Thursday, December 31, 2009

** HaPPy NeW YeAr !!!**



WISH ALL HAPPY NEW YEAR!!!!

Wednesday, December 30, 2009

*Diluah Mati Mak, Ditelan Mati Bapak*

Aku kelu untuk bicara...
Itu yang aku boleh katakan...
Maaf la andai ada yang terasa sebab aku sendiri perlu terkejar-kejar uruskan semuanya...
Aku juga manusia biasa yang kadang2 xterkawal diri sendiri...
Orang lain?
Itu tanggungjawab aku sebagai seorang staff makan gaji, anak kepada seorang ibu, kakak kepada adik dan aku sebagai aku....
Aku tak dapat memuaskan hati semua orang...
Di tempat kerja kurang sikit tekanan buat masa ni...
Nasib baik dua ari ni diktaktor cuti...
Jika tidak, pasti aku makin pusing....
Isi hatiku berkeluh kesah....
Nak kuluah takut berdarah...
Nak disimpan takut menanah....

Tuesday, December 29, 2009

* Phenylketonuria *

Weekend ari tu lepak kat Putrajaya..
Balik dari IKEA ngan kak Put g makan kat Restoran Saba' ( restoran Pak Arab) kat Cyberjaya..
Kitarang order apa yang patut...
Kak Put order Light Coke...

Kat label dia tertulis perkataan ni:

* Phenylketonuria *

Aku pun dgn selamaba ngan kak Put buat persetujuan untuk Google ( aku Google kat umah)
Hasilnya seperti dibawah:

Definition
Phenylketonuria (PKU) can be defined as a rare metabolic disorder caused by a deficiency in the production of the hepatic (liver) enzyme phenylalanine hydroxylase (PAH). PKU is the most serious form of a class of diseases referred to as "hyperphenylalaninemia," all of which involve above normal (elevated) levels of phenylalanine in the blood. The primary symptom of untreated PKU, mental retardation, is the result of consuming foods that contain the amino acid phenylalanine, which is toxic to brain tissue.
PKU is an inherited, autosomal recessive disorder. It is the most common genetic disease involving "amino acid metabolism." PKU is incurable, but early, effective treatment can prevent the development of serious mental incapacity.

Description
PKU is a disease caused by the liver's inability to produce a particular type of PAH enzyme. This enzyme converts (metabolizes) the amino acid called phenylalanine into another amino acid, tyrosine. This is the only role of PAH in the body. A lack of PAH results in the buildup of abnormally high phenylalanine concentrations (or levels) in the blood and brain. Above normal levels of phenylalanine are toxic to the cells that make up the nervous system and causes irreversible abnormalities in brain structure and function in PKU patients. Phenylalanine is a type of teratogen. Teratogens are any substance or organism that can cause birth defects in a developing fetus.
The liver is the body's chief protein processing center. Proteins are one of the major food nutrients. They are generally very large molecules composed of strings of smaller building blocks or molecules called amino acids. About twenty amino acids exist in nature. The body breaks down proteins from food into individual amino acids and then reassembles them into "human" proteins. Proteins are needed for growth and repair of cells and tissues, and are the key components of enzymes, antibodies, and other essential substances.

#p/s: kepada sesapa yg suka makan n minum, sila jadi seperti kami yang suka belek sebelum telan...baik untuk kesihatan...further info leh Google kat mana2 laman kesihatan...

KoMpOM pENiNg

Sok je ari bos ada dalam opis...lusa tulat terus cuti...
Repot dia nak tgk...
Aku pening...
Lepas present nak repot lak...
Benda yang bernama kimia selalu peningkan aku dari zaman sekolah lagi...
Cubala bagi aku wat presentation Microbe n wat repot microbe, kompom aku xpening....
Ni tgh tulis repot smbil blogging sebab aku serabut....
Depa nak cuti tp kita lak yang kena...
huhuhu...

#p/s: bila la aku nak jd bos lak...

Wednesday, December 23, 2009

Cerita Dari Mak-Part 2

Weekend ari tu aku blk kampung lagi...
Yerr..
Memang dah diketahui umum aku memang kaki balik kampung..
Balik kali ni sebab aku nak kena bawa adik aku beli barang persiapan sekolah dia...
Nasib baik Jusco Voucer yang aku dapat dari club ari tu aku xguna lagi..
Blehla cover beli barang2 dia...
Aku bawa mak n adik g Jusco Ayer Keroh...
Sebenarnya niat d hati nak g Jusco Bandar Melaka tapi apakan daya Jusco tu ditunda pembukaan dia sebelum kes letop2 ari tu...
Aku beli barang keperluan adik aku ari Jumaat ....
Just beg je aku beli ari Sabtu (sebelum meronggeng tgk wayang ngan Zila n Eryn) sebab aku nak survey harga beg..
Harga beg budak2 sekarang MASYAALLAHHHHHHHHH...bapak mahal..RM60++ keatas....
Dahla semua pakai tarik2 jek...
Kalau xtarik kesian gak tgk adik aku...dah la budak ni kering harapkan tinggi je lebih..

