Wednesday, May 26, 2010

*Ketandusan*

Kami ketandusan...
Usaha mana yang patut, buang apa yang patut tapi ada yang masih nak mengikut...
Ramai yang mengusulkan agar di bawa ke Darul Sifa'...
Ada yang berkata cari semula bomoh orang asli tu untuk tarik balik sebab sukar untuk tarik...
Oh Ya Allah, sesungguhnya berikanlah jalan terbaik untuk menghilangkan kesan hasad dengki manusia itu...
Penyebab utama sudah diketahui,dengki dek kerana si mangsa bukan anak jati tapi dapat jadi wakil apa entah....Yang hantar pun orang setempat dengan tempat tinggal mangsa....
Malah dompet yang hilang yang disangkan disorokkan anak kecil pun dikatakan berada pada si pengirim "Gangguan"...
Si mangsa di masukkan ke hospital dengan menggunakan sijil kelahiran....
Sungguh nasib baik si isteri bijak panjang akal menorek semula fail dokumen penting dan berjumpa dengan sijil kelahiran...
Paman ada jenguk2an kawasan rumah lagi n bagitahu benda yang d hantar si hasad dengki dok meninjau je...Si isteri pun diletakkan "pengikut"...Mana si isteri pergi, "benda tu" follow je start benda keliling umah digali semula dan "dibuang"...
Yang aku kesian sangat ialah anak2 kecik yang tak tahu apa2...
Hari2 si Kakak tanya, "Ayah  dah sihat?"...Si Adik pulak," Ayah pergi mana?Tak nampak ayah balik pun"
Sayu ati mendengarkan ayat2 yang keluar dari mulut2 mungil itu....
Apala jenis manusia yang buat macam tu...
Berdoa agar si mangsa semakin elok dan sihat...

Tuesday, May 25, 2010

*Hentikanlah Wat Mende Kurafat*

Susahnya orang melayu kita ni...
Nampak orang lain senang sikit, anta santau, anta penggangu, anta setan...
Ya.........
Itulah yang berlaku pada orang yang sakit dan yang rapat dengan famili aku tu...
Hari ni dia sudah mula sedar dan mesin2 sokongan tak perlu digunakan sepenuhnya...
Hasil usaha dari pembongkaran besar di kawasan rumahnya sendiri....
Sukarnyalah bangsa kita ni...
Baru maju sikit, senang sikit, ada orang dengki....
Tanam macam2 keliling rumah....Minta tolong orang asli buat...
Bukan taknak percaya tapi kalau dah keliling rumah ditanam benda kotor....Apa nak kata?
Semalam si isteri bawa seorang pengamal perubatan kampung aka Dukun ke hospital dan usaha dari jauh oleh pakciknya seorang Ustaz yang jauh tapi hanya berusaha dari rumahnya untuk membantu...
Disangkakan hanya sakit biasa, blood poisoning tapi lain jadinya...
Si pesakit ni bukanlah senang mana cukup untuk menampung keluarga sendiri (si isteri n anak2), ibu, adik yang masih sekolah dan bantu mertua yang menjaga anak2nya...
Di tempat keje seorang asst.manager yang baru je dinaikkan pangkat dari seorang engineer kanan di sebuah kilang kampung....
Berniaga kecil2an dan aktif sebagai ketua Pemuda....
Bawa kereta cap Malaysia je....Kalau dia seorang hartawan, xtau la apa lagi orang yang hantar tu nak wat apa....
Umur muda lagi....baru 32tahun....apala yang nak di dengki sangat?
Tak paham betul dengan orang kita ni.....
Aku memahami sebab dulu rumah kami di kampung kena benda yang sama....
Waktu tu aku masih sekolah rendah...
Dulu aku memang sangat2 lemah semangat, setiap kali ada benda yang lalu melintas pun aku leh rasa seram sejuk n demam tak pun terkejut2....
Bila bawa jumpa ustaz, tengok2an...Suh gali depan tangga umah ada 3 biji botol kecil tertanam dengan entah benda apa di dalamnya....
Konon nak kenakan ayah aku tapi anak lak yang terkena....Same goes to adik laki aku, tahun lepas je kena...
Tiap kali nak tido panas berbahang2 padahal umah kami tu bila malam sejuk gila sampai aku kena pakai socks n sweater bila balik kampung...
Dia pasang kipas dua biji n berlenggeng pun rasa lagi...
Bila di "tengok2an" ada yang tak puas ati adik aku dapat tender n "org" tak dapat....
Susahnya manusia ni....Dengki lebih2....
Teringat lak cerita "SANTAU...Dengki sampai mati...."
Wanauzubiilah!!!!
Sesungguhnya sekarang kami semua sedang berusaha untuk mencari2 penawar untuk si pesakit walaupun ia masih di hospital....
Kepada orang yang menghantar benda2 tak elok dan kurafat tu, biar Allah je yang balas balik....

