Thursday, January 28, 2010

*Aku & Budu*


*seakan2 Budu di rumah Pn.Puteri Nuur*

*Adunan Budu....Kalau ada tomato & mangga muda lagi best kan*


Budu?
Apa tu budu?
Hehehe....
Mungkin persoalan ni akan timbul bagi sesetengah anak Johor tipikal...
Tapi bagi aku, aku tau apa tu budu...
Sedapppp...
Sama macam cencalok dan tempoyak...
Biarlah orang kata benda pelik2 pun...
Aku peduli apa...
Even mak & famili aku xpernah serve benda ni kat umah...
Tapi bagi aku cukup aku tau budu tu adalah sebagai sos ikan yang dihasilkan daripada ikan bilis dari spesis Stolephorus (ikan bilis yang biasa kita makan hari2 tu) yang segar ditambah garam bagi proses fermentasi...
Tindak balas fermentasi yang berlaku akan menghasilkan budu yang sedap...
Lagi lama fermentasi tu, lagi umhhh dia punya hasil....
Aku xdapat nafikan ada yang kata makanan seperti budu dan seangkatan dengannya adalah makanan busuk...
Dan orag luar Asia juga (orang barat terutamanya) kata warga Asia penggemar makanan busuk...
Tapi dia orang tak tau sebenarnya ianya bukan busuk tapi satu proses fermentasi yang istimewa...
Depa peram/fermentasi anggur atau gandum jadi arak xde pulak kata arak busuk....
Malahan dikatakannya wangi...
Hurmmmmm...
What can I say?
Apapun aku memang craving nak makan makanan ala kampung sekarang ni...
Malam karang balik kampung,esok pagi dah boleh cari pencarian makanan....
Hahaha....

Wednesday, January 27, 2010

*Aku & Mood Swing*

January 2010 adalah bulan yang agak sibuk sepanjang aku pernah lalui bagi permulaan tahun...
Aku bagai diberi kejutan dan gesaan untuk adapt semuanya...
Semangat ku juga bagai terpukul untuk settle semua task...
Setiap minggu paling kurang satu dateline perlu ku kejar...
Lagi tambah bersemangat pabila dengar ada orang baru akan masuk dept.
Aku rasa kredibiliti aku tercabar....
Aku perlu buat yang terbaik....
Aku jadi penat...
Aku letih...
Aku perlu rehat...
Aku akan pulang ke kampung petang sok...
Hehehehe....
(Friday replacement Thaipusam)

Thursday, January 21, 2010

* am I vs I'am *

Aku kak Long garang?
Ye, sememangnya kalau x bukan nama kak Long yang tegas.
Aku banyak cakap?
Ye, tapi sekarang cakap bila perlu terutamanya di tempat keje.
Aku moody?
Ye, bila ada benda xkena.
Aku boros?
Ye, bila aku tau benda tu keperluan bukan kegilaan.
Aku memilih?
Ye, sebab aku nak yang terbaik tapi bukan yang perfect.
Aku cerewet?
Ye, sebab hidup kita bukan macam kucing yang byk nyawa.
Aku suka wat last minit?
Ye, tapi semua dah prepare dalam kepala tinggal kuakan saja atas kertas.
Aku sengal?
Ye, bila masa aku nak release tension.
Aku serius?
Ye, bila waktu keje dan hal famili.
Aku garang?
Ye, pada org2 yang bangang.
Aku penyayang?
Ye, pada org yang hanya perlu d sayang.
Aku mata duitan?
Ye, bila aku fikir hutang2.
Aku open?
Ye, pada hal keje dan benda yang bawa benefit kat aku.
Aku tak tau nak cite apa?
Ye, bila blog lama x hupdate....

Tuesday, January 12, 2010

* Kenapa Nih?*

Kenapala asyik xsihat jek...
Xlarat la...
Ni masa tengah menaip perut sebu gila macam nak pecah penuh angin...
Makan sikit jek terus vomit...
Makan sikit terus melawat toilet...
Kepala sakit gila...
Badan jangan cakap la...
Aku rasa dulu msa belajo xdela mc langsung ...
Bayangkanla belajar 3 tahun langsung x mc...
Ade xde masa aku sem 5 aku masuk spital 4ari sebab kena denggi (waktu tsunami, sampai kua spital xtau apa benda yg happen)
TApi masa tu pun aku tgh cuti sem...

Saturday, January 9, 2010

* Jatuh Ke Aku?*


Aku jatuh apa?
Jatuh hati?
Hahaha...
That's true..

