Saturday, July 31, 2010

*My Words To My Dear Friend*

Dalam tag aku buat Zila, aku katakan

Cinta tu bila dicari tak jumpa, bila jumpa tak kena masa...

Its all correct about my words...
When we waiting for someone, he never appear...
Human is not like an angle yang sanggup menunggu...
Tiba satu masa fed up, tapi ada yang sanggup malas nak fikir panjang...
But, suddenly one person appear just like someone who come in your dream...
And that time you'll feel so sorry for your own decision cause you know you are really really fall to him...
Tapi dah macam tu mainan takdir kan...
Jodoh pertemuan ditangan Tuhan...
He knows all the things what will be happen...
Hurmmmmm....

# A quote from my friend's FB:
A true lover is not like the RAIN, which pours n goes away..
A true lover is like the AIR..sometimes silent but always around us..:P

*Mataku Masih Cerah*

*Andai mata ku biru macam ni, mesti orang kata aku ni dari keturunan Avatar...hahaha*

Yeahhh...
Mataku masih cerah seawal 1.00am....
Kompomla kan...Tak lah lewat mana sangat lagi...
LEpas mendobi, lepas menyidai....
Panas gila pulak tu, tapi dan lagi aku dok termenung....
Aku dok terfikir-fikir mana dak Zila ni menghilang...
Geng ronggeng dia pun dok tanya-tanya nih,...
Adohaiiii Toke Kepek n Kuih Raya nih....
Belom pose dah hilang dulu....
Sepatutnya malam minggu ni dia dah ada kat rumah aku sebab nak ON program ari Ahad...
Ni M.I.A...
Nda tau pergi mana....
Aku pulak tengah serabut putar alam....
Syukur aku masih ada teman-teman yang nak buat aku tergelak dengan lawak spontan dan surprise yang buat aku blurrrrrrr...
HEhehehe...
(Ini terutamanya kes pegawai polis la ni...)
Housemate aku pulak macam tau2 je aku tengah serabut putar alam...
Dia masak mihun sup untuk kami malam tadi....
Sedap,....
Orang Kedah dah terror buat sambal kicap...
Almaklumlah, tak lama lagi nak jadi orang Pontian....=P
Tapi lepas tu buka lak cite hujung minggu mula puasa dia dengan housemate sorang lagi nak pakat balik kampung...
Aduhaiii....
PENYAKIT namanya cite bab balik kampung kat aku nih....
Aku kena duduk sesorang kat umah....
Tak sonok betol...

#Ini entry budak sengal tak boleh lelap banyak fikir entah pape....

Friday, July 30, 2010

*Weekend Datang Lagi*

Esok Sabtu,
Aku tak keje, apa nak buat ek?
Tengok wayang cite Salt?
Yup...
Itu pasti dalam checklist...
Ahad?
Nak g lepaking dengan Puan Puteri dan Zila..
Tapi si Zila ni masih tak bagi signal lagi...
Oitttt....Mana daaaa?
Tapi yang pasti sebelum pergi enjoy kalu, presentation slide untuk present masa training nanti kena settlekan dulu...
Huhuhuhuhu...Sangat malas untuk mula...
Tapi idea semua dah dalam kepala, bahan dah ada tinggal petik je...
Masyaallah...Malas ya ampun weihhhh...
Aktiviti lain akan disenaraikan kemudian....^_____^

#Puan Puteri, next week Selasa -Khamis saya di Putrajaya.....

*Mokcik Geram!!!*

Awatlah blog aku kena blok nih....
Ni semua lepas entry aku bertajuk SABO JE LA YEK...
Aku rasa tak ada prohibited words kecuali GOSIPPPPP...
Sekarang ni dah macam sengal je kat opis....
Kat rumah PC dengan internet bukan betul sangat....
Mokcik memang geram bebenor dah ni....
Arghhhh....Tak suka lah macam nihhhh...
Makcik nak berkarya menyumpah seranah terbantutlah....
Bencinya....

Thursday, July 29, 2010

*Tag Dari Cik Fahiya*

1. Adakah anda rasa anda hot???
- Saya tak rasa saya seorang yang hot tapi kalau hot dengan cuaca dan hot tempered, yang itu memang IYE...

2. Cerita pasal wallpaper komputer anda.
- Wallpaper komputer umah dan opis semua sama...Wall paper gamba word HP sebab malas nak layan....letak gamba lepas tu komputer rosak, semua hilang..

3. Kali terakhir makan pizza??
- Dah lama sangat la rasanya, dah berbulan2 sebab saya tak suka makan Pizza..

4. Lagu terakhir anda dengar..
- Sampai Syurga from Faizal Tahir sebab housemate dok tengok cite Laila Asyikin at TV3...(lagu cerita)

5. Apa anda buat selain menyelesaikan tag ini??
- Layan Facebook sambil mengutuk broadband yang macam berukband. dan dengar housemateku yang dok terjerit2 menyakat masing2..

6. Selain nama sendiri, anda dipanggil apa??
- Along, Min, Kakak,Min2, Amin, Siti, Minah...hehehehe

7. Tag lagi 5 org..
(1) Mumun
(2) Kak Put (double tag, buat one shot ya)
(3) Kak Anim
(4) Zila
(5) Pn.Zuria Zihanee

8. Siapa org no (1) pd anda??
-Seorang yang aku kenali di alam maya, suka kucing macam saya...Ex Student UMS dan juga geng ronggeng teman baikku Zila...Budak ni kuat makan dan kuat menggelabah...Hehehehe..jangan marah Mumun...

9. Hubungan dengan org no.(2)?
-Seorang kakak, sahabat, senior, tempat mengadu, tempat bermanja...Anak2 beliau tempat saya menghilangkan tension...Tengok dia juga buat saya ingatkan mak...=)

10. Hubungan dgn org no.(3)..
-My ex roomate,senior, sahabat dan member buat kerja gila,,,,

11. Kata2 cinta utk org no. (4)..
-Zila, Cinta tu bila dicari tak jumpa, bila jumpa selalunya tak kena masa...

12. Katakan sesuatu pada org no. (5)
-Oya oh Oya, kenapa blog dah FB mu bagai dah senyap je?

5 perkara ttg Cik Puan Fahiya (org yg tag saya)
(1) Satu tempat belajar tapi lain sem, lain cos
(2) Org kuat bos dia...
(3) Pandai masak dan banyak koleksi handbag cantik
(4) Sangat suka karaoke walaupun masa sakit tekak
(5) Seorang yang tabah even ada byk masalah selubungi dia

*Entah Pape, Acces Denied*

Aku punya blog tiba-tiba tak boleh buka guna URL dia kat PC opis...
Terpaksa Google dulu baru leh masuk...
Apa kes?
Ada prohibited words katanya...
Latest post aku rasanya tak de pun isu-isu sensitif...
Hampeh tul...

Wednesday, July 28, 2010

*Sabo je la yek*

Kat tempat keje aku ni kalau nama budak-budak QA, memang pakai simple tahap gaban...
Cukup dengan slack ngan blous atau kemeja je...
Kasut pun sorrylah nak pakai hiheel yang bagai2...
Kasut selalu memang simple tak ada tinggi-tinggi, paling tinggi dak ni pakai pun dekat 2 inch je..
Kalau aku + pakai tudunglah...
Even manager aku pun sempoi je...
Kekadang dia lagilah pakai sleeveless pastu sarung cardiga je pastu pakai kasut flat...
Bukan apa, kitarang ni banyak bergerak lepas tu kena selalu jenguk production yang panas...
Takkan nak pakai baju stylo2 lepas tu masuk dalam production panas tahap dewa...
Dah la pakai lab coat lagi...
Sebab tu kalau masuk opis je terus sambar remote control air cond...
Kasi turun temperature...
Paling rajin tuka Senior exec aku....
Puteri Lilin la katakan...
Kaki pula kena jaga sebab karang tinggi sangat kasut, terpelecok payah dah sebab kitarang banyak bergerak...
Sebab tu geng QA angle semua slim2..hahahaha
Make up?
Kirim salam je layek...Masing-masing pakai krim muka atau pelembap je dgn lipgloss..
Perfume ?
Buang duit je pakai sebab bercampur aduk bau sos dengan lab je...Pakai losyen cukup...
Softlan baju masing2 lagi wangi dari bau perfume..hhehehehe
Kenapa aku story pasal nih?
Sebab ada budak Engineering Dept mulut nak kena stapler dengan aku...
Sebelum ni dah 3kali dia tegur pasal baju aku...
Ari Isnin hari tu dia tegur lagi....
Last week ari Jumaat pun ada gak menegur...
Dia kata aku tak tukar baju....
Mana aku tak geram...
Eik....geram aku dengan dia, last-last ari Isnin ari tu aku sound balik kat dia...
Aku cakap "ko susah ke aku tak tukar baju?Ko yang belikan baju aku ke?"
Ambil tembakan aku...
Sengih je lah dia kena...
Saja cari pasal...
Buta warnalah gamaknya budak tu...
Memang aku akui, aku banyak baju yang warna dekat lebih kurang sama je, material sama,kalau blous punya garisan tu pun lebih kurang je....
Yang ni housemate aku yang tegur, dia kata kenapa beli baju corak n warna lebih kurang je...
Besar kecil je yang bezakan garisan baju tu...
Aku rasa kalau tengok  stok baju keje aku kalau pakai dalam sebulan boleh tak berulang la gamaknya...
Lagipun untuk hari Jumaat, HR bagi dresscd boleh pakai jeans, tshirt dengan sneakers...
Aku taulah aku ni tak banyak baju keje sebab prinsip aku  pakai sampai jahanam...
Aku ada baju dulu sampai aku tengok macam dah nak retak baru aku tak pakai...
Gila sewel kan?
Bukan apa, kalau baju tu selesa dan tak payah iron  atau senang iron aku sukala pakai memanjang...
Lagi satu aku ni pergi kerja kan tak pakai baju kurung, tu yang gamaknya mata budak tu tak perasan aku dah tukar baju....
Gila gamaknya aku nak masuk production, memanjat tangga tank buat validation pakai baju kurung siap dengan safety boot...
Mau pingsannnnn orang tengok kang...
Lainlah kalau aku duduk kat opis mengadap komputer je...
Psttt...
Nak ngumpat sikit, macam adalah awek kat opis aku nih, budak melayulah...
Kalau jenguk bawah meja dia, YA AMPUNNN...Kompom boleh nampak >3 pasang kasut...
Aku tak tahulah bila masanya dia pakai...
Kalau pakai tudung dalam satu hari tu macam2 fesyen dia tukar...
KAlau pakai shawl pula kejap2 pergi toilet, kejap2 pergi toilet...
Pergi meleilit...
Hehehehehe....
Macam-macamlah...
Free time dia banyak la gamaknya....
Tu yang budak engineering tu tak pernah nak menegur budak-budak tu....
Tudung sama straight dua ari pun tak perasan sebab tukar2 fesyen lah kot...
Seluar yang capuk tempat sama pakai berderet hari pun dia tak sedar...
Tapi aku yang pakai baju selang minggu boleh pulak dia kata...
Sabo je la yek...

*Fall again for the 2nd time*

Jatuh?
Yup jatuh...
Kali pertama jatuh dah tersungkur terus telangkup, bangun semula, kali kedua jatuh...
Minta-minta tak jatuh tersungkur dan terlagkup....
Kalau tersungkur dan terlangkup juga...
Confirm lingkup...
Susah betul kalau jatuh...
Kali  kedua jatuh kena terus berhati-hati untuk bangun kembali..
Walaupun sesungguhnya kaki dah tersangkut...
Nak lepaskan sangkutan memang payah....
Cuba dan cuba...
Jatuh memang sukar tapi bila dah tak jatuh semula...
Kita akan rasa lega....

Tuesday, July 27, 2010

*Gemuruh & Terima Kasih *

Apa cerita petang-petang dah Gemuruh?
Lepas tu nak Terima Kasih bagai?
Cerita dia pasal Program Team Building staff 02.08.2010 ...
Tadi hadiah dah settle, siap tolong budak customer service Jusco bungkus hadiah lagi...
Apa kes?
Sebab dah lambat nak balik opis semula...
Aku keluar dengan exec aku, dia pun kelam kelibut....
Petang ni, buat translation untuk HR punya power point...selalu pun kena tolong buat =(...nasib baik dah biasa...
Lepas buat translation, naik opis atas nak amik kotak A4 buat isi barang, tetiba je terbabit sama dengan budak HR pilih lagu tema dengan lagu ambient masa program...
Ada lagu campur, English, Chinese & Malay...
Indian song not include la sebab tak ada orang paham...
Lagu Chinese, dak HR dah petik...
Lagu English kitarang ambil lagu world cup >Wave Your Flag  betul ke tajuk dia?
Lepas tu lagu Malay, dia cakap nak lagu naikkan semangat, aku pun petiklah lagu Faizal Tahir...
Wink, wink~*
Lagu Gemuruh sebab lagu tu macam semangat semacam je...
Yang best dak cina HR tu pun kenal sapa Faizal Tahir...
Dia pun puji suara FT...Phewiiiittt!!!
Huhuhuhuhuhu....

*Faizal Tahir*
Bangga aku wei, depa kenal artis Melayu selain Siti Nurhaliza terutamanya FT..
Aku langsung tak kenal penyanyi bangsa diarang...
Hahahaha...
Lepas tu lagu penutup nak cari lagu yang nak menunjukkan rasa terima kasih...
Aku no idea..
Korek kat Youtube jumpa lagu Adam..
Slow song....
Sesuai la tu...

*Adam AF*
Tapi amoi tu puji Adam handsome...
Siap tanya artis Malaysia ke?
Erkkkk....
Aku cakaplah dia Sarawakian...
Tapi tak kompom lagu Adam acceptable tak dekat telinga advisor nanti...

#Maka akan berkumandanglah lagu FT sepanjang program berjalan ...~*

*Garang Ke?*

Seriously aku boring gila tahap gaban ari ni..
Pagi-pagi call SIRIM tak ada pula orang yang aku nak cari...
Hai lah nasib...
Tengahari nanti sebelum lunch , pergi singgah sekejap ke SIRIM lepas tu nak pergi shopping barang untuk hadiah team building next week..
Pagi ni kepala sengal je semacam...
Tadi masuk keje rekod untuk bulan ni, di hujung bulan masuk lambat...lambat seminit je padahal tapi gaji deduct gak..
Aku nak wat documentation pun malas tahap dewa...
Last-last aku kena train budak production pulak....
BANGLA okk...
Aku ajar tak paham-paham...
Cakap melayu pandai tu padahalnya...
Yang tak boleh blah kenapa dia menggigil-gigil bila aku suruh wat apa yang aku dah ajar...
Abis tumpah-tumpah chemical, menjejeh-jejeh dibuatnya...
Apa garang sangat ke aku ni?
Aku cakap biasa-biasa je...
Lepas aku ajar, aku tengok dia dah ok..
Aku blah buat keje aku balik...
Bila aku perhati dari jauh, boleh pulak dia buat keje macam biasa...
Hampeh je kan, macam aku ni garang sangat...
Aku berdiri sebelah, abis menggeletar lak...
Aku continue documentation dan tolong buat translation untuk bahan team building Isnin nanti...
Nasib baiklah Google Language ada untuk tolong aku buat translation...
Tapi payah pulak bila dia translate jadi pelik-pelik...
Huhuhuhu....

*Mana ada muka garang langsung*
*Yang ni barulah garang*

Monday, July 26, 2010

*Kembali Ke 506*

Tadi mak call tanya aku dah balik kerja ke belum...
Terkejut mak aku dengar aku balik awal ari ni, mana taknya anak dia dah tak larat takkanlah nak stayback gak...
Dah menjadi kebiasaan harian mak akan call atau aku yang call mak setiap hari...
Paling tidak mak akan mesej aku...
Kalau tahap gaban malas pun, adik Eryn aku akan mesej tanya aku kat mana or aku buat apa...
Semalam dah kena bising ngan mak aku sebab dia call aku tak berangkat....
Adik call pun aku tak angkat...Last-last dia call housemate aku....
Aku caj tipon kat bilik daaa..Aku lak duduk luar bilik.....
Pagi-pagi semalam mak cakap adik ada mesej tapi aku tak reply...
Bila aku cek balik, memang ada mesej adik aku tapiiiiiiiiiii...kalau mesej aku pepagi buta dihujung minggu lagi2 time aku tengah "rehat", alamat aku buka time mamai pastu haram aku tak hingat apa la...
TAdi mak aku call pasal kawan aku nak kahwin pastu dia cite lagi kereta Proton Saga kitarang dah balik ke rumah...
Kete tu dah bertukar warna dari warna putih ke warna merah...
Enjin dah overhaul n wiring dah buat baru...
Duduk kat bengkel kat simpang rumah tu dah berkurun rasanya...
Kereta Prtoton tahun 1989 warna putih tu banyak sangat jasa dia kat aku...
Sebenarnya kete tu kete cousin aku dulu...
Kete tu berpindah tangan start tahun 2000 tak silap...lama dah kan kereta tu?
Lebih muda sikit je dari aku tapi kete ni tahan lasak....
Dulu aku tak ada lesen dah pernah curi-curi bawa kete ni keluar dan pernah hampir terperesok masuk kebun....
Tulah akibat sengal lagi nakal...Aku ingat lagi waktu tu raya haji tahun bila aku tak sure...
(Dulu aku tau drive dulu sebelum ada lesen, yang tukar ajar adik aku...la ni kalau nak angkut barang, lori kat umag tu pilih salah satu pun aku dah bleh bawa tapi lesen GDL tak adalah yek)
Dulu aku pergi belajar masuk Poli naik kereta tu...
Pergi praktikal bawa kereta tu,
Macam nak terbang aku bawa, sebab dulu punch kad merah kena sound dengan pensyarah yang datang cek lak kang...
Pernah kantoi potong kete kawan abah sambil abah duduk kat tempat penumpang kete kawan dia...
Time tu potong kat double line nak naik bukit berselekoh...
Tiba rumah kena sekolah cukup-cukup... tapi tak pernah serik bawa kete macam pelesit...
Cermin sebelah pernah kena langgar dengan motor, siap goyang-goyang tapi kat highway leh tekan lagi 120+...
HEhehehe... Kete tu memang best sebab bawa laju tak melayang-layang...
1st time keje pun angkut kereta tu...
Paling tak bleh blah sport rim dengan exhaust dia...
Sport rim kete ni cousin aku yang ada bengkel kat BP bagi...3 cabang je k...
Aku tak suka...
Exhaust dia tak lah besar mana tapi memang bunyi proton kalau masuk gear mengaum kot...
Dulu masa keje 1st aku, staf aku boleh cam aku dah balik hostel ke belum dengan dengar bunyi je...(dulu aku keje ada hostel tapi bilik spescial tak share)
Hampagas je kan...
Aircon memang haram tak ada dulu....
Bila aku dah keje, aku buat sikit2...
LEpas tu bila aku nak tukar keje, kete tu tiba-tiba rosak meragam teruk, aku hantar kampung dan ambil Cik Lisa aku sekarang ni...
Kalau kete tu tak rosak,jangan harap aku beli kete....
HEhehehe....nak jimat kan...
Kete tu pernah xciden masa dalam tangan aku...
Aku ingat lagi, waktu tu kat Seremban sebab nak pergi PNB dengan Tabung Haji sebab nak settle buku akaun...
Petang pukul 3.30pm nak masuk keje dah...
Ni semua sebab sebiji kereta Kel_ _ _ waja gold...
Dia elak motor n break mengejut...
Motor blah dia kata aku sondol dia lak...
Mentang-mentang masa tu kat area bangsa dia, dia kaw2 kenakan kitarang...
Waktu aku bertiga, aku, sorang member dengan sorang staff lelaki yang pengecut...
Tapi nasib baik kitarang tak pape....
Dulu sebelum warna putih ori kena tukar ngan putih pearl, kete tu pernah kena gesl dengan lori balak...
Sejak tu juga adik Eryn aku kalau duduk kat kereta tak pernah duduk tepi belakang driver...
Fobia...
Balik kampung lepas ni kalau aku tak bawa kete pun tak apa sebab kete mak dah balik umah...
Aku nak paksa mak ambil lesen pula lepas ni...
Kalau jalan-jalan waktu "Girls outing" bolehla mak tukar-tukar bawa...

*Sekadar gambar hiasan...ni kete Proton pertama 1986 yang ada kat Muzium Negara*

*Erkkk!! Aku Terkujat*


Apa kes petang-petang nak terkujat?
Apa tak terkujatnya aku baru dapat email dari FSQ Kementerian Kesihatan untuk training minggu depan...
Bila aku check list name ada dalam 15 orang je include aku..
Yang tak boleh blah nama pertama dalam list>>> En.Hasmizi Mohamed....
Arghhhhhhhhhh!!!!
Itu lecturer aku dulu...
*Atas sekali nama dia, bawah sekali nama aku*

Apalah nasib aku ni...
Aku cuak lah....
Karang banyak soal, tak susah aku dibuatnya...
Mesti lecturer aku kata budak ni dulu belajar apa je la masa dia ngajar...
Aku dulu kan sengal berganda-ganda....
Blurrrrrrrrr...........
Kalau pergi UKM untuk training, selalu aku dok gelakkan exec aku sebab dia dari sana, sekarang ni ambil kau...
Aku pula cuak, dia lak gelak...
Dia  pergi untuk next session...
Yang tak boleh blah lagi last day aku kena wat presentation...
O mak ai, present depan orang yang aku tak kenal langsung dan seorang lecturer sendiri...
Tandus otak aku karang ni....
Tinggal berapa hari je nak cari bahan nak kena buat power point....
Aku copy edit tambah campur jelah gamaknya bahan aku sendiri untuk training staff macam ni...
Lanyak.....

*Aku Tersenyum Kembali*

Title macam aku tengah hanyut semacam je....Sengal!
Memang ada sikit kesengalan pun...
Lagi-lagi pagi Isnin yang mendung macam hari ni...
Dah la hujan lebat subuh tadi, lagilah liat aku nak bangun mencecah bumi..lantai rumah aku sejukkk
Dan lagi liat untuk pergi kerja...
Its normal ya pada orang yang bekerja dan ada kelas pepagi...
Its call as Monday Blues...aku hari2 sentiasa blues...hahahaha
Sure semua orang tertanya-tanya apa yang dah aku temui...
Aku telah ditemukan dengan apa?
Atau siapa?
Its been a long time aku tak senyum kembali macam dua minggu ni...
What's the main reason aku kembali tersenyum?
Sebabnya aku dah 100% boleh tendang & sepakkan jauh-jauh ingatan aku pada makhluk tu...
The one who actually make me suffered...
Ok,the truth aku pun silap sebab sangkut...
But because of that monster aku tersilap...
Yup, all the wrong steps make me learn a lot of things...
Terbaru xdelah baru sangat, a name has been mention to me by my close friends..
Yup, the owner of the name is an attractive person...
Sesuai dengan namanya...
That time aku dan En.Z tengah angin bergolak kena sambar petir gamaknya...
Aku sengih je...
Because I feel that I'm not suit for a guy like him...
After few months, En.Z dah ada kesedaran tak nak cari pasal dengan aku...
So all going better n better...
Tapi the latest news I got last 3weeks from a girl who mention she was .......buat aku hilang rasa percaya...
Means all guy are same...
Knowing En.Z after almost 2 years aku xde perasaan dek bahana si monster tu...
Means jiwa dah terbang jauh, hati kering tak ada perasaan...
He looks so honest but after last 3weeks make me thinking again & again...
To my dearest sisters...
You all are correct...
Now I know why my 2nd sis still single...
To my 1st sis, you are the mentor for us...
Akhir-akhir ni, aku dibayangi sesuatu yang buat aku jadi lebih serius...
I'm 26 this year & will turn to 27 next year...
But i'm still single....
This few days juga I found a nice guy,who?
No need to mention here...
He just a friend...
Sekarang aku makin banyak berfikir....
Macam dalam lagu World Cup,
"When I'm get older, I'll be stronger!"
Yup, hopefully...
I'm not a power puff girl, not a sailormoon...
Ada kuasa magis yang suka-suka boleh buat apa...
Bila aku rasa I must settle down, the 1st person i will infrom are my dearest Sis...

APA YANG AKU NAK BUAT SEKARANG IALAH "KEEP SMILING & ENJOYING MY LIFE & MAKE MY LIFE COLOURFULL"

Sunday, July 25, 2010

*Sukar Untuk Dikatakan*

Sukar untuk diperkatakan...
Aku malas nak fikir...
Tapi malas nak fikir sampai bila?
Fobia?
Kalau dibiar tanpa diatasi menjadi penyakit...
Susah...
Tapi mungkin ada senangnya di belakang hari...

Saturday, July 24, 2010

* Miss That Time!!! *

Aku rindu zaman belajar di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah...
Aku rindu nak lepak kat Blok B aka Bakawali...
Yup!
I'm proud to be the bakawalians!!!
Blok perempuan yang paling top...
Top bukan pasal keburukkan tapi sebab penghuni dia yang always TIP TOP!
Masuk apa kompom selalu menang tapi pernah gak kalah....
Kalau blok lelakinya kompomla blok F menjadi perhatian...
Blok F & B memang macam ada tarikan kuat...
Tak caya tanya ketua blok B masa aku sem 1 betapa kuat tarikan kedua-dua blok ni...
Hahahaha....
Blok kami ada senior yang sempoi lagi sengal tapi TERBAIKKKK....
(kadangakala kitarang la yang paling sewel dari anak blok)
Tradisi "We are proud to be BAKAWALIANS!!!" terbawa-bawa sehingga sekarang....
Kalau dulu bila tengok baju blok, kompom tak ada blok lain boleh lawan...
Kalau sebut blok B juga ada auranya tersendiri....
Hihihihihi...
Generasi blok B memang selamanya SEMPOI...
Felo kami Datin Ustazah Razana Fatin Abdullah...
Sekarang dah jadi wife YB...
Seorang ustazah yang sporting dan sempoi...
Aku rindu masa lepak-lepak dengan Bakawalians lain....
Satu hari nanti masa istimewa aku, aku harap sangat diarang boleh hadir...
They are the real FRIENDS for me....
The Bakawalians yang masih lepak sama untill now even we have diff. background, focus & komitmen :

Puan Puteri Nuur Khadijah Megat Ramli aka Kak Put aka Puteri Nuur At-Terawis

X-Ketua blok dizaman aku sem 1..Ibu kepada handsome boy Megat Idris Naquiyuddin & puteri comel Puteri Mariam Sophia..Tempat aku mengadu, tempat aku mengendeng masakan dan tempat aku gatal2 nak manja..beliau adalah peminat setia Faizal Tahir yang sangat hardcore punya...apapun a lot of things we share & keep.....hahaha

Kisah tentang beliau boleh dikorek disini > blog Caqput

Nurzilahanim Mohd Darunai aka Kak Anim aka Misya Idris

Awek sorang ni memang sengal memanjang but she's the best roomate that I ever had..
Budak comot yang selalu menyemakkan bilik...Tapi she's always sempoi..Opennnn and can tell her about crazy things..Dulu selalu mengumpat orang or gosip liar dalam bahasa Jawa dengan dia..tapi penah kantoi dengan sorang budak..Dia ni Jawa Banjar....Hahahaha....Sekarang sangat aktif dengan dunia kesenian include berteater...

Kisah tentang beliau boleh dikorek disini > blog Cik Anim

Suzilawati Sutrisno aka Zila aka My Teddy

Pembekal kerepek terbesar kami..hahahaha..Dia orang setempat dengan aku...Dia tahu pahit manis pasal aku,dia juga tempat mengadu aku..So sweet bila melalak walaupun suara tak sampai..Sepanjang tahun mengetuai BiroKeselamatan Kamsis, tapi aku sentiasa risau safety tak terjamin dek kesengalan yang lebih melampau..Sekarang masih di kampung back up perniagaan keluarga sementara menanti tugas lain selepas meninggalkan UMS..

Kisah tentang beliau boleh dikorek disini> Blog Zila

Rinaida Rameli aka Kak Ned aka Kak Bebek

Seorang yang sengal2 juga, berasal dari Terengganu tapi bila bercakap macam orang KEY EL beb....Masih melanjutkan pelajaran di peringkat Master, bakal jadi Civil Eng serta peminat Papa Rock Malaysia, Ramli Sarip....Bila dia tension sekarang, dia akan call sape je dia nak call...HAhahaha...

Kisah tentang dia tak tahu nak bagi petunjuk kat mana sebab no blog...

Hasliha Mustaffa aka Kak Ha aka Kak Comei Angat2

Seorang yang pemalu, pendiam dengan orang yang tak rapat tapi bila dah kenal betul...Ya ampunnn...Hahaha...Dulu dia suka sental seluar jeans sampai putih, classmt dan juga roomate Cik Ned...Bgaikan kmbar tapi beliau lebih berminat dengan Allahyarham Sudirman...

Kisah tentang beliau boleh dikorek disini> Blog Kak Ha

Fahiya Mohamad aka Kak Faya aka Fayafuk

Dia adalah seorang penglipurlara....Kalau dia balikdari kelas je kompom macam-macam cerita ada...
Sambil bercakap kami suka tengok tangan comel dia...CUTE...Rajin masak pun ye tau..sekarang duduk serumah dengan Kak Ha...Bila pergi Karok jangan lupa panggil beliau sebab beliau akan mendendangkan lagu-lagu rock kapak..

Kisah tentang beliau boleh dikorek disini> Blog Kak Faya

# Rindu aku pada zaman kami bersama sangatlah menebal...Semua yang tersenarai adalah 4 generasi yang menerajui Bakawali..Sem 6 aku berpindah ke blok baru dan hostel baru....Sesungguhnya tak sama keseronokkan di Bakawali selama 4 sem... 

Friday, July 23, 2010

*Its Friday Again!!! =) *

Hari ni hari Jumaat, penghulu kepada segala hari, penghujung minggu untuk para pekerja macam aku...
Tapi hakikatnya esok aku kena masuk kerja...
Tak apalah, kumpul duit untuk raya...
Rezeki jangan tolak, musuh jangan cari...
Pagi-pagi ni aku dah terliut-liut akibat proses bulanan badan menyerang...
Memang aku akan alami proses yang sengsara...
Apa-apapun, kerja tetap kerja walaupun minggu ni tak banyak sangat benda nak kena settle sebenarnya ada kerja tapi buat-buat tak ada...
Ni baru nak hidup dengan aman tapi "Kakak" besar call dari Pejabat Kesihatan sebab PEGAWAI tu bising-bising dengan dia....
Dia tak tahu apa-apa just tolong ambilkan sijil untuk aku...
Aku inform bos aku...
Last-last bos aku cakap kalau PEGAWAI tu tak nak tolong, its ok!!!
Just proceed je dengan "Words" yang tak nak dipadam daripada kena bayar double atas sebab orang yang tahu tolerate bingai macam tu...
Dah lah kesian kat "kakak" besar sebab PEGAWAI tu bising-bising macam puaka...
Masa dia call pun dengar suara orang tu...
Macam tutttttttttttttttttttt....
Abaikan...

