Friday, July 31, 2009

MaCaM NaK MaNdI AiR TeRJuN!!!!



last aku g air terjun awal tahun lepas kat air terjun gunung ledang tangkak dengan mak and adik aku eryn...si eryn berkubang macam anak kerbau...hurmmm...balik kali ni macam nak g la...ajak adik aku si angah sekali...beshnya

Wednesday, July 29, 2009

NaK BaLik MaNa????

Ari Ahad lepas aku kua ngan mr.bf g untuk lunch n terus cari buku wat tambah koleksi yg sedia ada...
Masa dalam kete, duk kepala aku tengah terhenjut2 sebab mengantuk lepas makan tiba2 dia tanya,
"Kalau satu masa akan datang, nak anak2 balik umah kampung kat mana?"
Aku yang mengantuk secara spontan dan ringkas menjawab,
"Balik kampung kat Johor la.Kalau tak mana lagi?"
Yearrr...
Selamba badak je jawapan aku.
Dia cakap lagi,
"Kalau macam tu kena la beli umah kat Johor n mestila keje kat sana.Saya keje kat sini n nak beli umah kat sini"
Aku senyap....
Tak kata apa2...
Tak terkata sebenarnya...
Ni mesti sebab aku cakap pasal aku n keje kat Yayasan Pelajaran Johor n pasal niat aku...
Hurmmmm....
Sebenarnya aku ada niat dalam ati nak balik keje kat Johor n duduk sana..
Aku nak dekat ngan famili aku terutamanya mak n adik aku...
Apa2 senang sikit...
Tapi sekarang aku xnak komen apa2...
Silent mode terus...

Monday, July 27, 2009

BaLiK KaMpuNg LaGi?

hehehe...
aku rasa macam nak balik kampung jek hujung minggu ni...
sebab?
aku xde aktiviti menarik weekend ni...
kalau aku balik kg., kompom aku ada jek menda yg besh boleh di wat...
g shopping baju raya,
g merayau ngan adik,
dpat makan masakan mak,
dapat tidur dengan aman,
xdela kepanasan macam kat umah sini,
bantai tgk astro aku sorang je berkuasa,
n etc...

hehehe...
mesti ada orang kata aku gila balik kg.pasni..

Saturday, July 25, 2009

AwArD FrOm CiK AnIm


yeah...
aku dapat friendship award dari cik anim...
tq sis...
aku nak bagi award ni kat dia balik tapi dia dah dapt...
org seterusnya aku nak bagi ialah
-pn.puteri nuur at-terawis
-cik suzilawati sutrisno
-pn.maznida....(tidak dapat diigt nama ayahmu)
-cik fahiya mohamad
5lagi blog????????
huhuhu...
nadai...

Friday, July 24, 2009

JAKIM>HDC>JAKIM





(sekadar gambar hiasan)

Kenapa JAKIM?
Kenapa HDC?

Meh aku cakap kenapa…
Aku baru lepas buka website e-Halal HDC untuk log in tengok latest update application yang aku anta beberapa minggu lepas…
Aku buka atas dasar keje dan buka saja2…

Selama aku keje kat sini, aku banyak berhubung ngan dua badan ni selain dari jabatan di bawah MOH…
JAKIM satu jabatan bawah naungan Jabatan Perdana Menteri..
HDC lak satu badan yang ditubuhkan klu xsilap dalam tahun 2006…
JAKIM mula wat pensijilan Halal sepenuhnya dalam tahun 2006 di mana sebelum ni permohonan sijil Halal adalah melalui satu syarikat swasta yang beribu pejabt kat seri kembangan…
Aku xtau wujud lagi ke x sekarang…