Monday, May 24, 2010

*Debaran D Hujung Minggu*

Ku sangkakan hujung minggu ni aku boleh berehat2 sebab dah berapa minggu aku dah terlepas n tonggang langgang dengan keje n wedding housemateku di dua2 belah pihak...
Tapi ternyata sebaliknya...
Apakan daya kalau dah Allah kata nak aku berlari ke Johor lepas dapat call dari ICU ...
Balik Johor tengahari Sabtu dengan sehelai sepinggang sebab aku di luar waktu tu n nak pusing balik ke Shah Alam bagai satu tempat yang jauh je jaraknya.....
Balik semula ke Shah Alam semalam petang tapi keadaan org di ICU masih belum stabil...
Blood Poisoning....Attack jantung n buah pinggang...Pernafasan 100% dibantu alat bantuan...
Doktor (bukan pakar) menyatakan harapan tinggal 20%...
Tapi mlm semalam alhamdulillah buah pinggang boleh berfungsi dan suhu badan yang mulanya 40'c++ makin menurun...
Ari ni pakar dari Hospital Pakar Sultanah Fatimah tiba kerana menggantikan pakar hospital tersebut yang pergii holiday...(Sengal!!!)
Doktor pakar menyatakan harapan untuk sembuh ada walaupun pesakit kritikal...Tengahari tadi pernafasan hanya 50% bergantung pada mesin bantuan dan ubat bius sudah mula dihentikan....Pesakit mungkin akan sedar malam ni atau esok pagi...
Harap2 semuanya bertamabah OK....
Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..............

Friday, May 21, 2010

*Aku Memang Nak Mengamok!!!*

Pagi2 masuk keje dengar dah suara dari makmal ada orang bagitau repot analisis semua fail kena reconduct...
Aku hangin betulla....
Dah di ajar tapi tak mengikut...Itu la jadinya....
Result fail bukan setakat satu dua sampel tapi whole day sample....
Reason?Contamination sebab -ve control sample pun ada growth....
Nak aku bagi penerajang je rasa....
Benda tu nak release dari kuarantin nak anta lua dowww!!!!
Tengahari tadi pulak , dak yang dah cuti 2minggu masuk nak wat testing cakap petri dish dah habis...Isnin xde dah stok nak wat test...
Lagi sekali aku rasa memang nak mengamuk....
Apa replacment punya orang buta ke apa tak nampak benda dah kontang....
Bila cek2 semua bukan setakat petri dish je dah kontang, ada lagi benda lain...
Memang  la aku membara....
Ingat aku ni keje nak mengingatkan korang je ke?
Aku la order, akula wat repot,aku la cover korang, aku la monitor...
Tengkorak betulla!!!!
Aku telefon supplier, wakil sales person dah tukar n kerek macam sial....
Minta tolong anta ari Isnin pagi (still same as my order request) tapi just minta awal sikit dia boleh kata on Tuesday baru leh anta...
Dah tu aku nak wat test guna apa?
Guna mangkuk basuh tangan?
Aku belum bagi tahu bos lagi,kalau bos tau mesti balik kat aku yang kena...
Penyelesaian termudah ialah aku sendiri g amik mende tu...
Dengan erti kata lain mungkin aku kena melantak pergi ke Subang mengambilnya pagi2 sebab afetrnoon test dah nak run....
Memang !@#$%^&*()_+ betul3 la budak2 ni....
Gamaknya ari2 nak aku selak satu2 baru ok ke?
Macam tu nak suruh aku meletakkan kepercayaan kat korang?
MAMPUSSSS!!!!
Mati hidup balik jadi menyusahkan aku je karang....
Yang pasti aku memang bengang gila je ari ni....

