bulan pose ada special sikit, boleh balik awal..
Huhuhu...
Tapi ari ni masuk keje memang tak boleh blah...
Pagi2 tengok data semua tunggang terbalik, budak baru key in data tak cek info dari dept lain...
Aku buka nak update monthly, tengok2 macam haram...
Menguji kesabaran aku la...
Dah berapa kali dah bagitahu, naik berbuih mulut aku ni cakap kat budak dept satu lagi tu...
Tapi sama je...

Lepas tu tadi HDC call lagi minta gambar...
Adoiiii...Mana aku nak gagau gambar nak letak magazine depa nih...
Last2 depa yang akan datang company aku...
Ngeh3...
Bijak aku menyusun kata, malas nak buat keje...
Diarang kan pro, datang sini pun korang suka kan...
Berjalan2...
Hehehehe...
Esok pun patut aku kena pergi Kelana Jaya tapi aku minta tolong exec aku pergi sebab dia leh singgah sekali since dia dari KL...
Malas gila ya ampunnnn...

Ni aku tengah serabut alam tengok aku punya testing media asyik fail jek...
Huhuhu...
Nampak bebeno dah lama tak wat method nih...
Selalu ajar orang tapi aku lak wat tak menjadi rini...
Sabo la yek...
Karang susah2 aku tak run testing juga ni...
Aku tak ada moodddddd....

#Tiba2 nak cakap > "YEAYYYY!!! ESOK BALIK KAMPUNG!!!"

Tuesday, August 24, 2010

* Kurang Pahala Pose ke-14*

Kurang pahala pose ke-14 aku la...
Tapi aku tak leh simpan, kena kasi keluar juga...
Lelaki ni kalau puasa, macam tak pernah makan setahun...
Sebab-sebabnya, kalau sahur makan macam lunch bukan semualah sebab adik Ngah aku tak sahur punya spesis...
Lepas tu kalau tak sahur, macam ayam berak kapur, nak angkat tangan pun tak larat...
Even kalau sahur pun masa rehat membuta je...
Ni aku nak cite pasal makhluk tuhan yang semalam bini dia buat hal dengan aku, ari ni laki dia nak kena cili pula mulut dengan aku....

Apa kes nak cili mulut orang bebulan pose?
Ni kes dia, aku memang jarang keluar masa bulan puasa...
Aku biasanya akan lepak kat lab cover apa yang patut tak pun duduk dekat depan PC buat keje atau kalau nak relax pun aku surf internet...
Tapi tadi aku keluar nak pergi bank sebab nak bagi duit bayar duit book ang paw...
Bila nak jalan keluar ada lak mulut puaka yang tengah tunduk tutup muka kat cafe cafe tempat diarang rehat2 duduk2 sebab ada aircond macam tido kata ;

" Oit! Puasa2 pun nak keluar pergi minum ke!"

Amboi3!!! Suka hati aku la nak kua ke apa...
Aku punya waktu rehat, bukan ko punya..
Aku balas :

"Aku punya masa rehat, yang ko sibuk apsal?Aku nak pergi bank ke apa ke? Ko tau? Kalau aku nak pergi minum pun yang ko sibuk apahal?"

Sengaja cari pasal dengan aku, cakap tak pandang muka...
Dasar mulut nak kena cili...Dengki...
Aku tak pernah kacau orang, jangan nak cari penyakit dengan aku...
Ko punya hal masalah disiplin semua aku tau je tapi malas amik port..
Ni cari pasal lak...

Aku pose tak kuasa la nak main lembik2 nih...
Puasa bukan halangan okkk...
Life goes on...
Lagipun bulan pose masa rehat takkan nak membuta jek..
Lagipun tak de port...

# Saje jek cari point aku nak pangkah abis2 ...Laki bini 2x5....Tak kuasa aku makhluk suka jaga tepi ken org...Dah la NATO - No Action Talk Only....Hehehe..ayat dari TV3 atas isu lempaq2...

Monday, August 23, 2010

* Holiday Mood Tiba2 ~*

Tajuk pasal cuti tapi isi taklah hal cuti mana pun...Ngeh3..
Ari ni masuk keje macam biasa tapi masuk awal sikit selepas dapat call pukul 6am dan 7am...
Gila bengong je rasa kepala...
Lepas subuh letak pale jap ingat leh lelap jap tapi xleh...
Semalam tido awal tapi disebabkan pagi bangun terus tak tido..
Semalam dok membuta kat ruang tengah...
Masuk bilik bantai tido lagi...
Pecah rekod minggu ni nak  g keje baru iron baju...
Dengan banyak gila m'call dari exec aku, asst. mak n adik....
Huhuhu..
Apa kes boleh lepak gila?
Apa taknya...
Semalam pagi2 dah pergi amik darah kat klinik lepas tu basuh2 baju petang kua g midvalley lak..
Kaki aku bawa Cik Lisa rasa macam nak patah pun ada dengan nak masuk parking, nak cari parking lagi..
Mana tak letih...

Masuk2 keje buka email lak melonggok...
Almaklumla, Jumaat MC lagi...
Tapi ada lak email puaka buat aku nak mengaruk..
Suka suki nak sijil awal next week tapi request in the short time...
Ingat aku Doraemon?Superwoman?
Wei, aku buat keje dengan function lain wei...
Tak nak keje dengan function lain aku kena kua duit sendiri dulu wooo..
Claim lambat kang susah lak aku...
Aku reply dengan ayat paling sopan buat2 tanya lak bila nak pakai sijil...
Ngeh3...
Padahal dah terang lagi bersuluh...
Ada highlight kat email dia...
Yang aku tak suka dia g CC exec aku apa kes?
Any certificateor MOH issues must be CC direct to my boss la....
Meh aku balas secara ayat cantik, aku CC BOSS aku...
Hahahaha...
Lepa tu BOSS dah baca,siap bagi idea untuk reply kat depa...
Kuang3...
Best Bos aku....
Aku send email tak sampai setengah jam pun terus masuk call...
Tegok je ext no.SAH! Mak Buyong tu yang call..
Aku request any appliction request must be forward 2weeks before...
By hook or by crook it must!!!
Aku nak prepare document lagi, nak request bank draft lagi...
Ingat budak2 finance tu keje nak pergi bank tiap2 ari ke? kang aku request push2 finance aku gak yg kena marah...=p
Lepas tu dia fikir pegawai-pegawai tu tak ada keje lain selain nak ngadap kertas yang aku hantar je ke?
Halloooo, kalau ikutkan prosedur depa pun, at least take 3-5days to process...
Nasib baik aku dah biasa dengan depa...
Itu pun lagi mahu bising2 dengan aku...
Lain kali apply sendiri...
Haishhhh...Bengkek di pagi hari tadi...