Kat sini aku bukan nak pertikai ape…
Tapi bila baru2 ni aku terbaca satu keratan akhbar tempatan bertarikh 22.07.2009, aku naik jadi bengang lak…
Akhbar tu melaporkan,keputusan Kabinet meluluskan tanggungjawab pengeluaran sijil Halal diambil semula JAKIM…
(Padahal benda ni dah disahkan oleh menteri kat jabatan perdana menteri on 09.07.2009)
Dilaporkan gak tanggungjawab dikembalikan kepada JAKIM sebab permintaan sijil Halal begitu tinggi di peringkat global…
Aduhai…
Baru beberapa bulan bawah HDC dah nak kena pusing balik ke JAKIM….
Bukan aku bengang apa tapi benda ni buatkan orang ramai keliru…
Selain tu benda ni buat org xyakin dengan badan2 tertentu…..
Tu pandangan aku la kan…
Belum lagi pandangan sinis dari makhluk2 yang dipanggil orang kafir laknat…
Dia orang mesti cakap bangsa kita putar alam mengalahkan bangsa yg “aya_ _ _ _”…
Dikatakan HDC akan mempunyai tanggungjawab khusus untuk menguruskan industri hab halal Negara..
Huh..
Bikin orang serabut…
Memangla tempat hantar application tempat yang sama tapi dasar penguruasan dan cara berbeza…
Benda ni diakui sendiri oleh pihak JAKIM

Tapi bila aku nilai balik, sebenarnya pengurusan pensijilan Halal di bawah HDC lebih teratur dan lagi agresif berbanding JAKIM…
Aku akui sebab nampak perbezaan tentang feedback n kesungguhan HDC untuk bantu mana yang boleh…
Kakitangan lebih mesra n senang bagi info yang diperlukan…
Aku juga paham bila pihak JAKIM dulunya kekurangan kakitangan kononya untuk buat pantauan atau bertugas dengan hati terbuka…
Tapi semua tu aku rasa bukan alasan…
Dia orang di bayar gaji…
Sepatutnya kena telus bila wat keje…
Tapi bila HDC take over, last2 orang yg bertugas bawah Hub Halal JAKIM dulu mengikut juga ke HDC…
Bukan org bawahan jek tapi pihak atasan pun ada…

Dan satu lagi info yang aku dapat berkaitan dengan eksekutif Halal di setiap syarikat pemegang sijil akan di hantar terus dari JAKIM/HDC…
Yang itu aku xtau kepastiannya lagi…
Eksekutif ini akan mengikuti satu latihan jangka masa panjang dan kemudian akan diserap masuk lepas tamat latihan….
Ini bermaksud eksekutif akan dilantik dari pihak berkanun…
Dan xdiambil sendiri oleh pihak syarikat…
Kalau tengok balik benda ni dah bertentangan semula ngan fakta yang tercatat dalam Malaysia Standard bagi pensijilan Halal…
Aku just tunggu je maklumat terkini…
Aku kena ambil tau sebab sekarang aku nye bidang keje dah banyak menjurus ke arah ni..
Memang kami diakui sebagai auditor dalaman yang diiktiraf oleh HDC dan juga pemantau hal2 Halal dalam syarikat tapi selepas ini xtau lagila…
Bagi aku mungkin ada sedikit kerugian sebab aku xsempat sampai ke tahap auditor luar…
Mungkin belum tiba masanya…
Aku tunggu je info yang akan datang…
Aku memang berminat untuk keje terus dengan pihak dia orang, yelah sebagai kakitangan tapi aku kena fikir balik pasal requirement dan timbal balik yang aku dapat dari pihak ni...
Just wait n see…

# Pada aku sijil halal bukanlah benda setakat untuk dipamer dan barang pun boleh jual…
Laku macam pisang goreng panas…
Penguatkuasaan pasal sijil halal palsu dan juga badan pengeluar sijil halal yang sebenarnya x di recognize pihak berwajib mesti diambil tindakan …
Pengeluaran sijil Halal tu sendiri juga kena di buat secara terperinci sebab ada sesetengah pihak yang mungkin memutar belitkan bahan yang diberi sebelum permohonan…

Halal pun sepatutnya bukan terukir atas kertas je tapi dari segi konsep Halal tu sendiri kena tulus...
Kalau sijil ISO leh dikawal ketat oleh SIRIM dan HACCP oleh pihak MOH kenapa tidak sijil Halal di buat macam tu gak…

LaLoQ...

aku rini datang keje kepala lalok je semacam...
kenapa lalok?
sebab aku balik keje semlm sampai umah dah kul 12.30a.m...
aku sepatutnya kua dr opis 11.30pm tapi disebabkan perkata yang tak dapat dielakkan, aku balik lewat sikit...
sampai umah aku mandi2 n bantai makan biskutla, buat air la bagai dan dengan harapan nak terus tidur...
tapi apakan daya mataku tetap cerah...
cahaya lampu bilik dah diganti cahaya lampu tidur tapi mata ku tetap unggul...
huhuhu...
aku bangun pasang tv main PS2...
dah lepas penat main PS2 aku cuba tidur lagi...
pun xleh...
aku cuba buka novel yang ada yang lum abis di baca...
abis baca novel dekat kul 4.30am...
tak leh tidur gak...
last2 mata aku hanya terlelap mungkin setengah jam lepas tu....
kalau ari sebelumnya aku hanya boleh tidur kul 3am..
maknanya pagi tadi mata aku lagi degil...
ni penyakit lama masa belajar dulu la ni...
ape la ubatnya...
tolong bagitau sikit kat aku...

Thursday, July 23, 2009

Tayar cik CLK

kemarin(21.07.09) keteku cik CLK biru wat hal...
sebelum g keje tu aku keluar dari parking umah aku tengok sihat walafiat jek...
aku kua umah dalam kul 2.40pm...
sampai kat tempat keje dlm 2.55pm..
masa aku parking ci cik CLK ni rasanya sihat lagi...
dalam kul 4.10pm dak2 process yg keje pagi call aku kat processing room...
budak2 ni macam tau2 jek aku tengah terjah tempat depa wat checking....
budak2 ni kata masa depa nak on the way blk nampak tayar belakang cik CLK pancit kedua2 belah...
ah sudah....
aku dah menggelabah bila aku fikir dua biji sekali pancit....
abisla aku... ada spare tyre pun satu jek... mana nak cekau satu lagi....
kalau nak pinjam dak2 yang bawa kelisa pun depa pakai tayar rim 14...
aku pakai rim 15....
aku rush kua dr opis lari kat kete aku yg parking kat lua...
dah la nak tergelincir depan guard house masa nak kua...
nak masuk opis aku macam naik bukit sikit....
bila aku nak kua kena la turun bukit ckit....
aku nak tergelincir tapi nasib bek tangan aku sempat tahan kat tembok guard house....pak guard nepal tgk aku muka cuak campur nak gelak...
hantu tul...
nasib bek aku x jerit , klu jerit kompom dak2 yg tengah rehat sambil hisap rokok belakang guard house perasan aku nak jatuh cam nangka busuk....
bila sampai kata kete aku tgk tayar belakang sebelah kiri jek pancit...
setan gondol nye dak2 process...
gonjeng tul...
men2 kan aku...
aku nye reaksi cuak upenye ade org perasan...
aku nampak kat belakang aku ade en.samsul...
senior kat sini n juga head tuk engineering dept.
aku panggil dia pakcik sebab dia baya pak usu aku jek...
pakcik tanya aku nak dak2 dia tolong x...
aku berkira2...
xyahla...
sebab aku tau dak2 dia perangai xmacam dia...
masing2 hampes2 belaka....
lagi hampes dr dak2 process....
tiba2 aku terfikir En.BF kan nak blk keje dah...
hehehe...
aku call dia n dia yg g settle....
aku dah risau pasal tayar tapi upe2nya angin tayar je terkeluar sebab besi tempat cucuh angin bila kita pam kete tu senget...
aku xtaula sama ada aku leh accept ke x sebab tayar kete aku tu pancit...
macam xlogik...
nak kata org pedajal, sape jek nak wat keje bangang tu....
tapi apa pun tq to MR BF yg telah bersedia di buli oleh saya...
hehehe...
membebel mulut dia dari mula buka tayar sampai pasang balik ...
tapi terror dia buka guna manual hanya mengambil masa setengah jam dari buka n pasang balik....

Tuesday, July 21, 2009

gamba kat kg ritu..

bawah ni gamba masa aku balik kampung minggu lepas..
baru ni sempat transfer...ade gamba yg macam blurrr jek...
gamba nanas gergasi berukuran 3jengkal tangan aku abah aku bawa masa balik dari outstation kat pontian menyambut aku depan pintu umah...


aku n eryn balik dari b.p tgk movie ice age (adik xsihat sebenarnya)


aku tgk aksi ni terus aku terigt aksi aku sendiri bila duk dlm kete n xdrive


nasib bek kaki ko tak busuk dik...




gamba makan2 kat sabak awor ...x bape clear..



adik dengan pets dia sambil menggayakan baju wonder pet mak beli kat dia(dia request kat mak baju tu, padahal dia xpernah minta2 kalau hal2 baju)..
sanggup xmandi sampai tengahari sebab xnak tukar baju...

aku dalam perjalan balik ke s.alam tapi nak singgah ke putrajaya n puchong membawa kiriman buah2an mak aku suh bg kepada pn.puteri n Mr.BF,...kete aku dah macam org niaga pasar tani dah..

rupa nanas gergasi nak di buat paceri oleh house mate ku...selamat dicincang...
satu mangkuk besar..masak dalam periuk nasi elektrik saiz sederhana jadi membuak2 gamaknya kuah..

Monday, July 20, 2009

memujuk

Mr.Bf aku memang Mr.Bf paling sengal...
paling suka buat aku bengang ngan dia pastu cakap2 ngan aku macam orang xpernah wat salah...
muka selamba tembok...
aku nak kata aku kuat merajuk, tidak rasanya...
nak kata dia yang kuat merajuk, itu memang ye...
tapi aku selaku Gf yg memang selamba lagi sempoi...
aku malas nak pujuk...
dia pun selalu cam tu...
cuma time aku mogok baru2 ni dia wat buang tebiat gamaknya....
memula ajak aku outstation weekend g cameron ngan abg n kakak ipar dia sekali...
dlm ati mmg hepy macam nak g sebab ari sebelum tu baru sebut2 ngan housemate plan nak g cameron ...
tp fikir balik masih sakit ati, aku cakap xnak lagipun masa pendek mesti penat...
lpas tu pagi sabtu tu yg nyaman di mana aku yg xbekerja tetiba bangun awal....
lpas basuh baju n kemas umah aku dpt message dr Bf ku yg sengal ajak g makan kat bekas tempat belajo dia kat UPM...
kat situ ade tempat peberet aku...
aku tolak sebab aku dah melantak nasi lemak n capati pg tu diiringi teh tarik mamak yg kawwww...
pastu diajak lak aku g makan rojak kat serdang(tempat aku suka gak)...
aku tolak gak sebab aku malas kua, panas...
pastu dia offer lak kat aku voucher jusco (bernilai RM100jek),dia dapat dari dak tempat keje dia sebab dak tu xtau nak wat ape dia jual ngan potongan harga yg leh diterima akal(dak laki ni sengal la, dpt voucer free xtau watpe)....
aku cakap ok tp kalau betul2 nak shopping x cukup tu...
hehehe....
dia kata "nanti org tambahla"
tp aku bukan spesis gila shopping sgt pun...
n dia xde bagi lagi pun kat aku sampai rini voucer tu...hampeh tull....
last2 aku termakan pujuk kua gak petang tu sebab dia ajak temgok Harry Potter...
Dia dah g pusing dulu beberapa tmpat full house tuk 2ari (Sabtu n Ahad) just kat Alamanda ada dapat n pergila aku ke sana menonton ngan muka seposen jek aku bagi kat dia...
sebelum movie start sempat lagi aku melantak soto n dia langsung xnak makan tapi jadi tukang order n amik makanan aku,..
dia yg offer...
time ni la nak buli....
hehehehehe...

Friday, July 17, 2009

Masih di Sini

Yerrrrrrr...
aku masih di opis selepas sehari suntuk dr kul 6.15 am pagi tadi sampai lani...
aku pulang lewat ari ni sebab kena back up team 2 sebab ade seko anak beruk yang mc..
gilir2 budak2 ni...
muka padahal sihat jek...
malas aku caya...
tula susah nye budak2 ni...
dari dulu lagi dah dimanjakan sangat ngan exec sorang ni n ast.manager aku...
huh...
last2 aku n amoi sorg lg kena tolong si exec tu settle lab test sume...
xpela...
ari ni ari kita...
ari sok xtau sape kena...
huhuhuhu...
dah la minggu lepas ari jumaat iaitu 10.07.2009 dimana cukuplah aku bekerja kat LKK ni 2thn pun ade 3ekor anak beruk yg mc n mmg cuti...
tinggallah aku , amoi sorg ni n exec aku terkontang kanting...
tula bila macai(perlataan bos aku, aku pinjam jap) naik tocang...
huhuhu...
yang bos aku lg best...
mc 3minggu trus...
tapi bagus gak...
kitarang x tension sgt..
dahla cukup tension ngan singa sekor ni jek...
huhuhu..sampai disini...
budak lapo nak blk n makan...
huhuhu(susah nak makan sebab gusi bengkak)

Thursday, July 16, 2009

"DiA" mUnCuL LaGi

aku terjaga pagi td dah lewat...
tiba2 dgr org mengaji dah...
tapi ape yg wat aku bgn ialah aku tersentak dari mimpi aku sendiri....
dah byk kali aku mimpi "DIA" even sebelum tidur atau ari2 tu aku x fikir dia walau sekelumit pun...
aku memang x paham....
kenapa masih ada lagi bayangan "DIA" mengahantui aku...
tiap kali MR.BF wat hal ngan aku mesti bayangan "DIA" muncul walau aku x fikir pun pasal "DIA"...
aku dilanda pilu jadinya...
huhuhu
"DIA"

AkU YanG KiAn ....

aku skrg macam xde masa nak bloging sebab kena msk keje shift sejak 14.07.09 ari tu...
so...
waktu tidur aku pun terhad
mula shift kali ni aku kena join shift pg dulu dan prepare calibration semua equipment...aku kena mai awal setengah jam dr org lain...
org lain masuk 6.45am, aku kena mai 6.15am...
lepas subuh tu kelam kabut dtg keje...
nasib bek kua awal n xjam langsung...
aku leh sampai opis x sampai 10minit....
hehehe....
sampai di sini saja orang mengantuk menaip sesuatu di atas tinta blog nya...

Sunday, July 12, 2009

my Saturday

aku berusaha utk bgn pg semlm dgn awalnya sebab aku nak balik kg...aku igt nak blk ari jumaat mlm tp disebabkan beruk2 yg hampeh 3ekor tu xde, maka aku terpaksa settlekan keje smpai dkt kul 8.30mlm tp tu pun ade benda yg aku xhabiskan...bia singa betina settlekan...padan muka dia....aku kua opis pun dah kul 8.20pm rasenye jumaat tu...mcm manela aku nak blk mlm tu gak...mmg penat...

tapi mcm biasa la kan...aku bgn mcm nak g keje n kua umah dalm kul 7lbih...hehehe...aku g bekpes dulu tu baru gerak....nak jln jauh prut kena isi dulu...dlm kul 8 baru bertolak btul2 n sepanjang perjalanan aku mmg happy gila smbil duk calling2 si zila....aku tiba umah dlm kul 10.30...huhuhu...2jam lebih perjalanan...lebih awal setengah jam dr biasa even kepulanganku kali ni diiringi hujan renyai sepjg perjalanan dan mengakibatkan keteku cik CLK dah macam sarung belacan....

aktiviti pertama tiba kat umah ialah mendobi baju sebab mggu ni aku mmg busy gila gaban n baju pun xsempat cuci mlm aku dah trus tido...pastu aku cuci ci CLK aku lak...bagi brsih berkilat ckit...adik aku c eryn blk dr sekolah aku ajak g BP jap amik roadtax n bayar insuran cik CLK...
pastu aku trus g bawa adik aku g tgk Ice Age 3....

Dia punya perangai mmg xleh control kalau tgk movie kat cinema...aku rasa apek yg duk sebelah dia mesti bengang gila sebab kerusi dia asyik bergoyang2 jek...c eryn mmg xreti duk diam dgn dia nye gelak lg syok sendiri...hehehe...adik aku nih...dia sebnanye xbape sihat sebab batuk n selsema tp as long as x buat perangai is already ok....

Masa blk dia wat benda yg buat aku fikir n aku slalu wat...iaitu letak kaki kat dashboard...slalu aku wat bila nek kete MR BF atau cik CLK tp klu org len yg drive...hehehe...ade juga adik aku ni tabiat aku...tp aku letak kaki kat drawer dashboard..adik aku lak letak kaki dekat depan air cond tu betul2..nasib bek kaki dia tak busuk...huhuhu...

Mlm semlm lak aku g mkn seafood kat sabak awor...tempat ni dekat ngan sungai muar tp sampai skrg aku x dpt wat anggaran kedudukan sebenar tmpat tu...even smlm aku yg drive tp si angah tunjuk jln konon dekat xyah sgkut2 tp putar alam...hampeh tul...

Aku ajak mak n makcik aku yg plg sporting sebab dia pun ade blk kg...makan 4org dewasa n sorg kanak2 kami hanya di caj sebyk RM 57.00 saja...makanan yg di order ialah 5 ekor ketam besar masak black pepper, ikan pari saiz sederhana msk bakar sambal, sotong goreng tepung n sayur kailan...air buah tuk 5 org....

Aku adalah org last sekali settlekan mkn sbab aku dah mcm tong sampah si angah kata...cleaner pun ye gaka la....gamba aku xdpt nak attach lg sb lum transfer...tidurku smlm amat lena sb dpt mkn dgn sonoknya dsamping insa2 yg ku sayang...hehehe

Thursday, July 9, 2009

AmAziNg BLoG AwArD



I get this from cik Anim ...Time kasih banyak cik Anim....Tapi dia suh aku wat tag dulu...

The rules: Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini :

Nurzilahanim Mohd.Darunai aka x roomate n senior aku kat poli

- orangnya suka sepahkan bilik xkira la lepas bape second je bilik di kemas bersih
- pernah tersangkut duri ikan (kategori dah duri macam tulang) kat tekak dia sebab makan laju bebeno n menangis semalaman tp tiba kat hospital sok arinya x nangis atau teresak2 sebab doktor ataupun attendance kat situ handsome..(kira control ayu la)
- ada tabiat menjahanamkan rambut sendiri dengan pelbagai gaya

-kalau baca buku atau novel mmg cepat dia khatamkan tapi tanya balik apa isi memang dia tak memahami langsung mesej nak disampaikan (setakat abiskan baca) hehehe...
-suka wat perdajal belakang aku tapi selalu kantoi nagn aku gak n dia seorang kakak n roomate yang tau hormat member...


Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :
1 - anak 1st dari 3org adik beradik

2 -

seorang kakak yg garang

3 - kuat bercakap

4 - suka membaca

5 - seorang yang susah nak tidur tapi kalau dah mula musim tidur xigt dunia

6 - mempunyai keliling mata mcm mata anak panda

7 - boleh bercakap dalam tipon masa tidur tapi sok nya x igt ape berlaku

8 - kalau dapt gaji mesti beli sesuatu tuk si kecik eryn

9 - gila balik n lepak kat umah di kg.

10 - sedikit blur tapi paling terror mengingati benda2 yg orang lain xleh nak igt...hehehe

Penerima award seterusnye dan describe tentang mereka (ada diantara mereka dapat double award):
Kak Put - Seorang mama yang perkasa, kakak yang sentiasa bagi nasihat n memahami

Zila - Seorang membe yg xpenah menolak kalau di ajak g makan,selalu xserius berbanding serius n tau sesuatu tentang aku

Maznida - Suka bawa budu masa jd roomate aku masa aku sem 6.Sengal ubi ckit tp dah kawin n dapat anak lg awal dr aku

Kak Fahiya - Seorang kakak yg pernah dipanggil penglipur lara.klu dia blk dr kelas mesti masing2 xsabar2 nak dgr berita hari ini dari dia.plg suka tgk jari dia masa dia bercakap...hehehe...chumel

IkUtKaN HaTi

Kalau ikutkan hati mati...
Kalau ikutkan nafsu durjana...
Kalau ikutkan marah bahaya...

Entahlah...
Susah kekadang aku fikir...
Minggu ni si diktator tu datang bulan kot...
Menyusahkan orang melampau2...
Ingat dia bagus sangat...
Nak marah2 orang tengokla dulu diri sendiri...
Bila tau diri sendiri yang rupanya silap apsal lak nak cover balik dengan marah lagi orang len...
Memang macam sial sikit la kan...
Dahla si tua menyusahkan satu department terutamanya aku...
Ni si muda lak buat mogok memacam...
Yang andartu seekor tu menaikkan bahang bahana lagi...

Aduhai...
Esok satu hari lagi yang menyeksakan sebab ade dak yang memang awal2 dah apply cuti..
lpas tu ade si mengada2 yang amik mc sampai dua hari...
Belum dapat mc dah call xdatang cakap nak mc...
Susah la nal cakap...
Manusia ni memang susah nak kawal...
3orang je tapi perangai macam2...
Lagi senang kawal sekandang lembu...

