Thursday, February 25, 2010

*Selamat Menyambut Maulidur Rasul*

Selamat Menyambut Hari Kelahiran Junjungan Kita Nabi Muhammad SAW....

Tuesday, February 23, 2010

*RAsa Sebal*

Aku dilahirkan di dunia dalam keluarga yang sederhana...
Parents aku bukan orang yang bijak pandai, kaya harta ataupun anak..
Aku hanya 3 beradik...
Seorang adik lelaki dan seorang adik perempuan...
Tapi semua tu dah cukup mengajar aku untuk hormat orang lain..
Aku tak suka orang luar mempertikaikan apa yang mereka tak tahu...
Salah ke kalau bertanya dulu sebelum meluahkan kata2...
Bila aku bersuara terus berbisa...
Memang itulah sikapku pabila hal keluargaku diutarakan terutamanya mak dan adikku..
Mereka bukanlah dewa tapi mereka ibu yangmelahirkan aku dan adik yang sentiasa buat hati aku tahu aku ada tanggungjawab dan sentiasa beringat dalam semua hal..
Memang aku jadi sensitif, bukan marah tapi lebih kepada sedih...
Aku juga ada hak untuk semua tu..
Sebab aku juga manusia biasa seperti orang lain yang juga ada point2 sensitif yang lagi sentiasa timbul dan menerjah mereka...
Aku tak kisah andai ada yang terasa dengan luahan aku ni...
Memang aku keras kepala dan aku tahu kenapa Allah anugerahkan aku dengan sikap itu...
Andai aku terus bersikap lembut sentiasa, sampai bila pun aku akan ditekan dengan orang lain..
Aku bukan 100% yang dulu...
Aku perlu kuat!!
Dunia ni penuh dengan lakonan dan pancaroba...
Samaada sanggup atau tak untuk menerimanya...
Andai hati tak kuat,
Andai jiwa tak kental,
Alamat memang sakit...
Daripada aku sakit hati ke apa lebih baik aku luahkan...
Terpulang atas penerimaan orang..
Orang lain tak tahu apa yang kita alami dan biarlah kita simpan jadi pedoman sendiri...
Orang lain hanya paham apa yang mereka lalui dan mahu semua orang tahu apa yang telah terjadi tapi biarlah ada secebis ingatan bahawa semua orang ada juga laluan yang harus diseberangi...

Saturday, February 20, 2010

*All About Foods At Kampung Ku-Part 2*

Aku menyambung aktiviti mencari makan di luar pada ari kedua,ketiga dan keempat di kampung semasa CNY sebelum balik ke Shah Alam...
Aku pergi tempat yang simple2 jek..Harga pun ok...

LOKASI KETIGA
Menu: Nasi Beriyani Gam Batu Pahat
Location:Gerai Makan Benteng BAtu Pahat
-Terletak di deretan kedai makan MPBP depan Hospital Putra Specialist betul2 sebelum jambatan Batu Pahat

Orang kata Gerai Beriyani Md.Shah(sebelah gerai di dalam gambar) lebih sedap...tapi tutup pulak...

Nasi beriyani gam Batu Pahat ORI!!!!aku beli acar sebagai tambahan...Selalu makan beriyani kat JM Beriani je..tu pun bukan kat Batu Pahat...hehehe

Otak2 wajib ada kat gerai2 makan macam ni bila kita ke Johor...Otak2 JB la, otak2 Gelang Patah la, Otak2 Kempas la..Ada yang pedas dan ada yang tak..

LOKASI KEEMPAT
Menu: Mi Bandung Muar
Location: Gerai hujung (dekat ngan sebelah Kastam ke apa)Perhentian Bus & Teksi Muar
-Terletak kat bus stand lama sederet dengan Muar Trade Centre (BUkan Hentian Bus Ekspress Bentayan kat pasar)
Mi bandung kat sini aku dah makan sejak aku kecik bila ikut mak g Muar bayar benda2 alah segala..Sampai acik tuan kedai tu dulu duk gerai tgh2 hinggalah pindah ke gerai tepi...
Ada satu lagi tempat best, Restoran Manisah Pt.Bulat(Di tepi jalan utama ke Batu PAhat dari arah Muar)...