Tapi tak apa...
Rasa kebengkekkan diabaikan sebab aku isi leave form untuk 30hb ni...
Yang tak boleh blah isi form 30hb sekali dengan form MC Jumaat lepas..
Hahahahahah...
Nasib baik aku tak isi form untuk cuti raya sekali...
Kuang3.....
Lepas tu pukul 3.30pm lak dah kua pergi Pejabat Kesihatan nak amik sijil yang dah siap sekali hantar dokumen dengan payment pakai duit haku untuk Mak Buyong yag laki bini selalu geramkan aku...
Lepas tu pergi Jabatan Kesihatan....
Gitu gini balik rumah pukul 5pm juga...
Berbuka dengan nasi ayam sedap hasil air tangan kakak serumahku...

# Mood minggu ini >>> Xde feel lain selain dari tak lain iaitu FEEL BALIK KAMPUNG~*
#To Sis Anim, berita darimu membuatkan I rasa lega...ngeh3...doa je orang itu bahagia dan tak kacau lagi...ngeh3..

Saturday, August 21, 2010

*My 11 Ramadhan > =( *

Don't know what will happen to me....
Today its become worse...
I'm not a doll nor a little child which simply can be scold in front of public...
Its not my false...
Its not my ego..
Even if you are tired like hell, please don't think you are always right...
Please think about other's feeling...
If you feel you are not willing to do something, please don't be an actor to show that you are great...
I'm not the one who ask you to accompany me or helping me...
I can do it by myself...
TQ to make me sad again & again....
I'm so tired for all of this.......

#When to clinic again, blood test postponed...Doc ask me to come early in the morning...

Friday, August 20, 2010

* Oh! Bunyi-bunyian Itu! *

Lepas berbuka tadi terdengar bunyi budak-budak main mercun kat belakang dan depan rumah...
Seperti biasa kereta kakak serumah aku tu akan menjerit2 " Thief3!!!pencuri3!!!"
Huhuhuhu..bikin gempak jek..
What ever pun aku bukan nak bercerita pasal bunyi alarm kereta kat sini yek...

Aku teringat zaman aku kecik dan zaman melepak kat kampung masa bulan puasa...
Aku ada sorang je adik lelaki tapi cukup untuk buat mak aku membebel setiap kali bulan puasa nak menjelma...
Dia akan hilangkan diri dengan kawan-kawan dia ke kebun belakang rumah pergi cari buluh meriam...
Bukan setakat dia je yang pergi tebang, kadang2 pergi tebang secara berjemaah sebab kawan2 dia yang lain tak ada port cari buluh meriam..
Dulu masa si kecik Eryn belum ada lagi, memang tiap2 tahun ada meriam buluh kat rumah kami...
Nak wat berlawan bunyi dengan budak2 sekampung dan kampung2 sebelah...
Meriah jek...
Bila Eryn lahir terus stop sebab budak tu asyik terkejut2 jek...
Sejak tu juga anak sepupu kitarang yang budak bandar jakun nampak buah kopi disangka anggur pun akan tanya kat Angah:
"Cik, bom tak ada dah ke tahun ni?..."  huhuhu....
Dan bab main meriam ni bukan setakat Angah je yang main tapi aku pun join sekaki...
Hahahahaha...
Nak buat macam mana, cousin yang aku rapat pun cousin lelaki, ada yang perempuan pun perangai macam2 abang2 diarang..huhuhu..
Tapi aku tak berani la sangat cucuh rapat2..
Buluh buat cucuh meriam paling pendek aku guna ialah sepanjang 1meter..
Itupun jenuh mak aku tak bagi aku turun tanah...hehehehe...tapi degil kan...nak wat macam mana...
Daripada main mercun, aku lebih confident cucuh meriam...
Tak payah pegang guna tangan macam mercun,
Lagi satu tangan sebelah boleh tutup telinga ...=P
Kisah pasal mercun ni juga, aku rasa adalah tiga tempayan mak aku kat rumah tu pecah kena dentuman mercun...
Aku tak pernah buat la tapinya...
Itu semua kerja Si Angah dan juga budak2 kampung luar yang datang masa raya marhaban tapi tangan campak mercun masuk tempayan mak...
Kat kampung kami masih ada budaya marhaban dari satu kampung ke kampung llain sampai raya ke 3/4...

Bunga api?
Yang itu pun aku layan gak...
Dulu mak cukup bising kalau aku dengan cousin aku berkumpul..
Bunga api epas main kena kutip dia punya puntung okkkkk..
Lagi satu dulu kitarang suka cucuh kat batu laman rumah...
Huhuhu...Habis batu merah jadi kelabu asap...
Other than that, aku suka buat pokok krismas guna bunga api besi cap mata kucing warna hitam tu...
Kalau bunga api kertas tak best,tak berat...
Sebab dulu rumah aku ada anjung kayu, so kitarang main tak yah turun tanah..
Dari anjung rumah kitarang campak bunga api besi tu kat pokok limau ceri sejenis buah limau warna merah sekcil biji cermai
Tapi kalau mak aku nampak memang cari pasal sebab susah nak cari pokok tu...
Sekarang i pun pokok tu mati dah...
Lagi satu main campak2 mak aku susah la nak menyapu laman...
Mak aku rajin sapu laman rumah...
Aku lak pantang turun rumah...Hehehehe...
Kisah bunga api ni juga boleh buat aku sesak nafas...
Lagi2 bunga api kertas....
Berassap satu rumah...
Huhuhuu..
Dulu tangan aku pernah gak kena cucuh dengan bunga api besi by cousin laki aku...
Dia memang aku rasa cousin aku paling terjal lah tapi close...
Nama dia Jefri tapi aku  semua orang panggil dia Jepun sebab nakal ya ampunnnnn...
Dulu dia suka libas aku guna lidi penyapu...
Tapi sekarang dah jadi bapak orang...sudah pandai pakai otak ya....=)

Huhuhuhu...Indahnya zaman tu....
Raya nanti tak sabar nak jumpa semua...Even aku la kena jadi tukang masak kehormat kat umah tu karang sebab mak sibuk melayan tetamu...
Rumah mak memang rumah adik paling bongsu tapi semua pakcik dan cousin aku wajib balik sebab rumah tu rumah pusaka even grandparents kitarang dah tak ada..
Mbah (tok laki) meninggal masa aku baby umur seminggu, Nyai (nenek) meninggal tahun 1993..
Tapi alhamdulillah kami masih berhimpun sampai sekarang...=)

# Tak sabar nak balik kampung weekend ni nak berbuka dengan mak....

* 9 Ramadhan Kena Melawat Lagi*

Tahap kesihatan aku untuk beberapa hari ni adalah tidak berapa memuaskan....
Aku MC di hari Isnin datang kerja dihari Selasa dengan badan masih panas...
Semalam suara pulak hilang...
Hari ni batuk lagi dan perut makin rasa tegang....
After berbuka tadi rasa sesak dada...
Batuk tak lepas, kahak tak kua...
Aku pergi klinik lagi sekali...

