Monday, July 26, 2010

*Kembali Ke 506*

Tadi mak call tanya aku dah balik kerja ke belum...
Terkejut mak aku dengar aku balik awal ari ni, mana taknya anak dia dah tak larat takkanlah nak stayback gak...
Dah menjadi kebiasaan harian mak akan call atau aku yang call mak setiap hari...
Paling tidak mak akan mesej aku...
Kalau tahap gaban malas pun, adik Eryn aku akan mesej tanya aku kat mana or aku buat apa...
Semalam dah kena bising ngan mak aku sebab dia call aku tak berangkat....
Adik call pun aku tak angkat...Last-last dia call housemate aku....
Aku caj tipon kat bilik daaa..Aku lak duduk luar bilik.....
Pagi-pagi semalam mak cakap adik ada mesej tapi aku tak reply...
Bila aku cek balik, memang ada mesej adik aku tapiiiiiiiiiii...kalau mesej aku pepagi buta dihujung minggu lagi2 time aku tengah "rehat", alamat aku buka time mamai pastu haram aku tak hingat apa la...
TAdi mak aku call pasal kawan aku nak kahwin pastu dia cite lagi kereta Proton Saga kitarang dah balik ke rumah...
Kete tu dah bertukar warna dari warna putih ke warna merah...
Enjin dah overhaul n wiring dah buat baru...
Duduk kat bengkel kat simpang rumah tu dah berkurun rasanya...
Kereta Prtoton tahun 1989 warna putih tu banyak sangat jasa dia kat aku...
Sebenarnya kete tu kete cousin aku dulu...
Kete tu berpindah tangan start tahun 2000 tak silap...lama dah kan kereta tu?
Lebih muda sikit je dari aku tapi kete ni tahan lasak....
Dulu aku tak ada lesen dah pernah curi-curi bawa kete ni keluar dan pernah hampir terperesok masuk kebun....
Tulah akibat sengal lagi nakal...Aku ingat lagi waktu tu raya haji tahun bila aku tak sure...
(Dulu aku tau drive dulu sebelum ada lesen, yang tukar ajar adik aku...la ni kalau nak angkut barang, lori kat umag tu pilih salah satu pun aku dah bleh bawa tapi lesen GDL tak adalah yek)
Dulu aku pergi belajar masuk Poli naik kereta tu...
Pergi praktikal bawa kereta tu,
Macam nak terbang aku bawa, sebab dulu punch kad merah kena sound dengan pensyarah yang datang cek lak kang...
Pernah kantoi potong kete kawan abah sambil abah duduk kat tempat penumpang kete kawan dia...
Time tu potong kat double line nak naik bukit berselekoh...
Tiba rumah kena sekolah cukup-cukup... tapi tak pernah serik bawa kete macam pelesit...
Cermin sebelah pernah kena langgar dengan motor, siap goyang-goyang tapi kat highway leh tekan lagi 120+...
HEhehehe... Kete tu memang best sebab bawa laju tak melayang-layang...
1st time keje pun angkut kereta tu...
Paling tak bleh blah sport rim dengan exhaust dia...
Sport rim kete ni cousin aku yang ada bengkel kat BP bagi...3 cabang je k...
Aku tak suka...
Exhaust dia tak lah besar mana tapi memang bunyi proton kalau masuk gear mengaum kot...
Dulu masa keje 1st aku, staf aku boleh cam aku dah balik hostel ke belum dengan dengar bunyi je...(dulu aku keje ada hostel tapi bilik spescial tak share)
Hampagas je kan...
Aircon memang haram tak ada dulu....
Bila aku dah keje, aku buat sikit2...
LEpas tu bila aku nak tukar keje, kete tu tiba-tiba rosak meragam teruk, aku hantar kampung dan ambil Cik Lisa aku sekarang ni...
Kalau kete tu tak rosak,jangan harap aku beli kete....
HEhehehe....nak jimat kan...
Kete tu pernah xciden masa dalam tangan aku...
Aku ingat lagi, waktu tu kat Seremban sebab nak pergi PNB dengan Tabung Haji sebab nak settle buku akaun...
Petang pukul 3.30pm nak masuk keje dah...
Ni semua sebab sebiji kereta Kel_ _ _ waja gold...
Dia elak motor n break mengejut...
Motor blah dia kata aku sondol dia lak...
Mentang-mentang masa tu kat area bangsa dia, dia kaw2 kenakan kitarang...
Waktu aku bertiga, aku, sorang member dengan sorang staff lelaki yang pengecut...
Tapi nasib baik kitarang tak pape....
Dulu sebelum warna putih ori kena tukar ngan putih pearl, kete tu pernah kena gesl dengan lori balak...
Sejak tu juga adik Eryn aku kalau duduk kat kereta tak pernah duduk tepi belakang driver...
Fobia...
Balik kampung lepas ni kalau aku tak bawa kete pun tak apa sebab kete mak dah balik umah...
Aku nak paksa mak ambil lesen pula lepas ni...
Kalau jalan-jalan waktu "Girls outing" bolehla mak tukar-tukar bawa...

*Sekadar gambar hiasan...ni kete Proton pertama 1986 yang ada kat Muzium Negara*

0 comments: