Thursday, August 27, 2009

Berbuka di Mana?

Aku minggu ni banyak berbuka puasa kat umah je...
1st day puasa je berbuka kat luar...
Lagipun dak umah ku masak sodap...
Jadi jangan cemarkan perutku dengan hidangan nasi dari luar...
Hahaha...
Tapi semalam aku dilanda cirit birit gak sebab sahur pagi tu aku makan nasi goreng beli kat bazar...
Aku tengok nasi tu macam menarik jek masa abg jual tu goreng...
Pagi tu masa perangat xperasan sangat tekstur dah lain...
Bila ku sudu masuk ke mulut, aduhai...
Ku luah semula...
Ingat xde effect tapi perut ku tumpas di tangan bakteria...
Aku dilanda angin pus pus yang wat aku terlari2 beberapa kali ke toilet di pagi hari...

Dalam minggu ni aku menghitung detik jek nak tiba ari Jumaat...
Kenapa?
Sebab aku xsabar nak balik kampung n nak buat semua di bawah:

Nak berbuka pose ngan famili....
Nak makan masakan mak..
Nak bersahur style mak...
Nak tengok kerenah adik kecik ku berpose...
Nak rasa selera Johor...
Nak g bazaar kat pekan tempat aku...
Nak pacak tiang pelita kat umah...
Nak kena kemas umahsikit2 sebelum raya(tang ni aku x gemar sgt...hahaha)
Kesimpulannya macam2 aku leh wat bila aku ada kat kampung....

Dan next week pun aku akan balik gak sebab cuti 3 ari...
Tapi yang xbesh next week aku keje petang...
Kena berbuka kat opis...
Hurmmm....
Macam xbesh jek....
Xpela, demi mencari rezeki yang halal...
Akan kurelakan jua diriku berbuka di sini...
Ceh....

Monday, August 24, 2009

Kenangan Sengal Bulan POse

2007
Bazaar Ramadhan Puchong Perdana

Aku p bazaar ramadhan kat puchong perdana..
Aku pakai t-shirt ngan jeans n bawa sling bag aku macam besela...
Tiba kat satu gerai tu aku duk belek2 lauk...
Tiba2 aku dengar ada orang cakap cina kat aku...
Pastu di sambung lak ayat"Amoi!u mau lauk apa?Pilih la...Ada manyak ni...."
Aku pandang arah suara...
Aku tengok sekeliling aku, aku sorang je customer kat situ...
Kompom kakak ni cakap ngan aku...
Kakak ni juling ke....
"Aku MELAYU la!!!" dalam ati aku berkata..
Semalam aku g bazaar tu n tiba2 teringat daaa...
May be waktu tu rambut aku panjang n aku wat poney tail kot....
Entah apa2 je kakak tu...

2008
Bazaar Ramadhan Section 20 Shah Alam

Aku balik keje tiba umah dalam kul 6pm...
Aku xtau nak makan apa...
Aku ajak housemate aku g bazaar dekat ngan umah...
Dia ajak aku g bazaar sect.20 n naik motor...
Dia bawa aku bonceng belakang...
Dekat sikit n xyah pakai helmet...
Sampai lokasi, kitarang nampak gerai target...
Dengan selamba aku turun motor seberang jalan dulu diikuti housemate aku...
Bila dah sampai gerai keberapa ntah, dia cakap kunci motor hilang...
Punya menggelabah...
Kitarang cari balik ikut jalan yang kitarang pusing...
Bazaar tu dah la ramai orang...
Tiba kat motor, nampak kunci motor melekat kat tempat kunci...
DAN...
Yang tak boleh tahan lagi,enjin motor dia xtutup....
Nasib bek motor xhilang....
Balik umah abis kena gelak guling2 ngan housemate yang len...
Aku la tukang bagitau...
Semalam tengah berbuka ngan housemate tetiba teringat...
Habis pecah perut...