Dulu aku pakai beg cap SWAN pun xmahal gila macam la ni...
Siap aku bebel kat adik aku n mak suh buat usul masa mesyuarat PIBG sekolah, mana2 budak yg kelas dia lebih setingkat perlu disediakan locker berkunci agar budak2 ni boleh tinggal buku yang xde keje sekolah dalam locker...
Dengan cara tu xde la beban sgt...
Aku angkat beg adik aku pun aku tau dah azab dia dukung ari2...
Naik tangga smpai tingkat dua lagi...
Ish3,....

Okla..
Dah melalut cite pasal beg budak sekolah yang berat lak...
Ari tu aku g Melaka bawa kete adik Ngah aku...
Mulanya aku nak tinggal kete kat umah tapi tiba2 tuka fikiran bila adik aku kata dia nak pakai kete...
Aku pun xjadi nak pinjam sebab kalau tuka kete alamat kete aku dia pakai...
Dah la Si Angah ni bawa kete gaya kalah budak drift n bapak jin...Riso aku...
Tapi setelah diayat oleh adik laki ku nan seorg ni pun , Along dia cair la lalu kunci bertuka tgn....
Tapiiiii...
Sempat gak dak bertuah tu kena ngan aku..
Aku tegur dia:
"Nak menyorok dari awek mana ari ni smpai sanggup bawa kete kecik Along?"
Dia gelak gila2...
"Ko ni kan Long, tau2 jelah"
Dia xcakap pun aku si Kak Long dia kan...
Dah paham dah....
Hurmmmm...LElaki....
Aku g MElaka dgn hormatnya bawa kete si Ngah...
Nasib baik bawa kete dia sebab sepanjang perjalanan hari hujan...
Klu bawa kete aku kompom mak aku bising suh tukar wiper cepat2...:P

Dalam aku bawa kete di hinghway PLUS tu, mak aku start buka cerita pasal "ANGAH,KERETA & KERETAKU YG CUTE".

Angah: Mak, Along xnak tukar kereta ke?
Mak:Kenapa?Biala...Bukan ko yang tolong bayo kete dia bulan2 (aku suka jawapan mak aku)
Angah: Yelah, tuka kete besa sikit...MyVi ke...blk kg senang sikit...
Mak:Ko nak tolong bayo kan tuk Along ke?Kalau ye mesti dia nak Ngah....

Angah senyap je tapi mak ada cakap selalu dia sebut pasal kete...
Yelah, kerani kampung pun mampu pakai kete Ok kan...
Tapi tu hidup kat kg kos rendah, hidup duduk n makan dengan mak bapak...
Mak cakap gak, mungkin sbab dia terfikir sendiri yang dia leh pakai kete yang ok n selesa sedangkan Along dia kenapa pilih pakai kete cute tu je...
Mungkin dia xnak org cakap bukan2..
Cuma dia tak terluah je....
Memang dah lama dia tegur aku kenapa aku tak tuka MyVi je ke...
Paling habis jimat katanya...
Aku selalunya dengan selamba menjawab yang dia nak tolong bayar ke..
JAwapan yang kau dapat hanya lah sependek perkataan ini " HEk, Eleh"

Hurmmm....
Adik aku macam karenah....
Tak campur dengan si kecik Eryn yang manja n kaki repot tu..

Tuesday, December 15, 2009

* Cerita Dari Mak *

Tadi lepas maghrib mak call tanya lagi sekali pasal adik Angah ku...
Aku cakap haram dak bertuah tu tak call pun...
Alkisahnya dia dah wujud kat KL malam tadi lg...Dia lepak kat umah membe dia sebelum g TNB HQ pagi td...
Tghari tadi mak aku kata dia dah kat Shah Alam...
Along dia ni ha yg call dia duk celah mana...
Rupa2nya tengah berfoya2 dgn membe2 dia...
Yang kureng sikit aku nak dgr bila aku bercakap ngan dia dalam tipon tu, ada lak suara2 latar semua perempuan yg lantang membingit telinga bahasa aku xberkenan...

Okey2...xnak melalut...
Kisah nya tadi mak aku cite pasal adik Angah aku yang sengal tu...
Mak nak cakap dah gelak besar dulu...Geli hati katanya....
Mak cakap ari tu tetiba dia wat dialog kat mak masa duk tgk tv.Sehari sebelum tu dia jadi pengapit kawan aka staff dia kawin:

Angah: Mak, ALong tu umur dah 25, tapi xkawin lagi...Bila la dia nak kawin ha mak?
Mak: Yang ko tak pasal2 tanya ni kenapa Ngah?
Angah: Saje...(sambil sengih2 lalu menyambung)...Mak tak ingat ke ari tu masa Along balik kg dia kata kalau org kawin dulu dia nak minta pelangkah barang kemas sampai ke lengan....