JOm layan Jumaat yang indah...walaupun aku tak tahu apa yang akan berlaku hari ni...
Dan aku nak berbcerita tentang hari semalam cerita waktu malam...
Semalam aku balik kerja lambat..
Tinggal aku seorang je kat cubical department aku...
Di cubical production masih nampaklah lap top 2 orang yang tak balik lagi menyala..tapi orang tak ada, di production sebab production down...
Aku pula dah dekat 8pm lebih dah menggelupurlah perut aku lapar...
Nak ajak diarang makan, diarang masih ada hal...
Aku mencari mangsa untuk teman pergi makan...
Last-last aku teringat seorang kawan lama yang duduk dekat-dekat tempat kerja aku ni...
Aku jumpa dia semula di FB...
Dia un selalu tanya bila nak lepak sama...
Kami berlainan sekolah rendah dan sekolah menengah...
Kami hanya satu sekolah sewaktu sekolah agama, waktu tu pun masa umur 6-12tahun...
Itupun lain kelas...Aku memang jarang communicate dengan dia dulu...
Dulu aku ada bagi gelaran kat dia tak silap aku, Lempeng Putih sebab dia putih...
Lepas darjah 6 dia dapat sambung belajar kat SM Sains Tuanku Jaafar...
Can you all imagine, dah bertahun-tahun tak bercakap tiba-tiba jumpa kat wedding kawan kitarang tahun lepas?
Sangat janggal kan?
Dia tegur tapi aku senyum je waktu tu...
Baru-baru ni dia sangat rajin berborak dengan aku di FB...
Dia kata aku sombong okkkk...
Padahal rumah parents dia tak jauh pun dengan rumah parents aku kat kampung...
Tak sampai 5minit tapi kitarang tak pernah terserempak kat kampung...
Rumah dia dekat simpang nak masuk kampung aku je....
Semalam lepak makan dengan dia dan aku dengan selamba muka sengal dah sound awal-awal nak minta dia belanja...
Dan secara kebetulan dia dah masuk gaji....~*
Orang gomen gaji awal kan...Dia ni budak JKR KL ..penjaga jalan-jalan bahagian Selatan, sapa2 nak minta keje JKR balik kampung, dia kata Muar & Batu Pahat tak ada kekosongan apa-apa jawatan lagi ye..
Tapi yang tak oleh tahan gaya dia cakap memang soft dari dulu sampai sekarang....
Aku pulak yang rasa malu...
Aku kan kalau cakap pakai selamba rock je....
Kitarang borak-borak sampai dekat 10++ pm..
Huhuhuhu...

Itu berita happy aku malam tadi, ni baru dapat email dari Sport & Recrtn Club punya chairman...
Aku vice dia, kompomla dapat dulu sebelum di war-warkan...
Aku baca theme yang dicadangkan untuk dinner company & team building prog..
Aku dah nak gelak dah...Tengah terbayang-bayang makicik-makcik & semua pakai baju "RETROSPECTIVE" akak 60an&70an...
Chairman aku memang amoi sempoi lagi sengal....
Suggest theme tak hingat je memanjang....
Tapi yang tak best program pergi Sabah dah kena cancel, pergi Phuket kena tolak dengan management...
Last-last bengang, suggest pergi PD je...
Kat sana boleh buat team building kaw-kaw punya..
Nak sangat team building kannn...
Tengoklah lepas ni kena reject lagi ke tidak....

Berita terbaru lagi masih panas, aku baru dapat call dari Bahagian Keselamatan Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia pasal program jadi "Cikgu" tukang handle makanan...
Tarikh kompom awal bulan depan start modul...
Minta-minta lulus...
Lepas tu CEO aku datang dengan Chairmain, awal bulan juga tapi aku tak yah mengadap diarang....
Hahahahaha...BESTTTTTTTT....
CEO aku sangat pembersih sangat-sangat-sangat sampaikan kalau tahu dia nak datang, GM aku siap umum buat cleaning...
Huhuhuhu...Scary.....
Tapi sebelum pergi tu aku kena join handle team building untuk staff dulu, yang best nya ialah aku tak payah masuk opis selama seminggu sampai hari Selasa berikutnya...
HUwaaaaaaaaaaaaa ........huwaaaaaaaaaaaaa...
SUKAAAAAAAAAAAAAAAAAA......

#Kakak2ku...I nak cite kat you all nihhhhhhh...Tak leh story morning glory kat sini...Huhuhuhu..
Kepada kakak 2nd...sory ye kacau tido anda...Ngeh3...

Thursday, July 22, 2010

*Budi Bahasa Budaya Kita*

# Peringatan: Ini adalah entry sensitif kepada sesetengah pihak tetapi sesiapa yang rasa tak pernah terbabit, tak perlu terasa atau emo....

Hari ni aku pergi kerja dengan perasaan yang amat malas...
Tapi aku gagahkan juga sebab teringat nak collect urgent dokumen di sebuah pejabat kerajaan...
Aku sampai di opis macam biasa dan terus masuk lab sebab aku tak ada mood nak ngada dua orang "kakak"...
Bos tak ada selepas lunch hour sebab pergi Food & Baverage Exhibition di KL...
Hari ni banyak breakdown dalam production tapi "kakak2" otai ada kasi settle...
Staff aku buat hal tapi aku tak nak pedulikan dia...
Biarlah dia...
Apa yang aku tahu lebih kurang pukul 3.30pm aku punch out dan nak terus keluar ke Pejabat Kesihatan Daerah Petaling Jaya di Kelana Jaya...
Aku nak ambil sijil untuk produk eksport kami...
Produk ni sebenarnya 1st shipment nak masuk contry tu....
Sijil tu diperlukan sebelum petang esok...
Sepatutnya sekarang aku dah pusing balik dari sana dan terus menuju pulang ke rumah...
Tapi apakan daya ada problem dan pagi esok "Kakak" besar on the way pergi kerja akan tolong aku ambil...
Dokumen aku pass pada dia, nama produk perlu amend!!!
Aku buat permohonan hanya follow balik info yang dah dibagi oleh pihak logistic...

Dan dari situlah kisah bermula tentang "Budi Bahasa Budaya Kita"
Kalau sebelum ini aku pernah complaint setiap kali telefon Kementerian atau Jabatan, sentiasa telefon tak berjawab ataupun main pass-pass panggilan kepada pihak yang salah hingga selang 2-3orang baru jumpa orang yang betul...
Hari ini lain ceritanya, aku dapat orang yang bertanggungjawab atas hal tersebut...
Aku call mula-mula dia tak ada di tempat dia even dalam opis...
Mintak direct no. tukang jawab telefon berceramah pada aku pasal polisi panggilan keluar masuk...
Call kali kedua berjawab tapi aku punya call di jawab dengan jawapan yang sangat menyakitkan hati oleh PEGAWAI terbabit...
Berikut adalah perbualan semasa panggilan di buat:

Aku: Selamat petang En. XXXX, saya Siti Aminah dari syarikat XXX nak membuat sedikit perubahan kecil pada sijil yang dipohon...Permohonan tu saya dah hantar pada 20.07.2010 hari Selasa...
(Dalam urusan rasmi aku sangat skematik diagram serta profesional dan takkan keluarkan ayat bangang)
En.XXX: Apa? Apa? Stamina? Mina2? Dari Sykt apa tadi? XXX? XXX?
(Dalam nada mempermain2kan)
Aku: > mengulang semula dialog diatas dengan sabar dan tahan bengang...
En.XXX: Apa? Nak buat perubahan? Perubahan apa?
(Dalam nada tak puas hati)
Aku: Saya nak keluarkan perkataan "Brand" pada nama produk sebab kami kena follow balik label pada produk.
En.XXX: Awak sebelum hantar, sebelum finalist tak tahu nak tengok ke!Tengoklah nanti, saya tengok dulu dokumen tu, boleh ke tak saya amend...

Dia letak telefon sekejap dan terdengar suara dari hujung sana perbualan antara En.XXX dengan siapa aku tak tahu.

En.XXX: Cari kejap sijil untuk comp.XXX ni... MEnyusahkan aku je lah...NAk tukar itulah, inilah...
En.???: Tukar apa?
En.XXX: Macam2...Ingat aku ni nak buat kerja tu je ke?Menyusahkan betul !!!@#$%^...

Aku yang terdengar apa yang dia cakap jadi sentap...
Aku hanya nak minta tolong padam satu perkataan saja padahalnya...
Selama aku uruskan benda ni selama 3tahun lamanya dah, dan dah berpuluh kali buat permohonan baru 2  kali je ada amenmend itu pun sebab diarang suka-suka hati letak nama pengeluar & pengeksport sama dan pernahlah sekali tu sebab kes yang sama macam ari ni berlaku tapi pegawai terdahulu tak pernah cakap macam tu...
Aku tahu aku tak tally kan balik nama produk tu sebab satu produk bagi setiap negara di hantar adalah berbeza...
Kadangkala satu produk yang dihantar ke 9 negara berbeza akan mempunyai 8 nama atau sebutan produk yang berlainan....
Tak lama lepas dia keluarkan ayat berbahasa dia, dia angkat telefon semula...

En.XXX: Sijil yang awak mohon tu memang dah siap..Tak payah amend tak boleh ke?
Aku: Saya minta tolong En. untuk amend sebab saya kena tally kan balik dengan perlabelan dia
(Ya, itu perlu sebab dokumen tu digunakan oleh kastam di negara pengimport untuk cek balik kuantiti dalam kontena beserta nama dan segalanya)
En.XXX: Saya tak nak buat keputusan...Awak ambil no ni, 012- *******..Awak cal En.ZZZ...Dia yang ada kuasa nak tukar-tukar,dia pegawai atasan saya,...Awak call dia jelah..

Aku call En.ZZZ..
Ternyata dia cakap NO PROBLEM!!!!
Dan dia bertanya aku siapa yang suruh call dia?
En.XXX ke?
Aku pun jawab ye jelah...
Dia membalas dengan mengatakan dia sendiri tak cek dokumen yang aku hantar...
Sepatutnya setakat keluarkan satu perkataan tu tak payah tanya dia katanya...
Apakah????
Esok aku tengok jelah apa jadi kat sijil tu...

Kesimpulannya di sini ialah>>> perlukah mamat bernama En.XXX tu marah-marah kat aku dan siap cakap yang macam-macam?
Dan untuk mendapatkan sehelai kertas yang bezanya kami tak boleh cop dan tandatangan jawatan PEGAWAI KERAJAAN, perlukah aku di rendah-rendahkan macam mengemis?
Dia lupa bahawa kertas yang sekeping tu kami bayar dengan harga RM dan sebenarnya unworth sebab hanya boleh tahan selama 3bulan je...
Mentang-mentang kami dari pihak swasta perlu memohon bagai tapi tolong jangan lupa kami adalah orang-orang yang menjana ekonomi negara untuk negara bayar gaji orang kerajaan macam kau En.XXX....
Kadangkala korang dapat kerja pun bukan pasal koprang eligible untuk jawatan tu tapi disebabkan korang guna sistem "KABEL" atau orang dalam....
Sebelum ni pernah terkena dengan orang-orang yang kurang sopan sebegini atau perasan bagus tapi kali ni sangat melampau...

#Kepada kawan-kawan yang aku tahu memang bijak pandai lagi tinggi jawatan, jangan diikut perangai makhluk seperti En.XXX diatas kerana anda semua akan hanya mendapat sumpahan je...

*Kemalasan Melawatku Lagi*

Malas...
Itulah perkataan yang sesuai untuk aku buat masa ini...
Aku tak ada mood nak buat apa-apa...
Kat tempat kerja ingat nak balik je...
Kat rumah fikir bilalah nak sampai hujung minggu...
Kawan-kawan, aku sangat malas...
Nak update blog pun malas...

Tuesday, July 20, 2010

*Teringinlah*

Aku teringin nak makan steamboat waktu ni...
Huhuhuhu...
Dah la kat luar rumah tengah hujan sekarang ni...
Ya ampunnn...
Kalau dapt dengan sup tom yam pulak tu...
Memang bestnya...
Heaven...

*Gambar ehsan dari Google buat org yang teringin*

#Ini entry ketika nafsu makan dan lapar bergabung menjadi satu walaupun dah sedar dah start ada spare tyre...Ngeh3

*Aku Ingin Tersenyum*

Pagi ni adalah pagi yang agak tutttttttttttttttttttttt untuk aku...
Tapi tak apalah, bukan rezeki aku kot...
Aku ingin terus tersenyum lagi...
Kepada kak Put, jangan confuse sebab saya nak tersenyum dulu kat akak..
Yang pasti senyuman itu khas untuk akak...
Hahahaha...
Adakah sebab aku tension?
Adalah sikit tapi aku tak gila lagi sebab bukan aku senyum kerana tension...
Pinjam ayat Cik Anim..
"Hujan Bunga Di Kuala Lumpur"
Huhuhuhu...
Tapi boleh berhujan sesoranglah...
Aku ingin tersnyum lagi...

*senyum seindah suria yang membawa cahya*
*senyumlah dari hati*
*..............*

Monday, July 19, 2010

*Hatiku Berbunga Ria*

Tiba-tiba hatiku berbunga ria....
Aku tak tahu kenapa....
Yang pasti dulu pernah aku rasa macam ni tapi rasa tu hilang lari macam tu saja hanya kerananya...
Kali ni akan ku biarkan hatiku berbunga ria tapi  tanpa menunggu , mengharap dan memandang walaupun sekelumit...
Biar dia suka suki datang dan biarlah dia suka suki pergi walaupun aku gembira semasa rasa tu menghampiri...
Dah takdir kot jadi begini....
Redha jelah...
Walaupun hanya sementara hatiku berbunga namun biarlah walau seketika daripada aku sentiasa berduka....

*Coffin Exhbition - Floria Putrajaya - Mantra*

17.07.2010
Hari Sabtu aku tak kerja soooo...
Aku dari Shah Alam tengahari pergi makan kat Taman Tasik Shah Alam..
Lepas tu ke Mutiara Complex Jalan Ipoh....
Lepas tu nak ke Cheras tapi bila tengok  jam masih awal, janji dengan orang petang-petang...
So, aku teringat yang kat Muzium Negara ada Coffin Exhibition....

*Pict taken from the main road afta exit*
*At the exhibition entrance*

Aku layan pergi sana....
Siap bawa orang yang 1st time pergi muzium...
Kesian betul, dah tua-tua pun tak pernah masuk muzium....
Habiskan masa dekat 3 jam berjalan kat muzium....
Sebenarnya masukMuzium Negara ni aku pun 1st time pergi....
Tapi kalau Muzium kat Melaka dah banyak kalilah...
Almaklumlah...kira dekat....
Masa pameran tu meremang sikitlah...Huhuhuhu
Lepas tu keluar baru pergi Cheras settle hal sikit....

18.07.2010
(18 hb punya gamba upload tersangkut sebab bodband tetiba sengal gila slow...hasilnya gamba nadai)
Pagi-pagi dah bangun sebab nak pergi service kereta kat Seri Muda...
Pagi tu tak adalah pagi sangat kalau aku....
Lepas service kereta pergi minum cendol Pak Akob kat depan masjid sect 16...
Sedapppp cendol pulut dia....
Lepas tu balik rumah jap dan keluar balik pergi ke Seri KEmbangan...
Lunch time kat satu kedai baru...
Restoran Nasi Beriani Gam Batu Pahat dekat sebelah Restoran Ani Sup Utara...
Tapi maaflah, nasi beriani dia memang fail!!!
Sebabnya nasi keras, kuah dalca cair macam kuah roti canai terlebih air, ayam dia tak ada rasa sangat....
Kat area sini rasanya yang rasa nasi beriani seakan kat kampung punya just nasi beriani JM je ok....

Lepas tu dalam keadaan hujan pergi Putrajaya nak tengok Floria...
Tapi yang pasti tak boleh prking jauh sebab kaki sakit sangat...
Dekat entrance aku dah start rambang mata tengok bunga...
Pusing-pusing sekejap je sebab hujan dan kaki sakit...
Lepas tu beli orkid untuk mak...
Sebenarnya tak pernah bela orkid pun kat kampung tapi tengok macam-macam jenis orkid ada, cantiklahhhhh....
Macam-macam aku tanya setiap kedai orkid pasal bunga dialah, macam mana jagalah, macam mana semai lah...
Dulu masa arwah wife pakcik 2nd aku ada tak nak tanya...Huhuhuh
Padahal makcik aku tu bela orkid untuk supply kat nursery area Batu Pahat, Yong Peng & JB tu....
Yang tak tahan siap belikan kat mak baja dengan anti apa entah untuk spray....
Senyum lebar la mak aku karang....
Aku baru tipon tanya nak ke tak nak, dia cepat je jawab tak kisah ...
Almaklumlah...Free....Hahahaha....
Rezeki jangan ditolak mak kata....

Lepas jalan-jalan kat Floria, ingat nak balik terus tapi bila lalu dekat area Puchong teringat rasa macam nak tengok movie pulak...
So layanlah cerita Mantra....
(Tapi sebelum tunggu movie start dekat satu jam setengah aku bersila melepakkat kedai buku...huhuhuhu)
Sungguh membawa mesej dan peringatan kepada Umat Manusia...
Tapi PERINGATAN!!!
KANAK2&IBU MENGANDUNG jangan pergi menonton...
Seksi,seram, syirik & tahyul....
Lepas tu balik umah terus, bela-bela bunga orkid yang nak kena jaga sampai puasa 3minggu sebab waktu tu baru balik kampung...
Adik Ngah aku lak bila masa nak kirim kat dia, dia jawab lepas raya baru dia ada appoinment kat TNB KL...
Hampeh tulll...
Selalu tiap-tiap bulan ada  je muka dia terjongol kat rumah kawan dia kat Shah Alam...

#Masuk-masuk je IOI Mall Puchong terus cari ankle support dan belum bayar terus pakai siap-siap sebab dah tak tahan,....Jalan pun terhenjut-henjut & slow...Esok nak kerja dah la tak ada flat shoes yang boleh pakai dengan slack...huhuhuhu*

Friday, July 16, 2010

*Tekak Satu Malaysia*

*ini entry tergendala*

Apa kes tekak satu Malaysia?
Huhuhuhu..
Tadi balik dari kerja agak awal lah berbanding hari lain dalam minggu ni...
Dalam pukul 8 aku keluar dari opis dah (awal la sangatttt)
Aku sempat singgah Kat Giant Sect 18...
Mula-mula tak tahu nak cari apa...
Just nak witdraw duit je sebab aku dah kering habis tinggal RM5 je dalam purse...
Lepas tu aku gatal-gatal masuk ke dalam saja-saja, tengok-tengok...
Mula-mula tak bawa bakul pun...
Lepas tu tangan capai ayam sebab teringatkan sos blackpepper baru dapat semalam...
Yes, nak perap ayam tu..
Lepas tu nampak terung dengan tempe pulak....
Ah sudahhhhh....
Memang dasar tekak Jawa tu memang Jawa memanjang je lahh...
Pusing cari santan segera lepas tu jalan lagi....
Dannnnn...
Aku ternampak BUDU cap KEtereh....
HUwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
Tapi yang tak boleh blah, budu tu susun kat rak belah atas sekali...
Hampeh tul...
Nak ambil ada pula makcik-makcik yang tengah dok memilih MAYONISSSS...
Lepas baru nak ambil lagi, ada lagiiiiiii makcik ambil TAR TAR SOS....
Semua susun kat bawah budu...
Hohohoho...
Makcik modennnn....
Lama baru aku dapat ruang untuk memilih pula...
Macam ntah pape aku masa nak ambil budu...
Tak pernah beli weiiii...
Kalau cencalok adalahhh...
Cap Ketereh tu  la satu-satunya cap budu yang aku kenal....
Lepas tu sampai rumah aku mulakan operasi...
Aku keluarkan budu dari plastik, kaka serumah tu dah kerut dahi...
Hahahaha...
Dia orang Ganu tapi jarang makan budu sebab housemate sorang lagi yang rajin masak tu tak makan budu...
Dia tengok aku macam pelik....
Dia tanya "Ko makan budu ke Min?"
Aku sengih, jawab "Akak nak?"
Hahahaha...
Anggukkkk...
Tapi besok2 la yek...
Dia nak gerak pergi kerja dahhh....
Aku masak nasi, buat segala lauk...
Budu letak cili padi, hirisan bawang dan perah limau banyak2....
Potong-potong terung dengan tempe buat sambal lemak (pengganti lodeh)...
Lepas tu buka fridge ambil ikan perkasam, hiriskan bawang dengan cili kering, goreng sekali...
Last but not least, buat air teh panas....
HEAVEN GILA DINNER aku even tak seindah yang aku imagine masa craving semua-semua tu...
Hahahahaha....
Tekak satu Malaysia...
Semua aku telan, dari makanan Selatan hingga Utara Tanah Air...
Sabah Sarawak aku teringin nak try yang buat makanan dari sagu tu (Zila!!!apa nama dia?)
Gambar aku tak attach sebab handphone ku tak boleh transfer gamabr..Huhuhu

#Tergendala sebab malam tadi mata tak boleh tahan nak tidur....=P

Thursday, July 15, 2010

*Harga Minyak Naik Lagi!!!!*

*gamba gelap segelap poket ku lepas kena bayar lepas isi minyak start esok*

YE!
Harga minyak naik lagi!
Aku adalah salah seorang consumer yang rasa macam tak puas hati je....
Bukan ke baru je minyak naik?
Bukan ke baru lagi semua orang rasa bengang bila tengok harga minyak?
Tup-tup tadi aku dapat mesej bagitahu esok minyak naik LAGI...
Lepas tu budak kat opis ni cakap-cakap dia nak isi minyak sebab minyak dia dah sama tinggal satu bar macam minyak kereta aku juga...
Sorrylah kalau aku katakan semenjak dua menjak ni aku tak follow isu semasa sebab aku banyak keje dan nak relax....
Bloging tetap on sebab kat sinilah tempat aku luah segala-galanya,...
Luahan macam ni lah...
TAK PUAS HATINYAAAAAAAAAAAAA

#Lepas ni balik kampung kerap start makin terasalah gamaknya...Jangan tol pula naik sudehhh..

*Craving!!!!*

Tau tak aku craving apa?
Aku craving nak makan nasi panas lauk terung bakar, ikan tawar (betulkahhh sebutan itu?) atau ayam goreng rempah dannnnnnnnnnnnnn BUDU (yang campur mangga masam...)...
Hahahaha....
Mengada siut tekak aku...
Aku orang Johor tapi nak makan benda alah ini semua....
Ini semua gara-gara Pn.Puteri

*Inilah Pn.Puteri yang selalu buat budu special tu*

Dia yang perlu dipertanggungjawabkan ke atas ke"craving"an aku ini...
HAhahaha
(Kalau dia ada depan mata mesti dia bising balik)
Huhuhuu
Tapi itu semalam...
Last-last semalam disebabkan balik pun dah lambat, tak boleh beli apa kat Giant, aku makan nasi berlaukkan ayam KFC Hot & Spicy,lettuce dan cili potong letak kicap dan perahan limau....
Layannnnnnnnnn....
Ari ni tekak aku mengada-ngada lak nak makan ketupat, lodeh , rendang, ayam masak kicap dan sambal telur puyuh mak aku buat...

*Sangat Menggoda Kan?*

Dah lah ari ni mak aku masak-masak untuk kenduri kecil ada terselit menu lodeh...
*Macam-macam ada...Kerang,kupang,udang kering, baby jagung, bunga kobis n macam2lah*

Huhuhuhu,...
Tadi mak call,....
Lagilah kecuk ayak liuk aku....
Nak buat sendiri tak berbaloi setakat makan sesorang...
Betullah mak aku kata , aku ni kalau teringin memang tahap kritikal mengalahkan orang pragnant...
Tapi ada ke?
Hahahahaha....