Oh! Hari ni ramai orang pulak...
Kena tunggu lama before sampai giliran aku...
Tapi tak apa sebab ada gadis cilik yang chumelll menghiburkan aku...
Budak berumur setahun setengah tu tak takut orang langsung...
Dia dah sampai dulu bersama ayah dan abangnya yang aku anggarkan berumur dalam 4tahun...
Nama si chumelll itu Qalesya okkk..
Panggil Caca...Huhuhu...Smpat aku main dengan budak tu sebab lama nak menunggu...
Siap duduk kat aku la,potpet2 bahasa dia yang aku tak pahamla..
Caca ada skin alergy....Muka dia bintat2 merah...
Sian dia tapi sangat aktif dan lasak...
Aku macam baby sitter lak tadi kkk...
Abang dia lak duk merengek kat bapak dia...

Lepas giliran Caca, giliran aku lak masuk...
Aku masuk bagitahu doc apa problem, Doc terus tanya ada tak famili or aku sendiri ada asma..
Its me, myself penah ada kes asma during primary school...
Aku suka doc ni, senang detect sakit aku...
Dulu masa aku demam teruk pun dia gak yang aku jumpa...
Tapi yang tak best doc tanya aku nak injection tak?
Ke nak amik Neb?
Aku dengan jujur pun cakap dh berbelas tahun tak amik Neb...
Yup! Akhirnya doc bagi an injection kat tangan kiri ..nasib bek bukan kat punggung
Lepas tu doc bebel kat aku ada mandi malam tak?
Ada tido pasang aircon memanjang ke? heaven ok klau bilik aku ber aicon...
Lepas tu doc cakap ada minum ais ke?
Oh doc! sesungguhnya semua diatas tu aku tak ada buat ok...
Ubat-ubat aku pun doc ni dh upgrade ubat untuk asma patient...
Doc bagi aku MC untuk esok dan kalau aku masih sesak macam ari ni n batuk masih tak ok, doc suruh aku datang untuk buat blood test petang esok or afta buka...
Hurmmmm...Ni yang aku tak berkenan ni..
Salur darah aku adalah sangat sukar untuk dikesan sebab halus...
Dulu sampai lebam tangan aku dikerjakan masa aku kena denggi...
Doc juga ada bagitau bahawa antibodi seorang yang ada atau pernah ada asma adalah sangat rendah...
So jangan nak kata aku suka2 amik MC selalu yek...
Doc sendiri dah bagi main reason..Doc sebelum ni tak pernah explain pun..
Dan lagi doc kata peratusan untuk dihinggapi H1N1 adalah tinggi sebab aku dah tak ada antibodi untuk itu dah katanya...
Gulpppp, telan air liur aku dengar..
Jauhkanlah dari penyakit tu..
Apapun, hopefully it's a better day for me tomorrow...
Aminnnnn....

* Xbermakna kalau aku selalu sakit, aku tak boleh jadi aktif...Hidup mesti balance...Just enjoy it!!! *

# Doc ni adalah satu2nya doc yang aku rasa macam serasi setiap kali aku sakit teruk..Biarlah aku tak suka keadaan kinik dia yang agak macam tak best tapi doc ni buat aku igt satu2nya doc yg pernah rawat aku dari kecik sampai aku abis sekolah....Dah mcm doc famili la...Tapi nak jumpa doc tu kena blk kg..jauh sangat la...

Thursday, August 19, 2010

* Seriously Bosan *

Oh! Aku memang bosan...
Seriously sangat bosan tahap gaban...
Aku mengantuk berganda-ganda pun ye juga..
Dah dua malam tido tak lena...
Padahal aku makan ubat tapi mungkin disebabkan ubat tu menyebabkan aku berpeluh macam org mandi so aku tak selesa..
Tidur aku pun tak lena bila terbatuk-batuk lepas tu pagi-pagi dah bangun sahur pula...
Ari ni aku sangap gila kat opis...
Kepala ting tong...
Suara dah start boleh keluar...
Opis kosong, lengang...
Parking kat luar opis pun clean & clear...
Ramai pergi training,marketing lak pergi outstation...
Bos aku pun baru masuk ari ni dari MC tap pagi2 dah keluar pergi meeting..
Keluar dengan keadaan kelam kelibut sebab dia ingat meeting sebelah petang tapi rupa-rupanya 9.30am....
Tak cukup tanah makcik tu jalan....
Aku tengah serabut....
Aku terfikir macam-macam...
Arghhhh...Parah betul kurang tidur jiwa kacau ni....

*Mungkin aku leh senyumhappy macam ni tapi orang tak tau aku terpaksa tersenyum walaupun sebenarnya aku sedih*

#Apa yang kita nak selalunya tak dapat, apa yang kita tak nak selalu sibuk2...Lepas tu dah tak boleh lari..Kenapa?Sebab yang tak nak tu tau sesuatu even yg kita nak ada depan mata....=(

Wednesday, August 18, 2010

*Mood Swing Berganda2 di 8 Ramadhan*

Aku tak mengantuk tapi aku bosan...
Aku nak bercakap tapi suara aku dah mengalahkan suara mana2 Rock Star...
Dok terbatuk2 sampai senak perut dibuatnya...
Bukan tak ada kerja, ada memang ada tapi bukan yang urgent..ada gak yang macam penting tapi leh tolak tepi =p
Aku super bosan...
Aku buat kerja sambil blogwalking..
Aku buat kerja jap, aku jeling kalendar..
Aku buat kerja jap, aku kira hari nak balik kampung...
Yup!!!
Mungkin itu salah satu punca utama tahap mood aku tak berapa baik ari ni...
Pada aku kalau tak balik lebih satu bulan tu dah tak senag duduklah aku dibuatnya...
Last balik awal bulan  7...
Aku nak berbuka dengan mak...=(
Lambatnyalah nak tiba 26.08.2010....
Nak balik kampung berjimba2 selama 5 hari lepas tu balik lagi masa raya seminggu selepas tu...

* Picture taken during fasting month 2009 kat BP Mall masa cari baju raya budak kecik*

#Tadi blogwalking ternampak gamba orang masak ayam masak kicap, macam sedap je..Balik nanti nak cari ayam pastu nak masak untuk berbuka ayam masak kicap...=)

Tuesday, August 17, 2010

* Macam2 D 7 Ramadhan*

Ini entry suka2..
Pergi keje boring gila dengan batuk terkokol2...
Petang dah cau macam dikisahkan dalam entry sebelum ni...
Apa yg aku jumpa masa aku cau g PKD Petaling Jaya dan JKNS S.Alam tu yg wat aku suka...
Bukan suka benda yang aku nampak tapi suka warna benda alah dua tu...
Hehehehe...
Tak caya tengok bawah ni:

* D PKD Kelana Jaya parking depan bank Rakyat tepi pintu masuk amik tiket...Gmbar takcantik snap masa hujan*

* D JKNS S.Alam, parking sama bersepah macam cik Lisa*

*Macam warna katak kan...hahahaha..Chumellll bukan macam kete serabut depan katak*

Hehehehe....
Lepastu ingat boleh balik awal tapisama gak 5lebih...huhuhuhu...
Ari ni tak yah pergi bazaar or masak...
Housemate beli nasi Bukhara..
Dia tak dan nak wat tahun ni..So, beli.....
Yeeeee....
Lepas beberapa jam  makan benda itu, perut ku buat hal lagi macam kat tempat keje...
HUhuhuhu..
Tobat pagi tak nak sahur roti bakar susu pekat pastu berbuka ada acar best...
Memang berdentum dalam perut...
Tapi ini dah ok...
Tadi lepas call mak after buka tak sampai sejam mak call balik happy gila cite anak2 buah dia aka cousin2 aku n abg dia aka pakcik aku call...mak aku anak pempuan tunggal bongsu lak tu
Huhuhuhu...
Mak Usu happy bebenor....
Anak call tak excited macam tu pun..Hehehehe..
Saje je tadi sakat mak, patut adik call abg tapi terbalik pulak...hahahahaha =P..
Biarlah asalkan depa happy...
Tak puasa pun diarang memang rajin call sana sini pun...

# Terdengar bunyi budak2 main mercun, rindu pulak nak dengar bunyi budak2 lawan bunyikan meriam kat kg...Semua membe ngan sedara tanya nape aku tak blk, nak bg ongkos bolehla...HUhuhu..nak raya , save budget la...

* Pesta MC D Awal Minggu *

Semalam aku sangka aku seorang yang MC tapi rupa-rupanya bos aku pun MC sampai esok,
Exec aku MC sampai ari ni...
Ari ni aku datang keje memang lepak gila...
Masih dalam keadaan ting tong...
Melayang-layang je rasa ni...
Aku naik opis atas ramai gak pakai mask macam aku...
Ada kerusi yang kosong, bila tanya > MC...
HUhuhuhu...musim MC la...
Maknanya aku kira dikategorikan sebagai manusia normal la kan...
Apapun petang ni aku nak cau awal sikit dalam 3.30pm sebab nak pergi Kelana Jaya ada keje kat Pejabat Kesihatan,lepas tu nak terus balik rumah...
Tak larat la.....
Mak dah cakap suruh continue MC tapi anak dia ni perasan macam kuat macam power ala2 Power Puff Girl...
Masuk keje ari ni, amik kauuuu...
Ting tong okkkk...
Huhuhuhu...

#Tiap-tiap tahun mesti di landa demam yang kritikal,penah denggi masa Tsunami, time tu tak tau apa jd sebab dok spital 4ari, 2007> Demam, food poisoning 3 ari flat sebelum dapat offer keje baru, 2008> Chikugunya, seminggu cuti raya tapi 2minggu lebih MC, 2009> demam panas sampai suspek H1N1, 2010> demam dengan pakej...Minta2 terhapus la segala dosa kecil aku dengan diberi cubaan macam ni...Di harapkan juga lepas ni tinggal sihat  je untuk aku..Aminnnn

Monday, August 16, 2010

*MC d 6 Ramadhan *

MC di bulan puasa adalah tak best..
Tak nak cite banyak2....
Sabtu dan lagi p bazaar dan beli barang kat Giant..
After berbuka, sakit dada susah nak bernafas..
G jumpa doc, oc bagi ubat angin je dia kata salur pernafasan covered dengan gas...
Boleh macam tu?
Minta ubat batuk sekali dengan sakit tekak dia tak bagi...
Malam kul 1am, rush g teman kak Mar g hospital Klang sebab hubby dia exciden...
BAlik umah dah kul 3.30am...
Terus bersahur,...
Kat hospital dah running nose...
LEpas subuh terus tidur sampai tengah ari...
BAngun2 rasa sakit pale macam nak pecah, flu, batok lak macam bela katak dalam tekak....
Terkokol2....
Ingat sakit pale sebab terlebih tido so wat tak paham jela...
Sambung rileks2 sambil tengok DVD tapi memang rasa perit gila...
MAlam after berbuka terus g klinik lagi tapi g klinik lain...
MAsuk klinik terbatok2 n terbersin2 lagi...
MAsuk bilik doc, terus doc tanya," U ke yg bersin tadi?Teruknya I dengar"
Huhuhuhu..
Doc check  temp.tengok 38lebih...huhuhu...
Aku tak rasa pun panas...
Siap mandi lagi tu mcm biasa...
Doc siap marah sebab puasa...
Ngeeeee....
Ari ni MC tapi keje tidur dari lepas sahur sampai petang dekat berbuka..
Badan basah celuih dengan peluh...
Apa taknya, pakai long pant bersweater bagai..
Petang ni feel better...
Tukar cadar...Busuk peluh..
Esok dah keje, hopefully aku larat n tak rasa lesu sangat...

# Kalau setakat demam biasa aku ok je, tapi kalau datang dengan pakej, inilah hasilnya....melepekkkkk....musim org demam kot, Exec aku pun demam dari Jumaat sampai rini b'day dia pun MC gak...infection siap wat blood test...last aku kena demam teruk before pose thn lepas waktu musim H1N1..siap wat saringan lg..huhuhuhu

Sunday, August 15, 2010

* Really Don't Like It...*

Maaflah sekiranya entry kali ni agak sensitif di bulan puasa..
Bukanlah mengumpat atau mengata tapi sekadar melepaskan apa yang terbuku...
Aku tak sepatutnya rasa apa yang aku terasa sekarang ni kot tapi for my own good..
Aku luahkan..
Tak elok pendam-pendam..
If like it just say it honestly...
So annoying when say it through idioms or anything..
Don't forget that I'm akind of a good observer...
I can't read the statement twice...
1st time I read is enough for me to know what is going on...
Yup, when I'm think back, I shouldn't feel like this...
But my mind always keep saying its not right...
Maybe aku jadi so sensitif sebab aku suddenly tak bape sihat..
Emooooo sikit jadinya....

#Bila aku mengantuk last nite satu malam stay up di Hospital Klang atau melalut maka bahasa penjajah akan terkeluar semasa aku mengeluarkan bait2 kata even selalunya tonggang langgang....Retak menanti belah is so difficult to explain..

Saturday, August 14, 2010

*Puasa 4 Ramadhan*

Dah 4 hari umat Islam seluruh dunia berpuasa hari ni...
Dan weekend ni adalah 1st weekend bulan puasa..
Ramai yang ambil kesempatan balik kampung untuk berbuka dengan famili...
Aku?
Aku tak jadi balik...
Fikir balik, tambah tolak bagi, nanti masa Merdeka nak balik dah...
Lagipun semalam aku dgr dekat radio, jarak antara Pedas Linggi ke Nilai je ada 7 excidents...
Dalam pukul 4lebih aku tengok status FB kawan aku, dari Bangi nak ke Nilai dah ada 5 excidents..
Kompom jam tahap gaban..
Tak pelah...
Aku berbuka sendiri di sini...
Kenapa sendiri?
Housemate aku semua keje shift petang...
Tapi alhamdulillah bila sahur kami bangun dan makan sama-sama...
Tahun depan tak tahu macam mana...
Huhuhuhu...