Thursday, May 20, 2010

*Blog Tergendala*

Blog aku tergendala sementara waktu,
Sebab yang tak leh dielakkan kerana pc kat umah dah di gilakan oleh seorang makhluk,
Di tempat keje banyak keje n selalu sangat xde kat opis ....

Pull Stop....
Cukupla update untuk ari ini.....

Wednesday, May 12, 2010

*Apahal!!!*

Aku memang tak suka orang dok busy body pasal aku....
Last month aku g team building handle by HR Malaysia n HQ dari HK...
Aku ni liat nak drive kete g ke tempat tu so aku tumpangkanla diri aku kat si apek sorg ni....
Selain aku ada 3org lagi tumpang si apek....
Sorg auntie W'house, sorg dari production n sorg lagi dari admin.....
Aku memang la dengan si Apek n autie ni xdehal bila berborak even borak kosong sebab spesis yang aku tau memang tak suka canang satu Malaya tak pun satu kilang....
Yang sorang ni aku hangin sikit, dalam kete senyap bagai tikus tak cakap apa....Yang sorang lagi memang dak baru la gak, aku pun tak bape nak amik pot sangat sebab depa keje dok mengadap PC tak macam aku yang dok ulang alik g lab n jenguk production....
Depa kalau xde mende nakk ditaip, dok melangut la main game.
Aku ada chance? xde!
Tapi yang aku hangit sangat sebab masa si apek anto aku balik umah dari team building (masa g aku dok tunggu apek kat opis minta abg teksi anto), auntie ada tanya aku dok ngan sape n berapa org dan juga sewa berapa.
Aku dok jawab la jujur bape aku kena bayar sebab memang kalau ikut duk kat area tempat aku tu kira mahal duk bertiga tapi kitarang mampu n selesa....
Lepas aku balik kilang je, dak lab aku tanya:
"Mahal ye Min umah ko....Sampai RM_ _ _ sebulan...."
Aku dalam ati, "Eik, sape lak bagitau ni?Aku tak penah lak bagitau sesapa....Except masa balik dari team building ari tu...."
Kalau dak lab tau maknanya laki si dak admin tula cite dan dak admin tu semua nak lelong cite ....Laki bini sama je, busy body n budget best....Berlagak kalau ada pape...Bila susah tau lak wat bebaik ngan kita....
Tadi masa training, tetiba je nak bebaik ngan aku....Aku tak kisah kalau ko ngan laki ko tu mulut tak celupar (terutamanya laki ko)....Aku tau la ko tu baru pragnant tapi jangan igt aku ni tak tau nak bengang....(Kalau dah sebelum pragnant dah poyo...)
Dulu aku leh control lagi anger aku ngan laki ko n ko tapi sejak kes trip ke Langkawi tu, sejak laki ko mengamuk2 kat aku pasala arrangement bilik tu, akumemang tak leh accept...
Sebab apa?
Sebab aku xincharge pasal mende tu....
Aku incharge on dinner.....
Aku kan MC peberet!!!!!
Semalam mulut laki ko macam nak kene cili jek ngan aku....
Aku balik lambat ke apa ke, aku nak kumpul elaun ke, yang dia sibuk apsal?
Ada ke aku kikis periuk nasi korang?
Bawa2la sedar diri sikit!!!!
Aku tak kacau korang, jangan lak korang nak kacau aku!!!

#Aku memang tak amik pot hal org lain n xde makna nak melepak ngan dak pmpuan yg slalu lepak kat cafe bila lunch hour sebab aku kua lunch pun kekadang lambat sebab lab probla, prodction prob la,keje lua la....

Saturday, May 8, 2010

*Kippala Piccah!!!*


Arggggggghhhhhhhhhh.....
Aku penat dan letih!!!!!
Awal tahun ari tu bos banyak bagi projek, la ni banyak lak dokumen nak update, sijil nak kena renew, nak kena amend bagai, orang baru nak train,xcampur lagi nak kena g training,dengan makhluk2 yang macam nak kena flying kick aku sepak melambung2 n etc....
Aku ni dah la sekeping, lama2 jadi plywood gamaknya....
Keje g pagi matahari baru malu2 nak kua, balik lak cik bulan penuh dah tersenyum lebar....
Ni datang machine baru wat install semua, nasib bek projek ngan Production jatuh kat membe sorang ni n aku just tolong back up mana yang patut je...
(Tapi yang sebenarnya aku memang ngeng2 sikit ngan production line...xsuka, banyak guna fizik kan...)
Tapiiiiiiiiiii...
Sempena  Towards ISO2200 ni disebabkan amoi tu dah bz ngan projek, aku kena cover dokumen dia sekali....
Hampeh!
Aku dah la selama ni memang xpenah wat, setakat maintain dokumen ISO9001 n HACCP tu normal la...
HALAL ngan shipment cert memang dalam tangan dah (Include dalam JD aku lagi)...
Discuss ngan konsultan on 6Mei pastu 20Mei dia nak tgk hasilnya...
Menggagau la aku minggu depan dok mengadap bos aku wat mende tu.....
(PAdan muka, dulu soh sekolah betul2 bia jadi bos pemalas....Banyak main2...Sekarang padan muka sendiri...Huhuhu)
Sekrang ni pun dok depan PC kat opis update  blog....Selalu on weekend cukup 5 jam aku blah....
Tapi!!!
Disebabkan ari ni aku kena brief n monitor Spervisor baru ni, aku kena stay back....
Aku dah ngantukkkkkkkkkkkkkkk....
Kang aku tinggal testing run xdapat result menggagau aku nak jawab kat bos....
Ditanya kang dengan bos
"U xde tunjuk betul2 ke?Dia punya previous experience xde masuk lab punya tau"
Tapi mesti dalam ati aku cakap,"Sapa suruh amik kalau xde experience,lainla macam aku dulu dok kat kitchen tapi bleh je masuk lab even dah bertahun tinggal tmpat belaja sebab aku kan layanzzzzzzzzz je"

Tapi mesti aku tak terkeluar ikut mulut kan...Yang kompom mau muka aku berubah bak kata Foo, "Muka terrrrrus jadi hitam"....

#Aku perlu sabar kan diri, balik kang tido terus...Penat!!!*

Wednesday, May 5, 2010

*ADOIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!*

Penangan main bowling berjoli2 d ari dapat MC telah dapat balasan cash bila balik malamnya aku terus sakit bahu and tangan....
Aku punya bahu pernah injured masa aku excident motor waktu zaman sekolah dulu...
Waktu aku jatuh terpelanting macam Superman....
Mesti FT jeles aku jadi Superman jap masa tu....
Hahahaha....
Sengal!!!!
Sekarang ni kat opis sikit2 pegang bahu n tangan tapi ari ni better than semalam...
Ari Isnin ari tu siap penuh bangga asyik strike je....
Lepas tu ambik kau....
Berhari2 sakit bahu and tangan....
Dah tau tak leh jangan gatal2 angkat bola bowling..
Dah la kering tapi duk hentam pin guna bola 10....
Ringan sikit pun tak nak sebab kompom bola tu lari ke tepi tak pun tak rasa baling apa n susah nak aim....
Dua ari ni duk wat briefing & training dak baru semua tunjuk guna tangan kiri, malas angkat tangan kanan....

SENGAL SIUT!!!

Nasib baik jugakla org baru ni cepat tangkap apa aku ajar(atau aku adalah seorang trainer yang berkaliber..hahaha), kalau slowwwwwwwwwww kompom aku dah mengaruk2....
Petang ni kalau dan nak g urut tangan & bahu....

Monday, May 3, 2010

*Berjoli D Ari Isnin MC*

Seperti update ku pagi tadi, memang benar aku tak lekat kat umah afta noon....
Aku rasa ok sikit tiba2 gatal anta mesej kat En.Z....
Aku bagitau aku MC (dah tghari baru bgtau...Xbest tul)
Dia pun dengan bernasnya bagitau aku ari  ni dia cuti.....
Antooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!
Ari Sabtu Ahad tu langsung takde cite!!!!!!!!!!!!!
Mangkuk ayun pun ye gak aku rasa....
Dia ajak kua g lunch n merayap jap sebab dia nak tukar alamat segala urusan surat menyurat sebab dia dah pindah umah....
Dah la kata nak kua kul 12 tgk jam tggk bape minit jek, baju aku dalam mesin basuh tak settle lg berpusing....
Dia sampai mesej dah tiba tapi aku buat2 tak dengar bunyi mesej masuk, aci bagi dia tunggu dekat 15min je ....
Aku follow je tapi last2 dia g wat apa2 yang tuk bil n kad kedit jek....
Sengal tapi aku peduli hapa sebab aku pasang aircon kete dia kuat2 n lepak jaga dalam kete sebab dia takda parking, ada pape aku tolak je kete tepi....
Padahal bukan ke semua tukar 2 tu leh guna online je?
Aku tak tau la....
Pastu tanya aku nak g mana?
Aku dengan sengal trus ajak g Sunway Pyramid....
Wat apa je kat sana?
Hehehehe....Mula2 niat nak cari kasut keje aku tapi dia leh shopping kat Padini concept store beli tshirt untuk dia n adik bujang dia sebab balik kg ritu dia tgk adik2 dia dah rembat tshirt yang dia tgglkan kat kampung....
Pastu wat kad member aku cepat2 tulis form guna nama aku....
Hahahahah....
Guna nama dia wat apa, dia bukan selalu masuk kedai tu....
Aku tak puasti, aku lak g cari baju keje....
G Voir dapat sehelai jek....
Kasut keje tak terbeli apa pun tak....
Dia tetiba depan tempat archery , aku ajak men dia kata alasan tgn melecet kesan g "menyangkul" ngan bos dia minggu lepas tak elok lagi...
Menyampah tol!!!!!
Tapi bila lalu depan bowling, cepat je dia masuk men dua frame....
Aku memula xnak men sebab bahu aku bukan elok sgt tapi bila tgk dia dok baling2, aku jadi gian lak....
Clear satu frame aku settle....Cecah gak la 100++...Heheheh
Pastu turun dok jenguk Ice Skating....
Aku dah lama teringin nak men tapi tak berani....
Dia lak dok sengih macam menganjing aku, aku cabar dia.....
Dia kata xde hal....
Aku belanja.....
Memang sengal bila nak main....
Dok memapah tangan sendiri pegang dinding....
Malu siottt dengan budak umur 5-6tahun yang rilek gila dok skating n terkinja2 kat dalm tu....
Aku men cukup 4round je....
En.Z?
Aku tak tau berapa round...
He's very enjoying it....
Aku tak sanggup sebab sakit kaki n malas nak balance badan kat tengah2 manusia yang makin ramai....
Gamba kalau sempat akan ku upload later.....
Cukup aktiviti aku selama 4jam d Sunway Pyramid....

# Next time nak try men Go-kart...En.Z baru memberanikan diri nak men paintballl....Aku?cukupla penah men n penah rasa panahan peluru dia sebiji yang sipi je lalu kat kaki tapi perit siutttttttttttttt!!!!!!!!Wall climbing sudah pass masing2...

*Aku Yang MC D Ari Isnin*

Hari ni aku MC...
Reason kat Medical Chit ialah DIARRHOEA....
DR.Hazury Zaulkifli dari Mediveron yang tulis k.
Bukan aku sengaja tulis sendiri padahal aku bukan la betul2 kena just malam tadi makan sikit n pagi ni pagi2 buta dah membuang....
2 ari cuti memang tak mencukupi bagi aku.