weekend ku de ramadhan

yerrr...
org len 1st day bulan pose melepek kat umah tapi aku bangun tengahari lepas zuhur p merayap...
2nd day pun lpas zuhur merayap gak...
1st day g sunway cari kasut keje, dompet baru sebab ada sales....
2nd day g jalan TAR jalan cari tudung mak suh beli n aku beli selendang n telekung baru...
murah la macam...
aku memang baru bape kali je g jln TAR ni....
last p bulan pose thn lepas...
huhuhu...
setahun sekali...
1st day tu aku berbuka kat p.j tapi sebelum tu teguk air tebu dalam kete ngan en.BF...
dia drive, aku membuta jek kat sebelah lepas penat merayap....
g KL lak mr.BF mmg sengaja dera aku....
dia suh aku drive dia duk membuta kat sebelah smpai tiba parking...
hampeh tul...
dah tu mengeluh lagi panasla, penatla...
memanjang dia duk masuk dalam kedai yg ada air cond...
hurmmm....
ari ni aku tak tau nak berbuka apa sebab aku pose kali ni xde selera sgt nak makan....
tapi xpe....
weekend nanti aku bantai makan sebab aku balik kg..
next week pun sama....
mak masak kan...
hehehe...

Friday, August 21, 2009

RAMADAHAN AL MUBARAK



Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak 1430H..,
Semoga Puasa Kita Allah Terima..

Amin..

Wednesday, August 19, 2009

Kenangan Diambang Bulan Pose


Aku bersyukur sgt puasa thn. ni aku berpose sepenuhnya di bumi Malaysia..
Tak macam tahun lepas pada awal bulan puasa seminggu aku berpose kat China n Hong Kong...
Aku tercampak kat sana di atas dasar urusan keje aku di HQ dan plant lain...

Berbuka pose memang awal tapi nak cari makanan sengsara...
Berbuka ngan mi segera n nasi himpit yang abis diawal ketibaan kat sana....
Nak jumpa makanan Halal memang susah sebab aku tercampak di sebelah kawasan negara China(Xin Hui) yang xde muslim (aku xigt belah utara ke selatan china)...
Lagipun urusan keje aku kat sana ulang alik dari villa company ke opis dia xsampai bape minit sebab villa ada kat dalam kawasan kilang yang berekar2 tanahnya tu....
Waktu tu aku terbayang la betapa syukurnya duduk kat Malaysia...
Nak menangis pun ada...

Dah la g berdua je ngan bos aku yang memangnya kafir....
Zero about muslim sebab dia ni rock sikit...
Buddha pun x bape beno...

Kat Hong Kong ok sikit sebab aku duk kat hotel yang dekat ngan area bandar dia n membe sejawat kat sana rajin ajak tunjuk jalan....
Tapi apapun Malaysia is the BEST....
Biarlah aku ke sana sekejap tapi perit siut....
Apapun aku tetap anggap ianya kenangan di bulan pose...

#pengajarannya ialah bersyukurlah dengan keadaan di sini...dan aku akui pepatah lama mengatakan"Hujan emas di negeri orang,Hujan batu di negeri sendiri"..hehehe

Monday, August 17, 2009

FeVeR, Flu & SoRe ThRoAt..

Ari Rabu lepas aku start xsedap badan...
malam tu aku pi klinik kat sect.18,doc.kata aku demam di samping ulser yang penuh dalam mulut aku...
doc dia baik,hensem lagi...
kelaka nak mampus...
soknya aku g keje cam bese walaupun liat ku gagahkan juga sebab Fennel xde, g training...

Ari Khamis tu aku rasa hidung aku dah merah macam hidung badut dah sebab duk bersin2 n nak meleleh..
memanjang pakai mask even x wat analisis..
malam tu aku tak tahan, aku g klinik lagi kat sect.19 sebab hidung aku makin teruk, ulser aku makin worse n tekak aku makin sakit even demam aku dah surut...
Doc.dia garang gila tapi banyak bg.nasihat...
siap suh aku minum guna straw lagi...
huhuhu..
Aku request M.C tuk ari Jumaat...
Hehehe...
dapat....

Ari Jumaat tu dak umah aku suh aku perintah berkurung dalam bilik...
Huhuhuhu..
Aku pun xkesah sebab aku bangun hanya tuk mandi, makan n makan ubat jek...
Memanjang tidur sebab effect ubat...