Tapi apapun bila bula puasa macam ni, aku teringat perihal adik-adik aku..
Kalau Si Angah bersahur tak pernahnya makan...
Aku ingat lagi dari kecil sampai la ni masih sama je sebab mak complaint buat penat je kejut dak tu bgn...
Dulu kalau dia makan pun dia akan request kat mak untuk beli roti kering...
Kalau tak pun bangun sekadar untuk minum je...
Huhuhu....
Si kecik Eryn?
Hahaha..budak tu macam Kak Long dia...
Mesti makan tapi dia wajib makan nasi walaupun sikit...Dok dgn mak bolehla...tapi dah dekat raya masing2 pakat terlajak...sigh~
Lepas tu dia adalah peminum susu...
Kami adik beradik tak kuat minum susu macam dak Kecik nih...
Dia dari susu mak sampailah susu tepung, semua dia telan..
Yang ni sangat kontra dengan aku yang yak sentuh susu susu ibu je yang leh masuk tekak..
Dulu masa dia baby, kami bangun sahur dia pun sibuk nak bangun...
Lepas tu dia dimasukkan dalam walker kami ke meja makan...
Walker mak ikat kat tiang dekat dapur...
Dulu umah ada tiang tapi sekarang tak ada dah..Huhuhu
Kalau tak ikat, alamatlah dia masuk bawah meja makan...

Kalau bab berpuasa, adik Ngah aku adalah orang yang paling tough..
Sebabnya dia paling awal puasa antara kami 3 beradik dan dia jugalah yang puasa penuh masa kecik setiap tahun...
Tapi waku berbuka, kalau orang yang tak tahu style dia , mesti orag ingat dia bela hantu raya...
Hahahaha...
Makan tak hingatttt...
Mesti bertambah....
Lepas tu kalau makan ikan tak nak ikan spesis ikan besar ikan mahal
Dulu masa kecil-kecil dia selalu overdose makan even kena tegur even badan paling lidi tapi plg tinggi antara kami
Lepas tu dah melepek tak leh nak gerak..
Mak dengan abah kreatif..
Diarang suakan senduk nasi...
Hahaha...lepas tu suruh Angah buat macam senduk perut dia aku pantang dengan  senduk kayu...
Psiko okkkkkkk..
Lepas tu terus ok...

Adik Eryn kalau berbuka memang behave....
Minum air dan makan kuih lepas tu semayang dan lepas semayang baru makan nasi..
Zaman aku dgn Angah dan dia sangat berbeza..
Tapi sekarang aku pun dah buat macam tu...semenjak dah ada otak ..
Just bila waktu siang dekat-dekat pukul 5 mesti dia dah start menempel kat mak mengadu laparr..
Huhuhu...Biasalh budak-budakkan..
Aku tak balik lagi masa puasa ni dia dah sibuk suruh mak tanya bila Aong nak balik...
Lepas tu nak ajak jejalan bazar Ramadhan..

* Puasa tahun lepas 2hari sebelum raya..Dalam lori nak g ambil tempahan besi langsir..Angah muka ketat sebab kena paksa bangun semata-mata kena drive...Abah tak bagi aku drive sebab takut ada polis..Aku tak ada GDL kkk*
# Tak sabar nak balik kampung berbuka dengan famili...Kalau balik weekend ni pun, Angah dengan abah aku outstation ke Kota Tinggi lagi seminggu,...Huhuhuhu

Friday, August 13, 2010

* Jumaat,13 Ogos 2010 / 3 Ramadhan 1431*

Pagi tadi aku pergi keje dengan memecut laju di lorong kanan Federal Highway memandu selamba di lorong kanan sebab tak banyak kete besar
Aku drive macam biasa-biasa saja macam nak keje hujan emas dengan selamba sambil mata menjeling ke arah jam...
Ohhh...Aku tak lambat ari ni okkkk,...
Sampai kat sebelum tepi Panasonic, aku nampak sebiji bus kilang warna biru duk lorong kiri, pastu dok kat lorong tengah...
Aku rileks lagi, tapi tetiba dia himpit Cik Lisa aku lak...
Amboi!!! Sudah kurang asam namanya tu...
Nasib baik aku n Cik Lisa tak pape..
Dan nasib baik juga tangan aku dan lagi cecah hon...
Lama gak lah aku tekan....
Bus tu terus slow patu masuk lorong dia balik...
No manners kkk...
Nasib baik juga tak kena sumpahan aku dan aku tak buat aduan LPKP...
Ingat bulan pose malas nak mengerjakan orang...
Sampai kat opis muka kedu gila...
Cite kat sorang amoi tu baru lega sikit...


*Sekadar Gambar Hiasan Tapi Macam Nilah Rupa Bus Tu Pagi Tadi*

#Just a quote:
Kenangan tu memang sukar dikikis even kita usaha sedaya upaya, even kita rebus kepala kita...
Kenangan tu sedikit sebanyak akan masih berkesan takpun bersisa...
Tipu jika seseorang boleh lupakan kenangan suatu masa dulu macam tu saja...
Aku tahu sebab aku prnah rasa, aku pernah kena bahangnya...
Apapun, Cheer UP!!!! 

Thursday, August 12, 2010

* Murah Rezeki ~*

Hari ni ada training sampai esok kat tempat keje...
Training Internal Auditor tuk ISO...
Mengantuk????
Jangan cakap, masuk2 conference room aku dah menguap dulu...
Tapi nasib baik lepas tu tak ngantuk dahsyat sangat sebab aku terdengar trainer cakap ada short test esok...
Huhuhuhu,,,Ingatkan tak ada...
Mata aku terus cerah...
Aku malas nak membaca okkkk....
Lunch hour yang lain semua makan tapi aku balik tempat aku...
Aci buat keje sikit2...
Masa diarang masuk after lunch kat cafe diarang bawa satu pack Quarter meal set Nando'S...

* Hot Peri*

Huhuhuhu...Bos cakap memang dia order extra dan dia suh masuk fridge so waktu berbuka boleh heat balik n makan...
Hehehehe..TQ bos...
Jimat...
Lepas tu esok pun sama tapi petang ada majlis berbuka kat kilang lak...
Alhamdulillah,...Murah rezeki...
Tadi ada gak singgah kat bazaar sect 18 tapi menyesal kkk..
Sebab sangatlah sesak dan tak dapat beli pemanis mulut.....
Balik umah terus n rileks2 sambil tunggu waktu berbuka....

# Sekarang dalam mood malas nak wat keje yang diangkut balik ke rumah...Nak tido je rasa~*

Wednesday, August 11, 2010

* Cobaan......1 Ramadhan 1431 *

Alhamdulillah puasaku pada 1 Ramadhan tahun ni dapat dtunaikan dengan jayanya dan terasa macam hari-hari biasa..
Macam hari bukan bulan puasa...
Aku buat kerja macam biasa...
Hopefully hari-hari macam ni...
Tak rasa lesu dan letih...
Syukurlah even pagi tadi sahur makan roti dengan mangga manis je dari Kedah..housemate ku balik kg bawa dari Pendang...
Balik pun balik awal sikit masa Ramadhan ni...Takde muka aku nak stayback macam biasa 15 minit je n dulu pernah je aku buka kat tempat keje sebab pernah kena masuk shift dan stayback...
Bos pun dah halau -halau balik bila masa dah nak dekat..
Hehehehe...
Happy puasa pertama...
Just tengahari tadi rasa sangat mengantuk tahap  gaban...
Buat training supervisor baru pun dengan mata aku kuyu gila..
Lagi2 masuk lab kecil lab microbe yang ala2 legap bunyi  tapi beraircon dua biji...
Sejuk dan best macam nak tido..Hahahaha...
Petang ni tadi aku tiba-tiba teringin nak buka puasa dengan Tom Yam homemade...
So masa balik aku singgah Giant dan budget memang cantiklah..
Balik umah boleh masak pastu rileks2 tunggu waktu berbuka tapi hampa ye kawan2..
Kenapa hampa?
Ni memang dugaan 1 Ramadhan,...
Dugaan untuk tangan kanan aku yang pernah injured...
Aku masuk rumah letak barang basah kat dapur lepas tu nak masuk bilik tukar baju..
Jolok kunci kat lubang kunci pintu, TIBA2......
Pintu takleh buka....
Ahhhh Sudahhhhh!!!!
Pintu ni buat hal lagi...
Tombol aku dah tuka dua kali sejak aku duduk rumah ni dalam 3 tahun..
Baru2 ni ada gak sangkut2 tapi aku ketuk dah lock yang melekat kat dinding tu biar tak sekat tapi tak sangka ari ni pintu buat gila lagi...

* Penyebab utama pintu takleh buka*
Sampai rumah kul 6pm tapi dapat masuk bilik kul 6.30pm...
Mahu aku tak letih...
Sakit tangan aku mengetuk tombol pintu dengan hammer lepas tu nak umpil lock kat dinding tu...
Huhuhuhu...
Memanjang jadi McGyver...
*Penguji kesabaran aku yang aku dah kerjakan dari pandangan luar dan dalam (Jangan tanya mana tombol dah pergi) *

* Penutup lubang yang chumelll sementara aku lom sempat g hardware *

Dulu mula2 pintu ni rosak, housemate aku dah bagi penerajang...
Habis lekuk pintu tu..
Ni nasib baik dia keje, kalau tak mau lekuk lagi lain tempat...
Huhuhuhu....

* Fragile!!! Hahahaha*

Apapun, masuk bilik buka tudung,masuk dapur sarung apron, masak campak2 dan sempatlah berbuka dengan tenang juga akhirnya even kena berbuka sendiri sebab housemate sume keje shift petang...
Tapi ni sambil tunggu housemate aku balik, aku ada risau satu benda...
Apa dia?
Aku masak tadi main2 campak2 tengok bahan macam sikit tapi bila udang ,ayam, fishball dah berkubang dengan sayur, jadi macam berganda2 lak..
Depa belum balik aku dah mesej siap2 standby perut malam kang nak telan tom yam aku...
Huhuhuhu...
Kompom depa balik membebel tahap dewa weiiii.....

*Juadah berbuka : Tom yam campur + kurma + telur dadar*
Lepas tu tadi lepas buka aku call mak cite pasal ari ni, mak pun dok bok bek...
Sengaja call mak lepas buka sebab kalau sebelum buka nanti ayak liuk aku meleleh dgr mak masak apa...hahahaha...

# Dulu kat hostel selalu  ada budak2 tertinggal kunci dalam bilik ataupun daun pintu kena tiup angin,,...Aku selalunya tender tukang pecah penutup atas pintu dan orang lain lak ambil tender tukang panjat masuk dalam bilik...HEhehehe..Gila sengal tak nak pecah tombol sebab nanti pihak hostel cari nama...Bagus betul depa buat ruang atas tutup guna plywood je...

* Ramadhan Datang Lagi =) *


Selamat Menjalani Ibadah Puasa....Marhaban Ya Ramadhan....

Tuesday, August 10, 2010

* Chuck Muncul Di SIRIM? *

* CHUCK si rambut serabai dan berotak komputer *
Sape-sape yang suka tengok channel AXN (701) kat astro mesti tau sape CHUCK...
Kalau tak pun sape yang rajin tidur lewat hari Selasa CHUCK ada kat TV2 pukul 12tghmalam...aku la tu =P
Aku suka tengok cerita tu selain CSI...
Ulang-ulang tengok, dah hafal jalan cerita pun aku tak kisah...
Nak dijadikan cerita aku ni selalu pergi kerja luar tapi baru-baru ni aku kena pergi SIRIM kat seksyen 2 Shah Alam...
Dulu masuk pergi bahagian Standard dengan testing consumer product je...
Tapi baru-baru ni kan aku ulang alik pergi sana pasal repot testing dengan payment testing...
Dulu aku hantar sampel bos yang settlekan payment..
Ni bos dah preggy lagi, standby back up kerja la...
1st time aku langkah kat blok 25 di kaunter 2 unit tu aku nampak seorang yang sebiji macam CHUCK wei...
Rambut, baju lebih kurang sama cuma SIRIM warna biru, BUY MORE warna putih,muka sengal, kulit pun cerah macam mamat saleh CHUCK kat AXN tu...
Aku payment pun rupa-rupanya kat kaunter tu...
Aku punya nak tergelak bila fikir balik, ada juga orang Melayu muka macam pelakon mat saleh...
Hahahaha...
NAk dijadikan cerita tadi akupergi SIRIM lagi, unit yang sama dan blok yang sama..
Nak buta payment sebab tak ada payment, repot testing tak boleh amik...
Tadi pergi macam biasa tapi kat kaunter 2 ada sikit kejutan kkkkk...
CHUCK dah tuka style rambut....
ALalalala...Makin okla tapinya...
Macam rambut ACE VENTURA pulak dia buat cuma jambul pendek sikit...
Hilanglah CHUCK di SIRIM tu...
Ngeh3~*

# Aku adalah seorang pemerhati /observer yang bagus masuk bakul angkat sendiri , so sapa yang nak buat benda pelik2 jangan buat depan aku sebab nanti aku leh rekod dalam memori aku dan ingat sampai bila2 dan juga kalau aku bengang dengan orang tu siaplah...hehehehe