Mak aku dgr terus gelak besar....Mak aku jawab lagi:

Mak: Ko percaya la cakap Along tu Ngah...Dia cakap tu bio ko fikir sikit nak kawin bukan buat suka2....Xde maknanya dia nak minta bukan2...
Angah: Eleh mak tu...Mak bukan tak tau Along tu bukan nye betul, sengal sikit...(hampeh tul adik Ngah aku ni)
Mak: Ko ni Ngah...Apela...
Angah:Yela...Kalau dia nak buat benda kadang2 bukan boleh org teka....

Aduhai adik aku...
Gatal nak nikah tu nikah jela tapi kalau dah calon pun masih pening nak fikir lebih baik jangan gatal dulu...Aku bukan apa, aku sayang adik2 aku even depa sengal tahap gaban mana pun...
Tu nasib baik masa dia melalut adik aku Si Eryn dah tido..Kalau tak kaki repot tu mesti dah call aku bagitau Abg Ngah dia duk cite pasal aku...
Adik2ku....huhuhuhu

Monday, December 14, 2009

Dulang Paku Serpih....

Ada orang kata aku jiwang...
Jiwang ke?
Yurkss...
Kadang2 kot...ikut time...hahaha...
Bila baca novel...
Bila duk berangan tempat2 cantik dalam kisah novel( lg2 yg kat overc sebab entah bila leh sampai)...
Dulu ada sorang mamat mmg aku hardcore suka gila gaban kat dia la senang kata...
Mamat tu kata aku sempoi sgt...
Dress up asyik2, balik2 JEANS + T_SHIRT...
Ada masalah ke?
Leh jadi feminin gak ape...
Kata aku xmake up la,duk bawa sling bag atau bag pack la, xmacam awek2 lain bawa handbag..
Who are you to judge me?
Sekarang ni dia dah kawin, aku teringin sgt nak tgk bini dia macam mana...
He judge me to much...

Selalu bila kita duk kata org yang tang tu la kita kena balik...
Its true when I found and heard from my friends or people around me...
Sebagai contoh la, dua org sepupu aku sendiri...
Depa tu memang ada darah Jawa tapi dah kacuk2 la kan dgn melayu...
Kita remark dia as Cousin A=CA..
CA ni penah cakap "Xnak aku dgn org Jawa, kalau dekat aku lari...Jawa makan katak wei...( Sengal jek, sebab dia duk bayang org batak gamaknya)"
Ayat CA duk cakap ngan adik beradik lain atau kekawan dia...
Sekali dia kawin!
Tup2 dapat bini cakap slang Jawa pekat gila...
La ni si CA ni cakap Jawa expert gila...
Anak2 pun sama tapi bab masak memang bini dia power gila...

Cousin aku yang kedua lak, remark as Cousin B= CB...
Dalam famili aku memang ramai je yang kawin campur even my ma n abah...
CB ni act.adik beradik CA...
Dia ni tentera ke polis aku xigtla sebab dia jarang blk kg.
Dia dulu suka cakap dia alergi ngan org Kelantan...
Cakap sepatah haram xpaham katanya dah la kg jauh berlaung2...
Act. selalunya memang mamat JOhor xbape ngam ngan belah2 timur...
But not in my family...
CB ni je special kes in my big family...
HAri raya ari tu aku g umah mak dia kat Simpang Renggam...
Dia balik Johor tahun ni...
Sat lagi bila aku dgr dia bersuara...
Alamak....
DIa punya slang Kelantan la ni lagi pekat dari bini dia...
Bini dia lak terror cakap luo...
Aduhai...
Kepada insan2 yang masih bergelar Mr. n Miss kat lua tu, jgnla sesekali duk cabul mulut...
Contoh dah ada...
Huhuhuhu...

#Suddenly duk buka cita ni...just ada org kata aku jiwang...

Sunday, December 13, 2009

*celoteh malam*

Setiap insan dijadikan berbeda2..
Ada yang bertuah ada yang tidak...
Sepanjang umurku 25tahun ini, pelbagai ragam aku temui...
Aku tak punya pengalaman bagaikan orang lain tapi aku cuba untuk belajar dari semua dan keliling...
Sikap manusia itu pelbagai...
Ada yang emosional, ada yang bermuka2, ada yang mengada2, ada yang suka mengata malah ada yang suka menipu tapi tak kurang yang suka berkongsi, suka membantu...
Itu lumrah dunia...
Seumur aku ini aku cuba untuk paham namun siapalah aku untuk mengetahui masa depan ku sendiri...
Aku hanya merancang tapi bagaikan kata orang, Tuhan yang menentukan...
Aku harap aku masih punya pilihan...
Aku harap aku masih mempunyai akal yang cukup waras untuk berfikir menilai setiap titik2 laluan kehidupan yang harus aku lalui...
Andai tiba masa baru aku tersedar, sungguh itu bukan pintaku namun mungkin aku terlena dalam alam nyata....