# Entry edisi tengah lapo tahap gabannnn

Tuesday, July 13, 2010

*Makan, Makan Dan Makan*

Balik kampung keje aku>>> MAKAN, MAKAN DAN MAKAN...
Ari ni balik kerja, MAKAN,MAKAN DAN MAKAN...
Budak Food ni memang suka MAKAN ke atau memang aku yang memang kuat MAKAN?
Berat dah tambah sekilo after balik dari kampung selama 3ari setengah je...
OOOOOhhhhhh...
Memang kuat MAKAN...
Tadi pergi MAKAN kat restoran jepun...
Abis bantai MAKANNNNNNNNNNN lagi....
Adakah aku MAKAN banyak kerana aku tension?
Hohohoho...
Ataupun juga MAKAN banyak sebab aku happy?
Atau mungkin kerana kedua-duanya sekali?
Fikir-fikirkanlah sendiri.....

# Entry pendek tentang berat berrtambah ke 53kg (aku tulang besar & aku masih dalam kategori NORMAL) ,esok kerja banyak tanpa dengan main power yang tak cukup dan taoi selera MAKAN still bertambah2 tanpa hiraukan menu...

*I'm BAck*

Yeayyy!!!
I'm back to Shah Alam...
Just arrived dalm satu jam dari kampung halaman...
Sangat malas untuk balik ke sini selepas balik ke kampung since Jumaat...
Aktiviti di kampung sangat padat pada ari Sabtu dan Ahad...
Sabtu dari pagi sampai malam aku rasa dah berapa ratus kilometer aku bawa kete, aku pun tak sure sebab dari rumah ke banda Batu Pahat, lepas tu ke Ayer Hitam..
Balik lepas asar pergi Muar lepas tu continue pergi Pengkalan Balak MElaka...
Sampai rumah dalam 12lebih...
Penat jangan cakap la...
Ari Ahad pula melunaskan janji kat adik pergi tengok cerita ZOO dengan disertai oleh Zila dan tanpa disangka-sangka si Aril junior kami di Poli dulu..
Memang aku  tahu dia futher study kat KUITTHO tapi tak sangka la Zila angkut dia...
Tapi serius sumpah cerita tu bosan...
Dah lah panggung besar kerusi selesa tapi ada bau yang tak menyenangkan..
Padahal hall baru....
Lepak dengan Zila sekejap je sebab terus balik sebab dah janji nak dinner family kat Sabak Awor...
Ari ni sebelum balik ke Shah Alam, aku kerja membantai makan n tido je...
Satu ari ni makan 4 kali..HUhuhu...
Mak masak mihun sup dengan ikan masak lemak cili api...
Mana tak makan je kerja aku...
Hahahaha...

#Esok kerja dah, malasnya...Tadi dalam kul 7pm aku kat rumah lagi pun tiba2 no opis naik kat tipon...Huhuhuhu

Friday, July 9, 2010

*Aiyohai Mat Myanmar*

Pagi ni aku bangun lewat untuk ke tempat kerja...
Kenapa?
Sebab malam tadi layan online guna Bodband lemau sampai pukul 1++am...
Pagi ni walaupun lewat aku tetap bangun dengan hati berbunga riang...
Almaklumlah sebab hari ni aku half day dan nak terus balik kampung lepas singgah rumah pack apa barang yang patut...
Semalam dah siap plan nak buat apa weekend ni dengan mak dalam telefon..
(Mak asyik telefon je sebab tv rosak...dia bosan la tu...Tu yang membebel panjang dalam telefon)
Pagi ni aku masuk kerja tengok production tak mula lagi...
Aku call production minta pinjam staff depa kat lab...
Apa lagi, guna lah sebaiknya...
DApat dua orang, seorang kakak memang dah tahu masuk lab nak tolong buat apa...
Seorang lagi?
Mat Myanmar kecik (umur mungkin dalam 17-20thn)...
Aku peninglah dengan dia...
Depa kata budak ni paling cerdik..
Tapi cerdik-cerdik dia pun penat aku bercakap sepatah haram B.M tak paham, B.I lagilah hancurrrrrrrrrrrrr...
Last-last aku dah macam badut sarkas la pulak...
Bercakap dengan buat gaya siap lukis bagai...
Ya ampunnnnnnnn...
Dulu masa tempat kerja lama  adalah juga budak Myanmar tapi elok je dia cakap Melayu, muka pun dah macam Melayu...
Yang ini?
Muka ada la sikit macam orang Malaysia tapi nakal yan ampunnnn...
Selalu kena pekik dengan makcik-makcik kat production....
Dah lah cakap kena buat gaya, lepas ni kalau buat training aku tak tahu nak buat macam mana untuk sampaikan mesej kat depa ni...
Sengal okkkkk....

Thursday, July 8, 2010

*Pagi-pagi Dah Membebel*

Pagi ni memang awal pagi lagi aku dah membebel...
Bukan sikit-sikit punya bebel tapi banyak punyaaaaaaaaaa....
Semalam asst.QA sorang warded kat KPJ section 20 sebab after MRI tulang belakang dia bergalih...(The correct terms aku tak hingat lah...)
Lepas tu seorang lagi hari ni half day sebab memang ada medical check up...
Hari ni aku masuk awal sikit (setengah jam awal je ) sebab nak back up morning start up...
Pagi-pagi aku masuk budak seorang tu memang tak nampak batang hidung...
Ok, mungkin dah standby kat online nak buat production start up lah kan...
Calibration semua dia dah settle...
Baguss...
Tapi aku naik berapi bila aku cek sample air, cek microbe lab, cek media bottle & cek benda lain...

1.Sample air = dia prepare semalam tak ikut WI (work instruction)...
Macam mana aku boleh tahu?
Macam mana aku boleh tangkap?
Jawapannya kalau dah kau tu pun aku yang monitor, WI tu aku yang buat, kompom la aku tau...
Kalau dah menjejeh chemical kering kat bontot tube pekat terbakar, shaking tak betul sampai basah penutup n meleleh bila kena angkat, orang buta & saraf tangan mati je yang boleh kena bohong...

2.Microbe lab = aku masuk nak tengok microbe result, sebab ari ni tak ada sapa yang baik hati nak hulur atau letak atas meja aku...
Sekali aku buka drawer simpan file result microbe, berapi aku tengok bersepah yang amat...
Form semalam prepare pun tak filing lagi....
Tinggal letak dalam file pun malas...
Selak file tengok form ari Isnin kat section ari Selasa, Selasa kat Rabu, Rabu punya haram tak filing terus...
Sticker microbe jangan cakap la bersepah,melekat macam hapeeeeeeee...
Abis buka drawer, aku buka incubator....
Memang budak (budak ke kalau umur nak masuk 3+) ni nak kena pancung dengan aku...
Tingkat lagi petri dish tu lebih 5 tingkat!!!
Memang mangkuk tingkat betullah dia ni....

3.Media bottle= aku tengok haram stok media untuk testing hari ni tak cukup...
Dalam hati aku dah membebel-bebel tahap gaban beranak lapan dah...Semalam aku tengok orang lain dok stayback, ko sedap-sedap dah cabut dari pandangan mata yekkk...

Tak lama lepas aku berceramah sendiri dalam hati, amik kauuuuu...
Jenguk lagi tingkap lab...Ku lambai, kau datang....
Benda lain kau nak tanya kat aku, tiba-tiba aku dekat tingkap lab hantar sampel tu aku dah membebel bagi ceramah...
Tahu pulak kau nak sengih...Tahu kau salah kan...
Petang tadi akusuruh settle mana yang patut, kau buat ala kadar aja yekkk
Esok aku nak tengok tahap gelupur ko duduk dengan 2 orang kakak tiri tu...
Adios, berambos!!!
Aku cuti sampai Isnin...
Duduklah ko kat lab tu sesorang....
Selalu aku tak masuk lab pun, aku tahulah nak jenguk-jenguk korang kan...
Ni aku tak ada, pandai-pandailah ko nak hidup...
Huwahahahahahahah....

#Post happy nak balik kampung nihhhh.....Biarlah sakit jiwa jap beberapa minggu ni tapi yang pasti esok balik kampung >>>>walaupun tadi rasa macam tak best bila mak kata TV kat rumah tiba-tiba rosakkkkk...HUhuhuhuu