LOKASI KELIMA
Menu: Bahan mentah untuk di masak
Location:Ayer Hitam Batu Pahat
-Terletak tak jauh dari exit PLUS tol Ayer Hitam mengarah ke Batu Pahat(Singgah lepas balik dari rumah sepupu dan makcik di Simpang Renggam)

Actually kat sini banyak benda bahan mentah je cam buah2an hasil kebun ngan hasil kuih muih dari kampung...Dan Ayer Hitam juga glamour dengan barang tembikar serta barang persiapan hantaran bagi majlis perkahwinan...Barang tembikar n perkahwinan xdan nak snap sebab duk kena tolong bawa barang mak shopping...huhuhu

LOKASI KEENAM
Menu:Sup Ayam @ Mihun Sup
Location: 506 Kg.Parit Bagan Seri Kemang Jalan Yusof Semerah Batu Pahat Johor aka rumah ibuku...
-Free dan xpayah bayar hanya sediakan bahan mentah untuk dimasak..hehehe

Aku memang gila sup ayam....hahaha..siap tapau setiap kali mak masak benda alah ni...kekadang mak wat kan sup ikan gak...Sup ikan aku tau buat sama macam mak, tapi sup ayam xleh challange lagi...huhuhu

Wednesday, February 17, 2010

*All About Foods At Kampung Ku-Part 1*

Balik cuti CNY thn ni aku x pergi ke mana2 sebab mak aku kena g rewang n banyak jemputan kahwin nak dihadiri...
Tak macam tahun lepas kitarang sempat ke Penang..
Aku lak ditugaskan untuk jaga adik aku si Eryn...
Sebagai alternatif aku yang malas nak masak untuk dua mulut ni, aku bawa dia kua makan...
Kat bawah ni gamba2 aku,adik n mak g makan2 sebab the man in the famili ada hal bisnes depa...
Gamba tak berapa terang telah diambil oleh budak tau masak tapi malas...hehehe...
LOKASI PERTAMA
Menu: Asam Pedas Pt.Jawa
Location: Of Course Pt.Jawa la
-Lebih kurang 18km dari Bandar Muar
(gamba di snap waktu blk kg sebelum ni tapi xdan nak upload)

Deretan kedai asam pedas Malay n ada gak satu kedai Chinese
Terletak betul2 sebelah jeti
Gerai pilihan ramai even terletak hujung belakang sekali...taste better n pekat tanpa campuran kari...
Ikan pilihan yang pastinya kepala manyong milikku n mak...Eryn makan isi ikan merah jek...
Side order yang sesuai ialah telur dadar n sayur kobis masak goreng(kalau tapau n kat umah ada petai pun sodap..tambah berapi telinga)...Sayur xdan snap tgn dah makan...hehehe...
LOKASI KEDUA
Menu: Seafood
Location: Medan Ikan Bakar Sabak Awor
-Lebih kurang 4km dari Jambatan kedua Bandar Muar
Pintu masuk ke deretan kedai
Gerai no 9, gerai pilihan ramai n siap ada anjung yang bleh menempatkan lebih ramai pengunjung
Pose lepas pilih seafood n tunggu makanan masak
Mak kami yang cute kena candid
"Bilalah nak sampai order nih?"
Lauk pertama yang sentiasa akan sampai dulu-Kailan Ikan Masin
Menu kegemaran kami adik beradik-Sotong Goreng Tepung
Kupang Masak Pedas -special request order kali ni sebab mak teringin

Ikan Pari Bakar Sambal- Favourite mak bila datang..Separuh lagi tapau sebab takut tak abis
Ketam Masak Black Pepper-Satu lagi favourite aku n adik2...Mak kureng sgt2...(Makan benda ni sampai tangan aku terluka kena kulit dia)
Upacara penutup...CLEARKAN SEMUA!!!!
#Zila, bila ko blk Semenanjung nanti aku bawa ko p Sabak Awor ek..
# K.Put, sorry sebab masih tak berkesempatan lagi untuk bagi akak taste the original asam pedas...