Monday, August 9, 2010

*Kisah Dari Sana*

Tadi mak call...
Biasalah setiaphari mesti mesej atau call...
Kalau aku tak call, mak call...
Tadi mak call berulang2..
Adik punya hal...
Mak punya hal...
Yang tak tahan nak sebab hal adik tapi sebenarnya risau gak kalau ada apa-apa...
Kalau dulu masa aku kecil kita di bagi makan ubat cacing sebab keadaan dulu dan persekitaran tak macam sekarang..
Dulu aku ingat lagi, ubat cacing tu cecair warna kuning pekat...
TAdi mak kata aik muntah-muntah campur cacing..
Yerkkk...
Apa dah jadi nih...
Aku ingat malas nak balik tapiada je mende...
Aku suruh mak bawa budak kecik tu pergi klinik esok...
Risau juga...
Dah la budak tu susah makan nasi...
Suka sangat makan merepek-repek...
Abah dengan Angah oustation ke Kota Tinggi pula minggu ni...
Serabutlah aku kat sini...
LEpas letak tipon, mak call lagi...
Aduhai...ada je yang tak kena...
Kalaulah aku ni ada pintu Doraemon tu mudah gamaknya...
Tak lah serabut alam...
Badan ni kalau boleh dibelah separuh kat Johor separuh kat Shah Alam, dah lama aku buat...
Hurmmmmm....

* Aku rasa ding dong sangat la~ *

Sunday, August 8, 2010

* My Weekend*

Weekend ni aku duduk rumah sesorang..
Oh sesungguhnya sungguh bahaya bila aku duduk rumah sesorang...
Bukan disebabkan anasir luar tapi bahaya dari segi nafsu masak dan makan okkkkk..
Lagi-lagi bila tak bekerja di hujung minggu...
Semalam sehari suntuk aku duduk kat rumah dari pagi sampai petang baru keluar kejap ke Seri Kembangan ambil baju raya dari tailor...
Balik singgah ke Giant sekejap, niat di hati nak beli barang kering tapi  bila ke bahagian barang basah teringat lak kat mak aku punya masakan...
Beli barang, balik rumah terus masak...
Pagi ni pulak bantai memasak lagi, masak breakfast + lunch punya menu...
Yup...
Makan lagi...
Bangun pagi tadi, terlena balik pastu bangun masak2, konon nak lipat kain tapi lena balik pastu bangun n dekat 3pm baru kua rumah....
Pergi tengok Inception...Niat di hati nak tengok The Last Airbender tapi tix sold out...
Biasalahkan, cite baru kua masih panas...
Tapi aku tak kisah pun sejak aku tahu dah ending dan rentetan cite tu macammana sebab aku pengikut setiap siri kartun dia kat tv...
Lepas tengok movi aku taram shopping dvd 8keping...sengal!!!
Lepas tu sebelu balik makan siap...
Asyik makan je memanjang...
Kesimpulannya bila tak ada orang kat rumah ni,keje aku masak, makan dan tido atau keluar sekejap....
Kalau selalu macam ni kompom makin chubby...
Huhuhuh...
Tapi tak apalah, bulan puasa nak dekat dah...
Kawal nafsu makan....

Saturday, August 7, 2010

* My Saturday Morning*

Pagi Sabtu ku sangat sunyi....
Bangun di awal pagi tapi tak tahu nak buat apa selain cuci segala cadar selimut n mak nenek semua...
Baju dah settle cuci malam tadi...
Nak mengemas bilik dah settle tapi kemas umah belum lagi sebab housemate ku belum angkat barang masuk kete...
KAlau kemas masa depa ada kat umah serupa macm tak kemas...
Sangatlah expert diarang ni sepahkan balik...
Cik Anim, they all just like u...Huhuhu..
Apalah nasib aku selalu dapat mate suka sepah hopefully mate sepanjang hayat aku nanti tak macam tu =P tapi nasib baik semua best2...
Rajin masak...
Ari ni tak keje so aku sangat malas nak kua rumah evenn dah ada janji dengan tailor nak amik baju...
Kemalasan menguasai diri dah ni...
Selalu malas nak kua pun aku gagahkan juga kua untk beli makanan...
Pagi ni bangun2 kakak serumah dah siap masak nasi minyak dengan lauk ayam masak merah, acar, daging masak kicap untuk buat makan2 kat tempat keje...
Lepas tu depa terus nak balik Kedah...
So pagi2 aku dah bekpes nasi minyak yang baunya sangat menyelerakan...Bau serai >> wangiiii
Aku since duduk dengan kakak yang sorang ni, bantai masakan utara je lah...
Aku pulak bukan tak nak masak tapi ada lagi expert malas jadinya...
Tapi apapun sekarang ni aku memang sangatlah blurrrrr...
Jap lagi nak kena kua juga...
Panaslah pulak kat lua rumah...
Aduhai....Dah macam vampire pulak, mata takleh kena silau matahari...
Hurmmmm....
I feel so bored
Huhuhuhu..Actually thinking about someone dan fikir sesuatu yang tak tahulah...
Aku malas lah nak fikir benda-benda serius...
Nanti jadi sdih lahh...

 # Monolog sendiri:
Susah kalau dah kaki tersangkut akar nak capai dahan ...
Tangan dah sampai tapi takut patah menimpa diri..
Takut juga luka sendiri...
Yang tersangkut memang tak mahu..
Si dahan pula dah melukakan diri..
Nak cari pokok balak lepas tu jangan mimpi..
Ranting kecil takut tak leh bertahan...
Nak gapai dahan bukannya senang walaupun dahan ada diatas diri tapi kekadang tertutup dedaunnan rimbun..
Dedaunan yang menghalang dan kadangkala menghalang terus segala pandangan....

* Pohon nan rimbun bagaikan lengkap segala-galanya tapi tak semestinya menghasilkan buah yang manis*

Friday, August 6, 2010

* Profil *

Jadi pakar profil macam dalam CSI pulak aku malam ni...
Hahaha...
10 Profil yang dibentuk malam ni tak boleh lebih nanti over lak aku ,ialah:

1. Bangun 6lebih am
2. Tidur kebiasaanya ada limit sampai 12 midnite
3. Petang tidur sekejap
4. Tengahari lepas makan atau di opis kuat mengantuk
5. Agak aktik menggunakan kaki
6. Mudah tersentuh (sentap)
7. Sangat serasi dengan sekeliling
8. Senyum
9. Adakalanya to shy
10. Kemerahan...

# Ini entry peminat CSI yang tengah sengal sambil mendobi baju...

* Aku Dalam Keadaan.......*

Aku berdoa agaraku dijauhkan dari rasa yang tak best tu...
Aku berusaha untuk kawal...
Aku tak mampu...
Aku perlu memohon pertolongan...
Buka senang untuk mengawal...
Bukan mudah untuk mengelak...
Bukan mudah untuk mendapatkan...
Aku berusaha, berdoa dan berserah....

