Tuesday, September 29, 2009

I'm BAck!!!

ari ni actually sudah ari ke2 aku masuk keje tapi semalam aku xsempat wat pape pun...
aku ade audit iso rini n esok..
siapkan dokumen yang perlu disiapkan...
ari rayaku tahun ni hambar dan memenatkan...
aku rasa hambar sebab perangai saudaraku terdekat ku sendiri...
wali n waris ku....
memenatkan sememangnya setiap tahun dari sebelum hari raya untill hari raya ke3 sebab posisi aku kat umah tu ialah sebagai tukang kemas dan tukang masak dari pagi sampai ke petang... kalau ada orang datang malam alamat sampai ke malam...
almaklumlah, umah yang famili aku duduk sekarang adalah pusaka grandparents blah mak aku... even nenek aku dah xde since 1993 tapi pakcik makcik, sepupu sepapat n sedara mara still datang umah n ada yang berkampung kat umah....
arwah atuk aku lagila dah memang xde since aku dilahirkan...
apapun tahun ni bertambah memenatkan n meletihkan sebab kena pindah barang...
umah belakang siap malam raya...
itupun xsiap sepenuhnya namun leh diduduki....
sampai petang raya pertama xabis lagi kemas...
kuih raya pun xberbekas lagi... memang banyak rupanya barang dapur mak aku ni..
tahun ni jugak budget duit raya ada lari sikit... kena tuka ngan adik kecik aku...
tahun ni jugak akula jadi driver parents aku keliling umah sedara mara aku yg dekat n jauh dengan kereta cute aku tu....
adik lelaki tunggal ku wat perangai...
selalunya travel jejauh nek kete dia sebab selesa n besar....
tahun ni kete bertambah sebiji lagi tapi perangai ntah pape...
aduhai adikku2...
aku pun letih xtau nak kata apa lagi dah....
aku nak beli kete lain bukan xmampu n xboleh bayar tapi aku kena fikir panjang..
kalau beli kang aku masih sayang kete aku sekarang ni,masih elok n xde masalah pun...
benda lain n saving kena ada gak kan...
di malam raya n di pagi raya jugalah aku menangis....
aku menangis bukan pasal pape tapi aku sedih dengan perangai manusia...
sedih aku tengok mak n adik kecil ku...
si kecik tu even pose (dia pose cukup sebulan)tapi ringan sungguh tulangnya membantu aku dan mak aku..
tapi yang tak tahan pantang ada masa lapang sikit xkira kat bilik dia ke, bilik aku ke, bilik mana2 la, mesti dia pakat lena dengan mengangkut teddy bear dia...
apapun moga hidup dia diberkati n jadi orang berguna dan mengenang jasa...
paksu n maksu ku tau apa yang dah jadi,diarang ada bagitau aku semua yang terjadi ada hikmahnya...
aku akui semua tu tapi memang aku sebak gila....
makan ati nama hah...
aku xbanyak amik gambo sepanjang kat kampung seminggu ni...
xsempat..
malam raya aku n adik bersungguh membuat apa yang patut..dok ajar dia pasang langsir..

g beraya bertiga

muka mak xnampak lak

kucing nakal kena dera ngan tuan kecik

port baru si KECIK

abah dok belek senapang kat umah cousin aku..act.senapang tu siap ada ukiran lagi..cantik

dok beraya kat segamat...umah cousin aku gak

balik beraya, muka letih adik...

muka malas balik shah alam pada ari ahad petang..
gerak lewat nasib bek xjam langsung..

Friday, September 18, 2009

sAlaM LeBaRaN...


Dikesempatan ini , ku ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri buat semua...
Ampun maaf ku pinta dari semua juga aku mewakili familiku....
Maaf Zahir & Batin....

Wednesday, September 16, 2009

Syawal Bakal Menjelma

Syawal bakal menjelma...
Ramadhan tahun ni banyak dugaan Allah bagi kat aku...
Syukur...
Dapat kurangkan dosa aku yang aku tau mmg berkoyan2....
Walaupun mmg aku ada mengeluh dan rasa macam nak melalak....
DAri awal Ramadhan sampai ke penghujung, xhabis2 dugaan yang aku terima...
Tak pela...
Aku redha...
Buat sahabat2 yang bagi nasihat kat aku,terima kasih atas dorongan semua...
Aku bersyukur ada sahabat cam korang...
Even aku sendiri paham yang sahabat2 aku sendiri pun ada masalah diarang sendiri yang diarang nak kena tempuhi...
Apapun....
MOH KITA BERSABAR AND REDHA>>>>

Saturday, September 12, 2009

jOm dECo!!