*Bohsannya!!!!*

Selepas pulang bercuti di kampung sewaktu CNY,aku masuk kerja seperti biasa...
Ternyata aku kebosanan di saat berada di opis yang hanya bertemankan seorang budak kerani production baru yang telinganya sentiasa disumbat mp3...
Benda yang aku dah jangkakan sebab sewaktu pergi kua dari rumah tadi aku lewat tapi still boleh sampai tepat pada masanya...
Kenapa?
Sebab jalan lengang dah macam g keje weekend
Aku ada kerja tapi aku rasa macam blurrr...
Sebabnya opis ku sepi dan sunyi...
Opis atas pun just ada 3 org yang datang iaitu finance(include bos besar depa)sebab diarang standby nak kena wat month end punya early report sebab end of the month depa ramai xde....
Mulut aku gatal nak bercakap tapi xde sape yang nak diajak lawan berborak sebab si amoi sexy Olivia masih bercuti, si apek sengal Foo masih berada di kampung halaman dia di Ipoh n may be balik ke Cameron jugak...
Aduhai...
Apa aku nak jadi ni...
Mata ngantuk sebab semalam sampai kul 8.30pm tapi hanya boleh lelap dekat 3.30am...
Mata xnak lelap...Ni depan pc kepala rasa berat jek...
Aduyaiiii...
Kalaulah tak ada lab reno. n cuti aku banyak xnak guna, kompom aku sambung cuti...
Tapi apakan daya, even tahun ni cuti bertambah ada je nak kena reserved...
Nak g wedding housemate, nak reserved cuti blk anto mak, nak reserved holiday ngan famili n standby...
Aduhai,...ngantuknya...nasib baik ada internet kat pc aku even xleh buka FB...
Kira layan la jugak.....
#Apek ni xde nak di ajak lawan bergaduh n perang mulut, geng nak g lepak jalan2 cari makan masa lunch hour pun jadi xdela...

Thursday, February 11, 2010

*Anak Itu Sudah Setahun Umurnya*


*saat dalam 40 hari selepas menjengah dunia

Anak yang ku maksudkan ialah anak kepada sahabat, kakak, dan juga pendengar setia dan penasihat ku tatkala aku memerlukan...
Anak itu ialah Puteri Mariam Sophia Megat Iskandar...
Anak dara kepada Puan Puteri Nuur Khadijah & En.Megat Iskandar...
Adik kepada Megat Idris Naquiyuddin aka Lope....
Hari ini adalah genap umur dia setahun...
Mama dia bukan main seronok...
Aku rasa since beberapa minggu lepas kegembiraan itu jelas terpancar di wajah mama malah tarikh lahir si comel tu sentiasa bermain dan tertitip di bibir Mama...
Hati ibu mana yang tak berpuas hati dan gembira apabila melihat si kecil mungil lagi comel seperti si Sophia...
Anak yang tak sudah berkeletah....
Adik yang sentiasa menemani si Lope sepanjang masa...
Sungguh aku sendiri akan merasa tenang melupakan keadaan kusut pabila memandang wajah si comel Sophia...
Bagaikan ada satu cas dari si comel itu menghilangkan stress Minmin...
Selalunya suara si comel berselangseli dengan suara Lope memcah kesunyian...
Segalanya sekelip mata bertukar menjadi ceria...
Hari ni Minmin nak ucapkan :


*HAPPY 1ST BIRTHDAY TO PUTERI MARIAM SOPHIA AKA PHIA!!!!MINMIN DOAKAN PHIA SIHAT,MURAH REZEKI, JADI ANAK YANG BAIK MENENANGKAN HATI MAMA & ABAH PHIA*



*Me,Phia & Mama

Wednesday, February 10, 2010

*Andai Dia Telah Tiada*

Aku baca blog kak put:
Itu luahan dia sebagai seorang ibu kepada dua orang anak comel...
Aku di sini terpanggil untuk berfikir secara dalam dan lebih jauh ke hadapan....
Aku terfikir tentang adik perempuan aku yang seorang,si Eryn yang sememangnya umur dia jauh lebih muda daripada aku dan adik lelaki aku si Angah.
Jika kini dia banyak menghabiskan masanya dengan mak kami, aku terfikir andai satu masa makku pergi dan dia masih lagi tak mengerti lagi apa maksud dunia luar...
(Ku selalu memohon mak dipanjang umur, sihat sentiasa sejahtera...Aminnn Ya Allah...)
Nak dibiarkan dia bersama abah dan abangnya di kampung?
Pasti tidak...