Kenapa?
Sabtu aku kembali ke negeri tempat aku belaja dulu >>>> Kuantan Pahang....
Attend wedding housemate aku dengan ditemani drevbar tak bergaji>>>>> En.Z....
Balik dari wedding adala pusing bandar Kuantan tapi tak dan ke POLISAS.....
Betul2 hanya pusing bandar Kuantan tanpa turun dari kete atau berhenti selain berhenti di traffic light...
Kenapa?
Iyaaaaaaaaaaa...
Itu soalan yang memang nak buat aku rasa macam nak cekik En.Z....
Ari Khamis malam dia bagitau dari Kuantan kena straight balik Segamat....
Aku paling alergi kalau dengar perkataan SEGAMAT >>>> Hometown dia (Nanti aku rimas dengan soalan yang aku nak kena cantas...)
Mak n abang dia nak wat kenduri arwah sekali ngan kenduri doa selamat anak menakan dia umur 5 tahun nak kena belah mata...
Aku tiba dekat kul 6>>>>> Perjalanan dari KL memenatkan dan sangat haru biru bila aku kena drive ke rumah baru En.Z yang sebenarnya aku tau kawasan perumahan tu tapi dia langsung tak sebut nama tempat hanya bagi aku arah nak pergi seprti contoh:
 JUmpa Shell sebelah kanan, belok kiri, jumpa Petronas belok kanan n etc segala landmark dia bagi....Dan bila aku sampai aku tau itu kawasan perumahan bos aku dan koyak telinga En.Z bila aku mengamuk sebab menyusahkan aku dengan directipn yang menyusahkan n padahal aku tau ada jalan lagi senagng nak g umah dia dan menjimatkan kredit aku dari trus call dia....

Sepanjang jalan aku malas nak tukar drive, aku tido memanjang sebab malam sebelum tu aku tido kul 3 sebab kemas rumah yang ditinggalkan bersepah n mendobi bagai....
Selalunya kalau tak memang aku jadi drebar gak la kalu dia tak familiar dengan tempat tu....
Tapi nasib bek aku tak tido masa kat LPT sebab dia mmg blurrrrrr...
Tak pernah drive ke Pantai Timur....
KAt umah mak dia sampai je aku dah  kena lipat lengan baju kurung Pahang aku sebab kak ipar dia dua orang kata g ambil roti jala tapi dah berejam bagai gaya buat rito jala....
Abg2 dia lak duk mengemas kat umah n kitarang sampai, kitarang disuruh amik turn....
Antooooooo tolll!!!!
Adik bujang dia dua org lagi jangan cakap la....
Tak nampak batang hidung!!!
Malam kenduri ok....
Niat nak blah blk sini mlm tu gak tapi tak larat sebab semalam konon ada plan nak pergi wat Movie Marathon....
Xmenjadi, dia tgk bola dgn 4 kerabat laki dia (actually total 6org, sorg tak blk kena jg bilik kebal...wakakaka) tapi last kak ipar sulong dia kata bola dah selamat tgk dia dulu....
Kena henyak ngan abg n adik dia pun xsedar....
Aku?
Terkulat2 kerjakan notebook bangang lepas ada org gatal upload mende dan ia menjdai gila...
Dah la waktu nak landing nampak cik Ti lalu...Siuttttttt tol....
Tapi okla kira aku meluat tgk Cik Ti bukan mcm dua org kakak yg menjrtit lari kat laki depa dok tunjuk ada lipas seko....

Semalam gerak balik dalm kul 10.30 tp singgh umah pak sedara aku kat Segamat gak...
Tiba depan umah aku tgk complete set semua kete sepupu aku ada...
Heran aku.....
Alasan kukuh dalam minda, HARI BURUH>>> semua balik cuti...
Rupa2nya kenduri gak....
Makan lagi...
Dan kaki aku sempat berdarh kanan kiri del\k kerana serpihan kaca anak sepupu aku pecahkan gelas...
Mau kecut muka budak tu tgk makcik dia marah sebab aku cakap nak ikat dia kat pokok cempedak tok dia (pakcik aku) yang ada kerengga....
Budak2 ni ngan mak diarang tak makan saman, tapi ngan aku jangan nak cari pasal...
Main bleh nakal gaban? Siap korang!!!!
Balik dah lambat sempat layan Iron Man 2 je yang tiket aku memang dah beli siap2 ari Jumaat....
Kalau tak sold out wei...