Ari Sabtu pagi, pintu bilik aku diketuk kuat ngan dak umah aku si k.eisyah..
Dia suh aku mandi awal sebab kalau nak demam cepat kebah dia kata...
Dia suspek aku panas dalam sb tu ulser xelok2...
Dia suh aku lumur satu badan n pale sume ngan pati asam jawa...
Dia siap wat kan lg...
Huhuhu...
Sapu sebelum mandi n biarkan selama lbih kurang 5minit(mak aku pun xpenah bagi petua camni,sebab anak dia yg sorg ni jarang kena demam teruk kcuali sakit2 pale besela)...
Mana kena tempat yang luka tu memangla pedih gila...
Dah la lepas tu mandi kena bebetul , kalau x bau masam asam tu melekat lagi2 kat rambut...

gamba nak makan ubat lepas mandi..
ubat byk gila,macam2 ada,telan je dekat 6biji,gel lagi,kumur lagi...
xpernah2 aku siang2 buta pakai sweater sua panjang n berstokin...
Sejak aku demam, nila pakaian aku siang malam...
kalau x siang malam pakai short n tshirt berlengan atau x berlengan ...hehehe

kena paksa diri minum air dari bekas 1.25liter ini sehari dua botol lebih...
minum guna straw..

Ari Ahad,tekak aku makin teruk n badan seram sejuk jek walau x panas..
Akhir en.bf ajak g hospital serdang tuk wat screening H1N1...
Huhuhu...
G la jugak...
Dak umah aku pun menyokong en.bf dgn sepadu2nya...
dah la g kat situ ramai org tapi nasib bek cepat...
ada dak duk sebelah aku muka n mata dia merah gila...
terbatuk2,dah tu dia xpakai mask...
yg jaga pendaftaran pun xpaham2 gamaknya nak bagi mask masa dak ni masuk....
lepas cek aku kompom xde virus bahaya tu...
hahaha...
sonok beb....
mr.bf terus ajak aku g tgk wayang aku pun dgr sukanya terus ajak tgk "SETEM"
sebab utama ialah Afdlin Shauki berlakon...
hehehe...
act.mr.bf aku ni liat kalu diajak tgk cit melayu...
anak bangsa mana ntah dia nih...
tapi ikut gak...
lepas bli tiket ada mas 1jam lebih lg,so aku pun jejalan window shopping...

g tgk wayang n window shopping pakai mask tau...
masa makan jek buka jap...
dan...
akhirnya beg di bawah ni telah kubeli....
tu pun dua kali round pusing balik kedai beg ni sebab aku berkenan...
hehehe....
tapi yg aku bengang masa nak beli beg ni...
mana xnya,dak yang jaga kedai tu layan xlayan jek...
pastu ada la sorang kakak ni memang dressing ala2 macam anak mak datin la...
bukan makdatin yek...
terus mengepit jek salesgirls dua eko skali...
huh...
dalam ati aku berkata"mentang2 aku pakai tshirt n jeans ngan beg sling converse aku yg warna putih dah comot ni, ko pandang macam la aku ni cikai sangat"
aku sedih sebab yg wat prangai mcm tu anak melayu yer...
padahal depa pun salesgirl jek...

apapun ati aku terubat lepas tgk cite "SETEM" yg besh tu....
aku gelak dalam sakit sebab ulser aku penuh lagi dalam mulut...
huhuhu...

Wednesday, August 12, 2009

bEnCi BetuLLAh!!!!


Ari Ahad ritu aku kena ulcer kat anak tekak...
ari isnin lak dah start kat bibir...
semalam lak dah start merebak kat gusi ngan pipi...
kesimpulannya penuh satu mulut...
mak kata panas dalam...
tapi badan aku xpanas...
minum air aku memang banyak...
kat opis botol air 1 liter aku selalu abis satu setengah botol...
kat umah pun ade sebotol lagi...
banyak tu air aku minum...
nak g toilet jek gamaknya...
minum air badak pun xjalan...
letak bonjela pun x ok...
aku geram aku kumur air garam pekat...
sama jek...
semalam ingat nak g klinik tapi macam sengal jek sebab aku ngantuk n penat gila...
last aku kena ulcer masa aku kena demam chikungunya last raya...
tu memang dasyat la...
bertompok2 macam kulat lab test aku dah...
putih je bibir n dinding pipi n gusi aku...
ni ari ni aleh2 badan rasa xsedap lak...
nanti petang xleh jadi g klinik gak.....
xboleh jadi kalau x g sebab aku susah nak makan....
dah la aku ni kuat makan....
ni nak telan air liur pun dah macam telan jarum je rasa perit tekak...
xlarat nye rini....