Even sekarang mak ada dan mereka pun ada, mereka bagaikan tak meninggalkan kesan apa pada si kecil tu...
Yang dia tahu, andai mak ada maknanya semua jadi bahagia....
Anda mak didepan mata maka lagi panjang senyum leretnya...
Bukanlah dia adik atau anak yang sangat manja namun, perhatian dari semua berbeda berbanding mak berikan....
Makan pakai semua terjaga....
Andai dibiar satu hari duduk seorang diri di rumah dengan Abah dan Angah tanpa kehadiran aku dan mak cukuplah, conform budak seorang tu kebulur....
Masing-masing buat hal masing-masing...
Telan herdikkan lagi mungkinlah...

Andai apa yang terfikir diminda ku ini berlaku, aku sendiri tak tahu aku kuat untuk memikul tanggungjawab mengganti mak atau pun tidak...
Tetapi apa yang pasti, Eryn adalah tanggungjawab ku sampai satu masa dia tahu berdikari sendiri....
Adakalanya aku terfikir benda yang merepek tapi semua ini bukan rekaan semata...
Aku adakalanya berfikir terlalu mendalam tapi semua yang kita rancang belum tentu terjadi...
Semuanya tuhan yang akan tentukan....

*DuLu LaiN,SeKaRanG LAin*


#aku kini yang menjadikan makanan sebagai penghilang stress,namun adakalanya makanan tetap xdapat membantu...huhuhu

Aku rasa dah lama aku tak stay up untuk study atau wat rujukan kat buku macam sekarang ni yang aku tgh wat (buka e-book)...
Almaklumlah aku bukan student lagi...
Jika dulu waktu student, boleh je tak tido beberapa malam terus terusan..
Tapi jika kini disuruh buat macam tu, tobat aku tak bangun pagi gamaknya....
Tapi aku rasa masa study dulu bila masa ada test atau exam je aku stay up sebab aku bukanlah spesis ulat buku...
Baca novel adalah....hahahaha...
Aku jenis yang suka dengar masa dalam kelas...Kalau dalam kelas tak paham atau pun mengantuk,memang alamatnya akan jadi masalah kat aku bila keluar soalan dan aku tak boleh nak mengingat balik....

Tapi kini bila dah bekerja, aku hanya boleh stay up bila nak kena settlekan kerja yang aku bawa balik ke rumah...
Itupun ada limit masa tertentu...Tak boleh terbabas maximum time limit tidur kalau tak kompom terlajak keesokkan pagi atau pun aku bersiap macam tak cukup tanah nak gerak pergi kerja...
Enjin kete pun tak sempat panas, start kereta terus jalan menonong...
Belum dicampur jalan yang jam lagi, menyumpah penunggang motor yang macam ulang melingkar2 kat celah2 kenderaan lain memang sah sampai lewat kat punchcard depan ofis aku...

Kalau dulu nak stay up boleh lagi bancuh nescaffe, sekarang ni bancuhlah bercawan2, haram tak jalan....
Pantang nampak tilam tak pun bantal, kompom lelap lena walaupun adakalanya susah nak tidur....
Bila aku fikir2 balik, banyak yang dah berubah...Dulu memula kerja boleh lagi penat balik dari kerja pergi meronggeng lagi dengan kawan2 tapi sekarang tidak lagi...Aku preffered balik rumah terus....Sebab penat kerja dulu banyak pakai tenaga tapi sekarang banyak pakai otak untuk berfikir dan mengingat....
Andai aku menyimpang pun ke tempat tertentu atas dasar keperluan atau untuk release tekanan....

Hurmmmm...bila malam menjelma,saat mata nak lena, waktu inilah pelbagai benda laju saja masuk dan keluar dalam runagan kepala...
Kadang2 bikin aku kusut, kadang2 bikin aku tersenyum....
Dulu tak la macam ni...
Iyelah....
Dulu lain, sekarang lain...
Dulu bujang, sekarang pun masih bujang...