Malam balik housemate aku yang sorang lagi dok teresak2, layan dia sampai kul 12....
Aduhai...Letih dan inilah hasilnya, aku makan lambat malam tadi n perut pg tadi jadi tak bape nak sedap....
(Padahal bukan Ceri Beri pun...hahaha...)
More to Monday Mood even sebenarnya ari ni aku kena assist bos tuk bawa dak baru lapor diri...hehehe...
Exec seko cuti dua ari, suprvisor sorg lagi je ada...
Pepandai la ko goreng pasal lab aku tu....
Production bukan run pun dua ari ni, o pun tak sibuk nak jenguk production....
Lagipun macam ko tak pernah tau hal lab kan....

#MC dan dok kat umah adalah sangat seronok....(tak tau tahan dok melepak sampai petang ke x atau pun g lunch nanti trus hang out?)

Saturday, May 1, 2010

*Bleh Kan?*

Aku saja nak share yang aku dah pass test tok satu course....
Lepas ni kena attend short course tuk cont....
(Aku kan tak pandai, kenala belajo kalau tak nanti payah lak aku nak wat koje).
Yang ni lepas, aku nak try wat satu lagi course yang harga dia sekali pergi RM5k...
Tapi kalau aku keje ngan comp. yang ada dalam list SMIDEC (kalau tak silap), aku leh dapat less RM1K je....
Tapi tu pun after less aku nak try angin2kan kisah ni kat bos aku , ala2 macam aku memang minat gila nak g course tu and bleh wat profit tuk comp.tapi hakikatnya kalau dapat g n pass, senang2 je aku leh cabut kua in the future n jadi la consultant, leh wat extra money n keje free sikit....=)
Aku nak kasi lepas satu persatu baru la best....Tapi syarat dia, aku nak guna segala kemudahan yang ada sebaik2nya dulu....
(Nak guna wit sendiri mana ada wei, kalau ada dah lama aku sambung belajo n tak yah aku susah2 keje)
Aku layak ke jadi training consultant?
Layak kot sebab kalau satu benda yang aku paham n aku minat (membebel panjang kat orang len),Insyaallah aku akan wat ...
(KAlau tak minat sekalipun tapi mendatang kan akan aku wat juga even kadang2 macam dah serupa dak kecik kena paksa makan ubat pahit n hanyir macam hati unta bakar n sebusuk air gamat >>>>teringat seksaan masa kecik sewaktu aku ada asma lak, kena telan mende2 tu)
Mulut aku kan bagaiklan prepaid banyak top up...Non stop talking....Kalau ada sesapa nak panggil aku jadi duta syarikat perhubungan mesti sesuai....
Talian sentiasa clear je macam...

#Update dari susulan aku berperang dalam tipon ari tu:
Pagi Jumaat yang tenang aku ada appoinment ngan "Ustazah" yang aku mention dalam post sebelum ni....Appoinment kul  9.30am drag jadi 10.30am even aku dah tercongok kat sana dari kul 9.15am....Memang nak kena sumpahan sakti betol....Tanya front desk nye dak, dia kata Officer ada perjumpaan sampai kul 10am,....Ok saba lagi, tetiba kul 10.30am baru tunjuk muka yang sangat keta.....Sangat menggeramkan dan lagi geram diarang ada polisi permohonan baru since awal tahun siap kata aku tak baca paper ke?KAlau ada kenapa tak war2kan dalam laman web je?Huhuhu...Di hujung pertemuan afta semua dah kautim, dengan selamba aku berkata "Ustazah, harap pada masa akan datang jika ada sebarang perubahan boleh la Ustazah usulkan pada pihak yang berkaitan, harap boleh di update dalam laman web....Xdela industri terkulat2 jek jadinya macam sekarang (dan yang pasti taklah ko kena sumpah berbakul2 setiap kali ada industri people berkumpul)..." Masa tu mata bos aku yang datang sekali ngan aku dah macam nak terkeluar jojolnya even mata dia sepet....huhuhu...Aku puas ati sikit....