Monday, August 10, 2009

DiaM SeketikA

Aku akan diam seketika..
Senyap sementara....

Wednesday, August 5, 2009

05-07.08.2009

hari2 yang memenatkan
hari2 yang membengangkan
hari2 yang meletihkan
hari2 yang menguji kesabaran
hari2 yang membuatkan keluar segala cacian

nak tumbuk "dush100x"
baru aku puas ati
bagi mampus terus

Tuesday, August 4, 2009

StiLL BeGiNi

aku masih macam ni,
aku masih seperti dulu,
aku masih ingat semua,
aku masih boleh mengulangi semua kata2,
aku masih mampu berdiri,
aku masih yakin boleh,
aku masih tidak berubah,

kenapa aku perlu dipertikai?
kenapa aku perlu dipersoal?
kenapa aku perlu menahan segalanya?
kenapa aku yang menanggungnya?

aku jadi keliru,
aku jadi sendu,
aku jadi hangin,
aku jadi marah,

tak apa..
mungkin satu hari aku lebih berjaya....

Monday, August 3, 2009

"........"

aku tau aku tak seayu dia,
aku tau aku tak sebaik dia,
aku tau aku tak secantik dia.
aku tau aku tak sesopan dia,
aku tau aku tak sefeminin dia,
aku tau aku tak sealim dia,
aku tau aku tak sehebat dia,

namun aku tau aku lebih tabah,
namun aku tau aku lebih kental,
namun aku tau aku lebih setia.




hahaha...
tetiba ayat ni terlintas dalam kepala aku masa aku on the way balik shah alam pagi tadi..
ngam2 ayat ni kua masa aku kat area jasin...
aku send ayat ni kat sorang budak ni, dia reply aku"sengal eh,masuk angin ke?"...
hahaha..
terjiwang jap...

Sunday, August 2, 2009

WeeKend AkU...

Semalam aku kua ngan mak n adik dengan niat nak cari kain wat baju raya habis satu Batu Pahat aku pusing...
Mula2 g nagoya kat summit batu pahat, dapat tiga pasang baju masing2
Pastu g Gulatis kat mall ape ntah (mall baru kat bp melekat ngan Carefore),xbeli pun sebab xde yg berkenan...last time balik kg aku dapt baju aku sehelai kat sini n dah siap anta tempah..
Pastu turun g Prima Moda sebelah Carefore, dapat 4 helai iaitu 2 baju mak n 2 baju adik..
Jalan blk g Nagoya kat Carefore dapat lak kain batik tuk baju kebaya aku yg aku pakai masa dinner...baju tu xde kain...
Sambil tu g kedai buku cari bahan bacaan tuk eryn..
Kain dah campak dalam kete..

Macam nak patah kaki aku layan mak aku semalam...
Malam balik badan macam nak demam...
Dah la adik aku wat perangai...

mak tengah duk belek buku xsedar aku snap gamba...hehehe...igt anak dia duk duduk lagi baca kat section len..


"ala...along ni, muka kita separuh je.."adik komen gambo ni...biala..janji aku nampak cun..hahaha

"yang ni ok sikit"adik cakap...org kat tepi kita org pandang2, mcm xpenah tgk org amik gambo..

klip rambut agogo besar cam gajah...huhuhu...nampak jek mata aku...

cekak artis mak kata ni...beli tuk adik kat kedai kelip rambut gajah tu tapi aku rasmi dulu...hehehe

adik angah aku tengah makan depan aku, duk geleng kepala sambil kata
"kalau nama perempuan ni mmg suka ambik gambo senget2 dari atas macam tu ek...xkira la tempat..aku igt kawan2 aku jek, rupanya ko pun sama long...entah pape.."
mak aku dengar gelak jek...

yearrrrr.....pg ahad yang hening aku tengok mak aku g kedai beli barang nak masak sebab semalam aku muncung mak xnak masak...
kena makan luar..
hasilnya adalah makanan feveret aku"MIHUN SUP MAK".

sebahagian kain yang nak dihantar ke tailor....
hehehe...sebahagian jek yek...
okla... untill here...
to be continue....