Aku kena sabar and xleh ikutkan ati nak mengamuk...
Xpe2...
Monday aku on leave...
Seminggu sebelum aku dah apply....
Malam sok aku balik kg.tenangkan fikiran...
Aminnnnn.....

Wednesday, July 8, 2009

OnE MaLaYsiA

One Malaysia,

Huhuhu..
Kat company aku ni memang cukup dah semua bangsa dan siap ada warga negara asing lagi dari Hong Kong, Bangladesh, India dan Singapura....
Tapi sayang la...
Semangat tu xde...
Hanya tertitip di bibir manusia bersikap tipikal dan sinis yang hanya nak merendah2kan darjat anak bangsa dan peribumi asal...
Biasalah benda ni wujud kat kalangan manusia yang rasa kononnya mereka tertindas...
Padahal mereka harus bersyukur dapat duduk dengan aman dan tenteram kat bumi bertuah Malaysia ni dan masih diberikan hak untuk bersuara...

Bayangkan kalau negara kita ni macam negara jiran yang lain...
Xyah pergi jauh, kita pandang ke utara di mana Thailand negara jiran kita yang terdekat...
Tengah duk beribadah kat dalam rumah tuhan pun kena tembak...
Yang tembak bukan pendatang asing ke apa tapi sesama mereka yang lain pahaman,yang kononnya majoriti ada kuasa...
Kalau kita ke selatan tanah air kita lak, kita pandangla jiran kita kat sana, Singapura...
Macam mana anak melayu kita yang dianggap minoroti di sana nak survive...
Macam2 kisah dan teladan yang kita leh pandang...
Diarang nya kehidupan lagi la sukar berbanding kaum minoriti yang ada kat Malaysia ni...

Itula manusia ni kadang2 dah bagi betis nak paha...
Dah bg padi nak minta beras..
Dah bg kuasa nak negara...
Dah bg gula nak madu...

p/s:aku nye entry kali ni sebab aku bengang ngan diktator yg lupa diri dia tu adalah keturunan pendatang kat negara ni..

Sunday, July 5, 2009

Meaning of Life for Me

kehidupan...
satu perjalanan panjang...
atas pentas dunia sebelum turun ke tempat yg nyata...
macam2 kena lepasi sebelum berani turun ke tepi...
hasilnya berjaya atau gagal...

My life?
aku dah malas nak fikir...
Let it be...
Aku biarkan mcm aku lepaskan anak panah...
ikut arah angin...
andai angin bertiup kencang...
maka...
makin payahlah nak cecah target sebenar...
andai angin sepoi2 bahasa...
xsemestinya boleh sampai target...
sebabnya...
kadang2 kita manusia alpa dengan apa yg ada...
Less affort to get something...

inilah ape yg aku nak kata tuk rini...
sound like a bit crazy atau dah mmg cRAZY...
buang tebiat pe...
hehehe...

Friday, July 3, 2009

**IkLaN BiLiK UnTuK DiSeWa**


*sekadar gambar hiasan
Buat pembaca blog ku yang dihormati(untuk kali ke-2)..
Sila beri bantuan kepada ku (dan housemate ku)..
Sila sebarkan kepada rakan2 atau kenalan anda..
Rumah yg disebutkan terletak di Sect.20 Shah Alam
Rumahku ini mempunyai satu bilik kosong untuk di sewa:
-Kemasukan OGOS 2009
-Muslim perempuan
-Warganegara Malaysia saja
Bilik yang di sebutkan berukuran berapa aku xkira tp klu susun katil single boleh masuk 4 biji(ade ruang lg)
Bilik ni bilik 2nd after bilik utama
Rumah teres setingkat kos sederhana 3 bilik 2 bilik air ni juga include sume barang :
- washing machine(2 biji auto n manual)
- dapur masak include peti ais
- tv dengan astro
- komputer
-dan senang cakap fully furnished cam rumah famili la
Rumah yg disebutkan ini berdekatan dgn :
-2minit dari Selangor Medical Centre
-5minit ke Tesco Shah Alam, Federal Highway
-10minit ke Giant sect.18 Shah Alam & Kesas Highway
-15minit ke Giant sect.13 Shah Alam & Tesco Extra
-15minit ke Pusat Bandar Shah Alam & Elite Highway
-Berdekatan dengan Petronas,Shell dan juga kedai makan,kedai kereta,klinik dan juga 7Eleven
Rumah yg disebutkan ni gak dikelilingi kawasan perumahan famili yg mempunyai taraf keselamatan yg ok dan rondaan polis selalu ada pada waktu mlm.
Kos bulanan:
-RM260 sebilik
- kurang RM20 bil bulanan
Teman serumah:
-Aku seorg aku yg sempoi
-1st housemate seorg kakak yg selambe xsuka kacau orang lain punya hal
-2nd housemate seorg kakak yg mcm poyo tp baik hati n suka masak
Sekiranya kepada sesiapa yg berminat,sila tinggalkan message anda di ruangan komen atau ruangan bebelanku bg maklumat lanjut...
Terima Kasih...