Tapi kat orang yang aku hanya pernah tengok gamba n google...
Sengal....
Bukan jatuh cinta lagi ....
That guy looks so cute n funny but I know he's matured already...
But I just love to see her baby face...
Ada ke patut?
Xpatut kan...
Tau dek Teddy Bear, mesti dia dok gelak kat aku....
Nasib bek Teddy Bear kesayangan aku dok kat seberang laut n xbalik Peninsular dalm beberapa bulan nih...
Hehehe...
Di tahun baru dah wat perangai sewel...
Biarlah, asalkan aku happy...
Banyak sangat beban nak kena cover di 2010, so I have to release it with the best way....
Aci mak enon kata thats the best way?
Aci x aci...
Aci ada kat estet....
Huhuhuhu....
Asalkan aku aman....
Layannnnnnn....

Thursday, January 7, 2010

* 1st Post In 2010*

Pejam celik,pejam celik dah masuk 2010...
Sekejap je masa berlalu...
Umur pun dah tambah...
Tanggungjawab makin berat...
Kat tempat koje ,job pun bertambah...
Harap2 tahun ni gaji extra n bertambah gak...
Insyaallah...aminnnn
New year macam ari biasa pada aku...
Last week aku balik kampung n g Melaka...
Last day 2009 siap balik awal dari opis sebab dapat pelepasan special dr GM...
Balik kampung pun ada awal sikit (siap belum sempat letak punggung masuk umah dah kena kua g belanja barang dapur huhuhu...)
Kat kampung bawa adik shopping barang sekolah yang xcukup d saat2 akhir n bawa mak g berubat lagi....
Sekarang every month kena bawa sebab makin teruk....
Catatan ku di awal tahun baru:
01.01.2010
Aku x ke mana pada sebelah pagi sebab adik aku kena g sekolah ngan mak aku sampai lah tengahari..
Nak kua awal g post opis pun kena tunggu mak..
Kat Johor new year xcuti tapi Awal Muharam ngan Awal Ramadhan jadi cuti umum...
Selama ni aku xperasan pun...
Almaklumla, dah lama aku tak duk kat kampung...
Dikira2 dekat 8tahun duk ulang alik dari negeri orang balik ke Johor...
Betapa pantas masa berlalu sampai aku xsedar...
Pagi tu aku mendobi baju2 kotor, cuci sangkar "adik2 angkat' Eryn n mandikan diarang,...
Tugasan bulanan setiap kali aku balik ialah mandikan depa ni semua...
Makin besar makin ganas n makin kuat mencakar...
*Eryn with our notti cats*
Lepas adik balik dari sekolah aku terus gerak g Melaka...
Hajat nak bawa mak g berubat dekat ngan Pantai Pengkalan Balak tapi tup2 kat Ayer KEroh awal lagi so,singgahla sat kat Taman Rama2 & Reptilia...
Bukan main seronok adik tgk binatang2 kat sana (even xbanyak mana pun)...
Hurmmm...
Kalau dah peminat binatang ni susah tul..(tapi ular, iguana xnak lak tgk)
*Amik gamba dari blog orang lain...duk jalan2 xperasan xamik gambo*
Kami gerak ke umah makcik tu tapi seperti biasa dekat maghrib baru kitarang datang balik...sebab berubat tu lepas maghrib lepas usai kejekan solat...
Waktu macam tu suasana dah sejuk katanya...
So sementara menunggu masa, kitarang pun g lah cari makan2...

*Kat tepi pantai sementara tunggu makanan sampai*

*Suka sangat ngan air, nasib baik xde baju spare kalau x dah kompom dia masuk air dah..Siap request "Along, Along balik bulan depan kita g mana2, mandi2 ek?"*
02.01.2010
Ari ni aku tak masak sebab mak janji nak buatkan mihun sup...
Yummyyyyy...
Suka...
Petangnya aku n adik g tgk movie "Duhai Si Pari2"
Dengar macam best tapi sesungguhnya hampa....
Pelakon boleh tahan semuanya tapi jalan cerita kureng...
Tapi apapun aku dah bawa adik aku jalan2...
Dia pun nampak happy sampai duk bergoyang kerusi kat cinema akibat dia gelak...


* Duhai Si Pari-Pari*
03.01.2010
Aku memang malas gila nak balik Shah Alam...
Memang penyakit biasa kalau dah balik kampung...
Bangun pun lewat jek ari tu...
Mak ajak g amik ubat kat Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar...
Balik terus singgah kat Asam Pedas Parit Jawa beli asam pedas ikan merah & ikan manyong...
Balik umah gorengkan kobis, telur dadar & tengok ada lak ulam petai...
Macam heaven gila2 jek balik kampung makan benda2 alah ni semua...
Gerak balik Shah Alam after Maghrib...

*Tempat lawatan wajib mak setiap bulan (gamba amik dari blog org len gak, masa aku g panas terik yekk...Adik siap tido dlm kete pasang air cond kuat2)*