Friday, June 4, 2010

*Lagenda Budak Setan *

Kalau dulu aku peminat setia Novel2 Ahadiat Akashah, jadi tak sah la kalau tak menonton filemnya....
Dulu aku masih ingat lagi, masa penulis tu top, aku masih sekolah rendah lagi tapi dapat juga baca novel2 dia sebab dok meminjam dari kawan yang mana kakak dia ada koleksi...
Boleh pinjam dengan syarat ikut turn n jaga bebaik...
Ari ni lepas aku mengemas rumah, aku keluar ke JJ Bukit Raja untuk cari barang d Warehuose sale.
Tiba-tiba timbul idea untuk menonton sesorang...
Ini bulanlah kali pertama tgk movie solo...
Malah lagi menyenangkan...
Aku memilih duduk  row tengah baris tepi sekali....
Untuk elakkan seat sebelah diduduki couple...hehehe...dan ianya sentiasa berkesan....
Pada permulaan cerita, aku memang enjoy n asyik tergelak je...
Tapi di pertengahan cite d mana part2 sendu keluar, aduhai.....
Dah macam2 bunyi ada tepi , depan , belakang aku....
Bunyi orang minta tisu, sedut air hidung n etc...Huhuhu...
Aku?
Sendu la jugak tapi ok lagi....Tak meleleh , tak menyedut....
Hahahahaha....
Tapi kosentrasi aku nak tengok Farid Kamil yang sepet, putih merah n tinggi itu ternyata la jadi potong....
Que Haidar ada juga tapi jadi pembaran dan kaki pukul pula...
Ohhhh tidakkkkk....Kau memang terror melakonkan pelbagai watak!!!
Dan si cute Nubhan juga ada...menjadi rakan si Kashah si nakal yang sentiasa menjadi penyedar n penasihat....
Heroin si Lisa Surihani , even aku tak minat sangat dengan dia tapi aku suka lakonan dia.....
Memegang watak Ayu macam sesuai gila dengan dia...
Pengganti dia afta Ayu tuka muka amatlah aku tak berkenan n seksi ok....
Apapun overall cite ni bestla cuma every scene sangat pendek sehinggakan jadi macam tergesa2 cita nak dihabiskan...
Almaklumlah, aku rasa kebanyakkan penonton adalah peminat setia Novel LAgenda Budak Setan yang mengharapkan kisah novel tu difilemkan sebijik2 tapi perlu diingat, novel tu dulu pun dah tebal takkan lah cite nak panjang berjam2....

Apapun aku tetap suka dialog noh :

"KENAPA TAK MENCARI PENGGANTI?"
"SAYA MENCARI CINTA,BUKAN MENCARI PEREMPUAN"

Sungguh melekat kata2 ini di hati aku....
Cuba aku tukar ayat dia jadi:

"SAYA MENCARI CINTA,BUKAN MENCARI LELAKI" (LEBIH SOPAN BERBANDING >MENCARI JANTAN<)
Novel yang disuatu masa dulu menjadi rebutan untuk dibaca include aku si peminat novel (untill la ni pun minat tapi tak ada masa)

The movie > LAgenda Budak Setan part 1

# There is something dalam jalan cita dia yang buat aku tersentuh sangat2 n membuatkan luka lama berdarah kembali.....

2 comments:

miss mumun said...

ekceli mcm lupe la novel nie cite cmner.. tp yg penting novel die memang best.. masa baca dulu sampai tercabut2 cover.. ntah mana ntah buku tu..

Min Min said...

Mumun!!!!!!
Novel dia memang best....
Akak pun memula ingat2 lupa tapi bila tgk cite dia memang leh refresh balik....
G la tgk, touching tau