Thursday, July 2, 2009

AkU FeD Up !!!

Kalau la terus2an macam ni, aku rasa aku xkan tahan lagi...
Macam mana nak ku luahkan pun aku xtahu..
Hati aku rasa sebal...
Haruskah aku berakhir di sini atau stay sabar hadapi...
Entahla...
Aku pun xtau...
Aku letih ...
Semua menimbun dalam pale..
Dengan orang yang aku harap memahami pun macam !@#$%^&*()
Bukan ke lebih baik seorang diri...
Aku takut aku x sekuat mana..
Entahla...
Aku dah fed up!!!!

Wednesday, July 1, 2009

Boleh X?



Bleh x klu aku gores kete mcm kete atas ni?
Rasa-rasa meraung x tuan punya kete ni?
Klu korang dah geram sgt kat orang tu korang wat x?
Klu tuan punya kete ni marah n gertak korang mase dlm kete tu ape korang rase?
Gertak n marah hanya disebabkan benda ntah pape n disebabkan xleh except gurauan,korang bengang x?
Klu aku nak bawa kete mcm ni n masukkan sport rim kete sebenar yg lebih cantik dari atas ni dlm lubang rasa puas ati x?
Bagi bengkok sikit?
Aci x?

**BiLiK UtK. DiSeWa**


*sekadar gambar hiasan

Buat pembaca blog ku yang dihormati..
Sila beri bantuan kepada ku (dan housemate ku)..
Sila sebarkan kepada rakan2 atau kenalan anda..

Rumah yg disebutkan terletak di Sect.20 Shah Alam
Rumahku ini mempunyai satu bilik kosong untuk di sewa:
-Kemasukan OGOS 2009
-Muslim perempuan
-Warganegara Malaysia saja
-Bekerja (bukan student)


Bilik yang di sebutkan berukuran berapa aku xkira tp klu susun katil single boleh masuk 4 biji(ade ruang lg)
Bilik ni bilik 2nd after bilik utama
Rumah teres setingkat kos sederhana 3 bilik 2 bilik air ni juga include sume barang :
- washing machine(2 biji auto n manual)
- dapur masak include peti ais
- tv dengan astro
- komputer
dan senang cakap fully furnished cam rumah famili la

Rumah yg disebutkan ini berdekatan dgn :
-2minit dari Selangor Medical Centre
-5minit ke Tesco Shah Alam, Federal Highway
-10minit ke Giant sect.18 Shah Alam & Kesas Highway
-15minit ke Giant sect.13 Shah Alam & Tesco Extra
-15minit ke Pusat Bandar Shah Alam & Elite Highway

Berdekatan dengan Petronas,Shell dan juga kedai makan,kedai kereta,klinik dan juga 7Eleven
Rumah yg disebutkan ni gak dikelilingi kawasan perumahan famili yg mempunyai taraf keselamatan yg ok dan rondaan polis selalu ada pada waktu mlm.

Kos bulanan:
-RM260 sebilik
- kurang RM20 bil bulanan

Teman serumah:
-Aku seorg aku yg sempoi
-1st housemate seorg kakak yg selambe xsuka kacau orang lain punya hal
-2nd housemate seorg kakak yg mcm poyo tp baik hati n suka masak

Sekiranya kepada sesiapa yg berminat,sila tinggalkan message anda di ruangan komen atau ruangan bebelanku bg maklumat lanjut...

Terima Kasih...