*Its Friday Again!!!*

Alhamdulillah...
Its already Friday again...
Syukur aku masih dapat lagi hirup udara pagi yang nyaman...
Semalam aku dah lepas satu hal...
Presentation dengan jayanya aku lakukan...
Panel penilai pun ada highlight aku punya bahan dan communication all ok...
Just waiting panel utama meeting pula...
Lulus atau tak bergantung pada panel utama...
Hopefully aku lulus sebab sebelum ni ada yang datang, separuh kelas tak lulus...
Scary la...

After Training semalam, aku tengok masa masih awal lebih kurang 3.30pm...
Aku nak masuk opis pun macam tak ada mood so aku pergi ke P14 Putrajaya...
Lebih tepat rumah Puan Puteri Nuur...
Sampai-sampai kena jadi guard kejap dekat luar rumah sebab Bibik tak dengar bunyi tipon or orang bagi salam...
Masuk rumah je, main-main dengan Lope aku pulak yang terlena...
Konon dok tepuk-tepuk suruh si Lope tido...
Hahahaha...Selalu pun macam tu...Fail auntie Min2 la...
Sophia? Oh, budak itu sangat sensitif tak mahu ditegur diawal kehadiran aku kat rumahnya...
Mungkin sebab baru lepas demam, mood masih swing...
Tapi kelihatan dia makin kurus dan putih...
Petang sementara tunggu kepulangan Bonda diarang >> Puan Puteri, aku layan dengar Abah n Tok diarang bercerita...
Tok bercerita pengalaman dia masa jadi CEO & GM...
Pasal Management Crisis...
Banyak kisah lucu dan perkara boleh belajar dari orang lama tau...
Petang lepas Kak Put balik, kami pun pergilah ke Restoran Saba di Cyberjaya....
Aku enjoy the foods...
Kenapa?
Sebab sejak hari Isnin hari tu, dinner ku hanyalah nugget disebabkan terlalu penat...
Balik rumah terus tertido dan bangun memalam buta...

Pagi ni pergi opis dalam keadaan biasa-biasa saja sebab esok tak kerja...
Tapi bila masuk opis pagi ni rasa macam nak pingsannnnnnnnnnn...
Meja ada dokumen berlonggok...
Buka email ada 50+...
Erk...
Staff ada yang MC...patutla malam tadi mesej bengong2
4 hari tak masuk opis macam-macam hal lah....
Tapi malas nak layan sangat...
Buat kerja macam biasa je...
Ada chef dari Philippines datang lawat plant dan masuk lab semua...
Tengahari sikit dapat info dari Marketing aku mungkin kena ke Indonesia dalam bulan puasa  nanti untuk uruskan application dengan MUI (Majlis Ulama Indonesia yang fussy itu)
Plant manager dah bagi green light tapi HOD tak komen apa-apa lagi...
Dulu ke Hong Kong dan China pun waktu puasa...
Awal puasa lagi pergi masa tu...
Seminggu permulaan puasa buka makan mee maggie dengan serudning yang bawa dari sini...
Sangat sadis ok...
Harap-harap tak jadi pergi atau pun tunda lepas cuti raya ke...
Hahahaha...

#Disaat aku update blog ni, aku rasa macam miss someone la...Aci pulak boleh macam tu? Sengal!!!

Wednesday, August 4, 2010

* Putrajaya 2nd Day*

Hari ni 2nd day aku training di Putrajaya...
Hari yang lebih stress sebab trainer kedua-dua sesi sangat mentensionkan...
Sebelah pagi mengajar Kemahiran Pengajaran Mikro tapi dia sendiri suara halus yang amat...
NAsib baik banyak buat aktiviti lain...
Sebelah petang pulak, trainer yang agak senior tapi sentiasa memberi pandangan yang negatif...
Buat semangat semua orang down...
Kami balik dalam keadaan tertekan...
ESok hari penilaian...
Aku balik edit balik slide presentation aku...
Aku tak tahu nak buat apa lagi...
Malam ni kena dok buat rehearse betul2 sebab aku nak lulus esok...

#Ya Allahhhhh...Permudahkanlah urusan ku esok hari...KAwan-kawan, doakan saya buat yang terbaik esok...Saya adalah orang yang dapat cabutan awal mula...=(

*....~*

Ari ni aku ada training di Putrajaya...
Actual venue adalah Pejabat KEsihatan Putrajaya Presint 11...
Orang yang disangka-sangka akan bersua muka tiba-tiba tak ada...
Tanya urusetia pun diarang kata tiba-tiba lecturer aku tak ada...
Tak tau apa reason...
Tapi yang pastinya yang hadir semua muka nampak Otai2 belaka okkkkk...
Konsultan la, Lecturer la ( from UIA n tak hingat mana)...
Kocik yo den raso diri den nih....
Macam mana la aku nak present lusa karang...
Pokok kek den la nanti...
Hantam yolah apo yang den nak cakap....
Dan hari ni punya speaker, Puan Hajah Hapsah Md.Dusa juga adalah amat friendly, straight to the point, clear explaination dan sangat punctual...aku suka....
Aku langsung tak mengantuk okkkkkk...
Asyik buat senaman muka je sepanjang hari >>> GELAK
Tapi masa program bawah Kementerian Kesihatan ni yang tak tahannya ialah menu untuk semua waktu makan2...
Sangatlah sihat yek...macam makanan hospital
Bukan aku sorang cakap tapi semua tau...
Masa balik pula baru aku sedar ada call dan mesej dari mak...
Mak cerita pasal adik pergi rombongan sekolah ke Pesta Buku Negeri JOhor Danga City Mall ( kalau tak silap la namanya..) yang berakhir semalam...
Bagi duit RM70 bawa balik ngam2 RM1...
BUat apa?
Buat beli buku lah...
Makannya sekali je...
Mak aku kata, "Adik kalau jumpa buku semua nak di sapu...kalau ada duit lagi tu, mesti kasi penuh lagi beg dia..."
Yang sweetnya dia ada belikan aku buku...=)..
Mak sendiri tak dibagitahu...
Tukang pecah lubang kawan adik, budak tu cite kat mak dia dan mak dia cite kat mak aku....
Hehehehe,...
BAgus adik aku....Wink~*
Balik2 umah pulak aku terus flat...
Mandi2 sume segala, aku terlelap lepas Maghrib...
Hasilnya ialah aku tak tido lagi sampai sekarang ni lepas terjaga dalam pukul 8.45pm tadi...
Dah la bangun tido tadi tiba2 betis aku rasa macam nak putus urat keting, jalan pun dah macam anak penguin menahan sakit..Pagi tadi terasa gak tapi buat tak paham jek...
Ni dok edit slaid untuk present ari Khamis karang...
Sangat malas okkkkkkk...
No idea for edit anything....
TApi apapun aku nak tido senyum malam ni....
Hehehehe....

*Give the warmest smile to others so others will give it back to us*
#Sometime there is just a simple thing or word can make us happy n remember. ....=)