Tuesday, February 9, 2010

*Luahan Rasa*

Andai ingin kuukir nama dalam hati...
Namun hati masih luka...
Biarpun tidak menanah....
Namun luka lama masih berkesan meninggalkan perit ....
Andai ingan diubati....
Tiada lagi pengubat yang ditemui...
Pelbagai penawar dihulur tapi apakan daya tak tertawar jua..
Ingin diracun terus takut derita tak sudah...
Biarlah luka ada dan sembuh sendiri...
Biar pun lambat....
Biar pun berparut nyata...
Biarlah belati yang menikam diri itu dibuang selama2nya...

Saat tiba masa nanti...
Andai kutemui pohon hijau untuk ku berpaut...
Andai kutemui pohon hijau yang kukuh merimbun menutupi ku,
Andai kutemui pohon hijau yang akur melindungiku...
Akan ku pohon berlindung di bawahnya selama hayat dikandung badan....
*..........................................................................*

Sunday, February 7, 2010

*Izinkanlah AKu.....*

Tatkala aku melihat-lihat,menekan-nekan di depan pc memandang gambar2 rakan2 yang bertunang,berkahwin, pregnant,bersama anak kecil mereka, hatiku turut tercuit...
Bila tiba mmasanya saat aku?...Bukan aku tak mahu tapi hatiku berat untuk melaluinya...
Prinsip ku sekali aku menapak kehadapan,takkan aku memandang ke belakang...
Cukuplah sekadar di belakang itu ku jadikan sebagai pengajaran....
Aku bagai masih mencari2 siapa?Diakah?Atau si lain yang belum ku temui....
Mungkin ada yang menggunakan prinsip jumpa dan sambar tapi kenapa tak difikir secara dalam2nya dan dihalusi semua sebelum bertindak...
Aku tak mahu menyesal di kemudian hari...
Aku tak rela menjadikan zuriat2 ku pada masa akan datang jadi mangsa tekanan dan keadaan...
Aku tak sanggup memikul yang sepatutnya tidak perlu wujud...
Adakah aku takutkan komitmen?
Yang pastinya tidak kerana kini pun terlalu banyak komitmen yang aku perlu pikul dan diselesaikan...
Cukuplah orang2 yang terdekat mengetahuinya...
Biarlah orang lain yang tak tahu apa sekadar memandang sinis terhadap aku...
Mulut tempayan boleh ditutup namun mulut manusia akan terus menerus mengata selagi hayat mereka masih ada...
Siapalah aku untuk menghentikan semua tohmahan, sindiran dan pandangan serong mereka yang tak tahu dan tak mahu mengerti....

#Izinkanlah aku bahagia dengan caraku...

Saturday, February 6, 2010

*ALLAH dah kata, ARAK tu HARAM!!!*

Sesungguhnya aku sebagai seorang muslim dah diajar dan tau bahawa arak itu HARAM!!!!
Aku bukanlah nak bercerita aku nampak benda tu aku ambil atau sengaja mencari...Gila la kalau aku buat macam tu... Aku masih waras...Ada otak untuk fikir...
Semuanya berkaitan dengan CNY Reunion Dinner syarikat aku yang berlangsung di Kinrara Equestrian & Country Resort pada malam tadi...

Majlis bermula dengan tenang walaupun sedikit lewat sebab menunggu VIP dari pihak pengedar...Aku pula mengambil kesempatan pada masa tu untuk rilekskan diri sebab aku langsung tak prepare text M.C...
Sewaktu majlis semestinya syarikat aku yang majoriti adalah Cina pasti ada satu meja khas di satu sudut yang meletakkan benda haram bernama arak : Chivas,Voga dan aku sendiri tak tau...
Disebabkan diletakkan tanpa kawalan, maka adalah makhluk2 yang tak sedar diri tau diri tak boleh minum banyak terus-terusan menonggak air setan tu...
Aku terselamat sebab aku duduk di meja team ku yang memang semua Chinese tapi bukan yang peminum malahan ada ibu mengandung...