",.................?"

Ati aku selalu terdetik, perlukah aku katakan benda tu...
Atau just let it be...
Selalu sangat aku dirundum keliru...
Aku letih dengan keadaan tu..
Aku tak tau kepada siapa harus kuluahkan sebulat2bulatnya rasa tu...
Aku kelu...
Aku nak jadi macam orang lain tapi aku takut..
Aku tak macam orang lain yang aku lihat..
Tak semudah mereka...
Tak sesenang mereka..
Banyak benda lain lagi yang harus ku pikul...
WAlau aku seribu sendu sekalipun aku harus lalui...
Aku sedih.....

Saturday, December 12, 2009

kepala sakit!!!

aku sakit kepala!!!!!!!!!!!!!!!
keje banyak macam tutttttttttttt........

pergi training dekat sebulan setengah, keje pun bertimbun....

paling tuttttttttt bila ada org tau aku keje weekend ada lak yg minta tolong settlekan paperwork...

memang macam tuttttttttt betul....

paperwor tu aku nye secondary job k...

paperwork aku mende lain...

aduh duh....sakit kepala...banyak keje n banyak benda nak fikir...

otak aku tepu dah tgh ari macam ni...lagi2 kena keje di hujung minggu selepas cuti berselang hari...:P

Friday, December 11, 2009

* Hidup Bukan MAcam KIsah Novel*

Its a reality yang hidup kita ni bukan macam kisah dalm novel, dalam buku atau macam Harry Potter punya kisah...
Xpasal2 Harry Potter jadi sebutan...huhuhu
Memang aku pembaca setia novel....
Dari zaman sekolah sampai sekarang...
Setiap apa yang aku baca akan aku bayangkan dan akan aku pahami macam aku ada dalm buku tu...
MAke it like a reality...
Tapi janganlah sampai terbawa2 ke kehidupan sebenar kita...
Weng namanya....
Mana yang patut boleh wat panduan...
Yang tak baik wat teladan...
Aku tetiba je feel semacam sebab tengah bosan n duk layan novel ni...
Terimagine lak aku ada kat Kota London dengan watak novel yang aku baca...
Hahaha...
Sengal...
Bosan sebab ari ni cuti tapi xde menda nak wat...
Jap g baca novel yang ada kisah kat Scotland lak...
Hehehe...
Jom g Amberdeen lak...(btul ke aku eja nama tempat ni :P )

Thursday, December 3, 2009

* Busy Mode *

Busy!!!
It was what happen to me for this few weeks...
Busy with what?
Busy with a lot of training which I have to attend...
I think about 8 training include in house n external I must attend untill mid of Dec...
Macam nak muntah pun ada...
Tapi company dah provide, so pergi jela...
Bole gain knowledge kan...
Yang pastinya sijil2 tu berguna tuk aku pada masa akan datang...
Almaklumla...aku belaja x tinggi mana...
Dalam masa dua bulan ni production slow and ada dua minggu straight xde production...
So sebelum start training ari tu, ramai yang amik cuti include aku....

I have a vacation with my family beside bring the Miaziawa staff to have a familyday...
Kitarang g Cherating,Kuala Terengganu n Kuantan (not many interesting thing in Kuantan other than make me remember the old memories n aku g pusing2 merayap ngan ma n adik dengan larikan kete Angah)
They all enjoy mandi laut semua lagi2 chalet yang Angah pilih memang betul2 tepi pantai atas gigi air lak tu...
Bangun pagi mandi air laut...Xpaham aku budak2 ni even bapak budak n mak budak pun sama(bapak budak is include my abah, dah lama xjumpa pantai:P)
Aku, mak n eEryn hanya jadi pemerhati n cameraman...
Kitarang x minat sangat pantai lagi2 tgh musim hujan...
Eryn lak mmg xbape nak sihat but she still enjoy the days...
Since the 1st day vacation hujan untill last day we at there....
Tapi shopping tetap....
Aku la tu tapi shopping apa?
Shopping makanan la....
heheheehe....

#cannaot upload the pict due some prob. with cable:P

Tuesday, December 1, 2009

jatuh????

ati aku dah jatuh sakit...
tapi tetiba jatuh ati...
bengong tul....
dah jatuh sakit nak ubat pun xboleh...
gurrrrrrrrrrrrrrrr...........
kusut....
nak lari kat tempat yang takde manusia...
aku dah bosan dengan manusia2 yang entah pape...
aku rimas la...
aku bosan...
benci ....
nak duk umah tido lagi bagus....