Semalam aku n 2 org geng Sport & Recreation Club company duk jenuh memasang deco tuk raya tapi xsettle2 lagi sebab barang xcukup...
Tu pun jenuh aku menganyam ketupat reben yang licin paling simple tuk digantung...
Dalam ati aku rasa bangga bila hasil tangan aku tergantung kat opis n cafetaria kitarang...
Semua sangka aku beli ketupat yang dah siap dianyam...Sabo jela...
Dan untuk julung kalinya opis kitarang akan dihias mengikut perayaan yg disambut di Malaysia...
Ye....
Itulah pembaharuan...
Aku pun bila tengok deco yg separa siap ni, ia dah menimbulkan rasa nak balik kampung beraya tu membuak2...
Tapi apakan daya aku hanya boleh balik Jumaat malam Sabtu sebab aku dah xde cuti banyak usampai bulan satu kang....
Dan keje aku juga melonggok sebab nak siapkan dokumen audit ISO yang memang akan menjelma setahun sekali...
Tapi yang aku heran sgt, kenapala dulu diarang apply dekat hujung tahun...
Dekat hujung tahun dahla banyak koje...
suruh pegang kerusi duk g posing lak...

ni Lagi aksi terlampau yang kat atas tu dahla nak tanggal...

Friday, September 11, 2009

KOLEKSI COKLAT DI OPISKU

Tetibe jek wat entry cam ni...
hahaha....
Ada coklat kat opis di bulan pose tapi dah abis ditelan dek antu coklat nan seko dalam opis ni...
gamba bawah ni 1/3 dr gamba coklat2 yang aku bedal sepanjang beberapa bulan ni...
semua bawaan dari dak2 marketing yg g outstation ataupun dak2 yg g holiday...
ada dari Turki, Dubai,India,Hong Kong ,Singapore dan xlupa dari MAlaysia....
tapi sebelum makan aku biasanya akan tgk ingredients list code utk emulsifier ngan bahan tambah lain...
berhati2...
aku sorang kat opis ni...
kotak2 coklat yg kosong tu macam menggoda aku jek...





Tuesday, September 8, 2009

2 minggu ini

2 minggu ni banyak benda happen n aku pun balik kampung...
aku cite dgn gambar je la yek..


Saturday,29.08.09


ni gamba minggu lepas aku blk kg pagi2 mak aku dah masak2 nak anto ketiupat kat jiran2...
biasanya memang adat org tempat aku bg ketupat awal...
ni gamba pkai sunglass bukan pasal nak vouge ke apa tapi panas2,silau n tutup lebam mata xcukup...


delivery girl no.2


kuah lodeh yang dimakan ngan ketupat...
kat tmpat aku benda ni wajib...xde kuah kacang n rendang pun dah xpe sebab dalam dia macam2 ada...
kalau lodeh mak aku dia suka letak sayur campur banyak n kupang kering n udang kering...
keje aku lak tukang korek menda tu jek...
inila rupa juadah berbuka ptg mak aku masak2...
best kan...
macam2 ada...

Sunday,30.08.09

g shopping bju raya dak kecik...
aku ngan mak aku dah xlarat jek...
adik aku si eryn dah ke mana duk belek kasut dia....


punya panjang que sampai aku n mak kena gilir2 beratur...
sehari sebelum mega sale abis kan..

hahaha...
ini meter keter aku...
dah jauh upenye cik CLK aku berjalan memutar roda...
ni lepas adik angah aku guna g melepak malam merdeka....
memang logik la kan sebab setiap bulan balik kg.
sekali blk dekat 500km...

Monday,31.08.09

jom naik lori beramai2...
dah lama aku xnaik lori...
aku nak g amik besi kat hardware..
muka angah tempre jek kena bebel suh anto aku n kena paksa bgn tido...
hahaha...
dulu zaman sekolah g sekolah naik lori....
punya besa masuk pagar sekolah...
aku g sekolah naik lori sampai tingkatan 3...
balik mak amik...
abah aku transport keje dia mmg itu...
lori yang siap bawa tangga besi n ada pancing bagai...


pak itam yang susah ditangkap n disuruh masuk kandang dia...
gamba candid aku tgh jd forewoman eryn amik masa dia duk men hp aku..
Weekend this week




ini adalah gamba tukang jahit langsir yang tak bertauliah...
org len nak tido time tu aku baru nak start menjahit...
abaikan keadaan back ground yg semak itu sebab umah ku under renovation...
Bila balik Shah Alam keesokkan harinya,mulalah detik2 xbesh masuk keje sebab tertekan ngan manusia n keje2 yang melambak2...
Dah la sehari sebelum balik kg. tudung bawal aku kat jemuran hilang di curi org...
Seluar jean levis dua helai elok je tergantung...
Baru sidai xde angin xde ribut hilang....
Dak umah aku kata kalau sua tu org tu muat mesti kene kebas gak gamaknya....