Majlis berjalan lancar walaupun di penghujung ada suara sumbang yang kami paham bahawa 2 orang makhluk dah ting tong...Seorang lagi rakan kami dari Singapore tapi dia ting tong dalam keadaan senyap tak kacau orang lain..duduk di meja sambil memandang orang keliling..
Memang sudah beberapa kali aku hadapi situasi macam ni setiap kali dinner tapi abaikan diarang...Yang masalah adalah dua orang dari Malaysia nih...
Masing2 tittle besar...Sorang dari production, dia mabuk tapi ok, just tak boleh pandu tapi degil nak bawa kete balik...Akhirnya aku, Foo (production exec) yang menumpang kereta amoi cantik Olivia ditugaskan oleh bos besar untuk follow kete si mamat tu sebab kami searah...Dalam kereta kami juga ada seorang lagi iaitu bos Olivia yang setiap kali memandang kereta depan asyik duk menjerit2...Sabo jela...

Sampai di Kinrara Mas, kereta membe tu nak u-turn tak lepas dan tersangkut di atas pembahagi jalan...Disebabkan kereta dia smart car, jadinya kereta dia terus mati...Kami menenangkan dia dan membawa dia masuk ke kereta Olivia manakala aku ditugaskan untuk memandu kereta dia balik ke opis sebab dalam 4 orang ni hanya aku dan Olivia tau memandu auto dan manual....orang lain disuruh bawa auto takut meloncat....hampeh...

Kami ingatkan episod mabuk dah abis tapi kami terlupa dengan seorang lagi si Sabahan Exec Warehouse yang dah balik dengan bus company...
Sesampainya aku di kilang untuk mengambil kereta dan meletakkan kereta Wah Chai di company parking, kami disambut oleh Si Sabahan di depan pintu pagar...Kami fikir dia dah bangun dari tidur dan ok...Sampai di parking kelihatan kereta Olivia menyusul dan mengundur semula sambil bercakap sesuatu dengan guard kami...Panggilan dari Foo mengejutkan aku, dia kata Si Sabahan membawa pisau menyerang orang, macam2 yang dah berlaku malam tadi sehingga dua peronda polis datang kerana mendapat panggilan dari si mabuk tu sendiri...

Dia mengadu ada orang mahu mencederakan dia...Dia berkata yang merepek2....Almaklumlah mabuk...Tapi dia terlalu teruk...Pelbagai benda berlaku,dia berhalusinasi....Panic Night!!!...Kenapala aku terjebak sama...Huhhhh...Si Wah Chai pula,orang lain duk kecoh2 dia dah bangun sihat walafiat lepas tidur & muntah2...hampeh tul....Akhirnya dinner yang habis pukul 10 boleh terus balik umah tidur terbantut....Aku tiba di rumah pada jam 2pagi selepas settlekan Panic Case yang membabitkan polis, Guard company dan HR kami sendiri terpaksa memandu datang ke kilang semula selepas dia dah lena....

Di dalam hati aku waktu tu ada keinsafan...Sesungguhnya apa yang dilarang pasti ada keburukkan...Walaupun aku hanya membantu kes tu tapi sedikit sebanyak membuatkan aku berfikir benda2 lain dalam kehidupan kita...Dan yang tak tahan pagi ni aku kena masuk kerja seperti biasa....MATA AKU DAH MACAM ANAK PANDA.....


Wajah ceria aku dan Foo menjadi hambar semalam bila semuanya berlaku...Mr.Ho kami hubungi untuk mendapatkan nasihat ...

#Dalam kecoh2 malam tadi sempat lagi mamat polis 4 ekor tu mengumpat Si Sabahan dalam loghat Kelantan tapi diarang dikejutkan balik dengan loghat Kelantan Si Sabah tu bercampur mandarin ketika bercakap....Mamat Kadazan tu boleh bercakap lebih 5 bahasa/loghat....Lawak gila pun ada...Dahla aku duk kecoh2 sempat lagi sekor polis tu interview Si Sabah tanya nama aku & Olivia...Gatal betul...Dalam tugas pun dan lagi nak mengayat....

Thursday, February 4, 2010

*What A Stupid .........!!!!*

Setelah beberapa bulan aku menerima perkhabaran tentang kisah si DIA, aku diamkan diri daripada perkara-perkara atau apa-apa pun yang berkaitan pasal DIA...
Fokus ku hanya pada kerja dan family...
Alhamdulillah berkesan...Tak elok fikir pasal DIA lagi sebab DIA dah jadi milik orang...Aku tak nak lukakan hati perempuan lain sebab kalau boleh aku juga tak dilukai...Even yang sebenarnya si DIA memang tak guna,penipu besar....
Semuanya berjalan lancar sehinggalah hari ni tepat jam 4.52pm...

Aku tak lah sesibuk mana hari ni tapi mood aje tetiba hilang macam2 tahu2 je ada sesuatu bakal mengganggu...Cik Pinky even dulu Cik White tak penah lepas dari poket lab coat atau seluar ku tapi hari ni entah kenapa aku bia je Cik Pinky tergolek elok atas meja di depan pc...
Aku di lab sebab staff ku ada problem....Si Chin Chin tiba menerjah sambil menghulur Cik Pinky pada aku sambil memberitahu Cik Pinky duk menjerit2 beberapa kali atas meja...
Aku tanpa memandang wajah Cik Pinky terus je jawab call...

Aku terkedu bila aku dengar suara tu memberi salam...Ye...Aku masih ingat suara DIA...Tak pernah aku lupakan...
Aku tersentap sekejap,pelbagai persoalan keluar masuk dalam kepala otak aku...Aku jawab salam dengan suara hambar lagi tawar...
Dia ajukan beberapa soalan yang aku anggap bangang lagi menggeramkan:


DIA: Dekat mana tu?
AKU: Kat opis
DIA: Sibuk ke?
AKU: Tak sangatla (tulus jujur je jawab)
DIA: Keje kat mana sekarang?
AKU: Kat Shah Alam lagi,tempat lama
DIA: Masih kat situ (dengan suara bagai menganjing)
AKU: Ha'ah,dah offer bagus, keje ok, takkan nak blah pulak (suara bengang aku semakin ketara)
DIA: Yeke, adik kat Batu Pahat buat ape je ek?(dengan nada macam la adik Ngah aku tu kutu rayap xde keje)
AKU: Buat keje diala...apa lagi kalau tak...(dengan nada muyskil)
DIA: Aku sebenarnya sekarang ada bisnes...Crocs! Ko tau CRocs?(dengan nada macam aku tak tau apa itu Crocs lak)
AKU: Aku tau...Aku pakai pun kasut dia..
DIA: Oh...yeke...aku ingat nak adik kau jadi supplier aku kat Batu PAhat, ada sorang je kat sana tapi aku dengar dia tolak mahal...
AKU: Adik aku busy la, dia ngan projek dia...Even dia sendiri tak cukup tangan (kenyataan tentang adik Ngah aku)
DIA: Ye ke...(Nada sinis)..Ko xnak try wat ke?
AKU: Xpela...lagipun sini banyak dah..
DIA: Yelah ek, kat KL lagi banyak...Murah2 pulak tu,...Ko pun dah ada...
AKU: Hurmmmm...Aku beli kat butik,jual macam tu tak banyak choice size,design...(Dengan nada poyo tapi memang benar...Aku pernah survey yang jenis fake atau lelong...memang xde kena ngan aku)
DIA: Memang susah cari...Okla..Tak apalah...Tak leh tolong kan...

DIA bagi salam aku jawab salam...Terus aku call Teddy Bear...Lupa terus nak tanya mak Teddy Bear ok ke tak lagi sebab mak dia tak sihat...
Aku luahkan semua kat dia...
Aku rasa still tak lepas lagi...Aku call My Dearest Sis...Luahkan semua...
Aku memang terasa sentap , sendu semua bagailah...Dia call tetiba jek,dah la buat macam tak ada benda macam tak ada pape lah...Dia ingat aku tak tahu lagi pasal perkhabaran & akuan yang MRS. dia dah wat kat Teddy Bear gamaknya,....
WHAT A STUPID..............!!!!!!!!